MotoGP

Zarcoju drugi trening, številni dirkači ob hladnem asfaltu končali v pesku

Le Mans, 14. 05. 2021 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., M.G.
Komentarji
82

Dirkaška karavana se je iz španskega Jereza preselila v francoski Le Mans. Do nedeljske dirke za VN Francije čaka dirkače še kar nekaj prevoženih krogov in glede na vremensko napoved tudi precej dežja. Na petkovem sporedu sta bila prva prosta treninga. Že na prvem treningu razreda moto3 je bilo na mokri stezi videti kopico padcev. V razredu motoGP je bil predvsem drugi trening, ki je sicer potekal na suhi stezi, zaradi hladnega asfalta izjemno nepredvidljiv: ob številnih padcih je na vrhu končal Johann Zarco pred Fabiojem Quartararojem in Maverickom Vinalesom.

Dorna je sporočila, da je za letos VN Finske "izpadla" iz koledarja, zato pa so dodali dirko za VN Štajerske, ki bo na sporedu od 6. do 8. avgusta.

Tudi vreme bo del "dogajanja" v Franciji, saj je napoved bolj "mokra", predvsem za nedeljo. Na prvem prostem treningu dež ni toliko krojil vrstnega reda v motoGP in moto2, precej pa v moto3. Dirkači so pripravljeni tudi na takšne razmere, bo pa verjetno zato več presenečenj, kar se tiče uvrstitev tudi v kvalifikacijah in na dirki, kot bi bilo sicer v suhih razmerah. Uradna spletna stran motoGP je izpostavila tri dirkače, ki se dobro znajdejo na mokrih stezah: Danila Petruccija, Alexa Marqueza in zmagovalca zadnje dirke v Jerezu Jacka Millerja.

V nedeljo bo na sporedu peta dirka v sezoni, na zadnji dirki razreda motoGP v Jerezu so bili izjemno zadovoljni pri Ducatiju, saj sta bila Jack Miller in Francesco Bagnaia na vrhu, Avstralec je zmagal, Italijan pa je zasedel drugo mesto in osvojil dovolj točk, da je postal vodilni v skupnem seštevku boja za naslov svetovnega prvaka. Italijanska ekipa je v Jerezu slavila zmago prvič po letu 2006, visoke cilje pa ima tudi pred dirkaškim vikendom v Le Mansu.

Drugi trening razreda motoGP Zarcoju
Johann Zarco je v zaključku drugega treninga, na katerem smo videli zares veliko število padcev (med drugim so v pesku končali Francesco Bagnaia, Jack Miller, Fabio Quartararo, Aleix Espagaro), postavil najboljši čas dneva (1:31,747) in z vrha zrinil Fabioja Quartararoja, ki se je s 95 tisočinkami zaostanka moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretjega je vpisal njegov moštveni kolega Maverick Vinales. Žarek upanja je posijal tudi za Hondinega dirkača Pola Espargaroja, ki je po skromne začetku sezone, tokrat vpisal četrti čas treninga. Dvig forme je s petim mestom potrdil tudi Franco Morbidelli (+0,532 s), končno pa je boljše čase nakazal tudi Valentino Rossi z devetim mestom (+0,922 s). Tik pred njega se je z zaostankom +0,885 sekunde na osmo mesto zavihtel Marc Marquez

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lowesu drugi trening moto2
Britanec Sam Lowes dokazuje, da bo tudi v Le Mansu med glavnimi favoriti za zmago na nedeljski dirki. Na drugem treningu razreda moto2, kjer smo podobno kot v razredu motoGP videli zares veliko število padcev, je postavil najbolji čas dneva, in sicer so se časomerilci zaustavili pri minuti, 36 sekundah in 307 tisočinkah. Drugo mesto je z majhnim zaostankom – vsega 75 tisočink sekunde – vpisal Raul Fernandez. Tretji čas petkovega dogajanja v srednjem razredu pa je zabeležil Italijan Marco Bezzecchi. Sledili so še četrti Augusto Fernandez, peti Remy Gardner, sicer vodilni dirkač prvenstva, in šesti Nicolo Bulega

