MotoGP

Quartararoju kvalifikacije v Jerezu, poškodovani Rins ostal brez dirke

Jerez, 18. 07. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., M.J., M.G.
Komentarji
58

Motociklistično "kolesje" se je po dolgem premoru končno le zavrtelo. V Jerezu, prizorišču prve dirke sezone po vnovičnem zagonu motociklizma, so bile na sporedu kvalifikacije. V razredu motoGP si je najboljši startni položaj pred nedeljsko dirko, po zares dramatičnem zaključku kvalifikacij, zagotovil "vroči" Francoz Fabio Quartararo. Alex Rins je padel in si poškodoval ramo in ne bo nastopil na dirki. V najšibkejšem razredu moto3 je bil najhitrejši Japonec Tatsuki Suzuki, v razredu moto2 pa Španec Jorge Martin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Quartararo zmagovalec kvalifikacij
    02:20
    Iz 24UR: Quartararo zmagovalec kvalifikacij
  • Iz 24UR: Vse podrejeno varnosti
    02:17
    Iz 24UR: Vse podrejeno varnosti
Fabio Quartararo je bil najhitrejši v kvalifikacijah pred VN Španije.
Fabio Quartararo je bil najhitrejši v kvalifikacijah pred VN Španije. FOTO: MotoGP

Kvalifikacijski dan je s tretjim prostim treningom odprl najšibkejši motociklistični razred moto3.  V tem razredu je že v petek s konkurenco zanesljivo opravil Argentinec Gabriel Rodrigo, ki je zabeležil daleč najboljši čas uvodnega prostega treninga, tako da bržkone ne bo mogel ubežati od vloge velikega favorita za zmago na nedeljski dirki. Za njim, ob precej večjih zaostankih, pa je bila že prava gneča, saj se je kar trinajst tekmovalcev "nagnetlo" znotraj sekunde. 

Rodrigo se je kot edini v najšibkejšem razredu spustil tudi pod mejo 1:46. Tudi na drugem prostem treningu v najšibkejšem motociklističnem razredu je blestel Argentinec, ki si je pot do najboljšega skupnega časa obeh treningov tlakoval že zjutraj, ko je izboljšal svoj predhodni rekord najhitrejšega kroga. Za Argentincem sta na drugem oziroma tretjem mestu končala Japonec Tatsuki Suzuki in Andrea Migno, prvo peterico sta zaokrožila še dva Italijana Dennis Foggia na četrtem in Celestino Vietti na petem mestu. Argentinec Rodrigo je drugi dan uradnega dogajanja na prvi dirki sezone nadaljeval s prevlado in bil tudi na tretjem prostem treningu v ospredju, prav na vrhu pa Italijan Celestino Vietti, za njim pa rojak Andrea Migno. Dobro se je na tretjem prostem treningu, zadnjem pred kvalifikacijami, "peljal" tudi Španec Raul Fernandez

Kvalifikacije najšibkejšega motociklističnega razreda so nato "na glavo" postavile dosežke v dosedanjem delu podaljšanega dirkaškega konca tedna v Jerezu, kjer bo v nedeljo sploh prva dirka za VN Španije po vnovičnem zagonu motociklizma. Odličen je bil Japonec Tatsuki Suzuki, ki se lahko pohvali z najboljšim časom kvalifikacij, uspel mu je celo rekordni dosežek in bo na dirki užival najboljši položaj. Nedaleč za njim na dirki bo bil na startu Italijan Andrea Migno, tretji najboljši položaj pred dirko pa si je priboril Britanec John Mcphee

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot drugi so se na sobotni kvalifikacijski dan na stezo v Jerezu na tretji prosti podali dirkači razreda motoGP. V petek je sicer najhitrejši čas sprva zabeležil prav serijski in aktualni prvak v "kraljevem" razredu Marc Marquez, kar seveda ni bilo nobeno presenečenje, veliko bolj presenetljivo in tudi obetavno pa je, da se je v treh desetinkah "zbralo" kar osem dirkačev, osmi čas prvega prostega treninga je podpisal Španec Pol Espargaro, ki je za rojakom Marquezom zaostal nekaj več kot tri desetinke sekunde. Drugi čas prvega uradnega "ogrevanja" je dosegel Maverick Vinales, kar je odlična novica za ekipo Yamahe, nekaj manj zadovoljstva pa njihovi "garaži"ponuja 13. čas Valentina Rossija, ki je bil v cilju počasnejši za dobrih sedem desetink. Res pa je, da legendarni Italijan nikoli v karieri na prostih treningih iz sebe ni "stiskal" vse kar ima. 

