MotoGP

Binder najhitrejši na prvem, Bagnaia pa na drugem prostem treningu

Jerez, 30. 04. 2021 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., A.V.
Komentarji
110

Za motociklističnimi dirkači so že tri dirke letošnjega svetovnega prvenstva, v nedeljo bo na sporedu četrta, VN Španije. Kot običajno sta v petek tudi v Jerezu na sporedu dva prosta treninga v razredih moto3, moto2 in motoGP. Na prvem prostem treningu razreda motoGP je bil najhitrejši Brad Binder, drugi je bil Aleix Espargaro, tretji Marc Marquez. Na drugem treningu pa je bil najhitrejši Francesco Bagnaia, drugi Fabio Quartararo, tretji Aleix Espargaro.

V Jerezu se nadaljuje sezona svetovnega motociklističnega prvenstva. V elitnem razredu motoGP je v središču pozornosti zanesljivo znova Marc Marquez, saj je za nekdanjega svetovnega prvaka VN Španije to vrnitev na kraj nesreče. Osemkratni svetovni prvak si je julija lani na tem dirkališču zlomil roko, zaradi česar je izpustil celotno sezono in tudi del začetka letošnje. Dirkač Honde je izpustil dirki v Katarju, nato pa je nastopil na VN Portugalske in zasedel sedmo mesto. Vodilni dirkač razreda motoGP je trenutno Fabio Quartararo, Francoz vodi na lestvici z 61 točkami, drugi je Italijan Francesco Bagnaia (46 točk), tretji pa najboljši Španec, Maverick Vinales (40).

Kot kaže, Quartararoju ta steza zelo ustreza, o čemer pričajo lanski izidi. Tukaj sta bili leta 2020 dve zaporedni dirki in na obeh je zmagal francoski dirkač. Takrat je kazalo, da ima precej dobre možnosti za naslov svetovnega prvaka, a se je nato obrnilo drugače. Sezona je bila polna vzponov in padcev, veliko je bilo različnih zmagovalcev, na koncu je največ točk nabral Španec Joan Mir in osvojil naslov svetovnega prvaka v najmočnejšem razredu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na prvem prostem treningu razreda motoGP je večina dirkačev preizkusila stezo v uvodnih minutah  in se vrnila v bokse, da bi še izboljšali delovanje svojih motociklov. V prvem delu uvodnega treninga  je bil najhitrejši Aleix Espargaro (1:38.260), pred Quartararojem in Vinalesom. V  zadnjih 25 minutah treninga pa so bili vsi znova v "sedlu" in so stopnjevali  tempo. 

Španec Espargaro je še malo popravil svoj dosežek (1:38.204) in njegov čas je "zdržal" skorajda do konca treninga, a ga je v zadnjem krogu prehitel Južnoafričan Brad Binder (1:38.013), tretji je bil Marc Marquez. Sledili so Bagnaia, Quartararo, Johann Zarco, Miguel Oliveira, Pol Espargaro, Vinales in Mir, ki je zaključil vodilno deseterico dirkačev. Kar se tiče ostalih, je bil Franco Morbidelli 12., Jack Miller 17., mesto za njim Danilo Petrucci, šele na 20. mestu pa Valentino Rossi s precejšnjim zaostankom za vodilnim (+1.286). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi prosti trening so dirkači začeli, ko je bila zunanja temperatura 21 stopinj Celzija, temperatura steze pa 31 stopinj. V prvi polovici treninga je najboljši čas postavil Franco Morbidelli, ki se je "spustil" pod mejo minute in 37 sekund (1:37.704), kar je bilo hitreje kot na dopoldanskem preizkusu. Večina dirkačev je nato odšla na nekajminutni premor, preden so se znova podali na stezo, v zaključku pa je njegov čas izboljšalo kar nekaj dirkačev. 

