MotoGP

Marquez za oceno 10, Quartararo in Vinales pred dirko najbližje prvaku

Hohenstein-Ernstthal, 06. 07. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kvalifikacije pred dirko za VN Nemčije je v razredu motoGP dobil svetovni prvak Marc Marquez, ki lahko na Sachsenringu ta konec tedna proslavi že rekordno deseto zaporedno zmago. Kot na večini prostih treningov se mu je najbolj približal Francoz Fabio Quartararo, ki je stisnil zobe kljub manjšemu izpahu rame. Padla sta Valentino Rossi, ki se je moral prebijati iz počasnejše skupine, in Danilo Petrucci. V razredu moto2 je bil najhitrejši Marquezov brat Alex, v moto3 pa je kvalifikacije dobil Ayumu Sassaki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kvalifikacije pred dirko za VN Nemčije dobil Marquez
    02:39
    Iz 24UR: Kvalifikacije pred dirko za VN Nemčije dobil Marquez
  • Vrhunci kvalifikacij moto3 pred dirko za VN Nemčije
    09:04
    Vrhunci kvalifikacij moto3 pred dirko za VN Nemčije
  • Fabio Quartararo pri več kot 260 km/h ušel padcu, a si vseeno poškodoval ramo
    02:33
    Fabio Quartararo pri več kot 260 km/h ušel padcu, a si vseeno poškodoval ramo
  • Vrhunci tretjega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Nemčije
    13:38
    Vrhunci tretjega prostega treninga motoGP pred dirko za VN Nemčije
  • Vremenske razmere pred začetkom tretjih prostih treningov na Sachsenringu
    02:37
    Vremenske razmere pred začetkom tretjih prostih treningov na Sachsenringu
  • Dirkališče Sachsenring je prizorišče nedeljskih dirk za VN Nemčije
    01:54
    Dirkališče Sachsenring je prizorišče nedeljskih dirk za VN Nemčije
  • Vrhunci kvalifikacij motoGP pred dirko za VN Nemčije
    13:03
    Vrhunci kvalifikacij motoGP pred dirko za VN Nemčije
  • Vrhunci kvalifikacij moto2 pred dirko VN Nemčije
    01:40
    Vrhunci kvalifikacij moto2 pred dirko VN Nemčije

Marc Marquez (Repsol Honda) je še deseto leto zapored privozil najboljši startni položaj pred dirko za VN Nemčije na dirkališču Sachsenring, na katerem bo v nedeljo s prvega mesta napadel jubilejno deseto zaporedno zmago. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) se je svetovnemu prvaku od tekmecev spet najbolj približal, čeprav je na prvem sobotnem prostem treningu utrpel blažji izpah rame, Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha) pa je zaokrožil prvo startno vrsto. Marquez se je s 57. "pole positionom" v karieri približal rekorderju in legendi tovarne Honda Micku Doohanu (58). Prvo peterico sta sklenila Alex Rins (SUZUKI ECSTAR) in Jack Miller (Pramac Racing).

Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) je moral skozi počasnejšo kvalifikacijsko skupino in s trdo zadnjo gumo narekoval ritem na začetku dogajanja v počasnejši skupini Q1. Na koncu se je s prvega mesta prebil v Q2, v zadnjem hipu pa je z drugega mesta njegovega italijanskega rojaka Andreo Doviziosa (Ducati) izrinil žilavi Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU), in to kljub temu, da je za hojo potreboval pomoč bergel.

Za drugouvrščenega v skupnem seštevku Doviziosa je to nov velik udarec v bitki za naslov, v zadnjem času neprepoznavni Rossi pa je pred povratkom v garažo tudi padel, zdrsnil je v prvem ovinku, ki številnim dirkačem povzroča težave že ves konec tedna, a brez vidnejših posledic vstal ter s pomočjo delavcev ob stezi motocikel uspel ponovno zagnati. Na koncu se je moral zadovoljiti z enajstim mestom, kot dvanajsti pa bo startal njegov rojak Danilo Petrucci (Ducati), ki je v zaključku kvalifikacij grdo padel, a lahko brez vidnejših poškodb odkorakal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marquez dopolnil družinsko slavje
Kvalifikacije v razredu moto2 je v prvi skupini začel drugi v skupnem seštevku Alex Marquez, ki pa je prvo sito preživel in se tako prebil v hitrejšo skupino. Tudi tam je mladi Španec blestel in si z najhitrejšim časom priboril jutrišnji najboljši startni položaj. Drugo mesto si je privozil Italijan Luca Marini, kot tretji pa bo dirko začel domačin Marcel Schrotter.