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi trening razreda moto3 Rodrigu
Drugi trening najšibkejšega razreda je dobil argentinski predstavnik Gabriel Rodrigo, ki je bil na prvem treningu četrti. V drugo mu je na suhi stezi v Le Mansu uspel čas 1:42,150, kar je bilo za 126 tisočink sekunde hitreje od drugouvrščenega Južnoafričana Darryna Binderja. Tretje mesto drugega treninga je vpisal Španec Jaume Masia (+0,181 s), četrti čas pa je imel Niccolo Antonelli. Peterico je zaokrožil turški predstavnik Deniz Öncü. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi trening kraljevega razreda Millerju
Miller je, kot kaže, obdržal dobro formo iz Jereza in je bil najhitrejši na uvodnem treningu v Le Mansu s časom 1:38.007. Za njim sta se zvrstila Johann Zarco (+1.481), edini, ki je zaostal manj kot dve sekundi. Tretji je bil Joan Mir (+2.062), nato sta sledila Pol Espargaro in Marc Marquez (+2.114). 

Dirkači razreda motoGP so na uvodnem treningu imeli boljše pogoje za vožnjo kot dirkači razreda moto3, ki so prvi dobili priložnost. Miller je šel na stezo z gumami za suhe razmere, kar se mu je obrestovalo, tako je bil skoraj sekundo in pol hitrejši od prvega zasledovalca. Dirkači so začeli na mokri stezi, vendar padavin ni bilo, steza se je hitro sušila, tako da se je pojavila suha "linija", po kateri so lahko vozili. To je izkoristil Miller in dosegel najboljši čas uvodnega treninga, ob koncu so se znova pojavile dežne kaplje in morda je bil ta trening eden ugodnejših, kar se tiče pogojev, ki jih bodo v Le Mansu dirkači deležni do nedelje.

Velja omeniti še padec Mavericka Vinalesa, zasedel je 12. mesto, in Alexa Marqueza (11. mesto), oba sta jo odnesla brez posledic. Valentino Rossi je bil 14. (+3.517), Fabio Quartararo 16., Danilo Petrucci pa 19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Jack Miller
Jack Miller FOTO: MotoGP

V Le Mansu so oči uprte tudi v 42-letnega Valentina Rossija, ki še ni našel prave forme, a kot je dejal po testiranjih v Jerezu, zaradi nekaterih sprememb na motociklu pričakuje, da bo hitrejši in bolj konkurenčen. Tudi Marc Marquez se je po dirki v Španiji umaknil v ozadje in ni bilo slišati veliko novic iz njegovega tabora. Španec ni bil povsem zadovoljen, tudi zaradi grdega padca na tretjem prostem treningu (nato je v pesku končal tudi na ogrevanju), na VN Španije pa je zasedel deveto mesto. Marquez je začel s testiranji dan po dirki, a je zaradi bolečin hitro odnehal in nato nabiral moči za dogajanje na francoski preizkušnji. Na uvodnem treningu je bil peti, dirkaški Doktor pa, kot omenjeno, 14.

V skupnem seštevku sezone je po dirki v Jerezu na vrhu Bagnaia, ki ima 66 točk, dve več kot Francoz Fabio Quartararo, tretji je Španec Maverick Vinales (50), le eno manj ima aktualni svetovni prvak Španec Joan Mir.

McPheeju prvi trening razreda moto3
Prvi so stezo v Le Mansu preizkusili dirkači razreda moto3. Na mokri stezi in dežju je bilo videti kopico padcev, našteli so jih kar 18. Najhitrejši je bil Britanec John McPhee (1:53.294). Za njim sta se zvrstila Španca, vodilni dirkač v skupnem seštevku točkovanja v tem razredu Pedro Acosta, ki je kar dvakrat končal na tleh, in Sergio Garcia, Argentinec Gabriel Rodrigo je bil četrti. Andrea Migno, Romano Fenati in Darryn Binder so še nekateri od dirkačev, ki so končali v pesku, vsi brez posledic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Canet najhitrejši v razredu moto2
V razredu moto2 je bil najhitrejši Aron Canet (1:37.535), drugi je bil Stefano Manzi, tretji Sam Lowes. Dirkači so vozili na suhi podlagi in to izkoristili. Zmagovalec VN Španije Fabio Di Giannantonio je bil četrti, Augusto Fernandez peti. Kar se tiče padcev, je na tleh končal Marco Bezzecchi. Ni se poškodoval, vendar pa se ni mogel dovolj hitro vrniti in nadaljevati s treningom, zato je zasedel šele 22. mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brez VN Finske, znova VN Štajerske
Za letos je odpovedana dirka za VN Finske, predvsem zaradi situacije, povezane s koronavirusom. Vendar je Dorna podaljšala pogodbo z organizatorji VN Finske, tako bo dirka na sporedu vse do leta 2026.

