MotoGP

Martin: Naša sezona se je začela z Le Mansom

Le Mans, 15. 05. 2023 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jorge Martin je imel najboljši (točkovni) izkupiček celotnega motociklističnega konca tedna v Le Mansu. Španec je najprej slavil na sobotni sprinterski dirki, dan kasneje pa se je zavihtel še na drugo mesto na osrednji preizkušnji VN Francije. Jubilejna 1000. preizkušnja v svetovnem motociklističnem prvenstvu je postregla z obilo pestrega dogajanja, ki pa se ni za vse končalo najbolje ... Naslednja dirka bo preizkušnja v Mugellu čez slaba dva tedna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Varnostna komisija v motoGP
    02:13
    Iz 24UR: Varnostna komisija v motoGP
  • Iz 24UR: V Le Mansu slavil Marco Bezzecchi
    02:50
    Iz 24UR: V Le Mansu slavil Marco Bezzecchi
  • Vrhunci dirke elitnega razreda za VN Francije
    04:55
    Vrhunci dirke elitnega razreda za VN Francije
  • Trk Francesca Bagnaie in Mavericka Vinalesa
    01:12
    Trk Francesca Bagnaie in Mavericka Vinalesa
  • Iz 24UR: Razočaranje za Quartararoja, zmaga za Martina
    02:03
    Iz 24UR: Razočaranje za Quartararoja, zmaga za Martina

Italijan Marco Bezzecchi je sicer pobral smetano na glavni dirki podaljšanega dirkaškega vikenda v Le Mansu, a ne prav dosti manj zadovoljen po VN Francije je bil tudi Jorge Martin

 V skupnem seštevku je po petih dirkah sezone 2023 v vodstvu ostal Francesco Bagnaia, toda po ničli v Le Mansu je prednost skoraj povsem skopnela. Ima 94 točk, le eno več kot zmagovalec VN Francije Marco Bezzecchi. Tretji je Južnoafričan Brad Binder, ki je bil šesti, z 81 točkami, Jorge Martin je tik za njim z 80.

Prvo mesto na sprinterski sobotni dirki in drugo za Bezzecchijem na osrednji preizkušnji je odličen izkupiček za 25-letnega Španca. "Ponosen sem na ekipo in nase. Startni položaj ni bil najboljši, toda napredoval sem, nisem delal napak in na koncu se je izšlo," je po zmagi na sprinterski sobotni preizkušnji povedal Martin in že takrat potrdil kandidaturo za vrhunski rezultat tudi na osrednji dirki v Le Mansu. Jubilejna 1000. preizkušnja v svetovnem prvenstvu je namreč postregla z obilo pestrega dogajanja, ki pa se ni za vse končalo najbolje. Že v uvodu sta se v dveh krogih zgodila dva padca, ki pa vsaj po prvih podatkih nista povzročila hujših poškodb. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najprej je Maverick Vinales v boju s Francescom Bagnaio prepozno zaviral, izgubil nadzor nad motorjem in nato zapeljal v tekmeca, oba pa sta šla po tleh. Sprva je jezni svetovni prvak celo skočil proti Špancu in kazalo je, da bo sledil še boksarski vložek, a sta se nato vročekrvneža le pomirila. Le krog zatem pa sta se družno zapeljala s steze še Luca Marini in Alex Marquez. Napako je naredil Italijan in pri tem zbil Španca, mlajši Marquez je imel pri tem tudi nekaj sreče, saj se je komajda izognil vrtečemu se motociklu na stezi in odskočil. V ospredju je nekaj časa vodil Marc Marquez, ki je po poškodbi na prvi dirki sezone na Portugalskem zdaj spet nared. V kvalifikacijah se je izkazal z drugim mestom, na sobotni dirki je bil peti. 

Jorge Martin
Jorge Martin FOTO: motogp.com

Tudi tokrat je, potem ko sta ga prehitela Bezzecchi in Martin, kazalo, da bo uvrščen zelo visoko. A ni prišel do cilja, naredil je napako pri zaviranju in zdrsnil s steze. S tem pa je tretje mesto podaril Zarcoju, tako da so na prvih teh mestih končali dirkači poltovarniških Ducatijevih ekip. 

Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46) je zmagovalec VN Francije. Drugi je bil Španec Jorge Martin, tretji pa domačin Johann Zarco (oba Pramac Ducati).

