MotoGP

Miller premočno do zmage v Le Mansu, na stopničkah še Zarco in Quartararo

Le Mans, 16. 05. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.V., M.G., J.K.
Komentarji
283

Na peti dirki sezone za VN Francije v Le Mansu je prepričljivo zmago slavil Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Čeprav je bil nekaj časa v vodstvu tudi domači ljubljenec Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), je bila obraba pnevmatik na motociklu mladega francoskega zvezdnika preprosto prevelika v boju za sam vrh. To je izkoristil njegov izkušenejši rojak Johann Zarco (Pramac Racing), ki se je zasluženo prebil do drugega mesta. Videli smo tudi dva padca sicer izjemno hitrega Marca Marqueza. Vodstvo v skupnem seštevku je zdaj prevzel Quartararo.

Več videovsebin
  • Vrhunci razburljive dirke razreda motoGP za VN Francije v Le Mansu
    04:49
    Vrhunci razburljive dirke razreda motoGP za VN Francije v Le Mansu
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Francije v Le Mansu
    02:26
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Francije v Le Mansu
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Francije
    02:11
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Francije

Pred glavno dirko na stezi v Le Mansu je bilo jasno, da bi bil končni vrstni red – glede na specifične okoliščine in razmočeno stezo – lahko videti povsem v nasprotju z rezultati na uvodnih štirih dirkah, na katerih so prevladovali člani Ducatija in Yamahe.

Za mano je neverjetno kaotična dirka. V nekem trenutku sem pomislil, da bo tekmovalna komisija dirko prekinila, a so se vremenske razmere sčasoma umirile. Ne morem verjeti, da sem dosegel še drugo zmago zapovrstjo. Zdaj sem povsem v igri tudi za skupni seštevek svetovnega prvenstva, kar je bila moja skrita želja pred začetkom sezone. Jack Miller po drugi zaporedni zmagi v razredu motoGP

Sijajno je v dirko za VN Francije krenil eden od glavnih favoritov Jack Miller (Ducati Lenovo Team), ki se mu je v ospredju hitro priključil tudi Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) je prav tako ujel želeni ritem, že po nekaj metrih pa je v pesku ob stezi končal Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), ki se v zadnjem obdobju muči s poškodbo kolena. V 4. krogu je podobno usodo na svoji koži izkusil tudi kleni Avstralec, ki se je hitro pobral in nadaljeval z dirko. Čeprav je želel tudi v Le Mansu krojiti vrh, se drugemu Ducatijevemu dirkaču Francescu Bagnaii uvod v dirko ni najbolj posrečil. V spremenljivih pogojih je prišla do izraza izjemna sposobnost vodenja motocikla Marca Marqueza (Repsol Honda Team), ki je imel v določenem trenutku vse v svojih rokah, pred Quartararojem si je pred prvim zdrsom v 9. krogu privozil občutnejšo prednost dobrih dveh sekund, a je nato v 16. krogu znova padel, kar je pomenilo konec Katalončevih sanj o prvi zmagi v sezoni 2021.

Kar nekaj časa sta se v vodstvu izmenjevala Miller in po novem vodilni dirkač v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Fabio Quartararo, toda neustrašni Avstralec si je tokrat upal nekoliko več, kar je na koncu privedlo do njegove druge zaporedne zmage v sezoni. "To je ena od najzahtevnejših dirk v zadnjem obdobju. Močan dež in veter sta bila tokrat precejšen zalogaj za vse nas, vesel pa sem, da sem v zaključku uspel ohraniti mirno kri in si privoziti končno tretje mesto," zadovoljstva po novi uvrstitvi na zmagovalni oder ni skrival ljubljenec domačega občinstva v Le Mansu Quartararo. Bolj ko se je dirka prevešala v sklepni del, bolj nevaren je iz ozadja postajal tudi že prej omenjeni Bagnaia. Kljub temu, da je s končnim četrtim mestom za pičlo točko izgubil vodstvo v skupnem seštevku, je dokazal, da je Ducati v njem dobil izvrstnega dirkača za prihodnost. Znova je navdušil še en Francoz, izkušeni Johann Zarco s Pramacovim motociklom, ki je mojstrsko v zaključku prevzel drugo mesto od rojaka Quartararoja in ga do prečkanja ciljne črte ni več izpustil iz rok.

