MotoGP

Kvalifikacije Nakagamiju, razočaranje Mira, Doviziosa in Millerja

Alcaniz, 24. 10. 2020 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B., T.Š., M.G.
Komentarji
34

Kvalifikacije razreda motoGP na VN Teruela je dobil Japonec Takaaki Nakagami, ki je bil hiter celoten konec tedna, pred Italijanom Francom Morbidellijem in Špancem Alexom Rinsom. Razočarali so Joan Mir z 12., Jack Miller s 14. in Andrea Dovizioso s 17. mestom. Kvalifikacije razreda moto2 so pripadle Samu Lowesu, v razredu moto3 pa je bil najhitrejši Raul Fernandez.

POZOR: spremenjene ure! Dirka razreda motoGP se bo na VN Teruela v nedeljo pričela ob 13.00 (z vselej zanimivo oddajo na Kanalu A ob 12.30), razred moto3 se bo v boj za zmagovalni oder podal ob 11.20, moto2 pa ob 14.30. 

Kvalifikacije razreda motoGP so začeli dirkači počasnejše kvalifikacijske skupine, kjer so iskali vozovnico (prvi dve mesti vodita v hitrejšo skupino) za nadaljevanje kvalifikacij. To je uspelo KTM-ovu dirkaču Polu Espargaroju s časom 1:47,071 ki je osvojil prvo mesto, in članu Avintie Racinga Johann Zarco. Francoz se je veselil uvrstitve v hitrejšo skupino prav v zadnjem poskusu, s čimer je preprečil veselje Aleixu  Espargaroju. Brez napredovanja v hitrejšo skupino sta ostala Ducatijeva voznika Andrea Dovizoso in Jack Miller. Avstralec bo na nedeljski dirki startal s 14. mesta, Dovizioso pa šele s sedemnajstega. 

V hitrejši kvalifikacijski skupini je že od samega začetka prevladoval japonski dirkač Takaaki Nakagami (LCR Honda), ki je ravno tedni podpisal večletno podaljšanje pogodbe z Hondo. Za Japonca je to bi sploh prvi startni položaj v karieri in glede na videno, bi se lahko na nedeljski dirki sploh prvič prebil na stopničke. 

"Nisem vedel, na katerem položaju sem, dokler nisem zapeljal v bokse. Rad bi se zahvalil celi ekipi, ta konec tedna smo bili vseskozi zelo hitro. Zelo sem ponosen na ta kvalifikacijski čas, toda moram ostati osredotočen in uživati. Zdaj sem lahko svoboden in lahko uživam," je po zmagi na sobotnih kvalifikacijah poudaril Japonec.

Prvo mesto Nakagamija pomeni sploh prvi 'pole' Honde v letošnji sezoni in prvi 'pole' za Japonca po letu 2004 (Tamada v Valencii).

Drugo mesto je s hitrim zadnjim krogom osvojil dirkač Petronas Yamahe Franco Morbidelli, tretjega pa Alex Rins, sicer zmagovalec zadnje dirke, ki je bila prav tu v Alcanizu. Četrto mesto je pripadlo Mavericku Vinalesu, peto pa najhitrejšemu Ducatiju danes Zarcoju. Šesto mesto je vpisal drugouvrščeni v skupnem seštevku razreda motoGP Fabio Quartararo. Ob koncu kvalifikacij so čas zadnjega kroga brisali Alexu Marquezu, Calu Crutchlowu, Miguelu Oliveiri in Joanu Miru zaradi neupoštevanja rumenih zastav, tako da je v samem zaključku kvalifikacij prišlo do nekaterih naknadnih sprememb v drugi polovici hitrejše skupine. No, zanimivo, komisarji so nato spremenili svoje odločitve in vsem omenjenim dirkačem vrnili čase zadnjih krogov. Rezultate lahko preverite v spodnji tabeli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Četrti prosti trening Vinalesu
Četrti prosti trening razreda motoGP, ki je namenjen iskanju pravih nastavitev za nedeljsko dirko, je pripadel Mavericku Vinalesu, ki se z vrha prav v zadnjem poskusu zrinil ta konec tedna zelo hitega Japonca Takaakija Nakagamija. Tretji čas je vpisal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Joan Mir, četrtega pa KTM-ov dirkač Pol Espargaro. Peto mesto je vpisal Espargarojev brat Aleix Espargaro. Jasno je, da dirkači na tem treningu ne iščejo najhitrejšega kroga, pa vendarle bo to pred kvalifikacijami za hitra Vinalesa in Nakagamija to precejšnja doza samozavesti. 

