MotoGP

Zmaga Morbidelliju, Nakagami in Marquez v pesku, Lowes slavil v moto2

Alcaniz, 25. 10. 2020 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
J.B., M.G., T.Š.
Komentarji
56

Dirkači elitnega razreda motoGP so se merili na dirki za VN Teruela. Zmagovalec kvalifikacij Takaki Nakagami je že v prvem krogu končal v pesku, zmagal pa je Franco Morbidelli. Suzukijeva dirkača Alex Rins in Joan Mir sta zasedla drugo in tretje mesto. Dirko razreda moto3 je dobil Jaume Masia, zadnjo dirko nedeljskega popoldneva v razredu moto2 pa Sam Lowes.

Dirkače razreda motoGP je čakalo 23 krogov dirke v Alcanizu in na startu je zmagovalec kvalifikacij Takaki Nakagami dobro potegnil in zadržal vodstvo, a ne za dolgo. Že prvi krog je bil izjemno zanimiv, že hitro sta v pesku ob stezi končala Jack Miller in Brad Binder, ta je zadel Avstralca in za oba je bilo konec nastopa. Malce kasneje pa je, še vedno v uvodnem krogu, nastop končal tudi Nakagami. Za Japonca je bilo hitro konec upov o zmagi, zdrsnil je, kar je bil celo njegov prvi odstop v sezoni, vodstvo pa je prevzel Franco Morbidelli. Italijan je vozil zanesljivo v vodstvu, za njim sta bila najbližje Alex Rins in Johann Zarco. Sledili so Vinales, Mir, Alex Marquez in Quartararo. Po sedmih krogih sta se Mir in Marquez prebila pred Vinalesa na četrto in peto mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slabo se je dirka razpletala za Andreo Doviziosa, ki je vozil v ozadju, in tudi Quartararoja, ki je počasi izgubljal mesto za mestom. Na polovici dirke je Morbidelli vodil dobre pol sekunde pred Rinsom in tri sekunde pred Mirom, Marquez je bil četrti, Zarco peti. Deset krogov pred koncem pa razočaranje za Hondo, saj je ob "prelaganju" motocikla Alex Marquez zdrsnil s steze in končal nastop in zapravil možnost za tretje zaporedne stopničke. Morbidelli je vozil v dobrem ritmu, tako je imel v zaključnih krogih pred Suzukijevima dirkačema na drugem in tretjem mestu lepo prednost. Očitno je bilo, da vodilne trojice ne more ogroziti nihče od zasledovalcev, saj je imel tri kroge pred koncem četrti Zarco že več kot 10 sekund zaostanka za vodilnim Italijanom.

Dva kroga pred koncem je zaradi težav z motociklom odstopil Aleix Espargaro. Presenečenja na vrhu ni bilo, Morbidelli je prvi prevozil ciljno črto in drugič zmagal, na stopničkah pa sta končala tudi oba Suzukijeva dirkača, Rins na drugem in Mir na tretjem mestu. Ta je še utrdil vodstvo v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka, zdaj ima 14 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Quartararojem. Na dirki je bil četrti Pol Espargaro, peti Zarco, šesti Oliveira, sledili so Vinales, Quartararo, Lecuona in Petrucci, Crutchlow je bil 11., Dovizioso pa 13. Do konca sezone ostajajo le še tri dirke, zadnja bo na Portugalskem.

Mir v točkovanju SP (137 točk) vodi pred Francozom (123), sledijo tretji Maverick Vinales (118 točk), četrti Franco Morbidelli (112), peti Andrea Dovizioso (109) in šesti Alex Rins (105). "Danes nisem mogel dati več, to bi bilo preveč. Bila je dobra dirka, toda fanta, ki sta bila pred menoj, sta bila na začetku predaleč, tako da ju nisem mogel ujeti. Danes nisem mogel biti hitrejši, dal sem sto odstotkov. Startal sem z 12. mesta, danes so te stopničke zame kot zmaga," je takoj po dirki dejal tretji Mir.

Drugouvrščeni Rins je bil tudi zelo zadovoljen: "Zelo dobra dirka, veliko hitrejša kot pretekli vikend. Franco je pokazal potencial. Skušal sem mu slediti, toda bilo je bilo težko. Na začetku sem bil hiter z mehkejšimi gumami, nato sem čutil, da spredaj izgubljam oprijem, na koncu pa sem rekel, da se moram malce umiriti in končati na odru za zmagovalce."

