MotoGP

Nova zmaga za Quartararoja, Rossi prvič po aprilu 2019 na stopničkah

Jerez, 26. 07. 2020 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.B., T.Š., M.G.
Komentarji
194

V odsotnosti aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza so na drugi dirki sezone, VN Andaluzije, slavili dirkači Yamahe. Fabio Quartararo je zabeležil drugo zaporedno zmago, drugo mesto je osvojil Maverick Vinales, na tretjo stopničko pa je stopil Valentino Rossi. V moto3 je slavil Tatsuki Suzuki, v drugem kakovostnem razredu pa Enea Bastianini.

Fabio Quartararo in Maverick Vinales sta bila pred začetkom dirke za VN Andaluzije, če sklepamo po dosedanjih vožnjah, prva kandidata za zmago. Francoz je dobil kvalifikacije, Španec pa je bil najhitrejši v seštevku prostih treningov in napovedi so se tudi uresničile V izjemno zahtevnih razmerah (temperature zraka in podlage so bile izjemno visoke, zraka blizu 40 stopinj, asfalta pa preko 60 stopinj Celzija) in ob odsotnosti Marca Marqueza, je Quartararo hitro prevzel vodstvo na začetku dirke in počasi, a zanesljivo večal vodstvo. Za njim je bil najbližje dvojec moštva Monster Energy Yamahe, Valentino Rossi je bil pred Vinalesom. Kot omenjeno, na dirki ni bilo aktualnega svetovnega prvaka, ki je v soboto poizkušal, a je nato dvignil roke. Ni še toliko pripravljen po torkovi operaciji roke, da bi lahko nastopil in računa, da se bo vrnil v polnem zagonu na VN Češke v Brnu v avgustu.

Quartararo je imel 16 krogov pred koncem že kar dobre štiri sekunde prednosti pred Rossijem, vedno nevarnejša sta bila Ducatijeva Peco Bagnaia (prebil se je na tretje mesto) in Jack Miller, ki pa je 14 krogov pred koncem zaradi padca odstopil. Nato je sledilo še eno prehitevanje Bagnaie mimo Rossija na drugo mesto v istem krogu. Deset krogov pred koncem je imel Quartararo še vedno lepo prednost dobrih štirih sekund pred italijanskim zasledovalcem, na tretjem in četrtem mestu sta imela Rossi in Vinales že več kot sedem sekund zaostanka za vodilnim. Bagnaii se je sedem krogov pred koncem pokadilo iz motorja in nesrečni Italijan, ki je bil na pragu fantastičnega rezultata, je odstopil. V ospredju so bili znova trije yamahini dirkači, Quartararo, Rossi, Vinales.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zaključku dirke je bilo odprto le še vprašanje o uvrstitvi na drugem in tretjem mestu, saj je Quartararo slavil gladko zmago, vodil je od začetka do konca dirke. Francoz ima stoodstoten izkupiček, dve zmagi in že 50 točk, drugi je bil na koncu Vinales, tretji Rossi, četrti Nakagami, peti Mir, šesti Andrea Dovizioso, sedmi Pol Espargaro, osmi Alex Marquez. Za dirkaškega Doktorja je mesto na stopničkah lep uspeh in zagon za nadaljevanje, se je med tri uvrstil prvič po Austinu 14. aprila 2019."Bilo je težko, zelo sem zadovoljen, ker sem bil hiter in tudi moj ritem je bil pravi. Izjemen občutek, hvala moštvu za vse, kar so naredili in moji družini, ki verjetno proslavlja. Odlično je zmagati dve dirki, eno za drugo," je takoj po dirki dejal zmagovalec dirke Quartararo. Naslednja dirka v skrajšanem koledarju SP bo dirka za VN Češke v Brnu 9. avgusta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dovizioso le pokazal nekaj hitrosti
Na ogrevanju v elitnem razredu je lepo presenetil Andrea Dovizioso. Lani drugi v skupnem seštevku v prejšnjih dneh ni našel pravega ritma, tako da se mu ni uspelo prebiti niti v drugo kvalifikacijsko skupino, tokrat pa je postavil celo drugi najhitrejši čas. Prvi je tako kot na kvalifikacijah bil Fabio Quartararo, na tretjem mestu pa je pristal Maverick Vinales. Prav slednja dirkača bosta, če sklepamo po dosedanjih vožnjah, prva kandidata za zmago na dirki. Francoz je, kot že rečeno, dobil kvalifikacije, Španec pa je bil najhitrejši v seštevku prostih treningov. Dobro formo ta vikend kaže tudi Japonec Takaaki Nakagami, ki je na ogrevanju postavil peti čas – za Italijanom Francescom Bagnaiem in pred Bradom Binderjem. Valentino Rossi je postavil šele 12. čas. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoz v kvalifikacijah znova pokazal največ
V prvi startni vrsti bosta poleg že omenjenega Fabia Quartararoja začela Maverick Vinales, ki je bil najhitrejši na prostih treningih, in Italijan Francesco Bagnaia. S četrtim mestom na kvalifikacijah je pozitivno presenetil Valentino Rossi, drugo vrsto pa bosta dopolnila še Miguel Oliveira, Franco Morbidelli. Marcu Marquezu je na tretjem prostem treningu uspela vrnitev na stezo, na kateri si je pred tednom dni zlomil desno nadlahtnico, a so bile bolečine prehude, tako da serijskega prvaka v elitnem razredu danes ne bomo videli. 

