MotoGP

Ducatija prvi in drugi na FP2: Miller za las zgrešil rekord steze, Mir v težavah

Doha, 26. 03. 2021 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.V., M.G., J.K.
Komentarji
63

Pred prvo dirko nove motociklistične sezone 2021 so se najboljši dirkači sveta na uvodnih treningih pripravljali najprej na sobotne kvalifikacije in nato še na nedeljsko dirko za VN Katarja. Na prvem treningu med elito je bil najhitrejši Italijan Franco Morbidelli z yamaho, na drugem pa Avstralec Jack Miller z ducatijem.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Katarja
    16:45
    Vrhunci drugega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Katarja
  • Iz 24UR: Kako izgleda začetek sezone v Katarju?
    02:17
    Iz 24UR: Kako izgleda začetek sezone v Katarju?
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Katarja
    23:22
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Katarja

 

V razredu motoGP je najboljši čas prvega treninga dosegel Franco Morbidelli (1:54,921), ki je potrdil, da bo eden glavnih kandidatov za boj za naslov prvaka v aktualni sezoni (nanj je pred začetkom sezone stavil tudi njegov moštveni kolega Valentino Rossi). Morbidelli je lansko sezono zaključil s serijo odličnih rezultatov, a bil v boju z Joanom Mirom (Suzuki) na koncu za malce prekratek. Drugo mesto je sicer kljub dobrim časom na testiranjih kar malce presenetljivo vpisal Aleix Espargaro (+ 0,125 s) z Aprilio, tretjega pa Jack Miller (+ 0,191), ki je letos prvo ime tovarniške ekipe Ducati. Na četrtem mestu je "pristal" Fabio Quartararo (+ 0,292/Yamaha), sledili so Mir (+ 0,334), Maverick Vinales (Yamaha/+ 0,388), Alex Rins (+ 0,432/Suzuki), Francesco Bagnaia (+ 0,444/Ducati), Valentino Rossi (+ 0,498/Petronas Yamaha) in Miguel Oliveira (+ 0,824/Red Bull). 

Franco Morbidelli je na prvem treningu potrdil dobro formo.
Franco Morbidelli je na prvem treningu potrdil dobro formo. FOTO: MotoGP

Sodeč po prvem treningu so se v težavah ob odsotnosti Marca Marqueza, ki bo izpustil (vsaj) uvodni dve dirki sezone v Katarju, znašli pri Hondi. Na prvem treningu za VN Katarja je bil najboljši Hondin dirkač Alex Marquez, sicer brata Marca Marqueza. Zasedel je 'le' 11. mesto, takoj za njim pa je sledil še en dirkač poltovarniške ekipe – Takaki Nakagami. Slabo se je uvodoma na Hondinem motociklu znašel novinec v tovarniški ekipi, tj. Pol Espargaro, ki je bil najslabša 'honda' na prvem treningu, in sicer je vpisal šele 15. čas. Pred njim je bil tudi testni dirkač Honde Stefan Bradl, ki v Katarju nadomešča Marca Marqueza. Analiza časov prvega treninga pove, da je od konkurence odskočilo prvih devet dirkačev, nato se zaostanki še pošteno večajo. Med deveterico so dirkači Yamahe, Ducatija, Suzukija in en dirkač Aprilie.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu se je najhitrejšemu Jacku Millerju najbolj približal njegov moštveni kolega Italijan Francesco Bagnaia (oba Ducati Lenovo), ki je z Avstralcem tako odlično odprl sodelovanje v sezoni 2021. Svetovni prvak Mir je na 11. mestu v seštevku časov FP1 in FP2 izpadel iz vodilne deseterice, ki jo je zaključil njegov rojak Pol Espargaro, tako da ga na tretjem prostem treningu čaka še veliko dela v boju za hitrejšo kvalifikacijsko skupino. Millerjev čas 1:53,387 je bil le za odtenek počasnejši od rekorda kroga, ki ostaja v lasti Marca Marqueza (1:53,380). Bagnaia je za moštvenim kolegom sicer zaostal za vsega 0,035 sekunde. Tretji je bil Quartararo (+ 0,188), na četrtem mestu pa se je izkazal še en Francoz Johann Zarco (Pramac Racing/+ 0,199).