Lowes znova premočen za konkurenco
V razredu moto2 je izvrstno formo potrdil Sam Lowes, zmagovalec zadnje dirke, ki je bila prav tako na dirkališču v Alcanizu. Tako kot pred tednom dni je tudi tokrat osvojil najboljši startni položaj z udobno prednostjo pred zasledovalci. Britanec se je do hitrega časa povzpel že na polovici kvalifikacij, tako da je v garaži lahko mirno počakal na razplet kvalifikacij. Drugouvrščeni Jorge Navarro, ki je v zaključnem poskusu padel, je za Lowesom zaostal za 0,216 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Avstralcu Remyju Gardnerju, ki je zaostal že skorajda pol sekunde (+0,415). A zaostanku od tretjega do dvanajstega mesta (pripadlo je Jorgeju Martinu, zaostal je +0,694) so zares majhni, tako da se nam v nedeljo obeta pravcata poslastica in najverjetneje tudi veliko število prehitevanj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije razreda moto3 Fernandezu
Prvi so se v boj za najboljše kvalifikacijske dosežke podali dirkači razreda moto3. Iz počasnejše kvalifikacijske skupine so se v hitrejšo prebili Filip Salač, Kaito Toba, Gabriel Rodrigo in Stefano Nepa. V hitrejši kvalifikacijski skupini se je do najboljšega startnega položaja na nedeljski dirki dokopal Španec Raul Fernandez (KTM/1:57,199). Drugo mesto je vpisal Italijan Tony Arbolino (Honda/1:57,430), tretjega pa njegov rojak Celestino Vietti (KTM/1:57,544). Četrti čas sobotnih kvalifikacij razreda moto3 je šel v roke Argentinca Gabriela Rodriga (Honda/1:57,561), pod petega pa se je podpisal domačin Albert Arenas (KTM/1:57,676).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji trening Morbidelliju
Dirkači so s petkovim sporedom dveh prostih treningov začeli drugi zaporedni vikend na dirkališču v Aragoniji, danes je bil na vrsti še en sklop treningov v vseh treh razredih, nato jih čakajo še kvalifikacije pred nedeljsko dirko za VN Teruela. Kar se tiče razreda motoGP je bil na prvem prostem treningu najhitrejši Španec Alex Marquez, drugi je bil Japonec Takaaki Nakagami, tretji Španec Joan Mir. Na drugem treningu je bil v ospredju Nakagami, ki je postavil najboljši čas prvega dne, Maverick Vinales je bil drugi, Cal Crutchlow tretji.

V soboto je na tretjem prostem treningu kazalo, da se bosta za prvo mesto "udarila" Quartararo in Nakagami, ki sta postavljala najboljše čase, a je odločitev padla v zadnjem krogu. Najhitrejši je bil Franco Morbidelli, ki je postavil nov najboljši čas tega dirkaškega vikenda (1:47,392), drugi je bil Japonec (0.059), tretji Francoz (0.068). Četrti je bil Vinales, peti Marquez, sledili so Lecouna, Rins, Oliveira, Crutchlow in Mir.

Če so bili pri Yamahi zadovoljni po treningu, pa niso bili prav nič dobre volje pri Ducatiju, saj so pravi vsi dirkači omenjenega proizvajalca v skupnem seštevku treningov ostali brez uvrstitve v hitrejšo kvalifikacijsko skupino in se bodo morali boriti v počasnejši skupini (Q2) za preboj med najboljše. Jack Miller je bil 11., Andrea Dovizioso le 14., slavljenec Petrucci pa le 17. Slabo so se uvrstili tudi Francesco Bagnaia, Johann Zarco in Tito Rabat. Malce več sreče je imel Suzukijev Joan Mir, ki je še "ulovil" zadnje, deseto mesto, v skupnem seštevku treningov in bo lahko nastopil v močnejši kvalifikacijski skupini.