27-letni Španec je po sobotni vožnji priznal, da se je na začetku odlično počutil, a da se mu je proti koncu zadnjega prostega treninga na poškodovani roki pojavila oteklina, ki mu je preprečila dosego boljšega rezultata. To bo zanj druga zaporedna "ničla", saj je minuli vikend ob padcu zabeležil odstop. Quartararo bi lahko z zmago svojo prednost pred Marquezom danes povečal na 50 točk.

Zmaga Suzukija v moto3
Kot je to že v navadi, so tudi nedeljski spored odprli dirkači v najšibkejšem razredu. Na jutranjem ogrevanju je bil najhitrejši 22-letni Južnoafričan Darryn Binder, drugi najboljši čas pa je postavil šele 16-letni turški up Can Öncü. Tretji je bil Romano Fenati.

V moto3 smo v zadnjih krogih spremljali boj šestih dirkačev, ki so vsi bili tudi v igri za zmago. Vodilni v skupnem seštevku Albert Arenas ni bil v tej skupini, saj je po padcu predčasno končal dirko. Je pa med šesterico vse do zadnjega bil Darryn Binder, ki je štartal s 25. mesta, nato pa le nekaj krogov pred koncem uspel priti do drugega mesta. A na koncu je Južnoafričanu zmanjkalo nekaj sreče, saj je v zadnjem krogu storil napako, po kateri je bilo njegovega boja za stopničke konec. 

Nalete zasledovalcev je v zadnjih krogih uspel zadržati Japonec Tatsuki Suzuki, ki je celoten konec tedna kazal odlično formo. Enako velja za drugouvrščenega Johna McPheeja. Oder za zmagovalce je s tretjim mestom dopolnil Celestino Vietti. Četrti je v cilj pripeljal Jeremy Alcoba, a je bil nato kaznovan s tremi sekundami pribitka, saj ni odpeljal kazenskega dolgega kroga, ki ga je dobil zaradi pretirane vožnje po robu steze. Tako so Španca pod stopničkami prehiteli Binder, Gabriel Rodrigo in Raul Fernandez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Italijansko slavje v moto2
Dogajanje v moto2 na dirki ni bilo tako razburljivo kot v moto3.  V drugem najmočnejšem razredu je bil na dopoldanskem ogrevanju najbolj razpoložen Sam Lowes. Na dirki si je vodilni Enea Bastianini približno sedem krogov pred koncem pripeljal dobro sekundo prednosti, drugouvrščeni Luca Marini pa ni želel "iti na glavo", tako da je vodilni do konca le še držal privoženo prednost. Italijansko slavje je s tretjim mestom dopolnil Marco Bezzecchi, ki se je moral za mesto na stopničkah spopasti s Samom Lowesom