"Občutki so izjemni, še posebej zaradi močnega naliva, ki nas je pošteno "presekal". V takšnih vremenskih pogojih so potrebne mirnost in tudi izkušnje. Prav tako sem vesel za Fabia, s katerim sva spisala lepo zgodbo na domačem prizorišču. To drugo mesto je velik motiv za naprej, najprej za dirko v Mugellu," je po dirki v mikrofon povedal Zarco. Še najbolj je za lastnimi pričakovanju zaostal Vinales, ki si je želel novih stopničk, a tokrat je bil premalo konstanten v vožnji. Končno 10. mesto je dokaz, da morda še ni dozorel za največje stvari. Na petem mestu je pristal Danilo Petrucci, na šestega se je z zaostankom dobrih 23 sekund in pol s poltovarniško Hondo prebil Alex Marquez. Takaaki Nakagami vse bolj opozarja nase in bo na prihodnjih dirkah še bolj nevaren, osmouvrščeni Pol Espargaro mora še malce dodati, ko se mu pokaže lepa priložnost za napad na najboljše, najhitrejšo deseterico pa je z devetim mestom zaokrožil Iker Lecuona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto2 slavje novinca Raula Fernandeza
Če je bila dirka v najšibkejšem razredu moto3 z vidika končnega razpleta precej dolgočasna, smo nekaj podobnega videli tudi slabo uro pozneje na dirki srednjega razreda moto2. Končni vrstni red so tudi v tem razredu krojili padci nekaterih dirkačev, ki so bili pred dirko za VN Francije povsem pri vrhu skupnega seštevka svetovnega prvenstva.

Iz kroga v krog je bilo težje, zato sem današnje zmage še toliko bolj vesel. Uspel sem izkoristiti ponujeno, dirkal s pametjo in občutkom, zato je zmaga tu. Obenem sem se močno približal vodilnemu v skupnem seštevku Remyju Gardnerju, kar bo samo še zaostrilo boj za končno zmago. Raul Fernandez, zmagovalec dirke razreda moto2

Kot denimo Britanec Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team), ki vodi ogorčen boj za skupno zmago z Avstralcem Remyjem Gardnerjem (Red Bull KTM Ajo), a je že v enem od prvih ovinkov zdrsnil s steze in ostal brez končne uvrstitve. To sta na najboljši možen način izkoristila prav tako pretendenta za končni naslov, nadarjeni Španec Raul Fernandez iz moštva Red Bull KTM Ajo in Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46), ki sta z že omenjenim Gardnerjem krojila prvo trojico skozi večji del dirke. "Tretje mesto ni nekaj, kar je bil moj cilj za tokratno preizkušnjo. Odkrito povedano sem si želel več, a vsaka uvrstitev na oder za zmagovalce pomeni določeno odskočno desko za naprej. Bolj kot se je dirka prevešala v sklepni del, bolj je moj motocikel postajal nestabilen. Premalo sem imel opore na obeh pnevmatikah, zaradi česar nisem imel realnih možnosti za kaj več od tretjega mesta," je bil po dirki realen Bezzecchi, ki se je z 72 točkami prebil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Remy Gardner se je po začetnem zdrsu zbral in nadaljeval v precej bolj suverenem slogu, sledil je vodilnemu Fernandezu, a predenj se mu ni uspelo prebiti. "Raul je bil tokrat močnejši in hitrejši. Sam sem zelo zadovoljen s končnim drugim mestom, še posebej zaradi spremenljivih pogojev, ki so botrovali številnim padcem na začetku. Ne vem sicer, kaj to pomeni za skupni seštevek prvenstva, a upam, da se ostal v vodstvu," pa je povedal še naprej vodilni dirkač razreda moto2. Avstralec ima zdaj le točko prednosti pred Fernandezom in 17 pred Bezzecchijem. Padec Sama Lowesa na začetku, ko sta trčila s Xavijem Viergejem, je precej determiniral njeno nadaljevanje. Tony Arbolino se je iz ozadja prebil vse do četrtega mesta, medtem ko je bil Nizozemec Bo Bendsneyder peti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Garcia in Salač izkoristila številne padce konkurentov
Zaradi zahtevnih pogojev na stezi v Le Mansu, ki jo je dobro namočilo nočno deževje, se je že takoj po startu v najšibkejšem razredu moto3 razmerje moči postavilo na glavo. Najprej je že v prvem ovinku zdrsnil s steze zmagovalec sobotnih kvalifikacij Andrea Migno (Rivacold Snipers Team), ki pa se je pobral in dirko zaključil na 11. mestu.