So pa na letošnji koledar zato dodali dirko za VN Štajerske. Na sporedu bo od 6. do 8. avgusta, en teden pred VN Avstrije. Dobra novica za navijače je tudi podatek, da bodo lahko v omejenem številu na tribunah na obeh avstrijskih dirkah.

Prenos petkovega dogajanja spremljajte na VOYO, del sobotnega in nedeljskega dogajanja, vključno s kvalifikacijami ter dirko, pa seveda tudi na Kanalu A.

VN Francije
VN Francije FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deejjaann
14. 05. 2021 20.05
+12
Dober in lep dan vsem ki komentirate tukaj na portalu 24ur v rubriki moto-gp,vse vas bi nekaj rad vprašal kaj mislite kako bo na koncu prvenstva(kdo bo prvak,kdo drugi in kdo tretji?) Pa lep dan naprej vsem navijačem moto gp-ja ;););)
Uporabnik2066124
15. 05. 2021 09.59
+7
Dejan.......... Najvec moznosti imajo tisti, ki imajo najbolj podoben slog voznje Marqezovemu..... Vse se bo delal, da marqez pride cim visje, vendar je za njega ze koncana sezona.... Verjetno tudi kariera............. Najvec bosta izgubila Suzukija, ker sta nasprotje honde.......... Svetovnega prvaka pa bo dolocila Dorna in tu mislim, da bo delala proti tovarniski yamahi in proti njunima dirkacema, ceprav sta najboljsa v karavani........ Po moje zna Bagnaia presenetiti, veliko pa bo odvisno od njegovih padcov..... Zarco in Miller pa sta prevec na tleh
mr_cat
15. 05. 2021 10.09
-7
dej no
15. 05. 2021 17.33
-2
Deejjaann
15. 05. 2021 21.30
+8
Svetice nekako sem zelo podobnega mnenja kot ti glede "kuhinje" katera se imenuje DORNA lp
Deejjaann
15. 05. 2021 21.34
+8
mister_cat tebi pa gre samo Rossi po glavi tako ga sovražiš da si ratal že njegov number 1 fan,so tudi drugi dirkači v razredu moto gp in se da z nekaterimi ljudmi normalno debatirati a s tabo očitno ne ker vedno samo žaljivke zbadljivke itd...GET A LIFE lp
iga_biba
14. 05. 2021 19.40
-10
14nasti s 3,5 sekunde zaostanka. tri sekunde in pol, na krog.! halo?? Ni našel forme? On formo išče že od leta 2010. že dvanajsto leto se samo vozi v družbi najboljših. Samo se vozi, dirkat je pozabil.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.53
-11
Kje je tisti pajac iz Petronasa, ki je zmagovalca dirke obtožil, da se je vozil prepočasi ?
dej no
14. 05. 2021 18.09
+5
tik za najboljšim vseh časov na najboljšem motorju in z najboljšo ekipo v karavani, tako vsaj sam pravi. he he
rr3
14. 05. 2021 21.28
-4
dej no
15. 05. 2021 12.08
+4
he, he. tebi se ne bi nikoli pokazala. he, he. itak vem, da tebi nobena ženska ni všeč.
dej no
15. 05. 2021 12.12
+3
ljudje tebe pa ne razumemo, tako, da ne piši tako, sploh pa ženske ne.
dej no
15. 05. 2021 15.41
+2
lastna hvala cena mala. tako kot približno pri tvojem idolu najboljšem vseh časov, ja v sanjah. biljard žogica, črna z 8 št. pomeni konec igre.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.36
-11
Ali se Rossi že počuti dobro ali čaka na nedeljo ?
dej no
14. 05. 2021 18.13
+7
dobro danes, tik za najboljšim vseh časov. vsaka čast. najboljši in najslabši, eden tik za drugim, pa v najboljših časih med najbolj hudo konkurenco. ha ha
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.35
-10
Če se ne morete spomniti, kdaj Valentino Rossi poslednjič zmagal, še ni znak za demenco...
dej no
14. 05. 2021 18.19
+11
je toliko krat zmagal oz dosegel toliko zmag, da sploh ne moremo pozabiti. sploh pa mi ženski spol. toliko borbi ena na ena, da jih enostavno ne moreš pozabiti, če jih vidiš, kar je danes redkost. ni kaj. zadnji pravi moški kar se tiče borbe ena na ena. v moto športu. mogoče no, še njegovi učenci.
