MotoGP

Miller na drugem treningu pred Vinalesa in Nakagamija

Le Mans, 09. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J., J.K., J.B., N.M.
Komentarji
28

Na prvem prostem treningu dirkačev razreda motoGP v Le Mansu je bil vodilni v skupnem seštevku, domačin Fabio Quartararo, šele 18., najboljši čas pa je na izjemno spolzki stezi postavil Britanec Bradley Smith. Na drugem prostem treningu je nato prvo mesto zasedel Avstralec Jack Miller.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega prostega treninga v razredu motoGP pred VN Francija
    17:15
    Vrhunci drugega prostega treninga v razredu motoGP pred VN Francija
  • Vrhunci drugega prostega treninga razreda moto3 pred dirko za VN Francije
    12:24
    Vrhunci drugega prostega treninga razreda moto3 pred dirko za VN Francije
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda moto2 pred dirko za VN Francije
    13:42
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda moto2 pred dirko za VN Francije
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Francije
    14:13
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Francije
  • Legendarno dirkališče Le Mans Bugatti Grand Prix gosti dirke za VN Francije
    01:26
    Legendarno dirkališče Le Mans Bugatti Grand Prix gosti dirke za VN Francije
  • Razmere na dirkališču v Le Mansu pred začetkom prvih prostih treningov
    01:30
    Razmere na dirkališču v Le Mansu pred začetkom prvih prostih treningov
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda moto3 pred dirko za VN Francije
    19:01
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda moto3 pred dirko za VN Francije

V težkih razmerah so na razmočen asfaltu v Le Mansu prvi zapeljali dirkači razreda moto3. Padci so se kar vrstili, najhitrejši čas pa je postavil Italijan Andrea Migno (SKY Racing Team VR46). Njegov dosežek 1:54,810 je bil neulovljiv za drugouvrščenega Britanca Johna McPheeja (Petronas Sprinta Racing/+0,215 sekunde) in Španca Alberta Arenasa (Gaviota Aspar Team Moto3/+0,372).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gledalcem je pred televizijskimi zasloni zastal dih, ko se je Carlos Tatay (Reale Avintia Moto3) s prisebnim manevrom izognil trčenju s Stefanom Nepo (Gaviota Aspar Team), ki ga je z motocikla vrglo pred njegovo sprednjo gumo, a se Španec na koncu Italijana ni niti dotaknil. Skupno so pri uradni spletni strani tekmovanja motogp.com zabeležili kar 17 padcev v prvih 40 minutah dogajanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Smith v zadnjem poskusu na vrh, Quartararo šele 18.
Podobno kot časi dirkačev razreda moto3 so se na prvem prostem treningu iz sekunde v sekundo, sploh v zaključku, izboljševali tudi časi dirkačev kraljevega razreda, vse pa je s svojim zadnjim hitrim krogom presenetil Britanec Bradley Smith (Aprilia Racing Team Gresini/1:43,804). V zadnjem hipu se je na drugo mesto prebil tudi Francoz Johann Zarco (Esponsorama Racing/+0,154), ki je na tretje mesto potisnil Italijana Danila Petruccija (Ducati/+0,220). Tudi zaključek vodilne peterice je bil povsem v znamenju tovarne Ducati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dolgo časa vodilni Avstralec Jack Miller (Pramac Racing), ki je v tovrstnih razmerah vedno v ospredju, je bil na koncu četrti z 0,328 sekunde zaostanka, peterico pa je zaokrožil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati/+0,344), ki je pred dirkaškim koncem tedna v Le Mansu izgubil vodilni položaj v skupnem seštevku. Tega mu je iz rok iztrgal Francoz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), ki pa je bil tokrat šele 18. (+2,690). Med najhitrejšimi desetimi so bili še Španec Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha), ki je bil šesti, Italijana Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) in Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) sta bila sedmi oziroma osmi, deseterico pa sta sklenila Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL) in Španec Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing).

Katalonec Joan Mir (SUZUKI ECSTAR), trenutno prvi zasledovalec Quartararoja v skupnem seštevku, se je moral zadovoljiti s 13. mestom (+1,176), le malce hitrejši je bil na 12. mestu njegov rojak in moštveni kolega Alex Rins (+1,042). Na še vedno zelo hladnem asfaltu, temperatura naj bi dosegla vsega okoli 16 stopinj Celzija, se dirkači kraljevega razreda niso zapletli v nobeno odmevnejšo nesrečo ali padec, zato pa je bilo toliko bolj "pestro" v razredu moto2.