Ta zmaga je dokaz, da smo lahko konkurenčni za sam vrh. Čeprav je bila dirka zelo specifična in zahtevna, sem jo odpeljal pametno in predvsem mirno. Vesel sem tega uspeha v Le Mansu, ki je vselej slovel za nepredvidljivo prizorišče. Ko dirkač premaga konkurenco v tako spremenljivih razmerah, je to velik motiv za naprej. Sergio Garcia, zmagovalec dirke v razredu moto3

Sledili so mu še nekateri drugi tihi favoriti za morebitno zmago, a so očitno precenili svoje zmožnosti oziroma zmožnosti svojih motociklov, ki se na spremenljive pogoje na stezi niso odzvali najbolje. Dokaj hitro sta se v ospredje prebila Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team), sicer šele 18. dirkač pred Le Mansom v skupnem seštevku prvenstva, in češki predstavnik Filip Salač (Rivacold Snipers Team), ki je s taktično modro vožnjo osvojil odlično drugo mesto. V boju za tretje mesto sta bila dolgo časa v igri Riccardo Rossi (BOE Owlride) in Britanec John McPhee (Rivacold Snipers Team). Slednji je poizkušal s prehitevanji in prelisičenji, a je bil tokrat Rossi za meter, dva v prednosti in se je na koncu zasluženo veselil svoje prve uvrstitve na zmagovalni oder. "Težko je z besedami opisati občutke po tako zahtevni dirki. Vesel sem predvsem dejstva, da sem uspel odpeljati celotno dirko na zelo visoki ravni. Ko sem videl, da so številni konkurenti pred menoj padli in posledično ostali praznih rok, sem začutil svojo priložnost in jo zagrabil z obema rokama. To je nagrada za ves trud in številna odrekanja vseh članov našega moštva," je bil tretjega mesta izredno vesel član ekipe BOE Owlride Riccardo Rossi.

Seznam odstopajočih dirkačev je bil resnično dolg: Carlos Tatay, Takuma Matsuyama, Gabriel Rodrigo, Jaume Masia, Tatsuki Suzuki in Niccolo Antonelli je šesterica tistih, ki so predčasno zaključili dirko za VN Francije, čeprav je slednjemu s pričujočega seznama Antonelliju do odstopa kazalo zelo dobro. Znova pa je navdušila komaj 16-letna najstniška senzacija Pedro Acosta, ki se mu sobotne kvalifikacije niso ravno posrečile; v dirko se je podal s šele 21. startnega mesta, a to ga ni ustavilo, da bi se s srčno in pametno vožnjo dokopal do osmega mesta (!). Če se mu ne bi pripetil še rahel zdrs na enem od ovinkov, verjamemo, da bi bil v igri za uvrstitev na stopničke. Japonec Ayumu Sasaki je z ogromnim zaostankom slabih 15 sekund za zmagovalcem Garcio zaokrožil prvo peterico na današnji dirki.

"Vedel sem, da nas čaka peklensko delo, a da bo danes tako zahtevno tekmovati, si nisem mislil. Z Garcio sva že na začetku dirke prišla do lepe prednosti, ki je nisva izpustila iz rok. Hvaležen sem vsem članom ekipe, ki so pripravili motocikel do te mere, da je bil konkurenčen v boju za najvišja mesta. To je odličen obet pred nadaljevanjem sezone," je bil v prvi izjavi po dirki redkobeseden drugouvrščeni Čeh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.51

Toliko za danes ...

... ostanite z nami, na VOYO sledi še dirka razreda motoE, za prve odzive pa bomo poskrbeli v temle članku!

14.50

Miller veliki junak!

Ne gre pozabiti, da bi se dirka lahko za Millerja zaključila že precej zgodaj, potem ko je vozil po pesku še z gumami za suho stezo! To pa je bila Millerjeva tretja zmaga v karieri, druga zaporedna in druga v dežnih pogojih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.49

Vinales in Rossi popustila

Lecuona je v zaključku dirke pritisnil na Yamahina dirkača, Vinales je tako zaključil šele na 10., Rossi pa na 11. mestu.

14.48

KONEC DIRKE!

Zmaga za Millerja, drugo mesto za Zarcoja, tretje pa za Quartararoja! Četrti Bagnaia, peti Danilo Petrucci, šesti A. Marquez, sedmi Takaki Nakagami!

