MotoGP

Nenavadna sezona

Ljubljana, 23. 11. 2020 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gašper Jakomin
Komentarji
4

Letošnja nenavadna sezona svetovnega motociklističnega prvenstva se je z nekoliko manj razkošno gala prireditvijo v Portimau tudi uradno končala. Najboljši v vseh treh tekmovalnih razredih so prejeli zaslužena priznanja. V razredu motoGP je vladavino Španca Marca Marqueza prekinil njegov rojak Joan Mir, ki je še drugič v karieri postal svetovni prvak, prvič med elito. Naziv 'novinec leta' je šel v roke Južnoafričana Brada Binderja.

Končana sezona 2020 je prinesla kar nekaj sprememb, ki niso bile povezane le z virusom Covid-19. Od aktivnega dirkanja se je poslovil Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso pa se je odločil za enoletni premor. Po osmih letih se je poslovil od tovarniškega moštva Ducati. "Še ena težavna sezonam, v kateri smo imeli krizo, toda vseeno smo končali na skupnem četrtem mestu, tako da sem zadovoljen."

Čustveno je bilo tudi slovo Valentina Rossija od tovarniškega moštva Yamahe. Italijan je še četrtič med elito zamenjal moštvo in se seli k Petronas Yamahi. "Slovo je bilo zelo čustveno, ker smo bili skupaj 15 let. Bilo če čudovito obdobje v moji karieri in tudi življenju."

Joan Mir se  veseli naslova prvaka.
Joan Mir se veseli naslova prvaka. FOTO: AP

Še najbolj velika sprememba je bila menjava prvaka, po štiriletni vladavini Marca Marqueza, je na vrhu pokala prvakov ploščica z novim imenom. A Joan Mir kot prvi prvak v zgodovini le te ni pritrdil sam. "Vso sezono sem odkrival stvari o sebi in odkril sem del sebe, ki ga prej nisem poznal."

Nenavadna sezona 2020 je bila posebna v vseh pogledih. Videli smo devet različnih zmagovalcev, med kateri je bil tudi Južnoafričan Brad Binder, novinec leta v razredu motoGP.  Najboljše moštvo je postalo Suzuki, konstruktor Ducati. Del pozornosti, predvsem z bojem za prvaka na zadnji dirki sezone so si priborili tudi dirkači v nižjih dveh tekmovalnih razredih. Španec Albert Arenas v moto3 in Italijan Enea Bastianini v moto2 sta na skromnem odru prejela svoji zlati medalji prvaka.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
24. 11. 2020 19.05
-6
Čustveno je bilo tudi slovo Valentina Rossija. Sem mislil, da se je odločil drugače :) potem pa berem, da je ostal v motoGP. Petronas pa v jok, ker je moral vzeti bivšega 9x zimzelenega veterana. Petronas bo imel drugo leto spet slab motor.
gogi_
24. 11. 2020 15.00
+11
Ja res zanimiva sezona,drugo leto zna biti podobna letosnji.