Prvo dejanje dirkaškega konca tedna se je v omenjenem motociklističnem razredu končalo z najhitrejšim časom Malezijca Kasme Daniela (Onexox TKKR SAG Team/1:51,279). Drugi je bil Španec Hector Garzo (Flexbox HP 40/+0,253), tretji pa z minimalno višjim zaostankom njegov moštveni kolega Italijan Lorenzo Baldassarri (+0,256). Vsi so najhitrejše čase postavili v zadnjem hitrem krogu, spet pa so se padci vrstili eden za drugim, a na srečo so po zdravniških pregledih vsi dirkači, razen Italijana Fabia Di Giannantonia, zaenkrat dobili zeleno luč za nadaljevanje nastopov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi prosti treningi: v moto3 najhitrejši Salač, v motoGP Miller, v moto2 pa Martin
Razmere za dirkanje so bile popoldne veliko ugodnejše, na še vedno vlažni stezi pa se je v razredu moto3 najbolje znašel Čeh Filip Salač (Rivacold Snipers Team). Čas 1:44,820 je bil več kot 11 sekund hitrejši od njegovega jutranjega dosežka, v svojem zadnjem hitrem krogu pa je Salač s prvega mesta izrinil kontroverznega Italijana Romana Fenatija (Sterilgarda Max Racing Team), ki se mu v svojem zadnjem poskusu ni uspel približati bolj kot na 0,039 sekunde zaostanka. Tretji je bil po drugem mestu na jutranjem treningu Britanec McPhee, ki pa je za vodilnima že zaostal za več kot pol sekunde (+0,525).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu motoGP je bil na drugem prostem treningu najhitrejši Avstralec Miller, ki sta se mu še najbolj približala Vinales in Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU). Najhitrejši s prvega treninga Smith je imel tokrat veliko smolo, saj ga je neugodno vrglo z motocikla. Po padcu pa treninga ni več nadaljeval. Kakšno je njegovo zdravstveno stanje, še ni znano.

Na drugem dejanju petkovega sporeda je bilo poznati, da je bila steza bistveno bolj suha kot dopoldan, tako da so praktično vsi dirkači postavili za kar nekaj sekund boljše čase. Četrti na drugem treningu je bil domačin Zarco, svoje navijače pa je s petim mestom razveselil legendarni "Doktor" Rossi, ki je tako pokazal, da bi utegnil tudi tokrat biti v igri za najvišja mesta. Deseterico so dopolnili še Petrucci, Crutchlow, Alex Marquez (Repsol Honda), Morbidelli in Pol Espargaro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaključek petkovega dogajanja je tradicionalno pripadel drugemu razredu, kjer je najhitrejši čas prvih dveh ogrevanj postavil odlični Španec Jorge Martin. Drugi je bil Jake Dixon, tretji pa Marco Bezzecchi. Dober britanski dan v Le Mansu je s četrtim mestom potrdil Sam Lowes, za njim pa so končali trije Španci Augusto Fernandez, Jorge Navarro in Aron Canet.

Quartararo: Na ta trenutek sem tako dolgo čakal
Vodilni v skupnem seštevku Quartararo ima v tej sezoni razreda motoGP tri zmage in je edini, ki je slavil večkrat. Lani je bil v krstnem letu med elito velikokrat blizu prvega mesta, a želeni cilj je dosegel šele na začetku drugega leta.

"Prvi dirki sta zame najlepši trenutek v karieri, morda celo v življenju. Na ta trenutek sem tako dolgo čakal," je pred podaljšanim koncem tedna v Le Mansu povedal Quartararo. Kot vsi člani motociklistične karavane je tudi mladi Francoz občutil, da letošnje prvenstvo iz dveh glavnih razlogov ni takšno, kot so vsi pričakovali. Prvi dejavnik je "koronakriza", drugi pa odsotnost svetovnega prvaka Marca Marqueza.

Z Marquezom na stezi bi bilo vse drugače
"Vsi so izkoristili odsotnost Marca Marqueza in zato imamo tudi, če se ne motim, pet različnih zmagovalcev. In nove zmagovalce v tej elitni kategoriji. Če bi Marc tekmoval, bi bilo zagotovo drugače. Če on tekmuje, to zelo dobro vpliva na prvenstvo. Zato bo zanimivo, ko se bo vrnil in kako se bo prvenstvo razvijalo. A zagotovo je za vse čudno tole 2020," je priznal.