27/27

ZADNJI KROG!

Zmaga se obeta Avstralcu Millerju. To bo zanj druga zaporedna zmaga!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (283)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trta mrta
16. 05. 2021 21.26
+6
SBK prenaša tudi Servus TV, ni potrebe po VOYO 🙈
gogi_
16. 05. 2021 21.06
+1
Iga se en lep vikend ,a ne.
mr_cat
16. 05. 2021 21.58
+0
mptour
16. 05. 2021 21.02
+2
Patetiki MM iščejo tolažbo v rezultatih VR.
iga_biba
16. 05. 2021 20.47
+1
koliko jih mora odstopiti, da se bivši 9x uvrsti med prvih 10?
dej no
16. 05. 2021 21.18
-5
in koliko ,da se bivši 8x kaskader z najboljšimi šovi vseh časov. črna žogica št.8. ha ha malo za hec.
4krat
16. 05. 2021 21.23
+0
in kako ravna mora biti proga, da mm pride do cilja...?
rr3
16. 05. 2021 21.55
-4
Samo da ni koruze ob progi, ker drugače pomaga kalimerotu iskati puško, ki jo je vrgel vanjo....
SpremeniVzdevek
16. 05. 2021 20.18
+1
MM nikoli več 9x prvak
Zalchi
16. 05. 2021 20.05
+9
Če kdo najde live stream alterantivo a kanalu, prosim za info. Sem pogledal tisto na Yt, pa ni slike, samo komentatorji. Servus v Lj ne dela. A kanalu pa sporočam: v celem
Zalchi
16. 05. 2021 20.05
+8
prenosu nisem videl 10 sek reklam. Sem prestavil na drug kanal
9474
16. 05. 2021 20.08
-3
Servus v lj dela... Sem iz lj in sem prestavljal med reklamami..
Zorx
16. 05. 2021 20.32
+6
iga_biba
16. 05. 2021 20.48
-5
Uporabnik2066124
16. 05. 2021 19.49
-6
Ste videli kako se Marqez vedno razburi, ko pade v pesek, ker ze vezijo varnostniki in ga tirajo ven iz peska...😂😂
dej no
16. 05. 2021 21.19
-5
Aligator11
16. 05. 2021 19.49
+1
Tema dvema ki komentirata prihaja že samo ob omembi besede markez, NEGLEDLJIVO, šalabajzarija
Igi74
16. 05. 2021 19.51
+7
Oba sta mal usekana....sploh Robi....trobezla...ne vem....še branjevke na plac bi lažje poslušal...zgleda da ga en drugmu mal zigi...zagi...
Uporabnik2066124
16. 05. 2021 19.56
+8
Jaz dam tv potihem in mi babica zraven komentira..... Je veliko veliko bolje
iga_biba
16. 05. 2021 20.48
-4
dej no
16. 05. 2021 21.20
+3
Igi74
16. 05. 2021 19.47
+10
Komentatorja Robija sem mal pošimfal...pa so me kju zbirisal!!!
Igi74
16. 05. 2021 19.43
+7
Mater je tale komentator Robi težk....k svina!!! Aaaaaaa žabarski trobezlač!!!! Slišat ga ne morm...še manj vudt!!!!
pinocio
16. 05. 2021 19.42
+12
danes sem po dolgem ćasu spremljal dirko na kanalu gaber negledlivo respek usem ki gledate dirko na butal kanalu za bruhat
Igi74
16. 05. 2021 19.42
-1
MM naj gre vozit otroške štiri kolesnike, pa še tam je nevarno da se bo zvrnu....zelenavar!!!
AVTOHTONsLOVEnc
16. 05. 2021 19.42
+19
Treba bo BOJKOTIRAT z gledanjem dirk na POPTV. Reklame pokvarijo celo dirko! Sramota!
iga_biba
16. 05. 2021 20.49
-1
reklame prekonjajo z dirko. potem pa še gaber brrr.. BT2
Uporabnik1110355
16. 05. 2021 19.39
-3
A sem prav videl da je imel Marquez na vetrobranu napisano Puig?
Aligator11
16. 05. 2021 19.46
+4
RV6
16. 05. 2021 20.05
+7
Prav si videl. Puig je proizvajalec motociklističnih vetrobranov.
iga_biba
16. 05. 2021 20.50
-1
zimzeleni ima na kombinezonu SPRINT. vsaj nekje sprint..
dej no
16. 05. 2021 21.23
+0
kateri 8x ali 9x zimzeleni? sedaj imamo dva, razlika je samo v št. zmagah in številu navijačih. ha ha
