MotoGP

Marquez: Dvakrat sem bil tik pred tem, da končam kariero

Barcelona, 30. 06. 2022 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
49

Marc Marquez, nekdanji serijski motociklistični prvak, ima v zadnjih letih velike zdravstvene težave. Prav zaradi njih v zadnjih sezonah njegova slava močno bledi, zato 29-letni dirkač iz Cervere ni bil več v igri za laskavi naslov svetovnega prvaka. Tu in tam je zablestel, spomnil na svoje blesteče čase, a kontinuitete ni bilo. In je tudi še ne bo. Marquez je namreč tekoči sezoni pomahal v slovo, po operaciji desne roke ga čaka daljša rehabilitacija in boleče vračanje na dirkaške steze. Je pa odločen, da povrne staro slavo. Marquez je medtem priznal, da je še nedavno razmišljal tudi o koncu kariere. In to kar dvakrat.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararojev odstop na dirki za VN Nizozemske ni spremenil skupne razvrstitve
    02:08
    Iz 24UR: Quartararojev odstop na dirki za VN Nizozemske ni spremenil skupne razvrstitve
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia na VN Nizozemske slavil zmago
    02:16
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia na VN Nizozemske slavil zmago
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske
    05:47
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nizozemske

Marc Marquez je v začetku meseca uspešno prestal operacijo desne rame, ki jo je opravil Sanchez Sotelo na kliniki v Minnesoti v ZDA. Operacija je bila zapletena, kar so potrdili tudi iz klinike, saj je trajala skoraj tri ure. 

Fabio Quartararo po VN Nizozemske ostaja pri 172 točkah, kar še vedno pomeni, da krepko vodi v SP. A tekmeci so se približali, Aleix Espargaro je zdaj pri 151 točkah, Francoz Johann Zarco je tretji s 114 točkami, Francesco Bagnaia pa jih ima točno 106.

"Čeprav je bila operacija zahtevna, pa smo z njenim končnim razpletom zadovoljni. Marquezu želimo gladko okrevanje in uspešno vrnitev na dirkališča," so takrat zapisali v kliniki. In res, 29-letni dirkač iz Cervere je ostal onstran velike luže, točneje v Minnesoti, po prvem okrevanju po operaciji pa se je vrnil v domovino. "Odslej je cilj le en: čim bolje opraviti z rehabilitacijo. Torej se ravnati po ukazih zdravniške in terapevtske službe. Vse v želji, da se čim prej vrnem, in to povsem zdrav. Ne želim, da se na to poškodbo kasneje lepijo repi," je bil za Corriere Dello Sport slikovit Marquez, ki ga zadnja leta zelo mučijo številne poškodbe. Moral je na še eno operacijo desne roke, ki si jo je zlomil leta 2020. To je sporočil na dirki v Mugellu, kjer je v kvalifikacijah spet grdo padel, čeprav na prvi pogled tokrat ni bilo resnejših posledic. Po prekinitvi je nadaljeval boje v kvalifikacijah. Spomnimo, težave z desno roko ima vse od padca in zloma poleti 2020. Takrat je zaradi počasnega okrevanja izgubil preostanek sezone, lani se je vrnil, a mu nikakor ni šlo tako, kot si je želel. Tudi v tej sezoni je imel precej težav in bil pred predčasnim koncem šele na desetem mestu seštevka v motoGP.
 

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: Instagram

Verjetno je tudi zato v preteklosti že skorajda obup(av)al. "Bili so trenutki in bila so obdobja, ki jih ne bi privoščil nikomur. Preletavale so me črne misli in kar nekajkrat sem pomislil na najhuje. Zdelo se mi je, da najbolje, da neham. Preveč sem trpel, najhuje je bilo boriti se nekje v ozadju, tavati pri repu. Nazadnje se je to zgodilo lani spomladi, ko sem se vnovič vračal, a so bile težave in bolečine tako hude, da nisem mogel normalno živeti, kaj šele dirkati. Takrat sem šel z glavo skozi zid, vztrajal, pa čeprav nisem bil konkurenčen najboljšim. V naši karavani samih mojstrov je nemogoče konkurirati, če si nekje na 60 % sposobnosti," je italijanskemu časniku priznal Marquez in dodal, da je bilo tudi leto 2022 neizprosno in da ga je enostavno moral prekiniti. "Potrebno je bilo nekaj sproti. Narediti temu konec. Tudi v letu 2022 se mi je, tako kot lani spomladi, porodila misel, da je najbolje končati kariero. Bilo je to po nesreči v Mandaliki." 