Pozitivno je presenetil Italijan Fabio Di Giannantonio, ki je prišel do četrtega startnega položaja, čeprav v skupnem seštevku zaseda skromno 16. mesto. Povsem drugače se je odrezal Južnoafričan Brad Binder, ki je dobil drugi in tretji prosti trening, na kvalifikacijah pa povsem odpovedal in končal na skromnem sedemnajstem mestu. Zadržan je bil tudi vodilni v skupnem seštevku Švicar Thomas Luthi, ki bo jutri startal kot dvanajsti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Canet šele z 22. mesta
Skozi počasnejšo skupino so morali v kvalifikacijah razreda moto3 kar štirje zmagovalci letošnjih dirk, tudi vodilni v skupnem seštevku Aaron Canet, ki je od začetka narekoval ritem, nato pa v dramatičnem zaključku ostal brez preboja v hitrejšo skupino tako kot eden od italijanskih favoritov Tony Arbolino (VNE Snipers). V Q2 se je uspelo prebiti Japoncu Aiju Oguri (Honda Team Asia), Italijanu Dennisu Foggii (SKY Racing Team VR46), Čehu Jakubu Kornfeilu (Redox PruestelGP) in Britancu Johnu McPheeju (Petronas Sprinta Racing). V glavnem delu kvalifikacij si je prvič v karieri najboljši startni položaj nato priboril Japonec Ajumu Sasaki (Petronas Sprinta Racing), ki je bil hitrejši od rojaka Kaita Tobe (Honda Team Asia) in Marcosa Ramireza (Leopard Racing). Vodilni v skupnem seštevku Canet bo tako na nedeljski dirki startal šele z 22. mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finec dobil kvalifikacije v motoE
V razredu motoE je premierne kvalifikacije dobil Finec Niki Tuuli. Na drugem mestu je pristal Španec Hector Garzo, kot tretji pa bo startal Brazilec Eric Grando. Drugo startno vrsto sestavljajo Francoz Mike Di Meglio, Belgijec Xavier Simeon in še Italijan Matteo Ferrari. Da je zasedba v tem razredu še kako pisana, priča tudi podatek, da ima predstavnika med prvo deseterico kar devet različnih držav.

V motoGP najbolje začel Marquez, Quartararo si je načel ramo
Sobota se je na dirkališču Sachsenring začela s tretjimi prostimi treningi, v moto3 je najboljši čas uspel novincu v ekipi Leopard Racing Ramirezu. Španec je bil z rekordom steze (1:26,044 sekunde) neulovljiv, Turek Can Öncü (Red Bull KTM Ajo/+0,068) je bil sicer zelo blizu, tako kot Čeh Filip Salač (Redox PruestelGP/+0,070). Sobota je prinesla popoln polom favoritov, saj bodo morali Italijan Arbolino (/+0,687), Britanec McPhee (Petronas Sprinta Racing/+0,717) in Španec Canet (Sterilgarda Max Racing/+0,864), sicer vodilni v skupnem seštevku, po 16., 17. oziroma 18. mestu na tretjem prostem treningu vsi skozi Q1.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledil je razred motoGP in svetovni prvak Marquez je bil s časom 1:20,347 sekunde spet najhitrejši, tako kot na zadnjem petkovem treningu. Nespremenjen je ostal tudi pogled na drugo mesto, kjer je ostal Francoz Quartararo (+0,168), s četrtega pa je s trdima gumama napredoval zmagovalec zadnje dirke za VN Nizozemske Vinales (+0,287). Tako njegovega moštvenega kolega Rossija kot še enega italijanskega asa Doviziosa čaka "obisk" počasnejše skupine v kvalifikacijah.