Debitant med motociklistično elito Alex Marquez, ki se je pred začetkom sezone pridružil bratu Marcu pri Hondi, je uradni debi med dirkaško smetano končal na 16. mestu, z zaostankom osmih desetink. Tretji čas prvega prostega je postavil Britanec Cal Crutchlow (LCR), četrti pa je pripadel Andrei Doviziosu (Ducati) in prav nič ni kazalo, da bi imel italijanski dirkač kakšne posledice poškodbe, ki jo je staknil konec junija. 

Dovizioso si je namreč med motokrosom pri padcu poškodoval levo ključnico in prestal tudi operacijo, kot kaže, uspešno, saj je nared za prvo dirko sezone po koronavirusnem premoru. Popoldanski drugi trening v kraljevem razredu je prinesel najhitrejši čas člana moštva Petronas Yamaha SRT Franca Morbidellija, ki je za slabe tri stotinke sekunde ugnal moštvenega kolega in obenem lanskega novinca leta Fabia Quartararoja. Tretjeuvrščeni Južnoafričan Brad Binder (KTM) je zaostal za dobrih 12 stotink sekunde, medtem ko je razlika med četrtim Marcom Marquezom (Repsol Honda) in petim Polom Espargarojem (KTM) znašala pičle tri tisočinke sekunde. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi prosti trening razreda motoGP je zaznamoval tudi padec aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza na drugem ovinku, ki pa se je končal brez hujših posledic.

V kvalifikacijah kraljevskega razreda moto GP se je najbolje odrezal 21-letni Francoz Fabio Quartararo, ki je dosegel tudi rekord proge. V šele drugi sezoni si je priboril že sedmi pole position.

Kvalifikacijski dan je najbolje odprl Quartararo, ki je vrgel rokavico z najboljšo vožnjo na tretjem prostem treningu, za njim pa so se Jack Miller, Joan Mir in aktualni prvak Marc Marquez. Izjemno majhne razlike so bili odlična napoved pred kvalifikacijskimi boji. In res, v boju za čim boljša mesta na nedeljski dirki se je razplamtel hud boj, še posebej napeto in nepredvidljivo pa je bilo v zadnjih nekaj krogih, ko so se kvalifikacije tudi dokončno razpletle. 

Ob minimalnih razlikah, to napoveduje zares zanimivo nedeljsko dirko, je bil v cilju najboljši "vroči" Francoz Quartararo in vrgel rokavico Marcu Marquezu in druščini. Na drugo mesto se je prebil Maverick Vinales, njegov moštveni kolega pri Yamahi Valentino Rossi pa je bil precej daleč od najboljših, za Francozom je zaostal za več kot sekundo in zasedel 11. mesto. Iz prve vrste bo startal Marc Marquez (njegov brat Alex je bil bolj proti repu lestvice, na 21.mestu). V zaključku kvalifikacij so padli Andrea Dovizioso, Jack Miller in Alex Rins, slednji jo je odnesel najslabše.

Rins ostal brez nastopa na dirki
Zdravnik karavane motoGP Xavier Mir je pregledal dirkača Suzukija Alexa Rinsa, ki je odšel v bolnišnico v Jerezu na nadaljnje preiskave. Rins je padel v drugem delu kvalifikacij in se držal za roko, prva diagnoza pa je bila dislokacija desne rame, ki so mu jo zdravniki že naravnali, kot kaže si je Španec tudi zlomil eno od kosti, a tega še niso uradno potrdili. Zaradi poškodbe so zdravniki ocenili, da ni sposoben nastopiti na na nedeljski dirki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot zadnji so se na stezo "spravili" dirkači drugega najmočnejšega razreda, moto2. Ogrevanje pred kvalifikacijskimi borbami je z najboljšim časom dobil Marcel Schrotter. Spomnimo, v razredu moto2 se je s prvim prostim treningom najbolje spopadel Italijan Luca Marini, ki je dolgo časa beležil daleč najboljši čas, potem pa se mu je ob koncu "ogrevanja" še najbolj približal Španec Juan Navarro, vsi drugi dirkači pa so bili precej za njima. Se tudi v kvalifikacijah in še posebej na nedeljski dirki v Jerezu obeta italijansko-španski dvoboj za prvo mesto? Tudi na drugem prostem treningu razreda Moto2 je bil najhitrejši Luca Marini, ki je drugouvrščenega Marca Bezzecchija prehitel za slabih 13 stotink sekunde. Tretji Tetsuta Nagašima (Jap) je za Italijanom zaostal še za dodatnih deset stotink sekunde.