V prvi peterici je bil še Rins (+ 0,236), sledili so Vinales (+ 0,252), Morbidelli (+0,289), Aleix Espargaro (+ 0,340), Rossi (+0,487) in Pol Espargaro, ki je kljub številnim težavam ob svojem debiju na uradnem dogodku z motociklom ekipe Repsol Honda postavil deseti čas drugega treninga z dobre pol sekunde zaostanka (+ 0,514). V zadnjih sekundah FP2 je Espargaro spet tudi padel, s čimer je pokvaril priložnost tekmecem za seboj, ki so se pripravljali oziroma ravno zaključevali svoj "poslovilni" krog.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bezzecchi tik pred Lowesom na prvem prostem treningu v razredu moto2
Član moštva Sky Racing Team VR46 Marco Bezzecchi je za zgolj dobro stotinko in pol na prvem prostem treningu pred dirko za VN Katarja v srednjem razredu moto2 prehitel svojega najbližjega zasledovalca Sama Lowesa (Elf Marc VDS Racing Team). Tretjeuvrščeni Fabio Di Giannantonio (Federal Oil Gresini Moto2) je bil od svojega rojaka počasnejši za slabi dve desetinki in pol.

Prvo šesterico z razvrstitvami od 4. do 6. mesta zaokrožajo izkušeni dirkači: Bo Bendsneyder (Pertamina Mandalika SAG Team), Remy Gardner (Red Bull KTM Ajo) in Jake Dixon (Petronas Sprinta Racing).Nase pa so lepo opozorili tudi trije novinci v letošnji sezoni razreda moto2; Albert Arenas (Inde Apsar Team) in Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo)  sta zasedla 7. oziroma 8. mesto, medtem ko je japonski dirkač Ai Ogura iz moštva Idemitsu Honda Team Asia zaokrožil najhitrejšo deseterico z uvrstitvijo na 10. mesto.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugo Lowes vrnil 'milo za drago' Bezzecchiju
V razredu moto2 se je v drugo pod reflektorji katarskega dirkališča v Losailu na sam vrh zavihtel Britanec Sam Lowes (1:58,959), ki je tako zelo nesrečno izgubil boj za naslov prvaka v pretekli sezoni. Drugi najboljši čas drugega prostega treninga prve velike nagrade sezone pa je vpisal Marco Bezzecchi (+0,104 s), sicer najhitrejši dirkač prvega treninga. Med najboljše tri se je s tretjim časom dneva v razredu moto2 zavihtel še Američan Joe Roberts, ki pa je na tretjem mestu zaostal že malce več (+0,313). Sledili so Xavier Vierge, Remy Gardner in Bo Bendsneyder.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Acosta z najhitrejšim časom prvega treninga v razredu moto3
Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) je z najhitrejšim časom (2:05.999) uvodnega treninga potrdil svoj razkošen talent in tako napovedal zelo zanimivo sezono v najšibkejšem motociklističnem razredu moto3.

Španec je sicer bil kar hud boj z izkušenejšim Južnoafričanom Darrynom Binderjem (Petronas Sprinta Racing), ki je za Acosto na drugem mestu zaostal le za slabih devet stotink sekunde. Tretjeuvrščeni japonski dirkač, Ryusei Yamanaka (CarXpert PruestelGP), pa je bil počasnejši za slabe štiri desetinke. 