"Izjemno. Zares je bilo zahtevno. Vedel sem, da moram biti agresiven. Ko sem videl čist zrak pred sabo, sem se odločil, da bom vsak krog dal vse od sebe. Koncentracija je bila izjemno velika, občutek za dirkanje je bil izjemen. 23 krogov je minilo v hipu. Vedel sem, da moram dati vse od sebe. Naredili smo zelo dobro delo z ekipo. Hiter sem bil lahko vso dirko, osredotočal sem se na vožnjo. Zelo sem se zabaval. Ta zmaga je za ekipo. Njej se moram zahvaliti," pa je zelo mirno po dirki deloval zmagovalec Morbidelli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lowes s tretjo zaporedno zmago prevzel vodstvo
Britanec Sam Lowes je na startu dirke razreda moto2 brez kakršnih koli težav potegnil v vodstvo. Sledili so Fabio Di Giannantonio, Jake Dixon in Remy Gardner ter na petem mestu do danes vodilni v skupnem seštevku Enea Bastianini. Jorge Navarro, ki je startal z drugega mesta, je s slabim startom in napako v drugem krogu padel na 14. mesto. Lowes, zmagovalec zadnjih dveh dirk, si je že v uvodnih treh krogih privozil dobri dve sekundi prednosti, v ozadju pa je Marco Bezzecchi, ki je bil pred to dirko še v igri za naslov prvaka, zaključil s padcem. V šestem krogu je Bastianini prišel na tretje mesto, s katerega je izrinil Gardnerja. Po osmem krogu je Lowes v vodstvu nabral že dobre tri sekunde prednosti pred Di Giannantoniem in zdelo se je, da ga danes lahko 'pokoplje' le padec ali tehnična okvara. 

Prednost se je le še večala, Lowes ni spuščal tempa, sedem krogov do konca je njegov naskok narasel že na pet sekund. V ozadju so na drugem, tretjem in četrtem mestu vozili Di Giannantonio, Bastianini in Gardner. V 16. krogu je zdrsnil in dirko predčasno zaključil Lorenzo Baldassarri. V ozadju je po slabem startu napredoval Navarro, ki je na koncu pristal na petem mestu. Prepričljivo, z več kot osmimi sekundami prednosti se je zmage veselil Lowes, za katerega je bila to še tretja zmaga zapored. Drugo mesto je v neravno razburljivi dirki vpisal Di Giannatonio, tretjega pa Bastianini, ki ostaja v boju za naslov svetovnega prvaka. V skupnem seštevku zdaj vodi Lowes (178 točk), sedem točk pred Bastianinijem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Masia zmagovalec dirke razreda moto3
S starta dirke razreda moto3 je najbolje potegnil zmagovalec sobotnih kvalifikacij Raul Fernandez, ki se mu je v prvih dveh zavojih uspelo odlepiti od konkurence. Sledil mu je Albert Arenas in Celestino Vietti. Arenas je sicer že ob koncu uvodnega kroga prišel pred Fernandeza, a mu je ta s poznejšim zaviranjem na ciljni ravnini vrnil milo za drago. 15 krogov do konca se je v vodstvo prebil Vietti, vodilni Fernandez pa je začel strmo padati po lestvici in pristal na desetem mestu. Devet krogov do konca je vodil domačin Arenas pred talentiranim Južnoafričanom Darrynom Binderjem, bratom Brada Binderja, in Jaumejem Masio, zmagovalcem zadnje dirke, ki je bila na sporedu prav tu, v Alcanizu. Šest krogov do konca je v vodstvo skočil Masia, a je pri tem imel zares majhno prednost pred rojakom Arenasom. 