Najprej Quartararo, potem Aleix Espargaro, nato pa še Francesco Bagnaia (1:37.209). Po drugem treningu je bil takšen tudi vrstni red vodilne trojice: Bagnaia, Quartararo (+0.178), Espargaro (+0.437). Sledili so Morbidelli, Vinales, Takagami, Oliveira, Rins, Zarco in Binder. Mir je bil 13., Marcu Marquezu ni šlo tako dobro od rok, kot na prvem (16.), Rossi pa tudi tokrat v ozadju (21.). Velja omeniti tudi padec Tita Rabata, a jo je dirkač odnesel brez posledic.

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: MotoGP

Danes sta bila v Jerezu na sporedu dva prosta treninga. Prvi so stezo poimenovano po Angelu Nietu preizkusili dirkači razreda moto3. Na uvodnem treningu je bil najhitrejši Italijan Niccolo Antonelli (Avintia Esponsorama Racing Moto3) s časom 1:46.319, drugi je bil Argentinec Gabriel Rodrigo (+0.169), tretji pa Švicar Jason Dupasquier (+0.212). 

Na drugem prostem treningu sta vodilna iz prvega zamenjala mesti, tokrat je Rodrigo postavil najboljši čas kroga (1:45.651), drugi pa je bil Antonelli (+0.256), ki je doživel tudi padec, a brez posledic (na tleh sta končala tudi Darryn Binder in Tatsuki Suzuki). Tretji je bil tokrat Italijan Romano Fenati (+0.409).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 je v zadnjem krogu tekmece ugnal Avstralec Remy Gardner član moštva Red Bull KTM Ajo s časom 1:41.675, drugi je bil Italijan Marco Bezzecchi (+0.122). Britanec Sam Lowes je bil eden tistih dirkačev, ki so končali v pesku, a je vseeno zasedel tretje mesto (+0.234).

Raul Fernandez, Jorge Navarro in Fabio Di Giannantonio so bili tudi blizu, kar se tiče doseženih časov, zato se obeta zelo zanimivo nadaljevanje dogajanja v Jerezu. Kar nekaj padcev je bilo na tem prvem treningu v tem razredu, to se je pripetilo tudi Špancu Aronu Canetu, pa Italijanoma Celestinu Viettiju in Tommasu Marconu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugem prostem treningu razreda Moto2 sta bila kot vsakič doslej v tem uvodnem delu sezone 2021 v ospredju Sam Lowes in Remy Gardner. Tokrat je bil Britanec za odtenek hitrejši od Avstralca; natančneje za slabe tri desetinke sekunde, tretje mesto pa je zasedel še en Britanec, Jake Dixon iz moštva Petronas Sprinta Racing.