Nekaj glavnih favoritov za najvišja mesta v letošnji sezoni, tu predvsem izstopata imeni Jaumeja Masie (Red Bull KTM Ajo) in Johna McPheeja (Petronas Sprinta Racing), so nekoliko zaostali za najboljšo trojico. Omenjeni dvojec je bil sicer tik za petama Yamanake, a spet ne dovolj hiter, da bi se še bolj približal Acosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu razreda moto3 je najboljši čas postavil Japonec Kaito Toba (2:04,839), sledil je Španec Jaume Masia (2:04,881), tretje mesto pa je vpisal Argentinec Gabriel Rodrigo (2:04,907). Omenjeni trio je, potem ko so dirkači v drugo pričakovano dosegali precej boljše čase, postavil tudi najboljše čase dneva v razredu moto3. Sicer pa je drugi trening zaznamovala izjemna izenačenosti dirkačev najšibkejšega razreda. Deseti, Avstrijec Maximilian Kofler, je namreč zaostal vsega 0,268 sekunde, kar je na stezi, kjer je krog 'dolg' več kot dve minuti, izjemno malo. To pa napoveduje izjemno izenačenost na nedeljski dirki in boj do zadnjega kroga.    

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mir letos v drugačni vlogi, kot je je bil vajen
Svetovni prvak Mir bo v novi tekmovalni sezoni kraljevega motociklističnega razreda motoGP v vlogi, ki je še ni vajen. Po presenetljivi osvojitvi naslova v prejšnji vse prej kot običajni sezoni bo zdaj namreč v vlogi tistega, ki ga bodo konkurenti na vsak način želeli premagati. 

O tem se je Mir razgovoril na zadnji novinarski konferenci pred petkovimi prostimi treningi, ko je med drugim poudaril, da se zaveda, kako huda konkurenca ga čaka v tekmovalnem obdobju 2021."Za nami so naporne priprave na novo sezono, ki bo v mnogočem specifična, posebna," je uvodoma dejal član Suzukija in nadaljeval: "Vesel sem, da se znova pogovarjamo o dirkah, da gre šport normalno naprej kljub zahtevnim pandemičnim časom. Če se za hipec ozrem na lansko sezono, je bila ta naravnost sanjska tako zame kot za moštvo Suzukija. Sanje vsakega dirkača so osvojiti naslov svetovnega prvaka, kar je meni na presenečenje mnogih tudi uspelo, zato bo moja naloga v novi sezoni še toliko težja."

Zadnja testiranja v Dohi so pokazala, da je že zdaj v odlični formi Miller, ki pa ni želel govoriti o napadu na naslov svetovnega prvaka. "Vsi startajo z ničle, tako da bo zanimivo videti, kdo od nas je prispel v Katar v najboljši formi. Pred nami je 19 velikih izzivov v tej sezoni, ki se je veselim iz več razlogov. Eden od njih je zagotovo ubranitev naslova svetovnega prvaka," od visokih ambicij ne beži Mir in dodaja: "Na vsaki dirki bomo dali vse od sebe in se skušali boriti za zmago. Vemo, da tudi konkurenca v pripravljalnem obdobju ni spala, a aktualni svetovni prvak mora že v uvodu v sezono pokazati pokončno držo."  