Ob številnih prehitevanjih v ospredju je pet krogov do konca vodstvo znova prevzel Arenas. Tri kroge do konca sta vodilna dirkača znova zamenjala svoji poziciji, na tretje mesto pa se je iz ozadja prebil John McPhee, ki je dirko sicer začel šele na 17. mestu. V izjemno razburljivem zadnjem krogu je s spretnim manevrom v zadnjem sektorju steze v vodstvo prišel Masia, ki se je tako veselil še druge zaporedne zmage v Alcanizu. Drugo mesto je osvojil Japonec Ajumu Sasaki, tretjega pa njegov rojak Kaito Toba. Osmoljenec dirke je bil Arenas, ki je še do zadnjega sektorja vodil, nato pa na ravnini izgubil stopničke, ko so ga iz zavetrja napadli trije dirkači. Arenas sicer z 19 točkami pred Oguro trdno vodi v skupnem seštevku. Razočaral je zmagovalec kvalifikacij Fernandez, ki je dirko zaključil šele na 12. mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nakagami najhitrejši na ogrevanju
V elitnem razredu se je najhitreje ogreval ta konec tedna izvrstni Takaki Nakagami, ki je dirko začel s prvega startnega položaja. Da je očitno prave nastavitve našel tudi Franco Morbidelli, je jasno po novem drugem mestu. Tako kot na kvalifikacijah je tudi na nedeljskem ogrevanju Italijan le za las zaostal za Japoncem (+0,091 sekunde). Tretje mesto je vpisal Alex Marquez, ki bo kljub le desetemu startnemu položaju očitno znova nevaren tudi na dirki, saj ima, sodeč po videnem, zelo dober ritem. Četrti čas jutranjega ogrevanja je zabeležil Pol Espargaro (KTM), žarek upanja pa je končno posijal za tovarniška dirkača Ducatija, ki sta zapisala peti (Danilo Petrucci) in šesti čas (Andrea Dovizioso). Sledila sta Maverick Vinales in Fabio Quartararo

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 se je po pričakovanjih najhitreje ogreval Sam Lowes. Britanec se na tej stezi počuti zares izvrstno in dominira praktično na vseh sklopih. Dobil je že kvalifikacije pretekli teden, pa včeraj in bo glavni kandidat za drugo zaporedno zmago v Alcanizu. Tokrat je na ogrevanju postregel s časom 1:52,167, s skoraj polsekundnim zaostankom sta mu sledila Fabio Di Giannantonio in Jorge Navarro. Četrto oz. peto mesto sta si privozila Jake Dixon in Hector Garzo.

V razredu moto3 se je najhitreje ogreval Tony Arbolino, ki je s časom 1:58,867 pokoril vso konkurenco. Še najbolj se mu je približal češki dirkač Filip Salač s časom 1:59,035. Tretje mesto je vpisal Španec Albert Arenas (1:59,114), četrtega pa Tacuki Suzuki (1:59,170). Peto mesto je pripadlo še enemu Japoncu, in sicer Aiu Oguri (1:59,215), ki tako kot rojak Suzuki vozi na Hondi.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

13.55

Ostanite z nami

Komentar v živo se zaključuje, a ostanite z nami, saj sledi še zagotovo zelo zanimiva dirka razreda moto2 (14.15).

13.54

Zmagovalec Morbidelli v prvi izjavi:

Izjemno. Zares je bilo zahtevno. Vedel sem, da moram biti agresiven. Ko sem videl čist zrak pred sabo, sem se odločil, da bom vsak krog dal vse od sebe. "Koncentracija je bila izjemno visoka, občutek za dirkanje je bil izjemen. 23 krogov je minilo v hipu. Vedel sem, da moram dati vse od sebe. Naredili smo zelo dobro delo z ekipo. Bil sem hiter lahko vso dirko, osredotočal sem se na vožnjo. Zelo sem se zabaval. Ta zmaga je za ekipo. Njim se moram zahvaliti."

13.52

Drugouvrščeni Alex Rins v prvi izjavi

"Zelo dobra dirka, veliko hitrejša kot pretekli vikend. Franco je pokazal potencial. Skušal sem mu slediti, toda bilo je bilo težko. Na začetku sem bil hiter z mehkejšimi gumami, nato sem se čutil, da spredaj izgubljam oprijem, na koncu pa sem rekel, da se moram malce umiriti in končati na odru za zmagovalce."

13.51

Tretjeuvrščeni Joan Mir v prvi izjavi

"Danes nisem mogel dati več, to bi bilo preveč. Bila je to dobra dirka, toda fanta, ki sta bila pred menoj, sta bila na začetku predaleč, tako da ju nisem mogel ujeti. Danes nisem mogel biti hitrejši, dal sem sto odstotkov. Startal sem z 12. mesta, danes so te stopničke zame kot zmaga."

