MotoGP

Prosti treningi pred VN Aragonije: Marquez najhitrejši na prvem, Miller na drugem

Alcaniz, 10. 09. 2021 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V., T.Š., N.M.
Komentarji
15

Motociklistični dirkači se tokrat mudijo v Španiji, kjer bo v nedeljo na sporedu dirka za VN Aragonije. V petek so bili na sporedu prosti treningi. V elitnem motociklističnem razredu motoGP je najhitrejši čas prvega treninga postavil Marc Marquez, na drugem je bil šele 20. Najhitrejši čas drugega je postavil Jack Miller. V srednjem razredu moto2 se je na prvem treningu najbolj izkazal Jorge Navarro, na drugem pa Remy Gardner. V najšibkejšem razredu moto3 je bil dopoldne najhitrejši Gabriel Rodrigo, popoldne pa turški dirkač Deniz Öncü.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: VN Aragonije
    02:09
    Iz 24UR: VN Aragonije
  • Iz SVETA: Treninga za MotoGP
    02:21
    Iz SVETA: Treninga za MotoGP

Če so bile razlike med najhitrejšimi dirkači v najšibkejšem razredu moto3 majhne, pa je bilo v elitnem razredu motoGP drugače. Znova se je na prvem treningu najbolj izkazal osemkratni svetovni prvak Marc Marquez, ki je postavil najhitrejši čas 1:48.048.

Drugouvrščeni Joan Mir, sicer branilec naslova iz minule sezone,  je za rojakom zaostal za slabo sekundo, Francesco Bagnaia na tretjem mestu pa za dve desetinki sekunde več. Mlajši od bratov Marquez, Alex Marquez, je bil tokrat četrti, Avstralec Jack Miller z Ducatijem pa peti. Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Fabio Quartararo ni bil najbolj razpoložen, saj je jutranji trening končal na zanj skromnem osmem mestu z zaostankom slabe sekunde in pol.

Prvo deseterico je z desetim mestom zaokrožil moštveni kolega Marca Marqueza pri Hondi Pol Espargaro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu elitnega razreda so se zadeve nekoliko premešale. Najhitrejši čas je postavil Miller (1:47.613). Aleix Espargaro je bil drugi, Cal Crutchlow pa tretji. Qurtararo je dosegel šele sedmi čas. Valentino Rossi je bil 18., Maverick Vinales 19., Marquez, ki je na stezi tudi padel pa šele 20.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V srednjem razredu moto2 se je na prvem prostem treningu na vrh zavihtel Španec Jorge Navarro, ki je svojega najbližjega zasledovalca Sama Lowesa na drugem mestu prehitel za slabe pol sekunde. Italijanski dirkač Marco Bezzecchi na tretjem mestu je za Navarrom zaostal za dodatno desetinko sekunde.  

Vodilni v skupnem seštevku, Avstralec Remy Gardner (231 točk), je z zaostankom slabih devetih desetink sekunde zasedel peto mesto. Njegov najbližji zasledovalec Raul Fernandez pa je bil sedmi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu je vodilni Grdner dosegel najhitrejši čas in sicer 1:52.743. Drugi je bil Augusto Fernandez, tretji pa Raul Fernandez. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uvodni prosti trening pred nedeljsko glavno dirko za VN Aragonije je v najšibkejšem razredu moto3 dobil argentinski dirkač Gabriel Rodrigo, ki je za dobrih šest stotink sekunde prehitel drugouvrščenega češkega predstavnika Filipa Salača, medtem ko je tretjeuvrščeni Niccolo Antonelli zaostal za dodatne tri stotinke sekunde.

Znotraj prve deseterice ni bilo velikih zaostankov za Rodrigom, denimo desetouvrščeni Adrian Fernandez je zaostal za dobrih osem desetink sekunde. Trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v tem razredu Pedro Acosta je po slabši predstavi na zadnji dirki za VN Velike Britanije v Silverstonu, kjer je za osvojeno 11. mesto osvojil pičlih pet točk, tokrat prikazal bolj zrelo vožnjo in prvi prosti trening končal na četrtem mestu. Prvo peterico je s petim mestom zaokrožil Italijan Andrea Migno. Najbližji zasledovalec Acoste v skupnem seštevku, Sergio Garcia, je bil zelo skromen na 22. mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu razreda moto3 si je najhitrejši krog privozil turški motociklistični dirkač Deniz Öncü, drugi najhitrejši čas je imel Španec Izan Guevara, tretjega pa Darryn Binder. Sergio Garcia je bil tokrat četrti, Jaume Masia pa peti. Najhitrejši na prvem jutranjem treningu Gabriel Rodrigo je bil šele šestnajsti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

13. dirka sezone

Ta konec tedna se torej s 13. dirko v sezoni nadaljuje motociklistična sezona, v nedeljo je na sporedu dirka za Veliko nagrado Aragonije. Fabio Quartararo ima šest dirk pred koncem sezone že kar 65 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem in aktualnim svetovnim prvakom, Špancem Joanom Mirom. Francoski dirkač je zmagal na zadnji dirki, o njegovi formi in formi njegovih konkurentov v razredu motoGP bo več jasnega po petkovih dveh prostih treningih.  