Spored dogajanja na VN Katarja
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
27. 03. 2021 09.22
-5
Nightifly je bistvo samega sebe ilustriral s tem komentarjem , ki ga bom navedel v celoti : "...................imate svoje mnenje in jaz ga spostujem ,ker mislim podobno . "
mr_cat
27. 03. 2021 09.31
-6
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 09.40
-5
Jaz spoštujem tudi tiste, ki ne mislijo podobno vendar brez zavednih laži in zavajanja...
mr_cat
27. 03. 2021 09.44
-6
Tuki je bolj malo taksnih....pa to si verjetno ze sam ugotovil....
mr_cat
27. 03. 2021 09.44
-5
Cak zdele cmirkota....k bo napisu naj si najdema sobo....al pa se oglasama izpod kovtra🤣🤣🤣
resnicaosvobaja
26. 03. 2021 21.59
-5
Nightifly....100 kratne menjave nickov si me obdolžil...torej nick sem menjal 14.2.2021 za mesec dni, razložil zakaj in povedal v čigavem imenu komentiram z novim profilom ...šalabajzer... če tudi jaz lahko prilepim kakšno ljubkovalno ime...
mr_cat
27. 03. 2021 09.10
-5
On si resnico prikrojuje kk njemu pase.... Brezveze mu neki pojasnjevat. On žali na nacin, da zadevo zavije v celofan ...in gre mim kotrolorjev tega portala, da ga ne brisejo....napisal je, da ima ze 11 let enak upor. ime... kar je laz. 2017 si ga je mogu naredit na novo ker je bil blokiran...... seveda zarad zalitev.....od takrat naprej uporablja celofan. In prav pateticno je, da on pise o neki kulturi tukaj. Nekteri tudi znamo malo ital. jezika in vemo kaj pomeni scemo.....a ne laznivi provokator flajer
resnicaosvobaja
27. 03. 2021 09.20
-7
Šalabajzer z 11 letnim enakim uporabniškim imenom in 2,5 obletnico prijave na portal ???
mr_cat
27. 03. 2021 09.30
-6
Pateticno je tudi to, da omenja 100 nickov..... Ce neb pisal mailov na ta portal pa prosil v njih naj se brise nas in nas prijavljal na spletno oko..... Tpu no jasno al mu pa ne more bit....da si upor. ime ne spreminjamo iz hobija.
kajcenebinikolipoizkusil
27. 03. 2021 13.08
+2
mr_cat
27. 03. 2021 17.05
-5
resnicaosvobaja
26. 03. 2021 21.52
-3
Očitno ene tu res sprošča komentiranje za razliko od nightiflya, ki se je nakuhal kot star fižol že ob majhnem opozorilu, da je on tisti, ki je uvedel mamo Štefko v komentarje. kolikor vem, je Callux prestavil glavnino komentiranja na FB ravno zaradi tebe...jaz sem mu le enkrat namenil pohvalno opazko, te dni , ker pri njem pravzaprav samo prebereš komentar in iz njega izvlečeš kaj novega , pristnega, neodvisnega in predvsem nevsiljivega, zato ni pošteno in je predvsem umazano , da ga s čimerkoli vpletaš v bedarije večine tu gor....Ko nam tako vzvišeno ukažeš : " Pa Stefanijo ,mamo Rossija pustite zunaj ,ker ona nima nic s tem " je vse lepo in prav, dokler naslednji dan ne strašiš s prevod Štefke iz italijanščine, tvojega drugega materinega jezika, kar bi lahko bil eden bolj verjetnih razlogov tvoje zaljubljenosti vanj.... Kar se tiče letnih časov...zame se je začel " veseli december" ...ja prav si prebral ...to pa je moje ljubkovalno ime za vsebino replik tvojim bedarijam, kot ti recimo imenuješ ljubkovalno Marko skače dirkača, kot ga še ni bilo...
Zorx
26. 03. 2021 21.46
+8
Lorenzo ima yt kanal: 99 sekund (v angleščini). Kar zanimivo.
gogi_
26. 03. 2021 21.41
+6
Rr00 se pa spoznas na marketing ,a prodajas tud okna in vrata? Modelmm:9mm 3 slojna.
AS1983
26. 03. 2021 20.48
-4