V kvalifikacijah je "preboj" med najboljše uspel Italijanu Fabiu di Giannantoniu in Špancu Xaviju Viergeju. V glavni kvalifikacijski skupini pa je najhitrejši čas postavil Španec Jorge Martin (1'41.384) in si zagotovil "pole" pred nedeljsko dirko. Za njim se je uvrstil njegov rojak Jorge Navarro (+0.181), v prvi vrsti bo tudi Britanec Sam Löwes (+0.300). Luca Marini je bil četrti, Marco Bezzecchi peti, Aron Canet pa šesti.

V tej sezoni, skrajšani zaradi pandemije covid-19, bo na sporedu le 13 dirk, a je koledar izjemno zgoščen, tako da prostora za napake (in poškodbe) ne bo prav veliko. Petkovo in sobotno dogajanje v Jerezu je odličen obet za razburljivo nedeljsko dirko.

VN Španije – urnik prenosov na Kanalu A in VOYO
VN Španije – urnik prenosov na Kanalu A in VOYO FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
18. 07. 2020 21.36
-10
bivšemu 9x, zimzelenemu veteranu, je so spet dali najpočasnejšo Yamaho.
Ici
18. 07. 2020 19.57
-15
MM je brez dvoma trenutno najboljši dirkač v MotoGP. Toda za zanimivost dirke in prodajo spektakla so taki "super zmagovalci" škodljivi. Kdo bo še gledal dirke, kjer je zmagovalec znan že v naprej? Tudi F1 je bila v času serijskih zmag Michaela Schumacherja dolgočasna in nezanimiva.
careizavogala
18. 07. 2020 16.56
+10
Upam se napovedat jutrišnjo zmago MM. Visoke temperature bodo zahtevale svoj davek. Vinjales ima možnost za zmago, vendar MM ne bo popuščal. Quartararo pa ne bo zdržal pritiska Marka kot ne Vinjalesa. Pokazal se bo psihološki pritisk za najvišjo stopničko. MM obvlada psihološki pritisk iz ozadja, če mu ne uspe pobegnit v štartu.
motorist_mb
18. 07. 2020 17.11
+2
Če bo pobegno na začetku bo zmago MM drugače pa proti koncu bo moral šparat gume in tu imata priliko Qua in Vin za zmago!
StAnalitik
18. 07. 2020 17.34
-4
Iz ozadja je MM tudi Lorenza napadel anede
careizavogala
18. 07. 2020 17.36
+3
jaz pa mislim, da bo na njiju pritiskal in jih silil v napake. mislim, da bosta več dela z gumami imela vin in Qua, kot MM. Bomo pa videli, lahko imaš tudi prav ampak jaz vidim na vrhu MM skoraj za vsako ceno. Mogoče se pa motim. Ampak mislim, da bodo sezono začeli z hudim tempom in pritiskom. veliko vlogo bo igrala psiha. Tako jaz vidim letošnji spektakel GP-ja
AS1983
18. 07. 2020 16.15
+15
Vinales in quartararo bosta jutri resna konkurenca aktualnemu.prvaku marquezu
Otancici
18. 07. 2020 15.54
+5
Kaksen podatek glede Rinsa....?
Callux
18. 07. 2020 15.59
+16
Zaradi izpahnjene rame bo izpustil dirko jutri..
Otancici
18. 07. 2020 16.31
-1
ceviplastika
18. 07. 2020 15.30
-3
Vinales je neverjeten. Ju3 jih bo z lahkoto pojedel.
Otancici
18. 07. 2020 15.53
+18
Z lahkoto ravno ne, je pa eden od glavnih kandidatov ob Marcu in Fabiu za koncno zmago. Gremo fantje jutri ima da je pekellll....
peglezn
18. 07. 2020 15.25
-4
Cela drama, ker je Rossi 0,1 sekunde za Vinalesom...
Rujevit
18. 07. 2020 15.49
+25
Vinales - 1.36,844, Rossi - 1.37,741 in to je 0,1 sekunde razlike????
NWO 2014
18. 07. 2020 16.11
+8
moto-gp
18. 07. 2020 15.22
-1
Sem povedala, kdo je konkurenca Marcu, pa ste navalili z minusi 😆
1236
18. 07. 2020 15.18
-7
Rosi je za staro šaro gotof je . Še ni dojel. Bil je pa odličen
Callux
18. 07. 2020 15.09
+27
Čestitke Fabiu za pole in danes dvakrat popravljen rekord steze.. Maverick in Marc zraven obljubljata, da bo jutri zanimiva dirka.. Me pa konkretno zanima, če lahko Pecco Bagnaia jutri pokaže kaj podobnega, sicer sam v to malo dvomim, a pustimo se presenetiti..
motorist_mb
18. 07. 2020 15.20
