MotoGP

Bagnaia do četrte zaporedne zmage, na stopničkah tudi Bastianini in Vinales

Misano, 04. 09. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Francesco Bagnaia (Ducat Lenovo Team) je veliki zmagovalec dirke za VN San Marina. V razburljivem zaključku je za las prehitel Eneo Bastianinija (Gresini Racing MotoGP), medtem ko je tretje mesto zasedel Maverick Vinales (Aprilia Racing). To je bila obenem četrta zaporedna zmaga za "Pecca" Bagnaio, ki se vse bolj približuje trenutno vodilnemu dirkaču prvenstva Fabiu Quartararoju (Monster Energy Yamaha MotoGP) v boju za naslov svetovnega prvaka.

Kakšna drama že takoj na začetku dirke za VN San Marina v kraljevem razredu MotoGP! Že v prvem ovinku so se ob stezi znašli Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Pol Espargaro (Repsol Honda Team) in Michele Pirro (Aruba.it Racing), malo zatem pa je po klasičnem zdrsu v pesku končal še eden od glavnih favoritov za zmago v Misanu Jack Miller (Ducati Lenovo Team), ki se je odlično odrezal dan prej v kvalifikacijah, na katerih si je privozil najugodnejši startni položaj.

To je precej premešalo karte na vrhu, saj je Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) – zmagovalec zadnjih treh dirk – prevzel pobudo pred Eneo Bastianinijem (Gresini Racing MotoGP), med njiju pa se je na drugo mesto vrinil Maverick Vinales na Aprili, ki osem krogov pred koncem ni zdržal napadov mlajšega Bastianinija. Slednji je do konca dihal za ovratnik Bagnai, ki pa je bil ob prečkanju ciljne črte hitrejši za pičle tri stotinke sekunde. "To je bila nora dirka. Začetek ni bil ravno najboljši, potem pa ... bolj kot se je dirka prevešala v drugo polovico, sem se počutil vse bolje in bolje. Na vsak način sem skušal povečati prednost pred Bagnaio, ki je znova pokazal, za kako nadarjenega dirkača gre. To je zdaj moja četrta zaporedna zmaga, ki je posledica odličnega dela vseh članov ekipe," je po zmagi povedal Francesco "Pecco" Bagnaia.

Maverick Vinales na tretjem mestu je za Bagnaio zaostal za ogromne štiri sekunde in dve desetinki, tik pod odrom za zmagovalce pa je pristal Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) z zaostankom dobrih petih sekund. Branilec naslova Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) je dirko končal na petem mestu in ima šest dirk pred koncem sezone pred najbližjim zasledovalcem Bagnaio 30 točk prednosti.    

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lopez s simultanko do prvenca v razredu moto2
Če je bila dirka v razredu moto3 zanimiva do samega konca, pa tega ne moremo trditi za dogajanje v srednjem razredu moto2. Tu je imel simultanko novinec Alonso Lopez (+Ego Speed Up), ki je v slogu prekaljenih mačkov brez večjih težav od starta do cilja ohranjal mirno glavo in predvsem visoko prednost, ki je ni mogel ogroziti nihče.

Na koncu sta se mu od pretendentov v boju za naslov svetovnega prvaka še najbolj približala trenutno vodilni v skupnem seštevku Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo) in Aron Canet (Flexbox HP40), ki sta zasedla tretje oziroma drugo mesto. Največje razočaranje je doživel član ekipe legendarnega Valentina Rossija Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team), ki je danes lovil vrhunsko uvrstitev v želji, da se še bolj približa vodilni trojici v boju za naslov prvaka. Zdrs v 10. krogu je tako bržkone pokopal še zadnje realne upe Italijana za vidnejšo končno odločitev. "Ne morem verjeti, kaj se je danes zgodilo v Misanu. To je najlepša in obenem največja nagrada za ves trud in energijo, ki jo vsi v moštvu vlagamo v napredek. Izkoristil sem vse prednosti motocikla in se zavihtel na sam vrh. Naj bo to lepa popotnica tudi za nadaljevanje sezone," Lopez ni skrival navdušenja po prvi zmagi v razredu moto2.

Albert Arenas (Inde GASGAS Aspar Team) se je po nekaj napakah moral zadovoljiti s četrtim mestom, medtem ko je Ai Ogura (IDEMITSU Honda Team Asia), ki ostaja na drugem mestu v skupnem seštevku s štirimi točkami zaostanka za vodilnim Fernandezom, zasedel peto mesto.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmaga , Guevara izkoristil zdrs moštvenega kolega Garcie za prevzem skupnega vodstva v moto3
Dirka v najšibkejšem razredu moto3 je ponudila zanimivo dogajanje na stezi v Misanu, saj je z odstopom do danes vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Sergia Garcie (Gaviota GASGAS Aspar Team) prišel na okus njegov moštveni kolega Izan Guevara. Ta je s tretjim mestom osvojil novih 16 točk, ob ničli Garcie pa je Guevara prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj 11 točk prednosti.