13.48

Končni vrstni red

1. Morbidelli, 2. Rins, 3. Mir, 4. P. Espargaro, 5. Zarco, 6. Oliveira, 7. Vinales. 8. Quartararo, 9. Lecuona, 10. Crutchlow ... 13. Dovizioso.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
25. 10. 2020 21.44
-19
Odkar ni MM, je MotoGP zanimiv, kot v zadnjih dvajsetih letih še nikoli.
rr3
26. 10. 2020 10.07
-18
Se strinjam zadnji dve dirki je gledanost narasla in dirke so postale gledljive... bolj kot 20 let nazaj.
radar
25. 10. 2020 19.39
+3
Kje pa je quartararo? Škoda Alexa markeza, bravo suzuki, ducati pa Škoda besed...
Celabuča
25. 10. 2020 17.39
+2
Še dobro,da ma honda Tima 243.. 💪💪
bandit1
25. 10. 2020 16.32
+8
Pa dobro, kaj ta Petronasova Yamaha je boljša od tovarniške, al majo boljše mehanike?
Ici
25. 10. 2020 21.47
-9
Yamaha Petronas ima boljše dirkače kot tovarniška Yamaha. Rossi ni več dovolj hiter, da bi lahko konkuriral mladincem. Vinales pa nima konstante in tisteg killerske želje po zmagi. No, tudi Quartararo ni kaj dosti boljši. Zato pa je Morbideli prava kombinacija ambicije, konstante in hitrosti.
Dermeister
26. 10. 2020 09.43
+20
Petronas Yamaha ima tovarniški agregat, ter vse ostale dele kot Movistar Yamaha, tako, da poltovarniška Petronas Yamaha govorijo samo tisti, ki pojma nimajo in drugega kot 24 ur ne berejo.
9474
26. 10. 2020 11.06
-14
Majster, kaj pametujes? Nihce ni omenjal besedice poltovarniska... Govorilo se je petronas yamaha vs tovarniska yamaha (mogoce nekateri ne vedo da je moviestar yamaha)
NisteResni
27. 10. 2020 10.33
-7
Šaflar poltovarniška ni bla niti honda pred dvema desetletjima, pa vedno omenjas kako je mesajah s poltovarnisko zmagu....
Dermeister
27. 10. 2020 12.40
+10
Ne vem al sta oba nepismena al se delata, dejta še enkrat prebrat prosim od andita, ter mojo repliko, očitno sta res zabita.😂😂😂😂😂😂😂😂😂
.jezdimir
27. 10. 2020 16.37
+10
Dermeister, s tema dvema ne bo šlo z lepa, edina opcija je vzgoja na starodaven način...hehehe
Dermeister
27. 10. 2020 17.14
+6
Heheh, korla pa ni, upam, da so ga za vedno zablokirali.
.jezdimir
27. 10. 2020 17.31
+7
Baje je Sim kartic v Dupleku zmankal, v drugo občino pa ne sme...hehehe
matijassll
25. 10. 2020 15.53
+10
Bravo Gajser 🥇🏆
iga_biba
25. 10. 2020 15.15
-16
Najpametnejša izjava najpametnešega komentatorskega dua. Danes ni bil dan za zanimive dirke!. Sta v skupnem gospodinjstvu pa sta lahko brez maske en na drugem. Saj sem rekel - najpametnejša..
Feraltribune
25. 10. 2020 14.47
+11
Brez Rossija mi dirke niso zanimive. Zaspim. Še Janja Garnbret je bolj zanimiva.
march76
25. 10. 2020 14.59
-13
To je tvoj problem. Drgač pa se izostanek tistega statista kaj dost ne pozna.
iga_biba
25. 10. 2020 15.16
-19
Aligator11
25. 10. 2020 15.50
+23
Ja, ja. Saj se ti bo mm drugo leto vrnil, ne skrbi
Uros Mlinar
25. 10. 2020 17.15
+11
Sputnik
25. 10. 2020 17.50
+13
janja je prav huda tako da ne ga srat. mm je pa šel tja kjer sodi. v kotiček za razmislit
Roman M.
25. 10. 2020 14.30
+10
Moram pohvaliti Gabra, manj prekinja sogovornika kot sem pripomnil 4 dirke nazaj (nisem ga želel takoj pohvaliti ker se lahko spet "pokvari" , prosim pa da v bodoče pustite vsaj toliko prenosa dirke, da slišimo VSAJ himno ... lp
PejtGaPogledatBrane
25. 10. 2020 14.12
+12
Naslov brez zmage? Zelo verjetno. Letošnja sezona je posebna. Bolj kot zmaga je pomembna konstantnost.
iga_biba
25. 10. 2020 15.17