Marc Marquez še nekaj časa ne bo v tem položaju. a tokrat z vrnitvijo na steze ne bo prehiteval.
Marc Marquez še nekaj časa ne bo v tem položaju. a tokrat z vrnitvijo na steze ne bo prehiteval. FOTO: AP

Marc Marquez je črnogledost vrgel v drugi plan. O negativnih scenarijih ne razmišlja več. Njegovo koncentracijo bremeni zgolj želja, da rehabilitacijsko obdobje opravi tako, kot je treba. "In ničesar ne želim prehitevati. Ravnal se bom po ukazih strokovnjakov, poslušal pa bom tudi svoje telo. Ničesar ne bom prehiteval, v to sem prepričan. Zaenkrat se nahajam še na začetku rehabilitacije," je za Corriere Dello Sport še dejal Marquez. "Potrebno je biti realen. Do leta 2019 me je naprej vlekla misel po zmagah, ambicija, da si vedno in povsod prvi. Sedaj so pred mano drugi izzivi, narediti moram vse, da bom lahko normalno dirkal. In če se bom na stezi počutil dobro, bom tudi hiter in posledično bodo prišli tudi vrhunski rezultati." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'V sebi še imam "šampionskost" za osvojitev devetega naslova'
Marc Marquez ima še naprej najvišje močne ambicije. Cilj je vezan samo in zgolj na osvojitev novega naslova svetovnega prvaka v kraljevem razredu motoGP. To bi bil deveti v karieri ... "Globoko v sebi verjamem, da je cilj dosegljiv. Zaupam si in mislim, da sem v oceni realen. Gotovo imam v sebi tisto, kar imajo prvaki. Veliko moram narediti v smeri vožnje, ki se je od poškodbe roke spremenila. Tehnika ni več ista, zato izgubljam na vsakem ovinku," je bil slikovit starejši od bratov Marquez. 

Dirkače v motociklističnem SP zdaj čaka poletni premor, saj bo naslednja dirka v Silverstonu na sporedu šele 7. avgusta.