Drugi Marini je po tekmi priznal, da v lovu na prvo mesto ni želel tvegati vsega: "Seveda bi bilo lepo slaviti, a pomembno je stanje v skupnem seštevku. Lahko bi tvegal in nato odstopil, česar pa si ne jaz ne ekipa ne želimo. Moram biti konstanten, moram še naprej zbirati točke. Želel sem si ponoviti zmago iz prejšnjega tedna, a Bastianini je bil tokrat prehiter, zato sem zadovoljen tudi z drugim mestom." V točkovanju v ospredju ostaja Japonec Tetsuta Nagašima (50 točk), ki je bil danes izven deseterice (11.), ima dve točki več od današnjega zmagovalca Bastianinija in pet več od Marinija (45).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanimivo dirko v motoE dobil Aegerter 
V najnovejšem razredu motoE, kjer iz tehničnih razlogov spremljalo prave šprinterske obračune, ki so dolgi le nekaj krogov, smo tudi tokrat videli zelo zanimiv obračun. V padcev polni dirki je imel največ sreče prekaljeni maček razreda moto2, v katerem je nastopal kar deset sezon, Dominique Aegerter. To je bila za Švicarja šele druga dirka v motoE razredu, na kateri je vpisal svojo prvo zmago. Drugi je bil Jordi Torres, tretji pa Mattia Casadei

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.42

Nakagami četrti

Japonec je izkoristil kopico odstopov in prišel do odličnega četrtega mesta, peti je Mir, šesti pa Dovizioso.

14.41

50/50!

Druga dirka in druga zmaga za Francoza v tej sezoni, ki se v Brno podaja z lepo točkovno prednostjo.

14.40

Trojna zmaga Yamahe!

Prvi je Quartararo, drugi Vinales, tretji pa Rossi. Sijajen izkupiček za Yamaho.

14.38

Vinales prehitel Rossija!

Še dva kroga do konca ...