-5
.jezdimir
25. 10. 2020 16.52
+25
Tokrat se celo strinjam z igo, če bo letos Mir prvak je res narobe svet, mali še v nobenem tekmovanju ni nič pokazal, zmage lahko samo sanja. Od nekdaj sem navijač Suzukija ampak takega prvaka jim pa ne privoščim.
9474
25. 10. 2020 18.55
-17
Konstantnost fantje, konstantnost... Kaj ti pomagata dve zmagi, ce se pol vozis od 8-12 mesta?
symmon
25. 10. 2020 19.32
-15
Mir je leta 2017 postal prvak v Moto 3 z 10-tim zmagami in skoraj 100 točkami prednosti pred drugim.
matijassll
25. 10. 2020 14.05
+21
Kaj pa zmaga Gajserja na prvi dirki MX GP. 👍
nebel
25. 10. 2020 14.06
+13
AS1983
25. 10. 2020 14.03
+6
Cudna sezona se nadaljuje, morbidelli je obe letosnji zmagi odpeljal v transu, a vsi so imeli vzpone in padce, kot vse kaze bo suzuki osvojil dvojno krono- med mostvi in mir prvak brez zmage
nightifly
25. 10. 2020 14.03
+7
Bravo Franky ....... odlicno odvozil dirko , ki je bila vec ali manj dolgocasna . Moram reci ,da je tudi A marquez vozil lepo toda napadalno .In predvsem me je do padca presenecala superiornost Honde v pospesevanju in zaviranju , toda oprijem in skrajsane spure Honde so pa - presenetljive . Kako so ta motocikel porihtali je cudovito . Trda guma spredaj in spekulacija ,da bo z njo zmagal ,je bila danes vseeno malce prevec za 73 . Ce bodo motor obdrzali na tem nivoju ,,, kar sigurno bodo , je treba racunati z dobrimi uspehi 73 . Suzukija pa tudi ze konstantno na vrhu in eden bo verjetno odnesel pokal . Izgleda ,da je od Yamah edino se Morbido dovolj konstanten . Naj tako tudi bo do konca . Quartararo? Mala uganka .
9474
25. 10. 2020 16.44
-7
Cista superirornost honde, ki sama vozi... 73 je ocitno po tvoje spet vse prehitel po ravnini, a? Dejstvo je, da je honda dober motor... Ampak da ti ta dober motor kaj pomeni oz da znas iz njega iztisnt dobre lastnosti, moras bit zelo dober voznik... In marquez je danes prehiteval v ovinkih, verjetno je vec tvegal od ostalih, in zato tudi sel po tleh... Se je pa videla superirnost, ko se na ravnini kljub zavetrju ni mogel priblizati espargeroju...
orcus
25. 10. 2020 14.00
+10
Kar ukinli ste jih med himno, bravo
PejtGaPogledatBrane
25. 10. 2020 13.50
+6
Dirka za pozabo. Dolgčas.
9474
25. 10. 2020 13.47
+2
Svetice, a danes so bila dobre gume, glede na to, da je yamaha zmagala? Sam vprasam
NisteResni
25. 10. 2020 14.03
+1
So jih zamenjal k so razzvijalci gum pa dorna prebral da svtice ve pa so se ustrašil da se nau zvedel
Roko66
25. 10. 2020 17.29
-1
Na tomboli Dorne za gume za dirko je zmagal Mor, Nak je zadel tiste ku Ros ko je splužil v prvem ovinku,(Sava verjetno) Qua slabo,brez dobitka(tigar) Vin(Nankang).Dov(sempetit)...na vseh pa jasno piše MICHELIN powered by Dorna 😂😂😂😂
9474
25. 10. 2020 18.56
-5
Roko, dobra 🤣🤣🤣 ampak a ste opazl, da svetice danes nic ne pise o gumah? 🤣🤣🤣
motorist_mb
25. 10. 2020 13.42
+2
gogi_
25. 10. 2020 13.29
+6
Skoda za Alexa ,bo pa drugo dirko bolje. Skoda da ne bomo gledali boja obeh Markezov.
bogdajmir
25. 10. 2020 13.28
+5
spet onaniranje na kralja peska Marqueza - dajte se zresnit komentatorji ali pa ne prenašajte več tega, itak imate samo še reklame
Đekson
25. 10. 2020 13.22
+7
Gašper, da ne boš omedlel od navdušenja in ekstaze ob omenjanju priimka markez
ALI-S
25. 10. 2020 13.06
+0
cuj po naslovu sodec je skubicu pa krziscniku of fausije pocil trebuh od smeha a?