Uporabnik2066124
14. 05. 2021 16.11
+8
Brezvezno nabijanje o casih na treningu saj nobeden ne vozi na polno, ampak se gredo nastavitve predvsem za dirko......... Na polno dirkajo na krog le zadnji poizkus pocasne skupine in zadnja 2 poizkusa za starno mesto hitrejse skupine....... Pa se takrat casi niso najboljse merilo, ker ni vsem uspel maximalno hiter krog in nekaterim se je uspelo presvercati v zaveterju............ VSE KAR STEJE JE NEDELJSKA DIRKA
mr_cat
14. 05. 2021 16.34
-7
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.39
-7
dej no
14. 05. 2021 18.20
+9
aha, samo rossi vozi na polno? fantje to ni nogomet.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 21.38
-3
To je rekla Štefka, ko je prvič zanosila...
dej no
15. 05. 2021 12.10
+1
ah bolje da pustiš kaj so rekle ženske, če ti smrdijo. nismo mi krive, da ti naš spol ni všeč.
Feraltribune
14. 05. 2021 15.49
+8
Kaj je s tem M. Marquezom? Zakaj je tako slab? Popolnoma zdrav je že dva meseca pa še vedno nič od njega.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.33
-8
Poskuša voziti kot Pajac iz Petronasa pa ne more in ne more iz deseterice
dej no
14. 05. 2021 18.22
+6
poskušal je tudi 2015, pa vendar, vidimo rezultat. zdaj, če je bil uspešen pa , kakor za koga.
NWO 2014
14. 05. 2021 20.30
-3
FeralTURbina ...Kaj si res tako neumen al ?
motorist_mb
14. 05. 2021 14.58
+8
rocky6
14. 05. 2021 14.19
+18
nerazumem zakak gre Rossi vsem toliko v nos.. pac star je, ne dosega nekih bajnih rezultatov, niti nikjer ni rekel, da bi se rad vmesal v kak nov naslov.. zakaj taksno udrihanje po njemu pa ne razumem.. zakaj ne mecete hejta se na vse ostale ki se vozijo nad 10mestom? aja.. sploh ne poznate vseh dirkacev karavane.. al vam gre v nos ker tudi po vsej verjetnosti MM ne dozega vec pricakovanega? naj vas razzalostim se bolj, ker MM, tudi nebo nikoli vec isti.. poskodbe terjajo davek.. ce ne drugega pri fizicni pripravljenosti, ki jr za na tak motor se kako pomembna.. sam to tut ni res.. komentatorji mate pa sesalce 50kubicne doma..
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.45
-4
rocky.... tebi je enostavno komentirati , ker si vozil motoGP za razliko od nas, ki sesamo...mimogrede , 6 pomeni število zmag ?
bossanoga
14. 05. 2021 17.55
+11
Tu je enih par lulekov, ki šinfajo enkrat pod enim imenom, drugič pod drugim, tretjič pod tretjim, pa jim sploh ni jasno, kakšno je dirkanje z motorji (mogoče mislijo, da je to drkanje), resnega komentarja pa ni več mogoče videti.
dej no
14. 05. 2021 18.31
+5
kako, če biti človek resen na tem portalu. je pa smeha ,da te kap.
Samsung Android
14. 05. 2021 13.47
+1
novinar očitno nikoli ne gleda zadeve ki jo komentira in se ne zaveda pomena susenja steze
Yayčko
14. 05. 2021 12.15
-11
Rossi bo zmagal, ob svetem nikoli.
dej no
14. 05. 2021 12.44
+1
ima preveč zmag in čaka, da bi ga kdo dosegel. ga ni že 10 let nobenega na vidiku.
Yayčko
14. 05. 2021 13.12
-4
Se govori, da je enkrat res zmagal, ampak se tega noben več ne spomni.
mr_cat
14. 05. 2021 13.39
+1
dej no
14. 05. 2021 18.33
+5
sami hudi tipi. kaj ste po poklicu? komiki ? ali je to samo vaš hobi.
kekec_pokec
14. 05. 2021 11.42
+6