Maverick Vinales bo prvič dirkal za Aprilio.
Maverick Vinales bo prvič dirkal za Aprilio. FOTO: MotoGP

Zanimivost tega dirkaškega vikenda je tudi vrnitev Mavericka Vinalesa na stezo, seveda ne več za moštvo Yamahe, ampak za moštvo Aprilie. To bo prvi uradni nastop za Španca za moštvo, s katerim je podpisal pogodbo po slovesu od Yamahe. Vinales, ki je bil izvrsten na testiranjih v Misanu, bo zamenjal italijanskega dirkača Lorenza Savadorija, ki je poškodovan. Vinales se na stezo vrača v pravem trenutku, saj je moštvo Aprilie dirkača na stopničkah prvič imelo v Silverstonu. Vinalesov moštveni kolega Aleix Espargaro je bil tretji na dirki za VN Velike Britanije, kar je bila precejšnja "injekcija" samozavesti za celotno ekipo in ni dvoma, da so cilj druge zaporedne stopničke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tega se zaveda tudi Vinales, ki bo nevaren tekmecem, še posebej, če bo ujel pravi "ritem" z novim motociklom. "Sem veliko več kot le navdušen, sem tudi "lačen" in izjemno motiviran, da začnem svojo zgodbo pri Aprilii. Trenutno je do konca sezone še šest dirk in rad bi pokazal, kaj zmorem, in se obenem pripravil za naslednje leto. Prioriteta je, da želim napredovati in se učiti. Vse skupaj je precej drugače, zato me čaka veliko učenja. Moram pa hitro nabirati znanje, to je zame trenutno najbolj pomembno," je na novinarski konferenci povedal Vinales. 

Prenos celotnega dirkaškega vikenda boste lahko spremljali na VOYO, sobotno in nedeljsko dogajanje pa si boste lahko ogledali tudi na Kanalu A. Petkovo dogajanje je kot običajno namenjeno prostim treningom v vseh treh motociklističnih razredih. Ob 9. uri bodo prvi priložnost na stezi v Alcanizu dobili dirkači razreda moto3, sledi trening razreda motoGP in za konec prvega sklopa še moto2. Drugi prosti treningi se začnejo ob 13.15, ko bodo znova na stezi dirkači najšibkejšega motociklističnega razreda.

VN Aragonije pasica
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

turojen
10. 09. 2021 17.34
+2
MM daj si duška do nedelje, na dirki bo švohizem..
Korintos11
10. 09. 2021 17.15
+4
Toti Markec je na vseh treningih zelo dober, na tekmi pa orje.
Jež
10. 09. 2021 16.48
-2
Mottodedi
10. 09. 2021 19.37
-1
Ga pač ne gledaš. Zakaj si delaš težave?
LightningBolt
10. 09. 2021 15.13
+3
Drugi trening... Marquez tretja najboljša honda, Alex Marquez, da ne bo pomote. Marc93 je pač zadnja honda.
motorist_mb
10. 09. 2021 15.06
+6
bokiman95
10. 09. 2021 13.34
+2
Gremo marqez👍
iga_biba
10. 09. 2021 12.43
-5
Veliki, neponovljivi, bivši 9x, zimzele3ni veteran ni treniral? Aja, on ne rabi treninga. 18-19 pa je to to. Če kdo odstopi, za njegovo srečo, se uvrsti med 12 in 15tim mestom. Adijo.
Aligator11
10. 09. 2021 13.43
+15
Vsak ve za sebe. Ko si star in betežen, je tudi 15 mesto uspeh. Če si recimo MM je uspeh prevoziti več kot 3 kroge brez, da nekomu zjahaš dirko ali brez da se pozabavaš v bližnjem peskovniku in tako dalje.... Vsakemu svoje
Ni nam vseeno
10. 09. 2021 16.49
-4
Torej bi bil Agostini nesporni zmagovalec, če bi ga le dva držala na motorju
prost1
10. 09. 2021 11.52
+3
No , sedaj ko ni čisto fit , je pa samo še slaba sekunda na FP1.
BELAN
10. 09. 2021 11.14
-4
Jasno da Honda zmore, ampak kaj ko je Marcu vedno kdo v napoto ali pa ga pesek premami, morda bi moral poskusit voziti s konjskimi plašnicami, samo predlog.
Rush rush
10. 09. 2021 08.38
-1
Kam, med prvih 10.bos videl...
Rush rush
10. 09. 2021 13.11
Mravlja
10. 09. 2021 08.17
+4
Komaj čakam prvi trening, da vidim kam se bo fantič pripeljal.