MotoGP

Mir: Lani nismo naredili dovolj, da bi imeli konkurenčen dirkalnik

Madrid, 21. 01. 2022 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
45

Španski dirkač Joan Mir je sezono 2020 (senzacionalno) končal prav na vrhu elitnega razreda motoGP. Naslednja sezona je bila zanj malce slabša, saj ni bil konkurenčen v boju za ubranitev laskavega naslova. Kljub temu je v skupnem seštevku sezono končal na zmagovalnem odru. Kot tretjeuvrščeni. Španec ima pred seboj – vsaj na papirju – še zadnjo sezono v ekipi Suzukija. V naslednji – najverjetneje spet kot član Suzukijeve garaže – bo, kot sam sporoča, odkrito napadal nov naslov v kraljevem razredu. Mir benti, da lani Suzukijev dirkalnik ni bil konkurenčen in da so bili Ducati, Yamaha in Honda močnejši. Svetovni prvak iz leta 2020 je sezono končal na tretjem mestu v skupni razvrstitvi z 208 zbranimi točkami, kar je točno 70 manj od novopečenega prvaka Fabia Quartararoja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marquez pripravljen na vrnitev
    01:59
    Iz 24UR: Marquez pripravljen na vrnitev
  • Iz 24UR: Marc Marquez ponovno sedel na motor
    02:00
    Iz 24UR: Marc Marquez ponovno sedel na motor
  • Iz 24UR: Slovo Rossija po četrt stoletja
    02:34
    Iz 24UR: Slovo Rossija po četrt stoletja
  • Nova epizoda Balance o Rossijevih motorjih
    14:23
    Nova epizoda Balance o Rossijevih motorjih
  • Balanca: rezime sezone
    13:45
    Balanca: rezime sezone
Spomin na fantastično sezono 2020.
Spomin na fantastično sezono 2020. FOTO: MotoGP

Joan Mir je sezono 2021 med dirkaško elito končal s četrtim mestom na VN Valencie ter končnim tretjim v skupnem seštevku in tako ni ponovil podviga, ki mu je uspel pred letom dni, ko je senzacionalno zavzel prestol v kraljevem razredu motoGP. "Tista sezona je bila nenavadna z vseh vidikov – ne samo po tem, da sem nepričakovano prišel na sam vrh, in to prav na zadnji dirki sezone." 

V končnem seštevku motociklistične sezone za leto 2021 je Francoz Fabio Quartararo zbral 278 točk, Italijan Francesco Bagnaia 252, Španec Joan Mir pa 208.

Nič manj nenavadna ni bila niti lanska, ko je s konkurenco pometel Fabio Quartararo, Mir pa ni bil konkurenčen v boju za ubranitev naslova svetovnega prvaka. "Razočaran sem zaradi tega. Ne toliko ob spoznanju, da nisem uspel ubraniti laskavega naslova, bolj boli dejstvo, da nismo bili povsem konkurenčni v boju za vrh. Fabiu sploh nismo nudili pravega odpora v lovu na naslov. Enostavno nisem bil konkurenčen," je za Corriere Dello Sport opazil 24-letni dirkač, ki bo novo sezono začel na Suzukiju, upa pa tudi na nekatere izboljšave na dirkalniku. "Paket dirkalnika za leto 2021 je bil pomanjkljiv. Ves čas smo se borili z nastavitvami, upali, da nam bodo uspele izboljšave, toda navkljub trudu moje ekipe smo bili prikrajšani in s tem nekonkurenčni. Tekmeci so bili že na startu v prednosti," je prepričan Španec, ki je bil v nadaljevanju kar kritičen do svoje ekipe. "Nič nimam proti Suzukiju. Počutim se del te družine, a želim biti odkrit in iskren. Lanski vložek je bil pomanjkljiv, enostavno nismo naredili dovolj za to, da bi bili konkurenčni. Pričakujem, da bo v letu 2022 bolje." Čeprav je bil lani med najbolj konstantnimi dirkači, se prav resno ni spustil v boj za naslov. Šest uvrstitev na zmagovalni oder bi ga kljub temu moralo zadovoljiti ... "Zgodile so se določene stvari, ki so nas prikrajšale v boju za najvišja mesta. Ne bi želel iti v drobovje problema. Pustimo to za sabo in recimo, da smo se vsi skupaj od tega nekaj naučili. Nisem razočaran nad ekipo, fantje so marljivo delali v garaži ves čas, toda "paket", ki smo ga dobili v upravljanje, je bil pomanjkljiv," se je slikovito izrazil Mir, ki je bil zaslužen za to, da se je Suzuki po dolgih dvajsetih letih posladkal z osvojitvijo najbolj laskave lovorike v motociklističnem svetu. 

