MotoGP

Dan za kvalifikacije: Quartararoju 'pole position'

Mandalika, 19. 03. 2022 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J., N.M.
Komentarji
0

Pred drugo preizkušnjo sezone, šlo bo za VN Indonezije, so dirkači opravili s kvalifikacijami. V najšibkejšem motociklističnem razredu je bil najhitrejši Španec Carlos Tatay, v moto2 je bil pred vsemi Otočan Jake Dixon, za oba je to sploh prvi "pole" v karieri. Kvalifikacije "kraljevega" razreda motoGP je dobil aktualni šampion Fabio Quartararo in to z rekordom steze. Francoz se je tako na najboljši način vrnil v ospredje po klavrnem začetku sezone v Katarju, ko je taval nekje v ozadju. Nedeljski program se z ogrevanjem vseh razredov začne že ob 3. uri zjutraj, dirka kraljevega pa ob 7. uri. Najprej prenos na VOYO, kasneje se priključi še Kanal A.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij motoGP pred VN Indonezije
    03:04
    Vrhunci kvalifikacij motoGP pred VN Indonezije
  • Vrhunci kvalifikacij moto2 pred VN Indonezije
    04:02
    Vrhunci kvalifikacij moto2 pred VN Indonezije
  • Vrhunci kvalifikacij moto3
    02:09
    Vrhunci kvalifikacij moto3
  • Iz 24UR: Prvo merjenje moči pred premierno dirko za Veliko nagrado Indonezije
    02:30
    Iz 24UR: Prvo merjenje moči pred premierno dirko za Veliko nagrado Indonezije
  • Iz 24UR: Karavana motoGP se po četrt stoletja vrača v Indonezijo
    02:00
    Iz 24UR: Karavana motoGP se po četrt stoletja vrača v Indonezijo
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po dveh tednih se nadaljuje motociklistično dogajanje v svetovnem prvenstvu, uvod v sezono je ponudil dirko za VN Katarja. Kar presenetljivo se je razpletlo v boju za stopničke v razredu motoGP na tej dirki v Dohi. Zmago je slavil Enea Bastianini, 24-letni italijanski dirkač ekipe Gresini Racing, drugo mesto je osvojil Južnoafričan Brad Binder, tretje pa Španec Pol Espargaro. V najšibkejšem razredu moto3 sta na uvodnih prostih treningih v petek največ pokazala Alberto Surra in Andrea Migno. Slednji je bil spet najbolj razpoložen v najšibkejšem razredu moto3 pred nedeljsko VN Indonezije, kar bo drugo dirka sezone. Po najboljših časih na petkovih suhih treningih je in Italijan najboljši čas postavil tudi v sobotnem jutranjem programu, ko je šlo za tretji prosti trening, ki pa je za razliko od petkovega dogajanja, minil v mokrih pogojih. No to Italijana ni zmotila, saj je bil prepričljivo najhitrejši. Drugi čas tretjega prostega je postavil Španec Carlos Tatay, tretjega pa Italijan Dennis Foggia. V kvalifikacijah so se karte premešale, a ne povsem. V prvi vrsti bodo na nedeljski dirki malce presenetljivo Tatay, z najboljšim krogom v kvalifikacijah, družbo spredaj pa mu bosta delala še Brazilec Diogo Moreira in Indonezijec Mario Aji, kar je bilo za domači avditorij odlična vest. "Ker sem domačin je zame to super rezultat. Trudili smo se, zahvale vsem fantom v garaži. 25 let smo čakali na dirko na indonezijskih tleh in ta prva vrsta v kvalifikacijah je nagrada za vse, ki me spremljajo in spodbujajo. Upam, da bom na dirki krojil vrh," je rekel Aji. "Drugi GP in takoj prva vrsta, Kaj bi si želel lepšega. V nedeljo pričakuje napeto dirko in mislim, da se bo vse odločalo v zadnjem krogu," je prepričan Moreira. Za ekipo CFMOTO Racing PrustelGP bo v nedeljo to sploh prvi najboljši položaj v zgodovini. Zaslužen za to pa Tatay. "Užival sem, fantastično delo smo opravili. To je trenutek, ki smo ga zelo dolgo čakali. Malce se bomo še poveselili, na dirki pa spet na polno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dixon v moto2 pred vsemi v jutranjem programu