14.37

Španec že večkrat blizu

Rossi se je že nekajkrat znašel za Vinalesom, a mu je vselej uspelo na zaviranju povrniti prednost in priti nazaj na drugo mesto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sorva_1
27. 07. 2020 16.46
-7
Končno stopničke. Zasluženo. Lahko bi tudi bilo 2.mesto, če nebi bilo napakice, ki jo je 12 takoj izkoristil. Najbolj sem pa vesel potrditve, da je YAM spet gladko bike No.1. Mogoče bo YAM malo trpela na tipskih DUC stezah vendar kažejo 4 dirkači strašljivo moč in prevlado. HON ima le 93 in brez njega je le povprečen bike, ki ne bo videla stopničk! Brez 93 bo HON za YAM, DUC in KTM. Če bo pameten 93, bo zapustil HON predčasno in jo postavil na realna tla :) HON bike je tudi daleč najbolj nemiren, povzroča največ vibracij in je težko obvladljiv (vse to vodi k prekomerno tvegani vožnji, ki se zna še nekajkrat neizzidit - in sedaj ob poškodbi 93 in 35 tudi dodatni oviri!). Voda na mlin YAM, ki bo slej ko prej (če bo šlo tako naprej) na naše veselje, letos zagotovo osvojila naslov :)
iga_biba
29. 07. 2020 14.59
-7
sopničke, ker je šest dirkačev odstopilo, eden pa ni dirkal. drugače bi bil na njegovem standarnem, sedmem mestu. Če jih ne odstopi dovolj ne pride višje od sedmega mesta.
Deejjaann
30. 07. 2020 09.39
+33
Odstopi in odsotnost so del dirkanja,če je nekdo odstopil zaradi padca ne tehničnih težave pomeni da se je ta dan slabše peljal od njega ter da je zasluženo prišel na stopničke(ne pa kaj BI BILO ČE BI BILO ampak TAKO JE in PIKA)pa lep dan še naprej želim vsem navdušencem moto-gp ja
Deejjaann
27. 07. 2020 09.53
+37
No pa smo dočakali Rossijeve stopničke-bravo doctor. Ta vikend se mu je vse poklopilo-vozil je neverjetno dobro-kako je blokiral večino časa Vinialesa.Quartararo je bil razred zase na dirki,škoda mi je za Bagniao in Millerja.Drugače pa tovarniški ducati zelo slabo ter KTM -ovi dirkači tudi bli zelo spodobno hitri toda niso dokončali dirke,razen Espargaroja mlajšega.Nakagami presenetljivo najboljša honda,A.Marquez je napredoval od prejšnje dirke(rezultatsko) in tudi Mir zelo soliden rezultat ta dirkaški vikend.M Marquez pa glede na njegovo poškodbo ni nastopil(dečko naj okreva raje) ker neglede na vse je Marquez bil najhitrejši dirkač prejšnji vikend in bi brez poškodbe bil tudi ta vikend-upam samo da se fant vrne v Brnu in da bomo imeli zanimivo prvenstvo do konca.O Rossiju pa samo superlativi z 41 leti da se je boril za 2 mesto kapa dol-samo poglejmo koliko hitrih mladeničev je pustil za sabo.Pa lep dan še naprej vsem moto gp navijačem lp
catgod
26. 07. 2020 21.36
-15
Ducati.....zalostno
Admin je Kekec
26. 07. 2020 21.35
+8
Cudim se da slovenija nima motogp prvaka ker ste vsi tako pametni
iga_biba
29. 07. 2020 14.58
-3
če bi ostali dirkači vozili turistično, kot bivši 9x, zimzeleni veteran, bi res lahko imeli prvaka.
grunger81
26. 07. 2020 21.05
+16
Dobra dirka. Samo komentatorja na Kanalu A sta pa še vedno zaljubljena v #93MM. Mimo tega fantiča enostavno ne moreta...
Ici
26. 07. 2020 21.18
+5
Komentatorja sta že dolgo sama sebi namen. Ob tokratnih komentarjih pa je bil ta namen bolj smešenje lastnega intelekta, kot kaj drugega.
mptour
27. 07. 2020 09.32
+0
MM93FAN
26. 07. 2020 20.44
-2