Joan Mir pričakuje, da bo v prihajajoči sezoni bolj konkurenčen v boju za naslov.
Joan Mir pričakuje, da bo v prihajajoči sezoni bolj konkurenčen v boju za naslov. FOTO: MotoGP

"Ponavljam se, a bi rad poudaril, da sem razočaran, ker Fabia prav zares nikoli nismo dali na preizkušnjo. Zdi se mi, kot da sem naslov svetovnega prvaka predal brez izstreljenega naboja, pravzaprav brez pravega odpora." 

Zaupam Suzukiju in upam na sezono, podobno tisti, ko smo leta 2020 prišli do laskavega naslova. Srčno upam, da bomo našli skupni jezik, da bomo imeli enake oziroma zelo podobne cilje za prihajajoče obdobje. Če bo zares tako, potem ne vidim težav glede podaljšanja sodelovanja. V nasprotnem primeru pa ...  

Med sezono se je Joan Mir, ki je znan po tem, da je brez dlake na jeziku, večkrat pritožil, da mu ni všeč razvoj dirkalnika in da ni in ni izboljšav. Mnogi so menili, da med vrsticami sporoča, da se poslavlja od Suzukija oziroma da bo tekoča sezona zanj zadnja. Pogodbo s Suzukijem ima do konca leta. "Ne izsiljujem, za zdaj sem član Suzukijeve družine in to se ne bo spremenilo. Drugih dirkalnikov nisem preizkusil, bi bil pa presrečen, če bi Suzuki imel hitrost Ducatija, gibljivost Honde in Yamahin oprijem. To so ekipe, ki jih je treba premagati v boju za naslov," sporoča prvak iz leta 2020. V letu 2022 bo Miru družbo pri ekipi Suzukija še naprej delal Alex Rins, ki je lani razočaral, saj je sezono končal na skupnem trinajstem mestu. "Verjamem v napredek dirkalnika, verjamem, da bom v naslednji sezoni še hitrejši. Tako Alex kot jaz," za Corriere Dello Sport še pravi Mir, ki je lani ob izgubi naslova svetovnega prvaka pozdravil vsaj eno dobro okoliščino. "Je bilo pa pri tem vsaj nekaj dobrega, saj zaradi nje nisem bil tako izrazito v soju luči. Četudi sem prvič v karieri osvojil laskavi naslov, se mi to ni preveč poznalo pri slavi in prepoznavnosti. Kot pravim – vsega je kriva situacija. Priznam pa, da mi je bilo zaradi tega lažje, saj ne želim prevelike pozornosti in mi je prisotnost medijev in na splošno sedme sile precej odveč," je za italijanski časnik še priznal Mir.

MotoGP, sezona 2022:
6. marec:      VN Katarja (Losail)
20. marec:      VN Indonezije (Mandalika)
3. april:      VN Argentine (Termas de Rio Hondo)
10. april:      VN Amerike (Austin)
24. april:      VN Portugalske (Portimao)
1. maj:        VN Španije (Jerez)
15. maj:        VN Francije (Le Mans)
29. maj:        VN Italije (Mugello)
5. junij:      VN Katalonije (Barcelona)
19. junij:      VN Nemčije (Sachsenring)
26. junij:      VN Nizozemske (Assen)
10. julij:      VN Finske (Kymiring)
7. avgust:     VN Velike Britanije (Silverstone)
21. avgust:     VN Avstrije (Spielberg)
4. september:  VN San Marina (Misano)
18. september:  VN Aragonije (Alcaniz)
25. september:  VN Japonske (Motegi)
2. oktober:    VN Tajske (Čang)
16. oktober:    VN Avstralije (Phillip Island)
23. oktober:    VN Malezije (Sepang)
6. november:   VN Valencie (Valencia)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