Spomnimo, v srednjem razredu moto 2 je bil v petkovem programu v prvo najhitrejši Sam Lowes, v drugo pa Jake Dixon. Odličen čas tretjega prostega treninga je v drugem najmočnejšem motociklističnem razredu spet postavil Jake Dixon, ki je imel najboljše obete pred kvalifikacijami, pa čeprav je bil na mokri stezi najhitrejši Fermin Aldeguer. Italijan Celestino Vietti in Otočan Sam Lowes sta končala za vodilno dvojico. "Po uspehu v katarju smo ostali na visokem nivoju. Tu v Indoneziji je vselej kaotično, tudi v kvalifikacijah je bilo. Ves čas je bil nekdo na tleh, tako da si moral biti pozoren. če bo na dirki steza mokra bomo imeli težave, na suhi stezi pa so moje možnosti precej večje," je povedal Lowes. "Občutek je dober, a ne bi govoril v boju za zmago. V katarju sem bil četrti, tako da želim stopničko višje. Imamo dobre možnosti, a ne želim nalagati prevelikega bremena. Skušal bom uživati," je kvalifikacije opisal Augusto Fernandez. "Končno je bil cel "paket" iz garaže na najvišjem nivoju in skušal sem vse skupaj prenesti na stezo. Naš najboljši položaj ni naključen, saj ne gre za zgolj eno dobro predstavo, vse skupaj je plod kontinuiranega dela. dokazali smo, da smo lahko hitri in v ospredju," je po prvem pole positionu v karieri mel roke otočan Dixon. "To je prvi korak k vrhunskemu rezultatu in prav nič več," je umirjal evforijo najhitrejši v kvalifikacijah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kraljevem razredu najhitrejši aktualni prvak
Uvodna prosta treninga na spolzkih indonezijskih tleh sta minila brez večjih presenečenj. V kraljevem razredu motoGP se je na prvem prostem treningu v spremenljivih vremenskih razmerah najbolje znašel Pol Espargaro (Repsol Honda Team), ki je za pičle štiri stotinke sekunde za seboj pustil portugalskega dirkača Miguela Oliveiro iz moštva Red Bull KTM Factory Racing. Najhitrejšo trojico je s tretjim mestom zaokrožil osemkratni svetovni prvak Marc Marquez (Repsol Honda Team). Najbolj ogret v jutranjem sobotnem programu, ko je šlo za tretji oprosti trening je bil v razredu motoGP prav Marquez, v kvalifikacijah pa je bil razplet popolnoma drugačen. Na velika vrata se je vrnil osmoljenec s prve dirke sezone - aktualni prvak Fabio Quartararo, ki si je privozil pole position, družbo v prvi startni liniji pa mu bosta (presenetljivo) delala španec Jorge Martin in Francoz Johann Zarco.  "Zelo vesel z razpletom. Ko sem želel priviti dirkalnik, me je le-ta ubogal. na sploh sem lahko zadovoljen, kako se je obnašal v teh težkih razmerah. Vsekakor dobra informacija pred dirko, ki bo zelo nepredvidljiva. Težko je karkoli konkretno napovedati. Upam le na dober ritem tako po startu," je po opravljenih kvalifikacijah razpredal tretjeuvrščeni Johann Zarco. "Pomemben rezultat, toda to ni nobena garancija za nedeljo. Vsi smo blizu skupaj, veliko bo odvisno od vremena, tako da kakšne hude evforije ne bom zganjal. Je pa lepo  startati iz prve linije, To je v Indoneziji pomembno," sporoča Jorge Martin. "Rekord steze? Dober občutek, a nič več kot to. Všeč mi je reakcija celotne ekipe po slabem uvodnem vikendu v sezono. Tale pole je odličen obliž na rano iz Katarja. Sem super zadovoljen, ritem me navdaja z optimizmom," je povedal zmagovalec kvalifikacij Fabio Quartataro, ki v tej sezoni brani lanskoletno skupno zmago.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez v petek s težavami
Prva dva prosta treninga na spolzkih indonezijskih tleh se za Marca Marqueza nista izšla po pričakovanjih. No, vsaj drugi ne, ki ga je v spremenljivih vremenskih razmerah zaznamoval njegov zdrs. Na srečo Katalonca se je končal brez večjih posledic, toda Marquez vseeno upa, da padec ne bo vplival na sobotne kvalifikacije in preostala dejanja motociklističnega vikenda. Najprej si želi, da bi se tretji prosti trening odvil na suhi stezi. Po tem, ko se je na prvem prostem treningu zavihtel na tretje mesto, je po drugem pristal šele na 22. "Padel sem, a to vsekakor ni bil pravi čas za padec," je dejal Marquez. "Ampak ko loviš hiter krog, se včasih pač takšne stvari zgodijo."

"Res je, da sem generalno gledano s petkovim dnem zadovoljen. Toda kar se tiče nesreče ... glede tega vsekakor nisem. Postavila nas je na mesta izven prve deseterice, kar pa ni bil naš cilj. Ne glede na vse je sedaj čas, da upamo na suhe vremenske razmere v soboto in čim boljši izkupiček vikenda." Kljub padcu je Marquez še vedno optimističen, dejal je, da se počuti, kot da je Honda naredila korak naprej pri približevanju ustreznosti motocikla njegovemu slogu. "Nekoliko smo si približali nastavitve, na motociklu se počutim vse bolje in bolje," je še zaključil.

VN Indonezije
VN Indonezije FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja