MotoGP

Marquez izbral favorita: Vsi bodo zadovoljni, če bo prvak Dovizioso

Cervera, 25. 08. 2020 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svetovni prvak razreda motoGP Marc Marquez je v intervjuju za uradno stran tekmovanja spregovoril o svojem okrevanju, pa tudi o pritisku, s katerim se bo moral do konca sezone spopadati vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo.

Marquez (v sredini) med Quartararojem in Doviziosom po lanski dirki za VN Japonske v Motegiju.
Marquez (v sredini) med Quartararojem in Doviziosom po lanski dirki za VN Japonske v Motegiju. FOTO: motoGP
Po dramatičnih dirkah za VN Avstrije in VN Štajerske na dirkališču Red Bull Ring že z nestrpnostjo pričakujemo selitev karavane v okolico Riminija, kjer bo 13. septembra na sporedu dirka za VN San Marina. Ves konec tedna seveda tudi s prenosi na Kanalu A in VOYO.

Med okrevanjem po drugi operaciji nadlahtnice je Marc Marquez kot gledalec pospremil že svojo četrto dirko po poškodbi, ki jo je staknil na uvodni preizkušnji v Jerezu. Honda je medtem že potrdila, da bo Katalončevo okrevanje trajalo še najmanj dva meseca, zato se porajajo dvomi, če ni sezone za aktualnega prvaka morda že konec. A med čakanjem na zeleno luč zdravnikov Marquezu ni dolgčas, ob spremljanju zanimivih dirk pa priznava, da mu je pri srcu zelo hudo.

"Seveda je s čustvenega vidika težko. Težko je gledati motoGP z naslonjača, rad bi bil tam, a v karieri atleta, športnika, dirkača motoGP, je tveganje nekaj običajnega," je ob VN Štajerske za uradno spletno stran tekmovanja povedal Marquez. "To je moja osma sezona v motoGP. Vedno sem bil na stezi in vedno veliko tvegal, da sem prišel do mojih ciljev, mojih naslovov. Žal je ta čudna sezona zame, zaradi poškodbe, za zdaj najtežja. V prvem primeru sem sledil navodilom zdravnikov, ki so mi vlili samozavest, češ da bom še lahko dirkal, delal sem na telesni pripravi, saj so mi dejali, da je ploščica dovolj močna. Storil sem tisto, kar so mi predlagali. Zdaj počnem enako: sledim njihovim priporočilom. Pravijo, da je zdaj veliko bolje ostati miren, da minejo ti meseci, da se vse dobro zaceli. Gre za desno roko, pozimi sem že imel veliko težav zaradi operacije komolca. Zdaj je napočil trenutek, da se vse postavi na svoje mesto in da se vrnem stoodstoten," je nadaljeval.

"Seveda so vse poškodbe najtežje, to so najtežji trenutki. Še posebej zadnja je najtežja. Enako 'okvaro' imajo vsi ljudje: pozabiš na vse ostale, ki si jih že utrpel. Pošteno povedano sta bili tisti iz leta 2011 in 2012, ko sem slabo videl, najtežji, ker sem bil takrat doma, a nisem vedel, ali bom še lahko vozil motocikel. Zdaj je velika reč, seveda, a zdi se, da gre vse v pravo smer, zdi se, da bom lahko spet vozil motocikel, to pa je moja strast. Moram biti le potrpežljiv, trajalo bo." 

'Ko nimaš nobenega pritiska, je vse lažje'
Marquezu v domači Cerveri družbo delajo prijatelji in psa brata Alexa Marqueza. Izkušenejši Marc priznava, da mora Alex v teh trenutkih "narediti korak naprej". Poleg pohval na račun Japonca Takaakija Nakagamija je branilec naslova spregovoril tudi o vodilnemu Fabiu Quartararoju in ni izpustil priložnosti, da spregovori o pritisku, ki ga mladi Francoz, sodeč po zadnjih predstavah, že pošteno čuti.

"V teh dneh skrbim za bratova psa. Nikoli se ne predajam. Še naprej treniram v fitnesu. Desno roko imam le v enem položaju, a preostanek telesa trenira. S 'kardio' treningi začnem prihodnji teden, sobno kolo ali kaj takšnega. Imam čas, sem s prijatelji. Težko je, ker bi raje bil z ekipo in močno pogrešam motoGP, a moramo biti potrpežljivi," je nadaljeval Marquez.

"Prvenstvo je naporno, saj se je na začetku zdelo, da je Fabio zelo močan. A včasih se ob pritisku zdi, da je vse skupaj vedno težje. To sem govoril že prejšnjo sezono: ko nimaš nobenega pritiska, je vse lažje. A takrat, ko pride pritisk, je precej težko. Zabavno pa je gledati, saj nikoli ne veš, kdo bo dirko dobil. Za osvojitev naslova svetovnega prvaka za zdaj nihče do tega trenutka ni pokazal nekaj 'ekstra'. Imam veliko stikov in veliko govorim s Hondo, saj nadaljujemo delo za naslednje leto. Nakagami je hiter, moj brat malce bolj trpi, neprestano govorim z njim in ve, da mora zdaj narediti korak naprej. Poleg tega pa je prvenstvo zanimivo, saj je precej nepredvidljivo," je dodal.

Prvak mora pokazati še kaj več, Dovizioso si naslov 'zasluži'
Quartararoja sicer še vedno vidi kot enega glavnih favoritov za naslov, mednje pa poleg Italijana Andree Doviziosa morda malce presenetljivo uvršča tudi rojaka Mavericka Vinalesa, ki je v tovarniški ekipi Yamahe v zadnjih tednih najbolj razočaral.

"Kdo bo prvak? Težko bi rekel, po Jerezu bi rekel, da Fabio, a je v Brnu preveč trpel," opozarja Marquez. "Če želiš postati prvak, je res, da moraš dokončati dirke, a to ni dovolj. Moraš biti spredaj in pokazati, da si tam. Trpi, na treningih ni stanoviten, kot je bil na primer lani. A če bi moral na koga staviti, bi izbral med 'Dovijem' in Fabiom. Fabio ima hitrost, 'Dovi' pa izkušnje. Če 'Dovi' osvoji naslov prvaka, bodo po mojem mnenju zadovoljni vsi. To si namreč zasluži. Drugi je bil v zadnjih treh sezonah in to si zasluži. A Fabio je mlad talent, da je zelo hiter, pa je pokazal leta 2019. Stavil bi nanju, a ne smete pozabiti na Vinalesa. Tu nekje je, čeprav ne sme izgubiti več veliko dirk, če želi postati prvak."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pechovski
29. 08. 2020 09.50
+1
Goooo., KTM. 💪💪
Roterdam
26. 08. 2020 20.28
+12
Dovizioso ni nič posebnega, kot dirkač ni v ničemer nek presežek. Njemu privoščim naslov, recimo iz razloga, samo da Marquez ne bi bil prvak.
AstonM
26. 08. 2020 21.41
-17
No in s tem si povedal, da si navijač najslabše kvalitete, takoimemovani škodoželjnež, samo da oni ne bo.
Cenb77
27. 08. 2020 08.22
-12
Tipično slovenski odgovor... bravo! Zdaj pa nazaj na pašnik...
AstonM
25. 08. 2020 21.58
-28
Prepričan sem, da bo Dovizioso letos prvak, to je njegova zadnja možnost in mora jo izkoristiti. Bo pač moral stisniti zobe in preklopiti iz ziheraškega modusa v full attack-Marquez modus.
AS1983
25. 08. 2020 20.02
+13
Po moje ima marquez prav- dovizioso se bo do konca sezone boril za naslov
Drumbass
26. 08. 2020 20.00
-12
ne bo se boril...vozil se bo kot do zdaj...tiha voda...zaenkrat mu kr uspeva..
Callux
25. 08. 2020 19.27
+18
Osebno sem mnenja, da ima gledano s stališča Ducatija Jack Miller celo več možnosti za osvojitev naslova kot Dovi in to enostavno zato, ker ima precej manj težav s pnevmatikami kot Andrea.. Drugače pa je vse skupaj kar nehvaležno napovedati, ker je težko izbrati samo enega, še posebej zdaj ko je tudi KTM prišel na okus in tudi njih ni za odpisat v boju za naslov..
AstonM
25. 08. 2020 21.38
-36
Kaj pa.......................................................Rossi? 😏
catgod
26. 08. 2020 09.56
-25
Baje, da je problem tlak v gumah.....delajo pri ducatjju malo po svoje od priporocil michelina
AstonM
25. 08. 2020 16.39
-51
Nagradno vprašanje za prave ljubitelje motoGP športa: Vinales si da pred nedeljsko dirko prejsnjo nedeljo montirati napačne zavore. Stari maček Rossi nekaj metrov stran v istem boksu to seveda opazi. Odgovor A: Rossi stopi do Vinalesa in mu razloži, da je to kot samomor in naj za božjo voljo ne dela tega. Odgovor B: Rossi ne reče nič in si potiho misli - en konkurent manj. Kaj mislite? 😀
AstonM
25. 08. 2020 16.49
-40
Jezdić, nekaj sem te vprašal, ne pa da klofaš teh 11 minusov. A nimaš res nič v glavi? 😀 😀 😀
kajcenebinikolipoizkusil
25. 08. 2020 17.49
+40
Astonm, mislis da so vsi tak podli ko murkež!🤣🤣🤣
AstonM
25. 08. 2020 18.08
-40
Ti Murkež, odgovori z A ali B, al kaj ti naj narišem? 😀
Kaktusy
25. 08. 2020 19.35
+41
Glej Korl, sem ti že risal, pa tud nisi nič zastopil🤣🤣🤣 🤣🤣🤣
AstonM
25. 08. 2020 19.51
-42
Ti veš samo pluse in minuse limat, drugače pa si analfabet 😀 😀 😀 😀
kajcenebinikolipoizkusil
25. 08. 2020 20.50
+35
Kaktusy
26. 08. 2020 08.20
+32
Korl spet podtikaš, vidi se ti da nisi dost v šolo hodil, prostaštvo ti je pa v zibelko položeno.
AstonM
26. 08. 2020 14.35
-25
Je rekel prostačina od prostaka, blatni jezdić.
Deejjaann
26. 08. 2020 18.41
+34
AstonM res je da je Viniales imel na nedeljski dirki drugačne zavore kot ostale 3 Yamahe,toda ni Viniales dal montirati napačne zavore ampak je vozil ta star model zavor ostale 3 yamahe pa ta "nove zavore" zato je imel problem z zavorami , pa lep dan še naprej želim
radar
25. 08. 2020 16.25
-16
Žal Dovi nima realnih možnosti. Bodo prišli trenutk, ko bo zabrestel, samo prvak pa mislim, da ne bo. lp
nightifly
25. 08. 2020 15.35
+23
Ne glede kaj se dogaja z Yamaho , in ne glede na vrocino in pregrevanjem v zasledovanju ,takie eksplozije kot se je zgodila Vinalesu ne bi smelo biti . Sploh pa pri Brembu ,oz , spuri hladilnega sistema zajemanja zraka . Ducati ima to odlicno urejeno . Naj se Japonci malo ozrejo . Skoda , Yamaha jee izgubila kar nekaj naslovov zaradi takih in slicnih podrobnosti . Zato pa je napredoval KTM ,tudi Suzuki , in vse skupaj bo se kako zanimivo .
catgod
25. 08. 2020 21.35
-32
Zdej se spoznas tud na bremze...patetik laznivi
nightifly
25. 08. 2020 15.32
+24
Zaradi odsotnosti prvega voznika Honde je letosnje prvenstvo postalo neverjetno interesantno , zanimivo in izenaceno ,ter polno presenecenj . Sploh po prvi impresiji prevlade Petronasa s Q-jem na celu , je Yamaha nenadoma izgubila veter v jadrih , plima pa naplavila ostale mlade odlicne dirkace ,talente na povrsje . Zame je to odlicno ,pa ceprav zal ni bilo moznosti obiska Brna ali Spielberga . Tudi brez publike so dirke odlicne , vnaprej ni skoraj ´ znanega´ zmagovalca , to pa samo dviga vrednost vsega skupaj . Osebno upam le ,da se bodo Yamahovci nehali afnati in enkrat dokoncno spravili agregat in vse ostalo v red . Tudi na obeh Petronasih sedita v bistvu dva sampiona , ki sta sposobna osvojiti prvenstvo z dobrim bolidom , v resnici pa je takih ,kot smo videli kar nekaj .