Američan Joe Roberts je drugi prosti trening končal tik za najhitrejšo trojico, medtem ko je španski dirkač Raul Fernandez z zaostankom slabih štirih desetink in pol končal na petem mestu. Če bi to bili izidi kvalifikacij, ki bodo na sporedu v soboto, bi iz druge startne vrste v glavno dirko krenil še Italijan Nicolo Bulega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fabio Di Giannantonio se je uvrstil na sedmo mesto, osmi pa je bil z zaostankom dobrih šestih desetink, Xavi Vierge. Najhitrejšo deseterico na drugem prostem treningu sta z devetim oziroma 10. mestom dopolnila izkušeni Italijan Marco Bezzecchi in Augusto Fernandez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Španije
VN Španije FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
01. 05. 2021 20.28
prava pozicija za nevidnega zimzelenega veterana. Iz 20tega položaja lahko še samo napreduje. dol padeš, kakšne počnejo bivšemu 9x, ti dirkači. On pa niti ne vidi tega, ni čudno, da se drži bolj odzadaj in zelo počasi
Timy Tavcar
01. 05. 2021 12.38
No no resnica ti si že večkrat pokazal da ne veš o čem govoriš. Zakaj nimam rad MM , ker sem navijač Honde že 25 let in se mi gnjusi da nekdo tako ravna. Glede Avstralije, bi ti predlagal da si kako tekmo pogledaš brez reklam, so plačljive platforme kjer maš več kamer in čase na krog brez prekinitev. Pa še kako oddajo si poglej, pa morda boš vidu, da resnica boli in boli že 6 let. Laž ma kratke noge in bi že vse potihnili če bi bilo kot se nekateri tu zmišljujete. Mir je imel lep intervju pred kratkim, pa poslušaj kaj je izjavil o MM in njegovem početju v MotoGP
resnicaosvobaja
01. 05. 2021 10.52
-2
Timy...Rossijev lubček....Kako lahko zmagovalca na Philip Islanda obtožiš, da je je vozil prepočasi ? Bi ga Lorenzo potem lahko obtožil pomoči Rossiju zaradi prehitre vožnje? Zakaj Rossi ni bil sposoben voziti hitreje, tudi ko je bil drugi za Lorenzom ? Zakaj ni obtožil Iannone-ja za za vsa prehitevanja z njim, ki jih je bilo največ ? ....Ker je bil obupan , ker ga je zgrabila panika in je zagrabil prvo, kar mu je Uccio predlagal...
resnicaosvobaja
01. 05. 2021 10.52
-2
...na drugi strani pa Tavčar, ki pravi : sej on je šel po robu pravil, nikjer ne piše da se ne smeš zaletavati v drugega pri prehitevanju. Ja Rossi je falil ker mu je zakuhalo. MM pa ga je bilo nemogoče kaznovati, ker je MM in ker z njegovimi potezami ni kršil pravila... Šalabajzer
dej no
01. 05. 2021 12.23
sej boš tudi ti, ko boš velik razumel, zakaj ? na kratko podla igra. nikoli videno v vsej zgodovini moto gp-ja.
toti mišek
01. 05. 2021 10.36
+0
A Rossi je dobil občutke?
iga_biba
01. 05. 2021 20.29
SpremeniVzdevek
30. 04. 2021 21.17
+10
MM nikoli več 9x prvak
Timy Tavcar
30. 04. 2021 20.27
+14
Joj resnica bolje,da molčiš ,ker res nimaš pojma. Ti mešaš dva različna dogodka. Dej naredi uslugo svetu in pojdi komentirati od pleničk,tam si strokovnjak.
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 20.43
-15
Mi smo trolčki, Tavčarji, navijači, hejterji in ne vem , kaj vse še.... kaj pa nismo pa nismo strokovnjaki. Strokovnjaki pa so povedali , kaj se je zgodilo in so tudi ukrepali in kaznovali tiste, ki so si to zaslužili v dobri veri, da se to ne bo ponavljalo
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 20.53
-15
To je tako jasno,kot je bilo mesec dni po zabavi leta 1978 mami Stefaniji, kdo bi lahko bil oče Valentina. Kot se je izkazalo , je bil Graziano edini belopolti moški na zabavi
Timy Tavcar
30. 04. 2021 21.31
+13
