MotoGP

Petrucci z vrhunskim manevrom ugnal Marqueza in Dovija

Mugello, 02. 06. 2019 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mugello še tretjič zapored ostaja zaklet za Marca Marqueza (Honda), saj je zmago za VN Italije znova odnesel Ducati z Danilom Petruccijem v glavni vlogi. Piko na i uspešnemu vikendu za italijansko moštvo je s tretjim mestom postavil Andrea Dovizioso. V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagi odnesla Tony Arbolino oziroma Alex Marquez.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Petrucci zmagal na Veliki nagradi Italije
    02:10
    Iz 24UR: Petrucci zmagal na Veliki nagradi Italije
  • Iz 24UR: V moto 3 zmago slavil Tony Arbolino, v moto2 pa Alex Marquez
    00:43
    Iz 24UR: V moto 3 zmago slavil Tony Arbolino, v moto2 pa Alex Marquez
  • Vrhunci dirke v razredu moto3 za VN Italije
    03:14
    Vrhunci dirke v razredu moto3 za VN Italije
  • Vrhunci dirke v razredu moto2 za VN Italije
    03:51
    Vrhunci dirke v razredu moto2 za VN Italije
  • Vrhunci dirke v kraljevem razredu motoGP za VN Italije
    09:30
    Vrhunci dirke v kraljevem razredu motoGP za VN Italije

Kakšna dirka kraljevega razreda v Mugellu. Kot je po svoji premierni zmagi, odkar je pred osmimi leti začel tekmovati v najvišjem kakovostnem razredu, dejal presrečni dirkač Ducatija Danilo Petrucci si boljšega kraja za svoj prvenec ne bi mogel želeti.

Domača publika, ki je z glasnim spodbujanjem dala dodaten veter v jadra italijanskim dirkačem, je poskrbela za izjemno vzdušje. Začetek dirke je bil v slogu predhodnih, ko je najmočneje na plin stopil vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Marc Marquez (Honda), a je že kmalu, natančneje v petem krogu eden od ljubljencev domačega občinstva Danilo Petrucci s pravočasnim prehitevanjem prešel v vodstvo. Kmalu zatem so mu sledili še drugi, predvsem Andrea Doviziso, Jack Miller (Ducati) in Alex Rins (Suzuki), medtem ko sta v četrtem ovinku brez hujših posledic trčila Valentino Rossi (Yamaha) in Joan Mir (Suzuki). Da to ne bo dan dirkaškega doktorja, se je potrdilo z odstopom v osmem krogu, pred tem pa je boj s stezo v Mugellu izgubil tudi Franco Morbidelli (Yamaha).Ovinek številka 15 je bil usoden še za enega domačega dirkača Francesca Bagnaio (Ducati), ki je bil spodbudno na poti do vidnejšega dosežka, a je očitno domače prizorišče terjalo svoj davek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boj za peto mesto je v nadaljevanju dirke izgubil tudi pogumni Miller, ki je v 16. krogu nekoliko izgubil ravnotežje, kar je bilo dovolj, da ostane brez končne uvrstitve. Najrazburljivejši del je sledil v zadnjem krogu, ko so bili v igri za zmago Petrucci, Dovizioso in Marquez. Z vrhunskim manevrom je Petrucci uspel zdržati pritisk najbližjih konkurentov in kot že rečeno slavil svojo prvo zmago v kraljevem razredu motoGP. "Izjemna zmaga za Ducati, piko na i je dodal še Dovi s tretjim mestom. Za nami je nova, zahtevna preizkušnja, ki je prinesla nekaj velikih prelomnic in spektakularnih manevrov. Vesel sem, da sem uspel ohraniti mirno kri in slaviti zmago pred svojimi navijači. lepšega kraja za svoj prvenec si ne bi mogel želeti," je le nekaj minut po velikem zmagoslavju dejal solzavi Danilo Petrucci.