nightifly
25. 08. 2020 15.19
+23
Dokler je bi glavni in odgovorni Dohtar moto dirkanja Dr.Costa ,je imel on sam prvo in zadnjo besedo o stopnji poskodbe in o tem ,kdaj se bo kdo vrnil na motor , ne pa kot danes ,ko si dirkaci ,oz.mostva izbirajo nacine operacij , da bi se dirkac ob popolnem fit spinu cimprej vrnil v sedlo . Tisti , malce bolj odrasli smo ob Dr.Costi rasli in spremljali vse njegove intervencije , ob katerih je vcasih sefom mostev zavrela kri , ker ni dovolil afne-guncanja -glede zdravja dirkacev . In ce povzamem tudi sedanje izjave Dohtarja ,sicer v sifrirani (njegovi) obliki , je ekipa Dohtarjev zaje......la vse skupaj ,ali pa so podlegli pritisku Honde +sponsorji ...in ob tem -kar je se huje -zanemarili najverjetneje poskodovan radialni zivec ,,,,ki je ob ´´odpiranju OKNA´´ odpovedal svojo poslusnost . Vse v redu ,ampak ,da nas navijace fotrajo s tem oknom -to je pa res zalitev . Kakorkoli , Marc naj se vrne nazaj na motor , upal sem,da se bo odlocil koncno za kaksno drugo sedlo , da ne izgubi popolnoma veljave med navijaci , ker je -vsaj njegova Honda, ne gl ede kako vozita 6 in 73 , se vedno dragulj med motociklni GP-ja .
AstonM
25. 08. 2020 15.34
-23
Kakšen dragulj neki? Niti Nakagami niti Crutchlow nista po župi priplavala, pa ne moreta nič. Pa ne mi zdaj spet nekaj razlagati, da je Honda "ulita" na Marqueza, ker če bi bila, ne bi po 27 krat na sezono padel. Bodi vsaj enkrat v življenju realen Muha, ne pa v vsakem svojem komentarju namigujes na zlagano premoč Honde, da bi na ta način izničil Marquezove vozniške kvalitete, ki jih priznava ves svet. Če pa ga ti spraviš k Yamahi, svaka čast. Po moje bi v sekundi šel tja, dol z te nevozne Honde. Ampak sam presneto dobro veš, da Marc ne bo dobil Yamahe v roke, dokler bo Rossi živ. Bodi enkrat človek in priznaj to.
bikoborec69
25. 08. 2020 14.24
+19
Vsi bi bili zadovolnji če tebe letos ne bi gledali. Karma je k....
motorist_mb
25. 08. 2020 14.03
+6
Duce bi moral obljubiti podaljšanje z Dovijem če bo prvak...tak pa bo težka in Qua bi privoščil naslov!
rr3
25. 08. 2020 14.24
-43
Nima veze podaljšanje ali ne ker Duce ve kakšen je domet Dovija. Če bo pa prvak... težko , ker se ne bori samo z enim kot je to bilo zadnja leta....
nightifly
25. 08. 2020 15.41
+24
motorist_mb 25.08.2020, 14:03:02///////////// se kar strinjam ...
BellaCiao
25. 08. 2020 14.01
+34
Samo da ni Marquez...
jurle74
25. 08. 2020 14.07
+29
rr3
25. 08. 2020 14.21
-48
To je en, ki bo z zapiranjem oken naredil tolk kot vse Yamahe skupi, ki tekmujejo.
Mihacito
25. 08. 2020 13.59
+40
Sedaj je mm edini cilj, da se vrne cimprej na stezo in vpliva na razplet kdo bo zmagovalec kot je to ze pocel v preteklosti. Naj se raje sprijazne in brise solzice pred tv ekranom..
rr3
25. 08. 2020 14.22
-36
Dibala
25. 08. 2020 13.47
+27
tezka bo zdaj so mladci zavohali kri in si vec upajo zat da napovedat kdo bo prvak je sila nehvalezno
sektor1
25. 08. 2020 13.46
+35
Doviju privoščim in bi bilo zasluženo.