Že po nekaj uvodnih ovinkih smo videli trk med Nicolo Fabiem Carrarom (QJMotor Avintia Racing Team) in Japoncem Ayumo Sasakijem (Sterilgarda Husqvarna Max), ki je pred začetkom dirke za VN San Marina še gojil določene ambicije v boju za naslov svetovnega prvaka. A je s to napako bržkone že zapravil vse možnosti za skupno slavje. Nato sta s steze zdrsnila še Andrea Migno (Rivacold Snipers Team) in Mario Aji (Honda Team Asia), kar je kazalo na očitne težave pri izbiri pnevmatik. Dolgo časa je bil sicer v vodstvu Guevara, ki je sredi dirke nekoliko popustil in dovolil Dennisu Foggii (Leopard Racing), kasnejšemu zmagovalcu, da prevzame pobudo. vseskozi sta jima bila za petami nesrečni Garcia in turški predstavnik moštva Red Bull KTM Tech3 Deniz Öncu, ki pa se je po prečkanju ciljne črte moral znova zadovoljiti z "le" četrtim mestom.

Toda dogajanje v Misanu je dobilo nov preobrat po nepričakovani diskvalifikaciji Garcie, kar je v največji možni meri izkoristil Masia za skok na odlično drugo mesto. Ko je v predzadnjem krogu ob robu steze končal še Carlos Tatay (CFMOTO Racing PruestelGP), je bilo možnosti za spremembe na vrhu razpredelnice konec. "Zelo pomembna zmaga za naše moštvo, obenem pa mi je žal za napako Garcie, kar bo dodatno začinilo ta dvoboj za naslov svetovnega prvaka. Za nami je specifična dirka na specifični podlagi, ki od dirkača terja maksimalno osredotočenost. Moram priznati, da sem presenečen nad velikim številom padcev, a tako pač je na dirki za VN San Marina, kjer lahko prav vsak dirkač pričakuje nepričakovano," je po zmagi na 14. dirki sezone dejal Dennis Foggia. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miller želi dobro formo potrditi tudi na dirki
Jack Miller, ki ga bo od naslednje sezone pri tovarniškem Ducatiju zamenjal nadarjeni Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP), je torej še drugič v poklicni karieri prišel do najugodnejšega startnega položaja. Čeprav se Ducati trenutno zdi premočan za konkurenco, izkušeni Avstralec opozarja, da je vsaj osem dirkačev, ki konkurirajo za zmago na dirki za VN San Marina.

"Občutki pred dirko so odlični, tudi motocikel deluje praktično brezhibno. Toda previdnost mora biti vedno prisotna, saj se stvari lahko hitro zalomijo. Vesel sem tudi za ostale dirkače iz Ducatija, kajti lepo je videti, da napredujemo iz dirke v dirko. Osebno se ne obremenjujem z vlogo enega od favoritov, saj verjamem, da sem zmožen zmagati," pravi Miller, ki ga od vsega najbolj skrbi negotova vremenska napoved. "Ta bi znala pošteno premešati karte in poskrbeti za kakšno večje presenečenje. Ta nikoli niso izključena, a če bo vse, tako kot mora biti, bi zmaga morala ostati doma. Tukaj se odlično počutim, v isti sapi pa se zavedam, da konkurenca ne bo mirovala. Vsaj osem nas je, ki bomo naskakovali zmago," ocenjuje trikratni zmagovalec dirk elitnega motociklističnega razreda. 

"Kot sem že dejal, z morebitno zmago se ne obremenjujem. Pomembno bo izbrati ustrezne pnevmatike, obenem pa poskrbeti za dober vstop v dirko. Vsaka najmanjša napaka se bo namreč poznala pri času, tega pa si ne želimo. Resnično verjamem, da imamo lepe možnosti za zmago. Vse pa se bo pokazalo na stezi, ko bo šlo zares," še dodaja Miller.     