Drugouvrščeni Katalonec ni bil razočaran s končno uvrstitvijo, saj se je že pred prihodom v Mugello zavedal manjše premoči domačega Ducatija. "Tako kot na predhodnih dirkah, sem tudi tokrat preizkušal meje lastnih zmogljivosti. nekajkrat je šlo pošteno 'na nož', a vse v mejah športnega 'fair playa'. Na koncu je potrebno čestitati Petrucciju za zasluženo zmago, sam pa ostajam v vodstvu skupnega seštevka," je povedal Marquez, vidno izčrpan zaradi zdravstvenih težav v minulih dneh. Dovizioso na drugi strani ni bil zadovoljen s tretjim mestom, poudaril je, da so bile med samo dirko storjene nekatere manjše napake, ki so ga stale boljše uvrstitve. "Tvegali smo zelo veliko, a ob koncu vendarle premalo za kaj več od tretjega mesta. Težko je kaj pametnega povedati le nekaj trenutkov po koncu dirke, analizirali bomo celoten konec tedna v Mugellu in videli, kje smo najbolj grešili. Ostajamo pa optimisti pred nadaljnjimi izzivi," je dejal razočarani Dovi. 

Danilo Petrucci (Ducati) je zasluženo slavil svojo prvo zmago v karieri.
Danilo Petrucci (Ducati) je zasluženo slavil svojo prvo zmago v karieri. FOTO: AP
Alex Marquez (premočno) slavil še drugič zapored
V primerjavi z dirko v razredu moto3 smo v razredu moto2 še drugič zapored v zadnjih 14 dneh videli prevlado Alexa Marqueza (Kalex), ki si je pred konkurenco že v uvodnih nekaj krogih privozil neulovljivo prednost, ki jo je brez večjih težav ohranil vse do prihoda v cilj.

S to zmago se je Katalonec v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v osrednjem motociklističnem razredu vodilnemu Lorenzu Baldassarriju (Kalex) približal na zgolj dve točki zaostanka (88 : 86). Slednji se je kljub vsem težavam na petkovih uvodnih prostih treningih in kasneje v sobotnih kvalifikacijah uspel zbrati za glavno nedeljsko dirko, ki jo je zaključil na četrtem mestu, s čimer je ohranil minimalno vodstvo v skupnem seštevku pred omenjenim Marquezom. Nekoliko nepričakovano se je med Marqueza in Švicarja Thomasa Lüthija (Kalex) na drugo mesto prebil Luca Marini (Kalex), medtem ko je prepričljivi zmagovalec kvalifikacij, Nemec Marcel Schrötter (Kalex), dirko končal na 8. mestu. 

Od petega do sedmega mesta so se razvrstili Augusto Fernandez (Kalex), Enea Bastianini (Kalex) in Jorge Navarro (Speed Up). "Super uspešen teden je za nami v Mugellu. V pravem trenutku smo se uspeli prilagoditi na tukajšnje razmere. Vedeli smo, da se na tej stezi gume hitreje obrabljajo, storili smo velik napredek v zadnjih dneh in rezultat je tu. zdaj smo povsem zraven tudi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, zaradi česar se nam obeta zelo zanimio nadaljevanje sezone. V našem moštvu imamo jasno začrtane cilje, ki jim skušamo slediti iz dirke v dirko," je bil druge zaporedne zmage v razredu moto2 vesel Alex Marquez. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Arbolino v zaključku 'prelisičil' Dalla Porto
V najšibkejšem razredu moto3 smo večji del dirke za VN Italije v Mugellu spremljali troboj med Tonyjem Arbolinom (Honda), Lorenzom Dalla Porto (Honda) in Jaumejem Masio (KTM), ki so na koncu v prav takšnem vrstnem redu tudi zaključili šesto dirko sezone.

Še najbolj zanimiv je bil zaključek, za katerega se je zdelo, da ga ima povsem pod nadzorom domači adut Dalla Porta, a mu je Arbolino v zadnjih metrih speljal prvo zmago v sezoni, zaradi česar pa italijanski dirkač po dirki ni bil pretirano razočaran. "Očitno bom moral na prvo zmago v tej sezoni še malce počakati," je smeje se dejal član moštva Leopard Racing, ki se je domače dirke lotil z veliko željo po zmagi, a mu je vožnja na več kot 100-odstotna vožnja na drugi strani preveč obrabila gume, za kar je plačal davek ravno v zaključnih metrih. "Tu je Arbolino storil zadnji korak in me prehitel. Jasno je, da sem želel zmagati pred domačimi gledalci, toda, kot sem že dejal, priložnosti za to bom imel še kar nekaj v tem letu. V moštvu moramo vse skupaj dobro analizirati in skušati najti optimalne rešitve za naslednje preizkušnje," je še dodal drugouvrščeni Dalla Porta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jaume Masia se je razveselil tretjega mesta, zavedajoč se dejstva, da KTM-ov motocikel še vedno ni na tisti ravni, ki bi mu omogočala enakovreden boj za zmago. "Na vsaki dirki poskušam dirkati na vso moč, na meji zmogljivosti. Zavedam pa se, da tak način vožnje terja svoj davek, včasih prevelik, toda potrebno je poizkušati. V naši ekipi vsi zelo trdo delamo, da smo iz dirke v dirko boljši. Če bomo nadaljevali v podobnem slogu, se lahko v prihodnje nadejamo še boljših rezultatov," je po dirki v Mugellu dejal Masia, ki je z uvrstitvijo na stopničke pridobil eno mesto tudi v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva in je zdaj četrti. Zmaga je torej odšla Hondi, Tonyju Arbolinu, ki po šestih dirkah zaseda trenutno šesto mesto v skupni razvrstitvi. "Lahko smo zelo veseli in ponosni na ta dosežek. Resnici na ljubo nisem pričakoval, da bom v Mugellu stal na najvišji stopnički, toda ves konec tedna se počutim odlično, kar sem uspel prenesti na samo dirko. To je velika spodbuda za celotno moštvo in nadaljnje delo," je bil prve zmage v sezoni vesel Arbolino. 