Cestitke danes usem 3 dirkacam yamahe. Samo povem ce bi marc bil na prvi dirki bolj odspredaj d ni naredil napake bi seveda zmagal saj se je videlo kako hitro je vozil ampak to je ze zanami zdaj je na vrsti brno verjamem da bo zanimivo ce bo marc v 100% pripravljenosti za zdaj je fabio edini konkurent za osvojitve prvenstva... ampak en padec lahko use spremeni verjamem da bo prvenstvo se zanimivo upam da bomo videli par dirk kjer se bo vec dirkacev borilo za 1 mesto tako da #MM93 in ostale cakajo se dobre dirke
Ici
26. 07. 2020 21.20
+6
Daj, poglej malo na netu, zlom nadlahtnice, ortopedija, rehabilitacija, možni zapleti....Da ne boš komentiral neumnosti.
nightifly
26. 07. 2020 17.19
+3
jezdlmir 26.07.2020, 16:10:35 -7 Tumasta izjava...hehehe################## no ,da se gre en rossijev hater pojaviti tu na forumu celo z ukradenim nickom nekoga drugega , to vse pove o njemu samemu . Absenca inteligence ,da o ustvarjalnosti niti ne govorimo .
.jezdimir
26. 07. 2020 17.25
+9
Gre za Korlove zadnje trzljaje, ne zmore prenest da je z Markecom konec...hehehe
Nevarnivoznik
26. 07. 2020 19.02
-18
No bomo videli s kom je konec ko bo marquez letos 9x svetovni prvak😉
lorraine
26. 07. 2020 19.31
+10
Potem pa svizec zavije čokolado... Če bo imel takšno razmišljanje in se zaradi svoje trme takole vračal vsako dirko nekaj na silo, potem letos ne bo odvozil NITI ene dirke!!!
AS1983
26. 07. 2020 17.07
+14
Fabio je zacel podobno kot vinales pred leti za yamaho, dobil uvodni 2 dirki, prvak bo tisti, ki bo bolj konstanten, za zdaj je samo vinales tisti, ki lahko.prepreci fabiu naslov prvaka
Ici
26. 07. 2020 18.02
+10
Vignales, na žalost, nima konstante za celo sezono. Quartararo pa še zmeraj ni v razredu MM. Bomo videli, kaj bo na koncu sezone.
Rujevit
26. 07. 2020 20.40
+3
Po moje bo znal kar Spielberg bit pokazatelj, kdo bo letos svetovni prvak, ali Yamaha ali pa bo Ducatiju še uspelo preobrnit sezono.
.jezdimir
26. 07. 2020 17.04
+12
Čestitke prvim trem, končno je za nami krasna dirka, tokrat brez črnega madeža v obliki Markeca in njegovimi izprjenimi manevri, ter podtikanji in prevarami Dorne in Honde. Celo Korl je prestopil na drugo stran si zamenjal nick (jezdlmir), ter z vso silo pljuva po Markecu, seveda da mu je jasno da je njegov idol v zatonu, ni pa mu jasno da se še najbolj dela norca predvsem iz sebe...hehehe
nightifly
26. 07. 2020 17.14
+17
Drzi ,,,popolnoma . Lepa dirka , cisto dirkanje , zelo tezka zaradi pogojev in strahu predvsem za Yamahine agregate , pa je videti ,da jo je skupil celo Ducati . Res skoda za Bagnaio . To je dirkanje.Danes so bili na trdem preizkusu motorji ,gume in tudi sami dirkaci , kar dobro naceti od vrocine in napora . Stari pa se je na koncu kar se drzal na nogah ...hehe . Dober je .
Drumbass
26. 07. 2020 21.51
-3
ja če je pa to bla lepa dirka kaka je pol dolgočasna..fabio odpeljal..par padcev..dva motorja crklna in rosi in vignales se dvakrat prehitela..bw..so ble pa že dost boljše..
sektor1
26. 07. 2020 17.04
-6
Yamahcarji, če bo šlo tako naprej boste do polovice dirk ob vse agregate... Da ne boste na roke porival... 😁😀
zajcekmilan
26. 07. 2020 17.13
+6
Ker gledalci razvijamo yamahe kot take ane?
zajcekmilan
26. 07. 2020 16.49
+47
