MotoGP

Morbidelli: Včasih me med dirko popade strah, a skušam iti prek njega

Rim, 25. 01. 2021 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijanski dirkač Franco Morbidelli je bil eden najbolj vročih dirkačev lanske (čudne) motociklistične sezone. Še več, dirkač Petronas Yamahe se je "posladkal" s kar tremi zmagami na najvišji ravni, ob tem pa je bil lep čas celo v igri za končni laskavi naslov svetovnega prvaka v razredu motoGP. Morbidelli si bo garažo v prihajajoči sezoni delil z legendarnim rojakom Valentinom Rossijem.

Franco Morbidelli
Franco Morbidelli FOTO: MotoGP

Član poltovarniškega Petronasa Franco Morbidelli je blestel na večini dirk v koledarskem letu 2020. Za njim je brez kančka dvoma daleč najboljša sezona v karieri. Tri zmage to le še potrjujejo. 

Potrjeno je, da so testiranja, ki bi morala potekati od 19. do 21. februarja v Sepangu, odpovedana zaradi pandemije covida-19 in omejitev malezijskih oblasti. Po poročanju nekaterih medijev bo novo prizorišče testiranj Jerez.

Morbidelli je dirkač, na katerega je v prihodnosti treba računati, tudi v boju za naslov svetovnega prvaka med dirkaško elito. Za 26-letnim Italijanom so tri sezone na najvišji ravni kraljevega razreda motoGP in prav zadnja je bila za Morbidellija najboljša. Nekaj, na čemer bo lahko gradil v prihodnosti. Vse skupaj potrjuje tudi končno drugo mesto v skupnem seštevku, tik za presenetljivim zmagovalcem Špancem Joanom Mirom. V letu 2021 bo "Morbido" ostal del ekipe Petronas Yamahe, garažo pa bo delil z nikomer drugim kot legendarnim Valentinom Rossijem. "Joan Mir je zasluženo osvojil naslov svetovnega prvaka in jaz sem enako zasluženo osvojil naslov podprvaka. Ne želim se imeti za prvega od poražencev, saj sem za to drugo mesto zelo garal in imel najboljšo sezono v karieri, zato ne sme biti nikakršnega grenkega priokusa. S tremi zmagami v žepu tudi lažje razmišljam, da je bilo v pretekli sezoni marsikaj dobrega zame in za moje moštvo," je za Corriere Dello Sport razpredal Franco Morbidelli, ki je bil brez dvoma eden "hitov" nenavadne lanske sezone. "Gotovo sem si dal težji nahrbtnik na rame po tako uspešni sezoni. Vedno želiš napredovati, tako tudi sam v naslednji sezoni želim še korak naprej," širi umirjeni optimizem zmagovalec treh dirk med elito. "Naslednja sezona bo zelo zanimiva in verjamem, da bo tudi zabavna. V garažo prihaja Vale, in vsi vemo, kaj on pomeni v tem športu. Najin odnos je bil že prej zelo dober, zdaj bo, verjamem, še bolj pristen. Čeprav za njim ni ravno uspešna sezona, bo gotovo v naslednji prav zaradi tega še bolj motiviran," verjame Morbidelli, ki je odnos z novim klubskim kolegom krepil tudi med skupnim preživljanjem prostega časa na Rossijevem posestvu v Tavullii. "Veliko sva se pogovarjala, teme so bile različne. Prosti čas pa sva izkoristila tudi za to, da se preizkusiva v motokrosu, saj ima odlično stezo. Motokros je, še posebej v pripravljalnem obdobju, zelo dobrodošla popestritev priprav." 

Franco Morbidelli in Valentino Rossi bosta v prihodnje branila barve istega "kluba".
Franco Morbidelli in Valentino Rossi bosta v prihodnje branila barve istega "kluba". FOTO: AP

Morbidelli je v obširnem pogovoru za Corriere Dello Sport priznal še nekaj. "Zgodi se mi, in to ne ravno neredko, da me med dirko popade strah. Nekako začnem razmišljati, kaj vse se lahko zgodi, kaj vse gre lahko narobe. Skušam biti pripravljen na čim več stvari, a na vse nimaš vpliva. Tu, na ranču, z nekaterimi prijemi, tudi z vožnjo motokrosa, krepim samozavest in se mentalno postavljam na višjo raven. Glava je v tem športu namreč še kako pomembna." Morbidelli sicer poskuša odpraviti odvečni strah ... "Moraš iti čez ovire, poskušaš iti prek strahu, ki se ti je naselil v kosti. Priprava, tako fizična kot psihična, je v tem boju odločilna in ključna. Skušam narediti vse, da čim manj stvari prepustim naključju. Vsega pa, seveda, ne moreš. Strahu morda ne boš odgnal, a nekatera tveganja, ki silijo v slabe stvari, gotovo lahko zmanjšaš," je zaključil Franco Morbidelli.

Veliko sprememb v ekipah
Karavana motoGP bo v sezoni 2021 doživela precej kadrovskih rošad. V elitni razred se bodo preselili trije letošnji udeleženci nižjega razreda moto2, svetovni prvak Enea Bastianini, drugi Luca Marini ter Jorge Martin. Tovarniška ekipa Ducatija bo imela povsem novo zasedbo (Jack Miller in Francesco Bagnaia), pri Yamahi bo veteran Valentino Rossi odšel k poltovarniški ekipi SRT, v prvo postavo pa se bo od tam k Mavericku Vinalesu preselil Fabio Quartararo. Pri Hondi računajo na vrnitev letos poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza, njegov brat Alex Marquez gre k poltovarniški ekipi LCR. V tovarniško ekipo prihaja Pol Espargaro. V tovarniški ekipi KTM pa bosta, kot smo zapisali, Brad Binder in Miguel Oliveira, zmagovalec zadnje letošnje dirke na domačem terenu na Portugalskem.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
26. 01. 2021 16.08
-14
Valentino Rossi bo v prihodnje branil barve "kluba". VR, zimzeleni veteran, 41 letni bivši 9x, že dolgo nič več ne brani. Samo vozi se še zraven karavane, ki gre mimo njega, kot za šalo. Če je srečko je okoli petega mesta drugače nad sedmim, letos pa bomo še videli, če se bo sploh uspel uvrstiti med prvih 10. Te desetke ki si jo tako neizmerno želi, a je, žal, pozabil da mora za uspeh dirkat.
Roglič šampion
26. 01. 2021 21.00
+11
pravljice mata pa boljse ko brata grimm ej.
Zevs
25. 01. 2021 20.32
+10
Komaj čakam da se prične!