VN San Marina v Misanu
VN San Marina v Misanu FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deejjaann
09. 09. 2022 12.42
-64
Zaslužena zmaga "Pecca" če verjameš-heheheheh, nimam nič proti temu da pri ducatiju rečejo njihovim voznikom pazite kako se prehitevate da se med sabo ne izločate,imam pa proti temu da se hitrejšemu vozniku v tem primeru Bastianiniju reče že pred dirko tudi če boš hitrejši ne prehitevat Pecca in tudi drugim ducatijevim dirkačem je verjetno bilo to povedano,ker iz nekega čudnega razloga forsirajo pri duceju samo PECCO in nihče drug,razumem da si kao naj ne odžirajo točk med sabo ducejevi dirkači toda ta dirka zadnjih 8 krogov je bila zame farsa,ker bi ga Bastianini z lahkoto prehitel saj smo vsi videli ko je Besstia naredil napako je rabil manj kot pol kroga pa je bil spet na zadku ducatija od Pecca,naj vsaj naredijo tako da bo videti da se dirkač na ducatiju ki je trenutno za Peccom vsaj trudi ga prehitet oziroma da je počasnejši od njega,toda to je pač samo moje osebno mnenje,pri yamahi se pa vidi kako kvaliteten ja Fabio ker drugi vozniki yamahe zaostajajo sekundo ali več za njim,prav vidiš kako se trudi tudi on bi bil vesel pomoči drugih yamahinih dirkačev toda zelo očitno je da vsaj letos lahko o tem le sanja-nažalost,če yamaha ne bi imela letos njega se skoraj zagotovo na nobeni dirki nebi uvrstili med top 10,tako da bodo pri yamahi čez zimo morali narediti bolj konkurenčen motor,da pa o hondi sploh ne govorimo,upam da se bosta drugo leto na hondi izkazala Rins in Mir,pa lep vikend želim vsem navijačem MotoGP-ja
BACKIO13
09. 09. 2022 13.35
-68
Deejjaann se strinjam s tabo pa tudi tebi lep wikend 😀😀😀🤙👍
MarquezTheBestDriver
11. 09. 2022 21.59
-34
MarquezTheBestDriver
12. 09. 2022 21.30
-25
Dosaden si kot driska...ti pa resnica, to sta dva povsem razlicna pojma
Deejjaann
16. 09. 2022 15.25
+8
Kaktus-x 11.09.2022, 8:46:00 +46 Deejjaan, sej ljudje niso neumni da ne bi opazili kako vsakič sam svoje zmazke hvališ, le Muci je še tako naiven da ti verjame, on pa itak ne,,,,,,,,,,Kaktus-x SEM ŠEL MALO POGLEDAT TVOJO ZGODOVINO KOMENTARJEV TER PLUSOV IN MINUSOV IN TI BOŠ MENI PISAL DA JAZ SAM SVOJE ZMAZKE HVALIM,PRAV OČITNO JE VIDETI DA TI SAM SEBI PLUSE DAJEŠ NA SVOJE KOMENTARJE IN NE JAZ,POTEM ČE BI JIH JAZ SAM SEBI BI JIH SEDAJ IMEL MALO VEČ,A NE??? SICER PA SEM JAZ NA TEJ STRANI ZATO DA S KOM KAJ PODEBATIRAM NE PA DA BI SE S KOM KREGAL IN ŽALIL KOT DELAŠ TO TI,PREDVIDEVAM DA SI ŠE ZELO MLAD IN ZAFRUSTRIRAN DEČKO KI ŽIVI PRI SVOJI MAMICI-LEPO SE IMEJ
BACKIO13
21. 09. 2022 11.06
+4
Kaktus-x saj se vidi lepo kdo sam sebi daje pluse in to si TI,nekateri smo res tukaj na tej strani da se pogovarjamo stvari katere se tičejo motociklizma in nismo tukaj da bi se žalili-tako kot to ti delaš,veš kaj bi jaz najbolj bila vesela da bi se morali vpisati z svojim imenom in priimkom tako da bi se videlo kdo je ta oseba katera je tolk žleht da v 90% komentarjev samo žali in obrekuje namesto da bi kaj pametnega napisal o motociklizmu ne pa da bi žalil in obrekoval druge-Kaktus-x to mislim nate in podobne tebi ,raje napišite kaj pametnega da lahko debatiramo tako kot je to v tujini na podobnih straneh o motoGP.ju
FIRBCA
05. 09. 2022 17.24
-129
drugo leto bo veselo nastopa nas junak mcurry dobil dovoljenje od 24ur . Z levo roko bo stresu vso elito.
Trta mrta
04. 09. 2022 18.49
+135
komentatorja pa zmagata...bradl je padel in oba pramac ducatija...katastrofa od komentiranja
Ici
04. 09. 2022 15.25
-130
Če bi bil Ducati slovenska tovarna, Bagnaia in Bastianini p Slovenca, bi zmagal Bastianini in s povsem mirno vestjo miniral boj za naslov svetovnega prvaka. Povsem enako bi bilo kot pred leti na finalu v Planici, ko je Tepeš miniral Prevca in mu tako posredno odvzel skupno zmago v Svetovnem pokalu smučarskih skokov. Ampak Ducati in oba dirkača so na srečo Italijani.
Petruska1234
06. 09. 2022 13.26
+105
Zato pa je Bastianini postavil najhitrejši čas v zadnjem krogu.
motorist_mb
04. 09. 2022 15.18
+132
Zaj bo Duce prvak če bojo skupaj vozli 😁
mcurry
04. 09. 2022 15.15
+130
Kje pa 600 vozijo
FIRBCA
10. 09. 2022 12.48
-54
kaj si ti zafurstriran da bi bilo res da bi ti folk dal 88 vseckov vsi vemo kdo si mal ime spremeni saj vidis, da te noben resno ne jemlje.
Indawood
04. 09. 2022 14.31
+135
Žalost je samo to ker je več reklam kot kaj drugega
Ici
04. 09. 2022 15.22
-130
Zaradi reklam imamo prenos. Oglaševalci dajejo denar.
Bolcn
04. 09. 2022 15.32
+134
slos
04. 09. 2022 15.38
-132
Kaka mora si in podobni...placaj motogp in gledaj brez reklam....
Intihar
04. 09. 2022 14.03
-131
motorist_mb
04. 09. 2022 13.58
-82
Noben tak da Duce Roolls 😁