Goooo Jack. Mislim, da je spet prišel čas, da Avstralski dirkač zasede prestol. Nekaj zelooo vrhunskih drkačov iz AU je že bilo in še bo kakšen, če bo pa še z Ducatijem potem pa kapo dol.
Roky123
14. 05. 2021 11.30
+3
VN Finske odpade vskočil je spet Red Bull Ring👌
igornov
14. 05. 2021 11.28
+0
Espargaro kot deseti z istim časom kot Miller na prvem mestu?
mr_cat
14. 05. 2021 11.14
-7
vse oci so odprte v +3,5 sekunde zaostanka legendarnega rosija.......no ga je pa treba pohvalit..14 mesto....ni kar tako. Ocitno so testiranja uspela.
dej no
14. 05. 2021 12.46
-2
lepo, da ga sploh kdo opazi in govori o njemu. kaj si eden od rumene črede?
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.46
-4
Smej smej....tudi ti si kdaj pa kdaj prikupno zmeden....
dej no
14. 05. 2021 18.35
+4
mal se hecam. sem pa še vedno ženska. resnosti ni tukaj na tem portalu.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 11.10
-12
Valentino Rossi še ni našel prave forme, a k pričakuje zaradi nekaterih sprememb na motociklu, da bo hitrejši in bolj konkurenčen.... proti večeru pa bodo pomračitve po vsej Sloveniji
dej no
14. 05. 2021 12.49
+5
kdaj dobi rossi nov okvir kot ga imata vin in quar? kaj so že povedali pri yamahi na začetku sezone ? sem že malo pozabila. vem pa, da ti veliko pišeš o tem in vse veš o rossiju.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.49
-4
Kdaj dobi Morbidelli novejši motor, takega iz sezone 2019...?
dej no
14. 05. 2021 18.37
+4
ah to pa ni znano. to se pa tudi sama sprašujem.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 11.08
-3
Tudi 24h ima smisel za humor...V Le Mansu so oči uprte tudi v 42-letnega Valentina Rossija
mr_cat
14. 05. 2021 10.51
-5
Tudi legendarni rosi je obdrzal formo iz Jereza...
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 11.02
-7
dej no
14. 05. 2021 12.51
+1
ti mal menjaš VR za MM. VR je tisti rumeno plav, mm je pa tisti igralec iz 2015.
Mohiito
14. 05. 2021 15.04
-5
Se spomnim 2015..to je bilo leto, ko je nekdo pričel kazati svoj pravi obraz na tiskovnih konferencah. Ko je dokončno doumel da ni zmožen, ni talenta in so minili tisti časi ko mu je bilo vse podrejeno. In je celotna moto gp karavana delala samo za njega od gum in motorjev, marketing in danes upajo nekateri v usta vzeti besedo ..Dorna.. Je že bila ustanovljena na samooklicane najboljše trenutke. Ko so se bali, da ob izgubi treh dirkačev pred njegovim prihodom, le ta ne bo več gledljv in je bilo potrebno ukrepati, pa ustvariti napačen mit, ki so mu nekateri sledili in ga kronali za kralja. Žal samo tisti ki so rasli v njegovem obdobju. Zame je postal negledljiv v tistem času. Še dobro da se je konkurenca pojavila..prvi Lorenzo in takoj pokazal na istem materialu iz kakšnega testa je samooklicani. Dan danes je moto gp to kar je nekoč bil gledljiv...umesna faza z pa žal zame samo rumena telenovela.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 17.52
-2
dej no
14. 05. 2021 18.39
+4
mr_cat
14. 05. 2021 10.24
-4
rosi je na dirkalisce prsu z jadrnico,ker je narobe razumel, da bo mokro....
mr_cat
14. 05. 2021 10.25
-3
mr_cat
14. 05. 2021 11.18
-7
V nedeljo bomo gledali novo serijo starec in morje.....
dej no
14. 05. 2021 12.59
+2
si videl. nova 5 milijonov in tip zapravi še dodatne 3 za dodatno opremo,ki jo je izbrala izbranka. le kaj je počel , da toliko služi. se pa rad pokaže ni kaj, pravi italijan.
resnicaosvobaja
14. 05. 2021 10.16
-5
Moker trening za mokre sanje pajaca iz Petronasa