Katalonec je v pogovoru za Corriere Dello Sport izpostavil še stvar, ki je doslej nismo zasledili ... "Zavedam se, da tako, kot sem dirkal pred petimi, šestimi leti, ne morem več. Imam fizične zadržke. Roki se ne bodo povrnile vse funkcije 100 %. Potrebno je in bo bolj uporabljati noge v smeri kontrole dirkalnika. Za takšno prilagoditev bom potreboval še nekaj časa. Ne pozabite, da imam težave z vidom, tako da je tudi za to potreben čas." Osemkratni motociklistični prvak se močno zaveda, da je konkurenca huda, da nihče ne popušča, da je že najmanjši zadržek lahko usoden v boju za najvišja mesta. "Če bom razmišljal o vseh težavah iz preteklosti, se mi bodo v glavo prikradli črvički, ki me bodo ves čas omejevali. Takšen pa ne bom nikoli več konkurenčen najboljšim in tega se še kako zavedam." In ko bo spoznal, da so črvički v glavi premočni, bo sprejel odločitev, ki bi jo kmalu že dvakrat v preteklosti. Ko bo tretjič, bo dirkanju pomahal v slovo ... "Prvič ko bom preveč razmišljal na stezi in vnaprej vrtel različne temne scenarije, bom vedel, da je prišel moj čas." Marquez že sedaj razmišlja, kako naj ga navijači pomnijo ... "Upam, da se me bodo spominjali kot fanta, ki je na vsaki dirki dal vse od sebe. Zaenkrat sem lahko glede tega do sebe prizanesljiv. Vedno sem dal od sebe vse, kar imam."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
30. 07. 2022 12.53
Nekateri "brihtneži" na tem portalu so se in se še vedno neizmerno zabavajo ob posmehovanju Rossiju in njegovim 9 naslovom. Zaenkrat je MM še daleč od tega. Želim mu sicer vse dobro, a praksa zadnjih let je pokazala, da ima vsaka prekinitev aktivnega dirkanja nepopravljive posledice. Ne gre se namreč samo za to, koliko izgubi dirkač med svojo odsotnostjo, ampak tudi koliko napredujejo ostali, tako da se razlika sešteva. Potem je tu še razvoj tehnike, tako da mu res ne bo lahko. Morda pa ima MM res dovolj motivacije, da bo to prakso demantiral. Moja prognoza je, da bo sicer še kdaj zmagal, prvak pa ne bo več.
FIRBCA
10. 07. 2022 15.08
-2
baje je jutri razpis za novea dirkace GP pa da nebi potem kdo reku, da ni vedu prijavite se ko tu je veliko asov tako da naslednje leto gledamo kar nekaj strokovnjakov iz te strani ne sam v besedah tudi na tekmovanjih. Drzimo pesti za nase strokovnjake. Napitek brihtol se tudi drazi.
benkvik
04. 07. 2022 11.30
+3
MM je talent in borec kot ga ni bilo v zgodovini.
Profesormarck
03. 07. 2022 16.30
-10
In kot že vsa ta leta ko se je pojavil v najmočnejšem razredu se piše sam o kralju-Profesorju ij največjemu talentu kar ga je svet do sedaj videl o Marcu Marquez.Nobenga pa ne zanima kaj dela rozek,ker je bil najboljši na njegovem ranču in tko.....brezveze-itak pisat o luzerju ij spletkarju iz italije.No,enga pa rez zanima-žuranovega cmirota,ki joka pod plakatom in se tle pojavčja v sto izdajanjih.Sam za info.
Miha1999
03. 07. 2022 09.08
-9
Kaj bodo nadobudneži napisali oz. koga krivili ko bo MM spet začel zmagovati in mogoče osvojil 9 naslov....to bo poezija za brat.
Jezdimir
03. 07. 2022 10.46
+5
Jezdimir
02. 07. 2022 21.57
+7
Upajmo da se Marc nikoli več ne vsede na Hondo, preveč ji je že do sedaj napravil škode.
BenBostrom
03. 07. 2022 08.37
-3
... škoda je kisika za tako misleče kot si ti... ravno honda se sekira koliko razbije bimbo
Jezdimir
03. 07. 2022 10.45
+8
Na tvoj nivo se ne mislim spuščati, nimam potrebe.
benkvik
04. 07. 2022 11.27
-1
Mottodedi
02. 07. 2022 18.47
-10
Mravjica, ne vdaj se! Ze velikokrat si dokazal, da se da fiziko premagati do neke mere, in si jo. Res je, pride absurden hipec, ki pokvari vlozen trud. Ampak prosim, vrni se še mocnejsi, za nas, ki imamo radi ta sport in vudulutkarjem navkljub.
Nanuk
01. 07. 2022 16.27
+16
to je sedaj karma za vse pokvarjence, ki so zaničevali Rossija in vsi vemo, da so se njegove težave začele po 30-tem letu ! Marquez ima težave že davno pred 29-tim letom ! in še enkrat vam povem, da ima Marquez glede na svoje dosežke moje spoštovanje in na moji lestvici dirkačev je številka 2, takoj za Rossijem ! Njegovi navijači na tem portalu pa nimajo kančka mojega spoštovanja !
Jezdimir
01. 07. 2022 16.12
+17
Menda ja niso pri Hondi tako ubrisani, da bi ga še kar čakali? Kot da jim še ni dovolj škode napravil, sploh na ugledu.
cbrman
01. 07. 2022 19.01
-15
Markec je v zadnjih 10. letih s Hondo 6 krat postal prvak, kje so vozili ostali vozniki Hond smo tudi videli... Pri Hondi lahko čakajo Quartija, ki bo letos predvidoma, drugič prvak z Yamaho. Vsi drugi dirkači, ne kažejo neke konstantnosti...Drugo leto bosta svoje bogato dirkaško znanje, pri Hondi pokazala Rins in Mir...Upam , da bo Honda našla pot nazaj k zmagam...Vamos Marki na 9. in 10.
THEdocktor
01. 07. 2022 14.44
+15
THEdocktor
01. 07. 2022 14.43
+15
THEdocktor
01. 07. 2022 14.42
+15
Bolj bo da koncas
Miha1999
01. 07. 2022 13.25
-18
Da nisem kaj??? Težko razberemo iz tega komentarja, če misliš dopust, bo kmalu😀
janezdollar
01. 07. 2022 13.21
+16
Za tebe škoda, da nisi…
Miha1999
01. 07. 2022 11.17
-15
Ste bili na dopustu, pa ni bilo omrežja, ker je samo Mcurry bluzil o pesku, sedaj je pa še "he he " nazaj, to bo spet pokal od strokovnih debat. Kaj bo to bolelo, ko bo MM osvojil še en naslov svetovnega prvaka.
tetatu
01. 07. 2022 08.38
+13
Markec pokaj, itak nisi dorasel...to je šport za prave dede...hehehe
cbrman
03. 07. 2022 09.10
-6
kmet#1
30. 06. 2022 20.59
+16
Nikoli več prvak
gogi_
30. 06. 2022 19.14
+17
Fant naj se pozdravi in uziva v vsem kar je dosegel in ustvaril s svojim vrhunskim delom in velikim talentom. Vse kar mu to preprecuje je najbolj pokvarjen oce na svetu ki sili svojega sina v nadaljne dirkanje. Honda bo nasla novega prvaka kot ga je se vedno in za vse bo boljse ce mm odneha zdrav in v dobrem spominu. Sreno😀
mcurry
30. 06. 2022 19.20
+16
mcurry
30. 06. 2022 19.12
+16
Brez njega bo puig morau druge potolcene silt v dirkanje …
Kr neki res
30. 06. 2022 19.06
+20
Škoda da se nisi odločil,za vse bi bilo dobro