Quartararo je v zaključku pri visoki hitrosti malce izgubil oblast nad motociklom, ki ga je močno "streslo", tako kot francoskega dirkača, ki se je rešil padca, nato pa v garažo pripeljal z očitno precej hudimi bolečinami v ramenu. Iz njegove ekipe so nato sporočili, da je zdravniški pregled pokazal delen izpah leve rame, a da bo njihov dirkač vseeno nastopil na četrtem prostem treningu in se nato odločil, če mu bodo bolečine dovoljevale nadaljevati z dirkaškim koncem tedna. Pod "stopničkami" je končal Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL/+0,306), peti je bil Katalonec Alex Rins (SUZUKI ECSTAR/+0,332), medtem ko je Petrucci rešil nekaj ponosa za ducatije na sedmem mestu (+0,520). Rossi je bil z zaostankom 0,679 sekunde enajsti, Dovizioso pa šele 14. (+0,837).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na četrtem prostem treningu je do tedaj težko ulovljivega Marqueza uspel prehiteti rojak Vinales (1:21,153), Marquez je bil drugi z minimalnim zaostankom (+0,075), tretji pa Rins (+0,304). Joan Mir (SUZUKI ECSTAR/+0,322) je bil četrti, peti pa Pol Espargaro (Red Bull KTM/+0,512), ki je zaokrožil vodilni španski kvintet. Quartararo res stisnil zobe in nastopil, a je bilo jasno, da ne dirka povsem brez bolečin. To se je poznalo tudi na Francozovem času, ki je bil sedmi najboljši pred začetkom kvalifikacij (+0,743), predenj se je vrinil še Takaaki Nakagami (Honda IDEMITSU/+0,641), Rossi je bil osmi (+0,785).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izjemno izenačen zadnji prosti trening dirkačev razreda moto2 je dobil že v petek najhitrejši Južnoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), čigar čas 1:23,876 je bil neulovljiv za Švicarja Thomasa Lüthija (Dynavolt Intact GP/+0,167) in Avstralca Remyja Gardnerja (ONEXOX TKKR SAG/+0,179). Trinajst dirkačev se je za vodilnim zvrstilo v manj kot pol sekunde zaostanka, na 24. mestu pa je je Italijan Enea Bastianini (Italtrans Racing) zaostajal še za manj kot sekundo (+0,974).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Nemčija
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
06. 07. 2019 19.25
+37
A Dovi bi bil prvak? Saj je simpatičen, sam prvak ne bo nikoli. Manj simpatičen je bil danes Petrux, je pokazal pravo lice. Fabio bo moral še žgancov pojest, ko no pod velikim pritiskom ne bo zdrzal. Vine se je osmešil, ko je čakal na Marca, pijavka ena. Vale, sportdki lagano. Marquez spet nadzemeljsko, trenutno nima resnega konkurenta v karavani.
matijassll
06. 07. 2019 18.22
+48
Tudi Gajser je opravil kvalifikacije z 10 v Indoneziji 👍
Otancici
06. 07. 2019 18.35
+15
rossi321
06. 07. 2019 18.45
+18
Ja to so za ta medij verjetno drugorazredni dirkači.
iga_biba
06. 07. 2019 18.20
+27
ojoj. ubogi bivši 9x prvak. spet so mu dali nekonkurenčen motor. in to tako nekonkurenčen, da ga je prehitel Nakagami, na berglah. Berglah!
AS1983
06. 07. 2019 17.48
+21
Ocena 10 bo za marqueza jutri v nedeljo. Ce bo zmagal
careizavogala
06. 07. 2019 18.03
+24
Sam sem mnenja, da je to dirkališče pisano Marku na kožo, zato verjamem, da lahko jutri doseže zmago, če ne tukaj...kje pa potem? Zato ne želim dvomit in mu želim vse najboljše. Seveda je on tisti, ki mora odpeljat ampak zmago si zasluži, je konstanten in pripravljen, trdo dela, zato naj jutri tudi zmaga. Držim pesti že danes in verjamem, da bo jutri stal na zmagovalni stopnički. Mislim pa, da besedica če, ne sme obstajati.