No sej strokovnjaki kot bi ti reku do vsi povedali ,da je skuhal to MM, sej on je šel po robu pravil, nikjer ne piše da se ne smeš zaletavati v drugega pri prehitevanju. Ja Rossi je falil ker mu je zakuhali. MM pa ga je bilo nemogoče kaznovati, ker je MM in ker z njegovimi potezami ni kršil pravila. Ni prehitel Lor, čeprav je bil hitrejši,je zaviral 18 krogov Rossija in pustil Lor da gre naprej v Avstraliji ,da ga dohitijo še Ducatiji in pol v 1 krogu ,ko je vidu da ne upa še več skrit prehiti vse in jih pusti za 2 sec ozadi. Vse to je nekaznivo,a to ne pomeni da je športno in da je koval zamero od Argentine. Kar je tudi na intervjujih lepo povedal ,da zdaj ve kaj mora narediti, da ustavi Rossija.Vse dobiš na netu in to Je tisto ki podpira Rossija, vse je posneto in vse lahko dobiš. Tako da ,prej se malo pozanimaj in preveri kaj pišeš,da ne izpadeš tako kot ponavadi
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 20.17
-14
Ko sta Puig in Marquez odvihrala proti garaži Yamahe k Uccio in Rossiju samo Puig od četverice ni vedel, da so v igri vsi Rossijevi zgornji zobje do petic, zato sta jo tudi predčasno pobrisala ...
turojen
30. 04. 2021 20.15
+14
Ok, pljuvači Rossija, niste več duhoviti, dajte se npr. ukvarjat z Alexom M.
Timy Tavcar
30. 04. 2021 20.02
+15
Sramoto za celotni motošport je naredil MM 2015 , no sej že veš "resnica" zato te tako boli in stalno eno in isto. Sej že vsi tukaj vedo, da nimaš kaj dosti pojma o tem športu. Si pa prvak v trolingu in slabem okusu.
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 20.13
-14
Odvzeti nekomu 3 točke za tak sramotni manever je bilo smešno, ampak menda Rossi ni brcnil in Fenati menda ni zaviral ...zato pa imamo navijače in strokovnjake in strokovnjaki so povedali svoje in ju tudi kaznovali.
Timy Tavcar
30. 04. 2021 20.30
+14
Ja ja take navijače kot si ti ,ki nimajo pojma o čem govorijo.
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 20.55
-13
Jaz nisem navijač...odkod ti to ? Kdaj si mene videl tuliti, kopati grobove, obešati lutke dirkačev in žvižgati nasprotnikom ?
iga_biba
01. 05. 2021 20.31
-1
sramoto dela vr/46, nevidni 9x bivši prvak s svojo ne vožnjo. mladiči ga prehitevajo po levi in desni, njemu pa ni niti nerodno, da komaj prileze na 15to mesto. Če jih dovolj odstopi. Žalost za bivšega 9x
SpremeniVzdevek
30. 04. 2021 19.57
+12
MM nikoli več 9x prvak
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 18.01
-13
To pravzaprav ni sramota Valentina, je pač le rezultat...sramoto si je naredil leta 2015. Zdaj čakamo le še enega lepega dirkača, ki bo kaj povedal o ranču VR46 pa bomo imeli novega italijanskega M. Jacksona na svojem posestvu ali pa evropsko različico "me too"
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 17.56
-16
20. mesto in 21. mesto je pričakovan FP za nekoga, ki ima dobre občutke in je spet v družbi najboljših
Timy Tavcar
30. 04. 2021 17.41
+15
A ste opazili, da večina( ne vsi) MM fanov so trolčkarji
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 17.48
-14
Lahko bi bilo slabše...lahko bi bili Tavčarji
Frzenk
30. 04. 2021 15.48
+16
Ma pustite rossija.... Nej se dec voz mal okol
Mr. Cat
30. 04. 2021 15.50
-15
kajcenebinikolipoizkusil
30. 04. 2021 15.43
+19
Čisto vredu je tak, samo naj vozi! Unescova svetovna dediščina! Poklon!💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Mr. Cat
30. 04. 2021 15.21
-14
Na nepremecnine.net se prodaja rosijev ranč.....
Mr. Cat
30. 04. 2021 15.54
-14
resnicaosvobaja
30. 04. 2021 15.55
-10
Mr. Cat
30. 04. 2021 15.20
-13
zakaj se ne napise, da je legendarni rosi osvojil 21to mesto???
Mr. Cat
30. 04. 2021 15.10
-11
Je kdo vidu rosija?? Bilokdo???
motorist_mb
30. 04. 2021 15.03
+15
Mr. Cat
30. 04. 2021 15.18
-14
Mr. Cat
30. 04. 2021 14.26
-14