MotoGP

Marquez po triumfu v Alcanizu: Ključ je v zmagovalni miselnosti

Alcaniz, 24. 09. 2018 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dirkaški šampion Marc Marquez je kljub nekoliko slabšim obetom pred zadnjo dirko za VN Aragonije, potem ko na treningih in v kvalifikacijah ni deloval najbolj suvereno, znova stopil v ospredje v trenutkih, ko je bilo to najbolj potrebno. Do konca sezone je ostalo le še pet dirk in vse bolj se zdi, da je Špančevih 72 točk prednosti neulovljivih za najbližjega konkurenta Andreo Doviziosa.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Aragonije
    05:07
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Aragonije
  • Iz 24UR: Marquez vse bližje ubranitvi naslova svetovnega prvaka
    02:14
    Iz 24UR: Marquez vse bližje ubranitvi naslova svetovnega prvaka
  • Padec Marca Marqueza na četrtem prostem treningu pred VN Aragonije
    03:43
    Padec Marca Marqueza na četrtem prostem treningu pred VN Aragonije
Do konca sezone 2018 je ostalo le še pet dirk. Naslednje štiri bodo v okviru azijske turneje, začenši z dirko za VN Tajske, 7. oktobra.
Čeprav je imel po koncu dirke v Alcanizu veliko za povedati tudi glavni osmoljenec dogodka Jorge Lorenzo (Ducati) češ, da mu je novo vrhunsko uvrstitev preprečil 'agresivni' Marc Marquez, pa je potrebno slednjemu - ne glede na to, ali ga ljubite ali sovražite - sneti kapo do tal za vse neverjetne manevre in talent, ki ga potrjuje iz dirke v dirko.

Izvrstnega Katalonca loči do ubranitve naslova svetovnega prvaka 'le' še pet dirk, začenši s prvo od skupno štirih dirk v okviru nepredvidljive azijske turneje na Tajskem. Ko je 25-letni, štirikratni svetovni prvak kraljevega razreda MotoGP po koncu dirke potrpežljivo odgovarjal na številna vprašanja predstavnikov sedme sile, je marsikomu postalo jasno, kje tičijo razlogi za Marquezovo prevlado v zadnjih treh sezonah.

Marc Marquez (Repsol Honda) je na dirki za VN Aragonije unovčil bogate izkušnje in v razburljivem zaključku krog pred koncem prehitel Andreo Doviziosa (Ducati).
Marc Marquez (Repsol Honda) je na dirki za VN Aragonije unovčil bogate izkušnje in v razburljivem zaključku krog pred koncem prehitel Andreo Doviziosa (Ducati). FOTO: motoGP
"Ključ je v zmagovalni miselnosti. Če se na vsako dirko ne bi podal z željo in razmišljanjem o zmagi, verjemite, da ne bi bil tu, kjer sem. Osredotočenost na vsako podrobnost mi je skozi kariero pomagala, da sem razvil določene mehanizme, ki na koncu odločilno vplivajo na razplet dirk. Zmaga v Alcanizu mi ogromno pomeni tudi zaradi dejstva, da pred tem nisem bil najbolj prepričljiv," je iskreno priznal Marquez, da sta v tem trenutku oba Ducatijeca dirkača, tako Andrea Dovizioso kot tudi v Aragonu nesrečni Lorenzo, najmanj enakovredna tekmeca Hondinemu 'paradnemu konju'.

Ducatijev velik napredek
"To, kar počne Ducati v zadnjem obdobju, je resnično izjemno. Čeprav se nikdar ne ukvarjam s svojimi tekmeci, pa je potrebno priznati, da so pri Ducatiju storili velik korak naprej. Že pred samim ogrevanjem na dirko sem vedel, da bo za zmago potrebno tvegati vse. Tvegal sem resnično ogromno, bil sem na meji padca, vendar prej ali slej se takšen pristop obrestuje. Tudi izbira mehkejših gum je bila zelo tvegano dejanje, česar si nisem upal storiti na uvodnih treningih in kvalifikacijah. Očitno sem se na koncu le pravilno odločil," je v smehu dejal Marc Marquez, ponavljajoč svojo glavno sintagmo, da je 'napad najboljša obramba'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S pravim ritmom se dvigne tudi samozavest   
"Ko sem začutim, da Dovizoso popušča, sem še bolj pritisnil na plin, kar se mi je na koncu obrestovalo za zmago. Ko ujameš pravi ritem in začutiš svoj motocikel, se tudi samozavest zelo dvigne. Zavedam se, da nas do konca sezone čaka še pet dirk, od tega kar štiri v vselej nepredvidljivi Aziji. Čeprav imam lepo prednost pred zasledovalci, bi bilo vsakršno razmišljanje o novem naslovu svetovnega prvaka precej prezgodaj. Grem korak za korakom, na koncu pa bom potegnil črto in videl, kaj mi je to prineslo," je še dodal previdni Katalonec. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
24. 09. 2018 21.26
+18
in ta miselnost je zmanjkala pri vr. namesto da bi dirkal je samo računal. pa se je zaračunal. že deveto leto. pa za njegov neuspeh so bili VEDNO krivi DRUGI:
//////93
24. 09. 2018 20.56
+22
Mali je mentalno odrasel kar je najpomembneje!!! Bravo //////93
mb645633
24. 09. 2018 20.39
+20