+13
Bagnaia par krogov Miller mogoče več...preveč zaprta dirka za duce...bo treba počakati na Spielberg!
Callux
18. 07. 2020 15.22
+9
Sam sem mnenja, da bi Jack lahko motor spravil višje, ker ima stil vožnje, ki omogoča dirkanje brez težav, kot jih imata Dovi in Petrux na primer.. Bomo videli, upam pa tudi na kakšno presenečenje hehe
motorist_mb
18. 07. 2020 15.24
+6
Bi bilo zanimivo če jutri pade temperatura...bomo videli!
Callux
18. 07. 2020 16.07
+4
Zanimivo bi zagotovo bilo, a izgleda da bo dejansko še malo višja.. V vsakem primeru bo zanimivo :D
motorist_mb
18. 07. 2020 17.07
+8
Ehh pol bojo proti koncu dirke duceji že na felnah😉!
Callux
18. 07. 2020 18.07
+2
Ni nujno, ker zaradi odličnega mehanskega oprijema gum ne uničujejo tako zelo kot se bi mogoče zdelo za motor s tako veliko moči, kot jo ima Ducati.. Vse bo odvisno tudi od samega stila vožnje, si upam reči da nihče ne bo smel biti preveč agresiven in iti na glavo.. Vsi bodo morali dirkati po pameti in privarčevati kar se da veliko gume za zadnjih nekaj krogov..
Ninamedia
18. 07. 2020 14.59
-16
Ko te pihnejo dve podhranjeni Yamahi kot za šalo, postane takoj jasno zakaj se tako oklepaš Honde.
poper00
18. 07. 2020 16.53
+1
AS1983
18. 07. 2020 14.56
+25
Quarataro ostaja kralj kvalifikacij, jutri bo imel kar resno konkurenco za zmago v vinalesu in marquezu
iga_biba
18. 07. 2020 14.55
+7
Gaberbrrr, gaberbrrr. Še slabši od zimzelenega veterana, bivšega 9x.
motorist_mb
18. 07. 2020 14.51
+10
Bravo Bagnaia in Miller!
Porsche959S
18. 07. 2020 14.39
-9
Razlika med rumenimi in ostalimi navijači je, da rumeni želijo Marquezu padec, poskodbo ali celo kaj hujsega, mi pa želimo Marquezu zmago, Rossiju pa tudi vse dobro.
Pan1
18. 07. 2020 14.50
+36
Mentalist. Sem navijač po tvoje, rumeni. Vsem želim zmage in vožnje do cilja.
.jezdimir
18. 07. 2020 16.15
+10
Korl vidim da te tesnoba še kar obdaja, učne ure Rossija so te zaznamovale za vedno, tako kot tvojega Markeca...hehehe
.jezdimir
19. 07. 2020 10.37
+5
Kot vse kaže ti vloga prismuknjenega Korla res ugaja, sicer nebi pisal tako butaste zmazke. Dobr je pred časom napisal eden od bralcev, ko je izjavil da ti je mleko najbolj pomembna tekočina na poti zavrtega razvoja...hehehe
motorist_mb
18. 07. 2020 13.28
+14
Ajde pubeci gremo na pune zdaj 😉!
g.noj
18. 07. 2020 12.29
+10
Komaj čakam na tekme, ter končni razpored. S kolegi smo stavili za odojka...
NovodobnoSuženstvo
18. 07. 2020 12.21
+0
Pred MotoGP pa Andrija&Anđelka....mal komedije more bit bre.
catgod
18. 07. 2020 12.05
-17
jezni cmirko se je zbudil😂😂😂
Porsche959S
18. 07. 2020 14.41
-1
Misliš na manipuliranje z minusi in plusi? Saj to pocne noč in dan, tej bolezni se reče jezdoblaznost.
.jezdimir
18. 07. 2020 16.10
+7
Zopet sta odtavala v svoj svet enoumja, dejta si vidva šepetat na uhe, tile vajini zmazki nikogar ne zanimajo...hehehe
Porsche959S
19. 07. 2020 10.21
-3
Ti pa si še zgleda edini tukaj (no, poleg ne preveč bistrega einemaistra) prepričan, da bralci verjamejo, da moj in @catov komentar čisto legalno prejmeta po 11 minusov nekaj sekund po objavi, tvoj zmazek pa v istem hipu 11 plusov. Sem že nekaj dal skoz v življenju, ampak takšnega psihiča pa še nisem srečal, kot si ti jezdić. Evo, majke mi.
.jezdimir
19. 07. 2020 10.38
+3
Korl lahko bi končno dojel da te nihče ne mara, še manj te kdo prebavlja, enostavno ti ni pomoči...hehehe
catgod
18. 07. 2020 11.55
-19
PET je v sredo na testih grdo padel...nikjer ni v enem stavku to blo omenjeno..... Vazn, da legendarni "stiska"