Na vrhu lestvice dirkačev ima mladenič iz Nice osem točk prednosti pred Špancem Mirom, do zadnje dirke v Portimau pa je na razpolago še 150 točk.

"Prvi štirje dirkači smo glavni kandidati za naslov, to je jasno. A očitno je tudi Franco Morbidelli zelo hiter. Zdi se mi, da se bo prvenstvo zares začelo zdaj in drugi del sezone bo še zabaven in odločilen," je  dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rcarlos
09. 10. 2020 21.03
+0
"Četrti na drugem treningu je bil domačin Zarco, svoje navijače pa je s petim mestom razveselil legendarni "Doktor" Rossi, ki je tako pokazal, da bi utegnil tudi tokrat biti v igri za najvišja mesta." Ko pogledam pa lestvico tik pod tem zapisom mi pa res ni jasno kje je Doktor, če se mi zdi da je nekdo drugi na petem mestu :D ... Lestvica čist kontra :D Bi pa upal stavit da bo nedeljski zmagovalec Miller, če le ne bo odstopa
motorist_mb
09. 10. 2020 15.00
+5
FP2 Mill.🍻
Nanuk
09. 10. 2020 13.11
-7
trenutno je pač tako kot je..... #46 in #93..... Valentino Rossi in Marc Marquez.... potem pa vse ostalo in vsi ostali.....
Der.meister
09. 10. 2020 19.28
+13
.jezdimir
09. 10. 2020 20.34
+13
Rossi dirka, med tem ko je Marekec že lep čas v penziji. Niti si podlež z minulim delom ni zaslužil da ga kdorkoli še sploh omenja, jasno kot beli dan...hehehe
Uros Mlinar
09. 10. 2020 21.10
+9
sloeki70
10. 10. 2020 18.55
-5
kekec_pokec
09. 10. 2020 12.12
+11
Takle naslov, ko pa video pogledaš, pa je kristano jasno, da noben ni nič preprečil. Tisti, ki je ostal na motorju se je samo trudil preživet, tisti, ki pa je že bil na tleh je lahko pa samo zaprl oči in upal na najboljše
motorist_mb
09. 10. 2020 10.45
+5
ALI-S
09. 10. 2020 10.02
-19
PRIDE MARC MARQUEZ NAZAJ POL SE NEBOTE TAK PROSTO RAZPISOVALI PO PORTALU
Der.meister
09. 10. 2020 19.28
+11
.jezdimir
09. 10. 2020 20.36
+12
Ne bluzi, penzionist Markec le še okna servisira...hehehe
David Proxy
09. 10. 2020 09.34
+32
Folk se ne zaveda da je Vale star skor 42let..in se vozi na nivoju teh mladicev!! Je pa res da je letosnjo prvenstvo z dvema niclama ze "pozabljeno", ceprav so nas kolesarji naucili da ni konec dokler ni konec ;)
ALI-S
09. 10. 2020 10.02
-21
drzavne zobe ze baje ima takda se se samo caka pokojnina
ForzaJuve
09. 10. 2020 12.32
-22
kdo se vozi na nivoju mladičev??? Vale že dolgo ne.. Zrel je za 9, 10 mesto, to je njegova realnost. Med 5 pride, ko ni MM in 5 favoritov odleti iz steze
.jezdimir
09. 10. 2020 20.37
+13
MM sploh več ne dirka, dejte že enkrat prebolet...hehehe
kajcenebinikolipoizkusil
10. 10. 2020 08.26
+9
Juve ti si zrel za vojnik, ne za 9 ali 10 mesto...🤣
motorist_mb
09. 10. 2020 09.15
+5
poper00
09. 10. 2020 08.38
-24
Tale tudi nima pojma.Hitro mu razložite,da se prvenstvo gleda samo zaradi veterana Rosija.
rr3
09. 10. 2020 08.43
-20
Itak, ko konča bodo vsi zaprli vrata.... tribune bodo prazne in ZOOji bodo spet polni edinstvenih primatov.
.jezdimir
09. 10. 2020 20.39
+11
rr3, res je, vsi bomo hodili gledat v zoo tebe in Korla...hehehe