Nekoliko pa je razočaral še vedno vodilni v skupnem seštevku Aron Canet, ki se nikakor ni znašel na stezi v Mugellu. Končno sedmo mesto priča o tem, da je bil Španec tokrat izven prave dnevne forme, pred njim so namreč dirko končali Niccolo Antonelli (Honda), Dennis Foggia (KTM) in John McPhee (Honda).  

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rr3
03. 06. 2019 08.47
+8
No enemu je bolj važno, da ima za naslednjo dirko že speskano čelado za nov motiv.
badcat
02. 06. 2019 21.06
+16
Si je pa lohk tarumen v boxu v druzbi svoje uccoline pogledu do konca kak se mora dirkat .. ....rko je vsaj vidu kdo vse so blo pred njem😂😂😂😂
Polini
02. 06. 2019 21.02
+9
Uf kakšen triller na koncu, Petrucci za las pred malim Stonerjem, ki pa je povečal prednost pred najresnejšim konkurentom za prvenstvo Dovijem.
graf
02. 06. 2019 20.55
+7
super dirka in čestitke Danilu ! Mi je pa žal za Rossija ki danes ni imel svojega dne da bi pred svojimi navijači dosegel kaj več kot na koncu je ...
AVTOHTONsLOVEnc
02. 06. 2019 20.54
+13
Dobra dirka! :)
jarti?
02. 06. 2019 20.28
-23
spet neki veteran, pred čudežnim dečkom
BenBostrom
02. 06. 2019 20.37
+35
spet neki pametnjakovič ki mu je žena dovolila pet minut uporabe računalnika
gogi_
02. 06. 2019 21.03
-14
Ben prid jutr na Grobnik ti jaz posodim motor pa da te vidmo:) kakimen
badcat
02. 06. 2019 21.08
+17
A na Grobniku pustijo, da dirkas z minimoto ?😂😂😂😂
BenBostrom
02. 06. 2019 21.24
+10
Kdo še hodi na grobnik???Boš moral pa kaj več ponudit.
sacivana
02. 06. 2019 20.04
+25
Diebumaister nula od komentatorja,verjetno tudi nula od človeka,mimogrede"rosisti"kako kaj?
Diebaumaister
02. 06. 2019 21.59
-10
Marko13
02. 06. 2019 20.02
+20
Od Lorenza in Vinalesa sem pricakoval vec😐
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 19.37
+13
Mineva lepa sončna nedelja, odlična dirka je za nami, MM povečal prednost v prvenstvu, Petrucci pa z nevarnim in riskantnim manevrom do zmage, bolj v stilu Iannoneja "Udri Mujo", ampak ok, naj mu bo, tok si je želel prve zmage, da bi verjetno še lastno babico porinu z motorja. Vsekakor pa naporno popoldne za delavce ob progi, ki pravkar zaključujejo izkopavanje dirkača s štartno številko 46 iz peska...
žutaresnica
02. 06. 2019 20.32
-6
Se strinjam igornov, sam škoda ker se Korl ne zaveda.
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 21.10
+10
Nov Igor, staro budalo. Jezdič pa tak kralj budal.
Diebaumaister
02. 06. 2019 21.25
-4
Korči kaj zdej, ti gobezdač za tipkovnico, vprašal sem te kje se dobiva, ker si rekel naj ne izzivam usode, rad bi te v živo srečal, da vidiva koga bo usoda kaznovala, ale čakam
badcat
02. 06. 2019 21.30
+7
Ce smo posteni....te je ze kaznovala.😂😂😂😂
Diebaumaister
02. 06. 2019 21.42
-7
Isto tebe sprašujem "Fsranec" kje??? Aja sorry ti si še v OŠ. ja ja že tako imaš poškodbe, oprosti, ti se uči, da ne bo potem nazaj ponavljanje
AyrtonS
03. 06. 2019 10.37
+2
ti znaš pa samo nekaj grozit....ker drugih argumentov nimaš se moraš pa poslužiti tiste najbolj nizkotne oblike kar jih obstaja...dej dej