nightifly
16. 05. 2021 19.24
+1
Vecjih novic o novem mostvu VR46 za leto 2021 ni veliko , Rossi potrjuje ,da bo opremljevalec squadre najverj. znan po Mugellu ,zaenkrat je 50-50 med Ducom in Yamaho . Na splosno je Rossi zadovoljen z dogajanjem do sedaj , potrebni so se zadnji popravki in dogovor . Sponsorji so potrdili svoj pristop za eno ali drugo varianto ,tako da je skoraj vse ze tik pred podpisom in stemplanjem . Odlicno .
dej no
16. 05. 2021 21.24
+4
katere motorje bo pa Petronas imel. morbido je izjavil, da mu obljubljajo tovarniški motor in ta ni nujno, da bo yamaha.
nightifly
16. 05. 2021 19.20
+3
Ne bi rad solil pamet Markecu , moje mnenje pa je kolikor lahko vidim ,da je se vedno zeljan krvi ,kot se to v zargonu rece ,in pri tem ga ne ustavi niti lastno prekarno stanje . To sem spoznal ob njegovem drugem danasnjem padcu ,ko je zadnje kroge vozil z do 1, 4 sekunde hitreje od prvega Millerja ,to pa vse pove o samem stanju Honde ,ki je bila vrhunska , in njegovem pretiravanju , kot vedno -voznji na samem limitu ............kar seveda Honda tudi pricakuje ne glede na posledice za plocevino . To je resnicnostni banzai. Rezultat ? MM 2 x v pesku ,Honda pa dobila v garazo polomljen motor in en kup novih telemetricnih podatkov . Na drugi strani pa veliko padcev in zdrsov , no ,nekateri so pa vseeno potegnili rocno in hoteli pripeljati v garazo celo telo in motor . Vseeno pa cestitke vsem spredaj , zal mi je za Morbida in Bagnaio , Dohtar je ocitno sel na sigurno . Neznaka pa spet -Vinales .
NisteResni
18. 05. 2021 11.52
-1
eni smo komi cakal da po enem letu hondine suse, pride Nighty pa zacne pametvt kako je honda superiorna, da jo loh se on pilotira,kljub njegovim 200 letom.... zanimivo da nihce drug ne uspe honde bozit tko k marc.... nehi se brukat str ata,pjd rajs zakurt da te nau zebl, buzerant
Prinašalec
16. 05. 2021 19.10
+13
Med rklamami si lahko vsaj v oknu spremljal dirko, nič več reklame so več vredne.
SpremeniVzdevek
16. 05. 2021 19.08
+2
MM nikoli več 9x prvak
Dmg. 0
16. 05. 2021 18.41
+11
Markec lahko že potegne črto pod tem kar je do sedaj dosegel, bonus srečo z minimalno poškodbami glede na 50%večji riziko od vseh drugih na vsaki dirki je izkoristil do konca, kot še nihče do sedaj.Mislim, da je bolje da še enkrat premisli o nadaljevanju, ker njegov karakter ne pozna kalkuliranja in vožnje nekje na sredi in vse mu lahko gre samo še na slabše, zdravje je pa vseeno prvo in edino ,pokalov ima pa že tako ali tako s presežkom🥴
dej no
16. 05. 2021 21.27
+2
ramo mu je skakalo ven že pred motogp-jem. tako, da se je že vedelo, da bo kariera kratka.
iga_biba
16. 05. 2021 18.14
-6
Enajsti. Bivši 9x enajsti. Šest jih je odstopilo, da je lahko bivši9x zimzeleni veteran enajsti. Pa tako dober občutek je imel. Pa tako dober motor ima. ampka če želi med prvo deseterico, jih mora vsaj osem ali devet odstopit. Žalost.
Ici
16. 05. 2021 19.17
+0
Zanimivo bi bilo, če bi tebe posadili na Rossijevo Yamaho, ti dali 10 mio USD honorarja letno in videli, kaj zmoreš ti. V kritiziranju si svetovni pevak. Na dejanjih pa verjetno "revščina za solze".
dej no
16. 05. 2021 21.29
+1
kje je pa bivši 8x ? šest jih je odstopilo