V hitrejši kvalifikacijski skupini razreda motoGP imajo tako z dobrimi časi mesto zagotovljeno Morbidelli, Nakagami, Quartararo, Vinales, A. Marquez, Lecuona, Rins, Oliveira, Crutchlow in Jaon Miller. Spet so razočarali Ducatijevi vozniki, ki jim steza v Alcanizu več kot očitno ne ustreza. Tako se bodo za vozovnici v hitrejši kvalifikacijski skupini med drugim udarili Miller, Dovizioso, Bagnaia in Petrucci in Zarco. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Alcanizu že na drugi zaporedni tekmi manjka Italijan Valentino Rossi, Yamahin dirkač je po pozitivnem testu na novi koronavirus izpustil že dirko za VN Aragonije (prav tako v Alcanizu). Za njegovega rojaka, dirkača Ducatija Danila Petruccija pa je sobota v Alcanizu nekaj posebnega, saj prav danes praznuje 30. rojstni dan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Arenas najhitrejši na treningu razreda moto3
Prvi so s sobotnim treningom opravili dirkači razreda moto3. V tej konkurenci sta bila v petek najhitrejša Španca Jaume Masia na prvem in Jeremy Alcoba na drugem treningu, na tretjem pa je najboljši čas postavil njun rojak Albert Arenas (1:57.564), vodilni dirkač v konkurenci, z najboljšim časom tega dirkašega konca tedna v Aragoniji. Za njim sta se zvrstila Raul Fernandez (+0.084) in Celestino Vietti. Četrti je bil Romano Fenati, peti pa Ai Ogura, drugi v skupnem seštevku točkovanja za naslov prvaka.

Lowes z rekordom steze na treningu razreda moto2
Zadnji so trening opravili dirkači razreda moto2. V petek sta se Španec Augusto Fernandez in Britanec Sam Lowes izkazala z najboljšima časoma na prvem oziroma drugem prostem treningu. Britanec je kot kaže v odlični formi, saj je tudi na sobotnem treningu postavil najboljši čas (1:51.576) in to z rekordom proge v tej konkurenci (bil je tudi "lastnik" prejšnjega najboljšega dosežka). Drugi je bil Edgar Pons, tretji Marcos Ramirez