Otancici
06. 07. 2019 18.47
+27
Res je, Marki je prava mravljica. Od top raiderjev prevozi dalec najvec krogov in se vidi, da to dela sila resno, saj med treningi in pred dirko deluje skoncentriran na deseto potenco. Ce zdruzis delavne navade s neskoncnim talentom, da o cohones sploh ne govorimo , potem dobis eksploziven mix. Skupaj s Quartom, Vinijem, Rinsom in drugimi spetakel ne mora izostati, oziroma se nikoli ni bilo bolj zanimivo. Gremo king Marc....
Brus123
06. 07. 2019 17.41
+22
MM ima potencial in Honda je naredila pravi motor, ostali se mučijo po peskovniku gor in dol, eni bolj eni manj uspešno. Pustimo stat kako se kdo vozi glede na druge - kulturo.
Otancici
06. 07. 2019 18.35
+25
Ne vem, ce potegnes Markija ven izgleda Honda sele cetrta sila tega prvenstva.
Machetekills007
06. 07. 2019 16.28
+23
ajde marquez gasaaaaa 🏍️ 💨💨💨💨💨💨
Staritrg
06. 07. 2019 15.44
+56
Žepo tretji dirki sem napovedal da bo letis MM brez težav prvak. Ampak nisem si pa mislil da bodo ostalui v tako mizerni formi, razen nekaterih prebliskov. Bo pa vsem ta premor še preklezo prav prišel, predvsem Dovi in Rossi sta čist izven forme...
careizavogala
06. 07. 2019 15.54
+21
resnicaosvobaja
06. 07. 2019 16.05
+11
StAnalitik
06. 07. 2019 16.29
+4
Staritrg
06. 07. 2019 16.34
+12
Lorenzo ima poškodbe, ob taki izenačenosti je to velika razlika..
smajser1
06. 07. 2019 15.18
+35
MM VIRTUOZ! NIMAS KAJ, TAKI SE RODI 1× NA 100 LET!
FjallRaven
06. 07. 2019 15.05
+30
MAR pa suvereno.....nimas kaj👍👌
motorist_mb
06. 07. 2019 15.08
+19
Si ga zamisliš na ducu bi po pol sezone bili prvak že!
FjallRaven
06. 07. 2019 15.14
+37
Itaq, da bi ga rad vidu. Kot velka vecina ducatistov. Ne razumem te njihove politike imet tri italjane na stirih motorjih......se zmerom pravim, da je bila odpustitev LOR napaka......
motorist_mb
06. 07. 2019 15.28
+15
Itak ja samo on pa tud takoj užaljen kao...trgo bi na ducu letos...škoda res!
FjallRaven
06. 07. 2019 16.02
+9
Sej ves...k pride nova kura v kokosnjak je zmerom lepsa in boljsa.😂😂😂.... Ljubosumje🤭🤭
Staritrg
06. 07. 2019 17.38
+5
Fjall-Lorenzo ni hotel podpisati podaljšanja pogodbe. S tem je pa še najbolj sebi v skledo pljunil...
FjallRaven
06. 07. 2019 18.03
+3
To pa ni res..... LOR bi z veseljem podpisal.....tko je izjavil.....DOV ga ni hotu zraven.
Staritrg
06. 07. 2019 18.16
+3
Lor je že veliko prej podpisal s Hondo kot so pri Ducatiju sploh resna pogajanja začeli...
Otancici
06. 07. 2019 18.21
+4
Fjal. kar je meni znano so bili dogovorjeni, da se zmenijo po Mugellu a jih je Lor. prehitel in podpisal s Hondo. Nato se je Lorencu odprlo in ostalo je zgodovina. So se pa v teh dnevih pojavile govorice po padoku, da je Lor. poklical Gigita a iz tega kot kaze ne bo nic, saj je Duce ze podaljsal s Petruxom.
FjallRaven
06. 07. 2019 18.54
+8
Dejstvo je, da je za njegov odhod kriv v prvi vrsti DOV kateri je zacel z tistim psiholoskim podebavanjem.....seveda mu LOR ni ostal dolzan in takrat se je zacelo krhati.....plus pogojevanje in izziljevanje DOV pri podpisu njehove pogodbe. V nekem intervjuju je LOR izjavil, da bi vozil za duceta za đabe.....in glede na njegovo iskrenost mu verjamem....