Cestitke vsem! Je kdo opazil kako strupeni so ratali sateliti letos? Zelo zanimivo bo. Edino kar me moti je izjava honde o manjvrednem prvenstvu zaradi odsotnosti MM in nasploh kovanje v nebo le tega. Mal posvetite pozornost FQ in njegovi prvi zmagi. Bodite objektivni
sektor1
26. 07. 2020 16.46
-13
Markinjosa bojo spet gledal v auspuh že v Brnu, nč bat 😁
zajcekmilan
26. 07. 2020 17.14
+14
Bog ne daj da se tvoj Markinjos ne vrne prehitro in spet pade, ter s tem zakljuci kariero. Ceprav ga ne maram, mu tega ne privoscim.
Ici
26. 07. 2020 18.44
+3
Ici
26. 07. 2020 18.45
+1
lorraine
26. 07. 2020 19.45
+8
Je včeraj videl kako je, ko nekaj na silo. Pojavila se je močna oteklina, vprašanje tudi kako je živec. Zaradi nezrelosti in želje po čimhitrejšem povratku, titanskih plošćicah in kakšni neumnosti s padcem... mu bodo še (bognedaj) roko morali amputirat in nepreklicen konec kariere. Je vredno na silo?! Njegovi navijači pa ste isti, na vsak način ga želite nazaj, socialna omrežja se mu boda sesula verjetno od vaših želja, naj nastopi, naj nastopi...
M teorija
26. 07. 2020 16.41
+41
Sej vem, da se bom ponavljal, ampak moram "Bravo legenda 46"!?
nightifly
26. 07. 2020 17.15
+10
Oh ,danes nam je dovoljeno tudi ponavljanje .... hehe .
nikoiništa
26. 07. 2020 16.26
+82
Ne vem zakaj se morate vedno po dirki žaliti ene druge? Pa če MM ali pa Rossi ali kdo drug, vozi ali ne. Dejstvo je, da vsi dirkajo iz entuziazma in da nimamo ničesar komu kaj očitat, pa če si star 41 let ali pa imaš zlomljeno roko. De facto je, da je MM nekaj posebnega ( v mojem 25 letnem spremljanju MOTOGP, še nisem videl takšnega voznika, čeprav sem zaprisežen navijač Rossija, MM kapa dol (kot voznika ga spoštujem v eno)), prav tako je dirkač , ki dopolni 41 let vreden vsega spoštovanja. Na koncu koncev, sem pa bil na ne vem koliko dirkah v živo in to kar delajo VSI vozniki, vso spoštovanje (tudi vozniki v Moto3 in Moto2 so malo "nori"). Tak, da umirite konje in se veselite, da sploh lahko spremljamo takšne napete dirke kot so. Rajši se imejte radi, pa lp.
huperz
26. 07. 2020 16.50
+29
uporabnica1
26. 07. 2020 18.55
+6
buzerantos
26. 07. 2020 16.23
+6
jezdimir nas ponovno razsvetljuje o motogp. tisti ko najvec blizi ima najmanj pojma, tako da odjezdi z tistim plakatom od mm, zdaj si ga se videl malo zgoraj brez pa to v bolnici, verjamem da si celi mehki... otrocad... kaj po pivo si ze lahko gres?
3tmb
26. 07. 2020 16.20
+32
Še enkrat se je izkazalo, da je Honda brez Marqeza povprečen motor...
Praškovarit
26. 07. 2020 16.11
+17
Ne vem kako podrepnik misli, da bo motor lohk krotil z zlomljeno roko. Res ne vem. Ene osnove pa tud mors met v glavi
alpheca 1
26. 07. 2020 16.08
+40
Rossi legenda, še vedno je najboljši.
CarlossCars1
26. 07. 2020 16.10
-20
.jezdimir
26. 07. 2020 17.05
+6
blackwizard
26. 07. 2020 15.53
-93
navijači penzijonista 46 kar cvetijo,ker ni mm93 in je rossi prišel na tretje mesto.tudi quarta nebi imel dveh zmag ob prisotnosti mm93,to so dejstva in ti dve zmagi sta bolj tak brez konkurence
Le vkup uboga gmajna
26. 07. 2020 16.03
+78
Pojma nimaš! Zmaga je zmaga, če je dosežena na pošten način. Kaj je Fabio kriv, če je Marc pretiraval zadnjič? Pojej se!
Uros Mlinar
26. 07. 2020 16.33
-9
igornov
26. 07. 2020 16.39
+30
Na prvi dirki je bil MM prisoten in je Fabio pošteno zmagal, kakor tudi danes.
aple2014
26. 07. 2020 15.47
+75
Bravo Rossi kapo dol!!