"Težka dirka, na startu nisem bil najboljši, toda potem sem se vračal. Bilo je veliko dobrih bojev, še posebej z Marcom je bilo zanimivo. Vesel sem drugega mesta, to so prve stopničke v sezoni," je po tekmi v Le Mansu dejal Jorge Martin, ki je v petem poskusu le prišel prvič do zmagovalnega odra, v skupni razvrstitvi pa drži visoko četrto mesto. "Lahko bi bilo bolje, a tudi slabše," je na hitro potegnil črto pod rezultat v dosedanjem delu motociklistične sezone mladi Španec, ki v Mugellu čez slaba dva tedna pričakuje nadaljevanje vrhunskih rezultatov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mislim, da se naša sezona pravzaprav začenja šele po VN Francije. Na prejšnjih dirkah smo imeli obilo težav, tako s pnevmatikami kot z nastavitvami, a smo v Le Mansu ujeli pravo razmerje in smo na odlični poti. Potrebovali smo takšen vikend in sedaj vemo, da smo na pravi poti," je bil za AS izčrpen najboljši mož dirkaškega vikenda v Le Mansu. "Imel sem svoj ritem in mi ni bilo težko ostati na oziroma pri vrhu. Verjel sem v dirkalnik in upal sem si precej več kot v nekaterih prejšnjih dirkah. Velika hvala moji ekipi," je dogajanje v Franciji povzel zmagovalec Bezzecchi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
15. 05. 2023 16.46
-17
Beli dirkač sem ti dal včeraj en plus za isti komentar in eden tudi tokrat...jaz mnenja ne menjam od včeraj na danes...
Lucky
15. 05. 2023 18.31
-15
Pagliaccio 46
15. 05. 2023 19.21
-17
Najbolj kratek popoln in korekten odsev dirke ...in še brez reklam👌🏻
Pagliaccio 46
15. 05. 2023 16.38
-13
Kaj se je dogajalo bistvenega na dirki , če odmislimo reklame?...Točno tisto, kar sem napisal ampak beli dirkač je to opisal bolje ...👉🏻V motoGP je zbrana elita dirkačev in za vse lahko rečemo da so mojstri. Ko spustijo vizirje in ko ugasnejo rdeče luči so vsak v svojem svetu. V želji za čim boljši rezultat pa se zgodijo napake, odstopi in žal tudi nesreče.🏴 Pecco pri prehitevanju Vinalesa ni pustil dovolj prostora pri prelaganju motocikla v naslednji ovinek in Maverick ni mogel storiti kaj dosti. Ni pa bila fer njegova reakcija po padcu. Sta pa po dirki šla na zagovor, Pecco je šepal, kjer so pomirili duhove. 🏴 Mariniju je odneslo zadnje kolo, Alex ga je naložil ni se mogel izogniti. M. Marquezu pa je na pospeševanju iz ovinka pred padcem streslo motocikel, vstop v naslednji ovinek ni bil idealen in zaviranje je povzročilo zdrs in padec, mogoče je bila kriva prednja guma.👎🏻 Fabio ne more biti zadovoljen, pred njim je padlo 6 dirkačev,to ni napredek, jepovedal. Bil pa je zjutraj pred dirko na intenzivni masaži in zaradi arm-pumpa imel bolečine pri zaviranju celo dirko.🏆 Bezzechi, čestitke za zmago,☝🏻 pa je povedal da tam sploh ni hotel prehiteti M. Marqueza, prepozno je zaviral, šel na široko in s sabo potegnil še njega. Vsi incidenti pa bodo verjetno ostali brez kazni, razen A. Marquez je dobil kazen treh mest na naslednji dirki zaradi oviranja Binderja in Zarkoja v prvem krogu. Nisem uspel najti info, kaj je bilo z Canetom v moto 2,po nesreči je bil prepeljan na pregled v medicinski center....Hvala beli dirkač za poročilo vrednega CAS-a...
alkocar1
15. 05. 2023 16.31
+12
Tako kot komentiranje prenosa, tudi članek za en... Naslednja dirka je res v Mugellu, ampak čez 4 tedne in ne 2 tedna. Še dobro, da gledam prenose na drugi televizij.
Petruska1234
15. 05. 2023 13.54
+7
A. Marquez se je zaletev v Marinija in ne obratno
Petruska1234
15. 05. 2023 13.55
+5
in to v istem krogu, kot sta padla ( se zadela ) Bagniaia in Vinales