Profesormarck
06. 07. 2019 15.04
+19
Ej ga,kak se kadi iz Pofesorjeve zadnje gume .Ujemite me,če lahk ! Zmaga-prihaaaaaaaaaja !
AS1983
06. 07. 2019 14.52
+21
Marquez po planu z rekordom kroga 1.20.195, 10-zaporedni pole position na tem dirkališču, jutri po 10-zaporedno zmago
motorist_mb
06. 07. 2019 14.46
+32
Bravo Miller...edini pravi na duceju...ostale vse nagnat!
ggargamell
06. 07. 2019 14.40
+47
quartararo si zasluži tovarniški motor
Mohiito
06. 07. 2019 14.56
+6
BenBostrom
06. 07. 2019 15.01
+23
Obvezno tovarniški motor in če je to yamaha obvezna menjava vodstva....fabio je marcov naslednik po tem kar kaže...res super dečko.Upajmo da ga jutri "zdravje" ne izda.
Profesormarck
06. 07. 2019 15.02
+20
Potem lahk rozeka sam v penzijo dajo,vinko se že nekaj prebuja....he,he,he
BenBostrom
06. 07. 2019 18.45
+5
Dobra varijanta je da gre VR v zasluženo penzijo,Fabio na yamaho in VR prevzame mesto Jarvisa(on pa naj še naprej podi punce na vr ranču)
Profesormarck
06. 07. 2019 21.14
+6
FjallRaven
06. 07. 2019 14.32
+24
In potem se DOV uvrsca kot kandidat za sv. prvaka..... Dejte dejte......srovse. ko je motor dobr se pelje k je slab pa ni neka dodana vrednost k lahko ta manjko nadomesti. Enako velja za PET.
motorist_mb
06. 07. 2019 14.30
+15
Gigi mislim da moraš zapustiti duceja...BAU najboljši v sbk-ju namesto v gp-ju...katastrofa!
FjallRaven
06. 07. 2019 14.57
+7
FjallRaven
06. 07. 2019 15.01
+11
Gigi je cist vredu.... ta dva pajaca je treba nagnat. MIL pere konstantno obadva tovarnarja.....o BAG pa sploh skoda besed.
FjallRaven
06. 07. 2019 15.03
+34
Da te nekdo k rab berglo, da pride do motorja prehiti....je pa sploh bizarno
motorist_mb
06. 07. 2019 15.07
+5
Dobil uteži na duceja mislim ker preveč zmagoval!
FjallRaven
06. 07. 2019 15.17
+4
Receno je blo, da si jih za neki rpm navzdol posekal
motorist_mb
06. 07. 2019 15.30
+4
Kako prednost mel na koncu še neo prvak sploh!
FjallRaven
06. 07. 2019 16.03
+0
AS1983
06. 07. 2019 14.28
+21
Nakagami se je za las uvrstil v glavni del kvalifikacij, razočarani Dovizioso izpadel in bo jutri štartal daleč zadaj, Marquez ima tako jutri lepo priložnost, da se poveča prednost v skupnem seštevku
bobrglava
06. 07. 2019 14.18
+37
Gaber končno ena prava izjava iz tvojih ust okoli Rossija. 46 NE bo nikoli več osvojil še kakšen naslov prvaka.
AS1983
06. 07. 2019 13.35
+11
Marquez bo sam sebi največja nevarnost na jutrišnji dirki, ker če bo spet vodil z lepo prednostjo se lahko zgodi padec, kar se mu je v karieri motogp že kar nekajkrat zgodilo
careizavogala
06. 07. 2019 13.47
+19
MM bo jutri uspešno zaključil dirko in stopil na najvišjo stopničko.
Manandi
06. 07. 2019 11.19
+8
Še dva, ki bosta ustvarjala pritisk od zadaj ?
MrNurmic .
06. 07. 2019 10.56
+31
MM jih je postavu kamor spadajo