herr catz
24. 01. 2022 12.09
-13
Ocitno je tud brisalcek čiuaua...
nightifly
23. 01. 2022 20.12
+23
Zanimivo je dejstvo , da si te spodnje chihuahue niso nikoli obregnile ob dirkace in ostale over 40 sportnike , ko svojo kariero vlekli tja do poznih 40 let . Recimo Loeb , pa Raikonen , N.Kasai .letos 50 letnik ,,seveda dragi Amman ,,,,,,,,,, nekateri ze dolgo niso dosegli zmage ali podija ,pa smo se vedno s srcem navijali zanje , ker so ,ali so bili sportniki s srcem , gentlemani . To samo pomeni ,da se spodnji markecovi ´´navijaci´´ uporabljajo ta portal samo in izkljucno za svoje osebne igrice in kurativo . Obcasno jim to skusa dopovedati tudi odlicen odgovorni urednik te medijske hise , kar pa ne pomeni ,da kaj veliko razumejo to njihovo karanteno , saj imajo takoj promptne rezervne IP -je ,morda celo v sluzbah- kdo ve .........Id pa lahk zamenjas v sekundi in se kot spovedan katolik (brez da bi placal straft) spet podas kot devicnik v nove podvige , ki bodo spet edukativni s strani urednika in moderatorja . Enkrat luzer ,vedno luzer ,vedno na napacni strani .
JoanMirEspania36
24. 01. 2022 09.19
-13
Omenjeni sampioni, Loeb je recimo 47 in je zmagal ta vikend Rally Monte Carlo, se zelo razlikujejo od makaronarskega klovna. Konkurencni so do zadnjega dne svojih karier, so skromni in posteni, ne pa tako piskaralo makaronarsko kot klovn Rossi, ki razen nekaj burk ni drugo polovico svoje kariere pokazal nic.
jezdimir
24. 01. 2022 09.41
+15
Korl, kako da ni pokazal nič, a ti res nisi spremljal???...recimo ko je zbrcal nesnago od Markeca kar sredi dirke, to zmorejo le najboljši...hehehe
nightifly
22. 01. 2022 19.41
+33
Pri Suzukiju se je cutilo pomanjkanje Brivia , in ce prekines za trenutek flux uspehov ,se zrusi zmagovalna struktura . Zmaga v sezoni 20 je bila tudi splet razprsenosti zmag in kvalifikacij drugih dirkacev ,zato je prisel tudi uspeh k Suzukiju ,kar pa ne zmanjsuje vrednosti .Zmaga je zmaga in Suzuki je bil in je se vedno zelo dober bolid .
JoanMirEspania36
22. 01. 2022 20.08
-28
Eh kaj palamudis, point sezone 2021 je bil v tem, da sta Yamaha, se bolj pa Ducati, napravila boljsi motocikel od Suzukija. Mir je odlicen dirkac, zal pa on ni Marc Marquez, ki je edini sposoben zmagovati z nekonkurencnim motorjem.
jezdimir
23. 01. 2022 18.15
+23
Kaj te bluziš Korl, Markec samo še uničuje najboljši motor...hehehe
JoanMirEspania36
24. 01. 2022 09.25
-14
Vprasanje je, kaj tebi unicuje se teh zadnjih par gramov mozganske skorje, ki jo premores.
jezdimir
24. 01. 2022 09.47
+14
Vsi vemo da ti je bilo prostaštvo v zibelko položeno...hehehe
jezdimir
21. 01. 2022 11.42
+42
S Hondo bi bilo precej lažje, vsi vemo...hehehe
NisteResni
22. 01. 2022 11.03
-30
Zakaj je pol tok slaba Honda, ce so vsi dirkaci pri Hondi, razen MM, sami mojstri, a edino dila od Marca zna vozit ta popolno dovrsen stroj... Model zacni si lajf ustvarjat, ker bos drugace kot Hans Kristjan Muhović koncal, v namisljenem svetu ki se mu baraka rece
JoanMirEspania36
22. 01. 2022 13.11
-34
Ma kaj si bo on kaksen lajf ustvarjal, ko je ze stara konjusina s svojimi zlajnanimi parolami, saj se vsi smejijo z njega
jezdimir
22. 01. 2022 19.50
+30
Vsi vemo da je Honda daleč najboljši motor, predvsem zaradi korupcije z Dorno. Če bi recimo imeli Bagnaio v sedlu bi zlahka zmagovali za več kot pol kroga, k sreči ni tako...ti Korl pa se obnašaš kot zjahana konjusina, to je vsakemu jasno, neresni pa itak nima lastnega življenja, tako da me niti ne čudi da mi zavida...hehehe
JoanMirEspania36
22. 01. 2022 20.00
-28
Ma seveda, Dorna Hondi skrivaj dovoli par kubikov vec, zato bi s Hondo še tvoja prababica zmagovala, a zdaj si srecen, še ti porinem dudo v usta, brezveznez neumen?
JoanMirEspania36
22. 01. 2022 20.05
-29
Kot sem ze rekel, si stara konjusina s svojimi zlajnanimi parolami, kar je tudi edino, kar premores v svojem bednem lajfu.
sloeki70
23. 01. 2022 12.34
-22
Tocno tako, ta clovek mora imeti blazne tezave sam s sabo!
jezdimir
23. 01. 2022 17.46
+24
Podrepniki nikoli ne boste zastopili moto dirkanja, sama žlehtnoba vas žene, kot vašega podlega idola Markeca...isti tiči vedno v kup letijo, pokvarjenci nerazgledani...hehehe
JoanMirEspania36
21. 01. 2022 11.26
-48