Diebaumaister
03. 06. 2019 10.50
-2
Kdo grozi, poglej spodaj kaj mi je korl napisal, ti bluznik, in potem komentiraj.
rr3
02. 06. 2019 19.20
+42
Novinarji na RAI pa enotni, na Yamahi so samo sanjači brez volje za dirkanje... haha
Ninamedia
02. 06. 2019 19.08
-25
Da te prehiti nekdo, ki je štartal 2 mesti za tabo. Phahahha
Mohiito
02. 06. 2019 19.22
+26
Ja, sem že mislil da bodo rumeni zgledni navijači ponesli svojega iz peskovnika do zmage.
mzvezda
02. 06. 2019 20.05
+5
tebe so sošolci prehiteli v 1 razredu osnovke...oni so danes že končali fakse ti pa še vedno v prvem razredu :))) zdej veš zakaj si pogrnil in že 16 leto ponavljaš 1 razred...:)))
Ninamedia
02. 06. 2019 20.55
-7
mzvezda, verjetno v življenju nisi veliko dosegel kajne? Če boljšega komentarja ne moreš spesniti je pa res žalostno.
profesor m
02. 06. 2019 19.05
+38
dirka odlicna,..napeta,...boj do konca skoraj za milimetre,..bravo prvim stirim...petrux, mm, dovi, rins...kapo oziroma celado dol,.... nakoncu reakcija rezirane it publike sramota,....enako kot to velja za nekatere nesportne komentatorje v fogumu,...moderiranjebi bilo lahko kvalitetnejse,..zal je to le sportni dogodek
LightningBolt
02. 06. 2019 19.03
+29
Včeraj sem med fuzbalom zaspal pred koncem prvega polčasa zaradi dolgcajta. Tole danes je pa bilo tisto pravo.
badcat
02. 06. 2019 19.07
+0
Na SLO1 je bla poletna noc....bolj gledivo😂😂😂
mzvezda
02. 06. 2019 18.58
+23
Ni razlike med hordo rumencev v Mugellu in hordo rumencev ki se oglašajo tu.... maske so padle že zdavnaj...danes pa so to še enkrat potrdili....
rr3
02. 06. 2019 20.16
+17
badcat
02. 06. 2019 20.19
+15
Sam banane ne pojejo...jo imajo rajs za kj druzga😂😂😂😂
Diebaumaister
02. 06. 2019 21.26
-6
zviti smo te že dobili, lahko še 100 nickov menjaš, te tvoja OŠ nepismenost vedno izda, glej, da ne boš še enkrat pogrnil
badcat
02. 06. 2019 21.32
+6
Zzzzeeehhhh...kot cmirko..ene in iste bedarije ponavljas......
Diebaumaister
02. 06. 2019 21.41
-6
Smo te, a vidiš, da nimaš pameti, takoj te dobimo ven, hahahahahhahah
Ninamedia
02. 06. 2019 18.55
-50
Da MM ni uspel premagati s prvim štartnim mestom ušivega Petruxa, phahaha. Kaj premagati, en čas je celo 3 mesta nazadoval :D
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 18.57
+32
Tok tumasti zmazek pa lahko skup zmaže samo žlahta od jezdića. Kaj si mu mrzla sestrična? ha ha
Otancici
02. 06. 2019 19.05
+27
Usivega Petruxa....wtf ninamedia, pa kaj je s tabo?
Drumbass
02. 06. 2019 21.03
+9
ninamedia....ti to resno???itak da se zajebavaš...ne??
.jezdimir
02. 06. 2019 18.45
-24
Včasih je Korl tudi za Rossija navijal, vse artikle je pokupil, tudi gate je imel rumene, 46 številka, pol ga je pa kar naenkrat leta 2015 nagon izdal in posledično žlehtnoba. Zdaj so pa samo še rumene gate ostale, to je vsa resnica...hehehe
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 18.46
+32
Diebaumaister
02. 06. 2019 18.47
-26
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 18.52
+21
No jezdić, si slišal, kaj ti pravi majster šafla?
Diebaumaister
02. 06. 2019 19.00