za nedeljsko zmago se bojo udarili Ducatiji in Yamahe, bi pa po svoje kar privoščil Jacku Millerju, da bi zmagal za uvod-letnik 95 in Katar praviloma ustreza Ducatiju
radar
26. 03. 2021 20.11
+4
Končno ducati...
nightifly
26. 03. 2021 20.01
+11
Jutri se bo se kaj premesalo , bo zanimivo ,ker bo temperatura FP3 visja , to pa spremeni marsikaj .
Callux
26. 03. 2021 19.58
+8
Kot kaže nihče ni povedal Ducatiju, da ne smejo razvijati agregatov (malo šale :D).. Spet imajo raketo na ravninah, ki pa kot kaže ima ovinke malenkost raje.. Zanimiv FP2, skoraj nov rekord steze.. Jutri v času FP4 in kvalifikacij bo še zelo zanimivo.. V ostalih razredih pa takole: Sam Lowes je kot kaže začel tam, kjer se je spet prikazal lani, torej na vrhu, njegova hitrost pa bo še velik problem za ostale, saj hitre kroge štepa enega za drugim brez težav.. Kaito Toba v Moto3 pa presenečenje, dve desetinki in pol razlike v top 10 pa samo kaže kako zanimiva sezona bo spet v najšibkejšem razredu :D
motorist_mb
27. 03. 2021 08.01
+1
Call zgleda da letos duce komplet paket in upam da Mill izkoristi še sploh ob odsotnosti MM- a par dirk!
Callux
27. 03. 2021 09.37
+3
Sicer sem to omenil že večkrat, a sam verjamem da bo Jack upravičil zaupanje Ducatija.. Ker se mi zdi, da je Miller naredil korak naprej, Ducati pa tudi ni več tak avtobus kot je bil.. Vsaj tak občutek imam :D
rr3
26. 03. 2021 19.56
-11
Morbidelli je lepo pokazal da je VR kot Čang Šlang... En kup marketinga za naivne, ki nima nič veze z dirkanjem. Če svoja leta nebi vozil motor ki je bil par razredov nad drugimi nebi osvojil niti zmage kaj šele prvenstvo.
kajcenebinikolipoizkusil
27. 03. 2021 13.14
+3
Ti si za par razredov, nad drugimi v hrastovcu!😁😁😁
nightifly
26. 03. 2021 19.50
+13
Vse skupaj kar v redu . Bagnaia ni razocaral , tudi 21 v redu , Dohtar verjetno se isce optimum , pa da se do konca privadi ,zgleda kar v redu . A Esparg . dobro zacel , v nedeljo bomo videli ze prvo razmerje moci med dirkaci -mostvi . Dober zacetek .
superjezek
26. 03. 2021 19.31
+18
VR46 ima še precej rezerve brez skrbi!!!! Jutri bodo na kvalifikacijah bolj točni časi še bolj pa se bo vse skupaj štelo na dirki.
aljaz30
26. 03. 2021 19.05
+16
forza Vale46 👍👍
KikiNorc Z
26. 03. 2021 18.56
+4
VOYO mojstri djte prosim pustit fp2 naprimer do konca ne da 1min pred koncem prekinete predvajanje.....LP
NWO 2014
26. 03. 2021 19.07
-7
motorist_mb
26. 03. 2021 18.54
+5
fp2 Mill,Bag,🍻Zar 👍
nightifly
26. 03. 2021 19.54
+8
Ja ,kar odlicni ,bi rekel . Edino za Zarcoja sem imel obcutek ,da vozi cisto na limitu in malce lomi krivulje , verjetno zaradi oprijema . Prva dva pa odlicna , sem vesel zaradi Bagnaie , ki ima vsaj zame zelo lepo voznjo . Se potrjujejo napovedi, da so izboljsali oprijem v hitrih ovinkih , se vidi .
motorist_mb
27. 03. 2021 08.07
+3
točno to pa še tvojemu doktorju želim da izkoristi Petronas max in dokaže je še vedno dober!
iga_biba
26. 03. 2021 18.22
-19
če ima zimzeleni veteran, bivši 9x, samo pol sekunde zaostanka, so ostali res samo trenirali. 42 letni veteran pa na polno. Koliko pač zmore.
NWO 2014
26. 03. 2021 19.07
-9
ima srečo ker so testirali dol :)))...letos bo bo ..motor ga čuti...ga čuti :)
Aligator11
26. 03. 2021 19.40
+12
Bitju, katero je, tvoji kao mami ,darovalo semena za tvoj nastanek more biti obupno žal. Bolje da bi tisto zlil v kanalizacijo kot po navadi... Lajaš in lajaš, dokler te ne bo kdo ugasnil.
