MotoGP

Mir: Že po prvih preizkušnjah bo jasno, ali smo pripravili konkurenčen dirkalnik

Madrid, 01. 03. 2022 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
6

Joan Mir je sezono 2021 med dirkaško elito končal s četrtim mestom na VN Valencie ter končnim tretjim v skupnem seštevku in tako ni ponovil podviga, ki mu je uspel pred letom dni, ko je senzacionalno zavzel prestol v kraljevem razredu motoGP. "Tista sezona je bila nenavadna z vseh vidikov – ne samo po tem, da sem nepričakovano prišel na sam vrh, in to prav na zadnji dirki sezone," se spominja Španec, ki se mu pogodba z Japonci izteka prav po koncu sezone in ki ga v zadnjem času celo povezujejo z morebitnim odhodom iz Suzukijeve garaže, čeprav se nova sploh še ni začela. Je pa pred durmi. Ta konec tedna se vse skupaj začenja s petkovim prostim treningom vseh razredov in VN Katarja. Kot vsa leta v prenosu na VOYO in Kanalu A.  

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ducati uradno predstavil motocikel
    01:51
    Iz 24UR: Ducati uradno predstavil motocikel
  • Iz 24UR: Dirkači motoGP zbrani tik pred začetkom sezone
    01:49
    Iz 24UR: Dirkači motoGP zbrani tik pred začetkom sezone
  • Iz 24UR: Nova sezona motoGP
    02:10
    Iz 24UR: Nova sezona motoGP

 

Španski dirkač Joan Mir je sezono 2020 (senzacionalno) končal prav na vrhu elitnega razreda motoGP. Naslednja sezona je bila zanj malce slabša, saj ni bil konkurenčen v boju za ubranitev laskavega naslova. Kljub temu je sezono v skupnem seštevku končal na zmagovalnem odru, kot tretjeuvrščeni. 

Pri Suzukiju so pred dnevi ustoličili novega šefa ekipe. To je postal Livio Suppo, ki se tako po štirih letih premora vrača v dirkaški 'paddock'. Italijana, ki je nasledil rojaka Davideja Brivia, so sicer že lani povezovali s selitvijo k japonskemu proizvajalcu, zdaj pa je bil sklenjen tudi uradni dogovor.

Španec ima pred seboj – vsaj na papirju – še zadnjo sezono v ekipi Suzukija. V prihajajoči bo, kot sam sporoča, odkrito napadal nov naslov v kraljevem razredu. Mir benti, da Suzukijev dirkalnik lani ni bil konkurenčen in da so bili Ducati, Yamaha in Honda močnejši. Svetovni prvak iz leta 2020 je sezono končal na tretjem mestu v skupni razvrstitvi z 208 zbranimi točkami, točno 70 manj od novopečenega prvaka Fabia Quartararoja. Mir je bil zaslužen za to, da se je Suzuki po dolgih dvajsetih letih posladkal z osvojitvijo najbolj laskave lovorike v motociklističnem svetu. "Vem, da bo moja prepoznavnost ob morebitnem novem zmagoslavju še precej večja kot po koncu sezone 2020. Osvojiti naslov brez prisotnosti navijačev na tribunah je čudna stvar. Naredil bom vse, da bi mi v prihodnosti tak podvig uspel tudi ob prisotnosti gledalcev. V naslednji sezoni grem torej v lov na drugi naslov," so bile optimistične Mirove besede v pogovoru za Corriere Dello Sport.  

Joan Mir je bil lani tretji v skupnem seštevku. Sezono prej je senzacionalno osvojil laskavi naslov.
Joan Mir je bil lani tretji v skupnem seštevku. Sezono prej je senzacionalno osvojil laskavi naslov. FOTO: MotoGP

Čeprav se sezona sploh še ni začela, pa ga sedma sila ves čas postavlja pred neprijetna vprašanja, vezana na prihodnost pri Suzukiju. Se s prihodom Livia Suppa kaj spreminja? "To se težke odločitve, ki se ne sprejemajo čez noč. Imam še čas, vse bom podrobno pretuhtal in nato sprejel odločitev. Prosim vas le, da me vmes pustite v miru dirkati. Sezona je pred vrati, rad bi dal vse od sebe za ekipo Suzukija. Kako naprej, pa bomo kmalu videli. Bo pa že po prvih tekmah veliko jasneje," je bil v tančico skrivnosti vsaj malo zavit šampion iz leta 2020. Da ni povsem zadovoljen z dirkalnikom GSX-RR in njegovo konkurenčnostjo, je še priznal. "Saj veste, mi dirkači vedno stremimo k čim boljšim razmeram, želimo si popoln dirkalnik, ki bi bi boljši od konkurence. A, kot pravim, tudi konkurenca ne spi in vsi si prizadevajo za razvoj, tako da nikakor ne smeš zaspati. Mi smo v preteklosti malo zastali v razvoju in sedaj plačujemo ceno," je bil brez dlake na jeziku 25-letni Španec in s to izjavo vsaj malce bolj odškrnil vrata morebitnemu odhodu iz ekipe s sedežem v Hamatsuju.

Joan Mir
Joan Mir FOTO: MotoGP

Mir je ob koncu daljšega pogovora z uglednim italijanskim časnikom razkril še eno opažanje. Po tistem šampionskem letu 2020 je pričakoval, morda celo želel več pozornosti in prepoznavnosti  ... "Da, pričakoval sem več prepoznavnosti. Ne gre za to, da bi si želel, da me ljudje na cesti cukajo za rokav, a bil sem kar malce presenečen, če ne razočaran, da je bilo bore malo tistih, ki so prepoznali moje šampionsko leto," je še priznal Joan Mir, ki je še pokomentiral prihod Livia Suppa v garažo Suzukija in se ob tem spomnil na Davideja Brivia, ki je tako nepričakovano, če že ne senzacionalno zapustil ekipo po tisti šampionski sezoni. "Briviev odhod je bil povsem nepričakovan. Zavedal  sem se, da ga bo težko nadomestiti, in potreben je bil čas, da se ustoliči naslednik. Naši šefi niso hoteli podreti sinergije v ekipi, zato niso hiteli z inavguracijo novega. Zaupam jim, da je bila odločitev o Suppovem prihodu primerna. Saj veste, ekipa je kompleksna stvar. Če želimo, da funkcionira, morajo biti urejeni vsi detajli."

Časovni spored VN Katarja
Časovni spored VN Katarja FOTO: 24ur.com
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
01. 03. 2022 19.54
-4
Je pa pred durmi. Pravi duri ste. Koliko ste stari? Prevedel google?
herr catz
01. 03. 2022 20.47
-4
number46
01. 03. 2022 14.41
+2
Ja ja, Suzuki. 🍀
mcurry
01. 03. 2022 13.18
+13
A un je dvojno prpravlen na novo sezono
hondoid
01. 03. 2022 13.08
+0
No končno smo dočakali..Spet bo srčni utrip na maximum.Napeto in zanimivo bo kot nikdar,zmaga lahko skoraj vsak..🏁
iga_biba
01. 03. 2022 19.54
-4