-20
korl ne sprenevedaj se, vemo da si bil zlorabljen, nič bat medicina napreduje, ti bodo pomagali baje
.jezdimir
02. 06. 2019 19.04
-21
Korl kaj pa deformacija kolkov, vsi vemo da to pri tebi ni prirojeno...hehehe
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 19.28
+14
Vidim, da mata en kup bolezni. Ampak najhujše je to, da sta tumasta.
Diebaumaister
02. 06. 2019 19.35
-10
badcat
02. 06. 2019 20.20
+9
.jezdimir
02. 06. 2019 20.36
-8
Tadva zakonca ne boš našel, strahopetca sta skoz zaklenjena.
Manandi
02. 06. 2019 18.35
+27
Mene zanima kdo je komu čestital danes Lorenzo Dr. Rossiju ali Dr. Rosi Lorenzo za prikazano predstavo, nobeden pa nima slabega motorja. ? Tako, da je vsako napenjanje in cviljenje odveč ??
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 18.47
+14
LightningBolt
02. 06. 2019 19.00
+6
Tole "damo" sem opazil na drugih forumih, predvsem političnih. Samo proviciranje, prepiranje, nabijanje o partizanih, komunistih, kučanih, migrantih, "levakih". Pa ne, da bi kaj pametnega povedal/a, ampak sama žlehtnoba in proviciranje. Ne rabim tega na motogp strani. Drgač pa itak, je najboljša taktika preprosto ignorirat. Rins!!!
LightningBolt
02. 06. 2019 19.01
+0
LightningBolt
02. 06. 2019 19.01
-2
Diebaumaister
02. 06. 2019 19.36
-11
korči pssssssssssssst, užaljen od ene take nule kot si ti, hahahahhahahahahah, boš moral še dosti pojest, da bom jaz užaljen od ene take nule.
badcat
02. 06. 2019 19.36
+9
Sj to ni nic novega....se ze nekaj casa ve, da je malo za leseno zlico....zalostno je to, da se bo blokiralo nas, ki samo odgovarjamo na provokacije teh tumastih tarumenih
Diebaumaister
02. 06. 2019 19.41
-13
Korla bi morali blokirat za vedno, že dve leti žali, sedaj je pa dobil bumerang, glej, da ne boš šel po njegovih stopinjah.
badcat
02. 06. 2019 20.42
+7
Jr fajn bit hrabri misko za tipkovnico....srovse?? ....nismo ti krivi, da rumen papak ne zna dirkat
Diebaumaister
02. 06. 2019 21.22
-4
zviti, te sprašujem tudi tebe, kje se dobiva??? Korl se je usral, ale povej
badcat
02. 06. 2019 18.27
+23
Naslov tega clanka pa spet bedast, da bolj ne more bit. Kksen vrhunski manever.....ce neb tam DOV popustil bi suzuki zmagal.....
JackSparrovwvw
02. 06. 2019 18.47
+14
Točno tak, Dovi in MM sta pač Petruxu pustla to zmago, revež se bi še ubil na koncu.
.jezdimir
02. 06. 2019 19.07
-12
.jezdimir
02. 06. 2019 19.20
-12
Ti pa še v kolke, poklicna deformacija...hehehe
badcat
02. 06. 2019 19.37
+11
Ponavljas se ....te razumem. Podhranjenost, vakum...v tazgornji
.jezdimir
02. 06. 2019 20.38
-7
Otancici
02. 06. 2019 18.17
+24
Res skoda za take “komentarje “ po tako napeti in lepi dirki. Mislim na oba bregova, da ne bo pomote.
iga_biba
02. 06. 2019 18.14
+30
Po dolgem času spet dobra dirka . Bravo Petrucci. O bivšem devetkratnem zimzelenem prekaljenem lisjaku pa škoda zgubljati čas. Yamaha za njega prehitra, ga je vrgla v ovinku. Odstopil , ko je bil 22. Dvaindvajseti. Penzija, pa naj odstopi motor kakemu dirkaču.
badcat
02. 06. 2019 18.29
+16
Drumbass
02. 06. 2019 18.37
+13