David Rak
26. 03. 2021 19.53
+12
Miller je skoraj ruknil rekord steze in je verjetno samo treniral?Kak bedak si ti!
Bananistanec
26. 03. 2021 17.26
+1
Dragi urednik na sliki rezultatov GP je huda napaka ....Vinales ne vozi KTM-a ! čeprav bi bilo zanimivo
Bananistanec
26. 03. 2021 18.01
+0
Zorx
26. 03. 2021 15.58
+19
Vale zaenkrat kot je napovedal. V družbi najmočnejših.
Hasta la victoria siempre
26. 03. 2021 17.42
-9
iga_biba
26. 03. 2021 18.23
-12
v družbi je že dvanajsto leto. kot Gaber. v družbi.
NWO 2014
26. 03. 2021 19.08
-8
za bit v družbi se gre v gostilno ...ne pa na motogp ! :)
nightifly
26. 03. 2021 15.49
-1
Sami skrivaci ......pa taki heroji in navijaci Markota Skace . Lahko se vas sramuje .
nightifly
26. 03. 2021 15.58
+9
Spomnite se samo ,kako ste leto in pol nazaj napadli nic hudega slutec Calluxa ,tega umirjenega pisca predvsem tehnicnih prispevkov , ste proti njemu izvedli umazan inkvizicijskinapad brez primere . Kje ste jajcniki , pojavite se ven ,in povejte to se enkrat ,ce si upate . Najbrz ta medijaska hisa hrani vse te prispevke . Bolje bi bilo ,da grest e igrati frnikole nekam v puscavo -v pesek ,in se se tam stepete med seboj kot jre treba . Nic drugega vam ne preostane . Moto sport pustite pravim navijacem .
velikizmaj
26. 03. 2021 16.25
-12
Se pravi če dirkača imenuješ "Marko skače" je to po tvojem ljubkovalno???? Torej lahko jaz tvojega idola imenujem Rossi brezjajčnik.
Lucky
26. 03. 2021 17.08
-9
Pri iskanju jajčnikov bi mu mogoče lahko pomagal gogi. On ima menda družino In lepo ženo.
mr_cat
26. 03. 2021 18.03
-7
Spet na sceni tale laznivi provokator flajer
gogi_
26. 03. 2021 21.35
+5
nightifly
26. 03. 2021 15.48
+9
3 11 resnicaosvobaja 26.03.2021, 11:31:39 -8 lažnivec provokatorski...lahko ti lepo namignem, da si sam najavil "zimo".../////////////////zakaj ne objavite vsega , zakaj samo tisto kar vam pase ? Zakaj iztrgate posamezne paragr. in lepite kot se vam zdi ? Kaj mislite ,da drugi inteligentni ljudje ne berejo mojih in vasih prispevkov ? Se imate za korektnega ,za umirjenega pisca prispevkov ,predvsem pa kolikor se da resnico ljubnega ? Berite kaj vse ste napisal o Rossiju ? Vi in vasi kameradi !!!! Kar berite .Ali mislite ,da so vsi ljudje butasti ?Tudi tisti ,ki navijajo za ostale ´squadre´razen Honde ? Berite moje in mi povejte , kje sem si dovolil take ekcese do MM ,kot si jih vi dovolite in ste sijih dovoljevali do danasnjega dne !!???? Zaprite kljun , vi in vsi vas mucko ,ki je se slabsi od vas ...... vsi vi pa ze 100 krat menjali svoje nicke ,ker vas je sram pisati pod enim .JAZ MOJEGA NISEM MENJAL -ZDAJ TECE ENAJSTO LETO . Torej ,mozje z jajci ,kje ste ? Izbezajte mi ven en post , kjer sem osebno napadel MM in mu atribuiral nekaj iz osebnega zivljenja ali ga zalil ----kot to pocne vasa divja ciurma ,vkljucujoc vas . No ,kar iscite . Potem bom pa prevedel celoten intervju s Stefanijo -in ga prilepil ....ne se bati , to je moj drugi matern jezik ,torej bo tako kot mora biti . Scemo .
resnicaosvobaja
26. 03. 2021 21.27
-3
Izbezali smo ti komentar o Štefki, izbezal sem ti profil, ki je prvi načel to temo... in spet boš vlačil ven Štefko, kljub temu , da si predlagal, da jo pustimo, ker ona nima nič s tem...seveda za šalabajzerja to ne velja...