Lowes je drugi v skupnem seštevku točkovanja za naslov prvaka (153), le dve točki zaostaja za vodilnim dirkačem v konkurenci Eneo Bastianinijem, ima pa tri točke prednosti pred Luco Marinijem. Bastianini je bil na sobotnem treningu 10., Marini pa je zasedel 15. mesto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
24. 10. 2020 20.21
-4
Bravo Takaaki.
sektor1
24. 10. 2020 18.05
-5
Markininjo nih bo tresu po sekundo na krog. Fix!
Ici
24. 10. 2020 21.25
-4
Bo. Ampak za gledalce, za TV pravice, za sponzorje pa je to slabo, ker je preprosto dve kategorije boljši in s tem ubija show.
nightifly
24. 10. 2020 18.00
-2
6 Spancev med desetimi ,od tega 3 Honde med prvimi 6. Tu me pa zanima kako bo jutri razmerje konstantnosti performansev med Hondami ,Suzukiji in Yamahami , torej nekje med prvimi 7. Seveda odvisno od ubutih gum ,kaj bodo izbrali , no ,saj bomo po dirki videli vse rezultate in info .
Uporabnik1528563
24. 10. 2020 17.31
-5
Formulo gdo se gleda to sranje
slos
24. 10. 2020 18.21
+2
Ja, imas prav. Kdo gleda .ranje od f1, itak je zaspan dan, ne rabiš uspavanko od f1
AS1983
24. 10. 2020 17.00
+0
po prikazanem ta vikend je Nakagami 1.favorit za nedeljsko zmago, a letos se prav vse ponavadi obrne na glavo na sami dirki
motorist_mb
24. 10. 2020 15.37
+2
9474
24. 10. 2020 15.36
+2
Svetice, zgleda da so spet gume spremenil, da je tokrat nakagami prvi... Sam zgleda so pri izdelavi neki zafrknli, ker se je morbidelli prevec priblizal.. Kaj pravis?
Roko66
24. 10. 2020 17.08
+2
Ne,ne spremenili...zdej je pac na vrsti japonec z japonskim motorjem...Dorna in Michelin,hahahaha ke kuhinja,še skepec vidi!!
9474
24. 10. 2020 18.40
-6
Aja a to jim z daljinckom rihtajo kr med voznjo kak se guma obnasa al kako? So mogoce daljince pomesal, pa so zadn cas vidli in morbideliju izklopl dobro delovanje gume, da nebi slucajno honde prehitel...mogoce so pa kaki nano robotki v gumah, ki odlocajo tko k se dorna spomni, a? (sarcasm ON) 🤣🤣🤣🤣 Teme direkt za v polje al pa vojnik...
mojcd
24. 10. 2020 15.30
+8
zanimivo da nikoli nihče nikoli ne omenja Takagamija, pa je 5-i v prvenstvu!!!!!!!!
Uros Mlinar
25. 10. 2020 11.43
+1
Prinašalec
24. 10. 2020 15.18
-6
Novica dneva, 24 ur a boste o F1 tudi kaj napisali, ali imate prepoved.
AVTOHTONsLOVEnc
24. 10. 2020 16.32
+6
F1? To si itak verjetn edini k še gleda, tko da zarad tebe verjem da ne bojo pisal! :D
slos
24. 10. 2020 18.22
+1
A to se obstaja? A je še honda prva in prost prvak😁
mojcd
24. 10. 2020 20.05
motorist_mb
24. 10. 2020 14.27
+2
Skubic N. Hyden je bil prvak na Hondi brez zmage v gp-ju!
symmon
24. 10. 2020 18.15
+3
Nicky Hayden je leta 2006 postal prvak z dvema zmagama (Assen in Laguna Seca).
Dermeister
24. 10. 2020 19.19
+4
skirojist-mb, dej se pozanimaj predes streljaš v prazno prosim te, symmon ti je napisal.
PotPuffer
24. 10. 2020 12.46
+14
Prav privoščil bi zmago Nakagamiju!!
mmblackbird
24. 10. 2020 11.58
-9
BRAVO CAL.....brezkompromisno kot vedno....in brez dlake na jeziku ....zato ga pa spoštujem.....GO73GO30
AS1983
24. 10. 2020 11.54
-3
Honda bi lahko osvojila stopnicke jutri na dirki, kaksno pa bo vreme?
Prinašalec
24. 10. 2020 15.19
+1
motorist_mb
24. 10. 2020 10.23
+3
Ajde Mill.in Zar. gremo!
motorist_mb
24. 10. 2020 11.38
+6
avtokrosist1
24. 10. 2020 13.14
-8
Dermeister
24. 10. 2020 13.21
+8
Dej no, samo v sezoni 2007, z dvakrat močnejšim agregatom in dvakrat boljšimi gumami, že naslednjo sezono so se stvari spremenile,
Bigbadjohn
24. 10. 2020 14.09
-1
Prinašalec
24. 10. 2020 15.20
-1
poper00
24. 10. 2020 16.56
-3
Ja samo čudno je da se je Stoner vozil 2 sekundi na krog hitreje kot vsi ostali.No nasledje leto je bil pač prak na Hondi.
avtokrosist1
24. 10. 2020 18.05
-2
kako dobr je bi ducati so pokazal njegovi moštveni kolegi,nenazadnje tudi Rossi ki se je pokakav od same moči pogonskega agregata
Dermeister
24. 10. 2020 19.14
+4
avto, že v naslednji sezoni 2008, ga je Rossi z istimi gumami nascal Stonerja, ostal je Stonerju samo še močan agregat, ampak po ovinkih, ga je Rossi scal, v Laguni Seci mu je takrat pokazal, kdo je doktor dirkanja.
kajcenebinikolipoizkusil
24. 10. 2020 19.33
+3