MotoGP

Vinales uvodoma pokazal najboljšo formo, grd padec Marqueza

Assen, 25. 06. 2021 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.M., J.B.
Komentarji
69

Ta vikend nas čaka deveta preizkušnja motociklistične sezone za VN Nizozemske. Na prvem treningu elitnega razreda se je najbolj izkazal Maverick Vinales, za njim pa sta končala Pol Espargaro in Alex Rins. Španec na Yamahi je bil tudi v drugo najbolje razpoložen, drugi je bil Miguel Oliveira, tretji pa Fabio Quartararo. Na razmočeni stezi je grd padec utrpel Marc Marquez, ki pa je bil kljub temu četrti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na prvem treningu se je najbolj izkazal Vinales, padec Marqueza
    02:20
    Iz 24UR: Na prvem treningu se je najbolj izkazal Vinales, padec Marqueza
  • Vrhunci drugega prostega treninga elitnega razreda motoGP na VN Nizozemske
    16:12
    Vrhunci drugega prostega treninga elitnega razreda motoGP na VN Nizozemske
  • Padca Marca Marqueza in Pola Espargaroja na drugem treningu na VN Nizozemske
    01:21
    Padca Marca Marqueza in Pola Espargaroja na drugem treningu na VN Nizozemske
  • Prvi prosti trening razreda motoGP za VN Nizozemske
    01:40
    Prvi prosti trening razreda motoGP za VN Nizozemske

 

Na drugem prostem treningu je zbrano občinstvo šokiral padec Marca Marqueza, ki ga je na zavoju številka enajst vrglo z motocikla v zrak in je nato trdo pristal na stezi. Kakšne posledice je utrpel, ni znano. Je pa zagotovo dober znak, da je v garažo lahko odšel na nogah in ni potreboval zdravniške pomoči, čeprav so zanj že pripravili nosila, s katerimi so ga želeli odnesti z dirkališča. 

Kot poroča crash.net, je Marquez padel pri hitrosti 130 kilometrov na uro. To pa je bil zanj zagotovo najhujši padec, potem ko se je na začetku lanske sezone poškodoval v Jerezu. Kasneje je v Hondini garaži deloval vidno pretresen, a kot zaenkrat kaže, ni staknil hujših poškodb. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkališče v Assnu so med drugim prostim treningom elitnega razreda zajele obsežne padavine, zaradi česar je bilo dogajanje za nekaj časa tudi prekinjeno. Kmalu za Marquezom je padel tudi njegov ekipni kolega Pol Espargaro, ki pa jo je odnesel bistveno bolje. 

Po prekinitvi so se dirkači na popolnoma razmočeno stezo za zadnjih deset minut vrnili z dežnimi pnevmatikami. Podobne pogoje se sicer na Nizozemskem pričakuje tudi v soboto, ko bodo na sporedu kvalifikacije, v njih pa se je – tako kot dopoldan – najbolje znašel Maverick Vinales. Španec je najboljši čas postavil v zadnjem poskusu, za njim pa sta se razvrstila Miguel Oliveira in vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo. Na visokem četrtem mestu pa je popoldansko ogrevanje zaključil osmoljenec Marquez, ki je kljub padcu potrdil, da se več kot očitno vrača v pravo formo. Valentino Rossi je bil skromen 18.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vinalesu in Espargaroju so se spremembe obrestovale

Maverick Vinales je v petek dopoldan dokazal, da mu dirkališče na Nizozemskem še kako leži. Po zmagi leta 2019, ko je ugnal Marca Marqueza, je tokrat postavil najhitrejši čas prvega prostega treninga (1:33,072). Odvozil je 23 krogov, v predzadnjem pa je postavil najboljši čas, ki ga ni uspel doseči nihče od konkurence. Še najbližje mu je bil Pol Espargaro. Član Honde tokrat vozi na identičnih nastavitvah kot ekipni kolega Marquez, ki je minuli konec tedna prišel do svoje prve zmage v sezoni in sploh prve po lanski poškodbi v Jerezu. Dobro formo pa sta pokazala tudi tretji Alex Rins in četrti Fabio Quartararo. 

Najhitrejši čas treninga je za Vinalesa toliko bolj pomemben, ker je na VN Nemčije pred petimi dnevi zabeležil svojo najslabšo uvrstitev v karieri dirkača elitnega razreda, ko je dirko zaključil celo kot zadnji. Pred odhodom na Nizozemsko je povedal, da je s svojimi predstavami izjemno razočaran in da bo skušal kopirati nastavitve ekipnega kolega Quartararoja, ki mu zaenkrat v tej sezoni kaže odlično. In očitno je odločitev že obrodila sadove. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogajanje v moto2 in moto3

V razredu moto3 je na prvem prostem treningu za VN Nizozemske najhitrejši krog odpeljal Dennis Foggia s časom 1:41,748. Na drugem mestu je končal Darryn Binder (1:41,818), na tretjem pa Andrea Migno s časom 1:42,086. Sledijo Fenati, Rodrigo in Antonelli. Zadnji del dopoldanskega ogrevanja je, kot je to že običajno, pripadel dirkačem moto2. Najboljši je bil Augusto Fernandez (1:36,887) pred rojakom Raulom Fernandezom. Tretji je bil Avstralec Remy Gardner, četrti pa še en Španec Jorge Navarro.

Popoldan je bil v najšibkejšem razredu najhitrejši Tatsuki Suzuki (1:41,568), ki je za las ugnal Binderja. Tretji je bil najboljši z dopoldanskega ogrevanja Italijan Foggia, četrti pa njegov rojak Andrea Migno. Jaume Masia, Romano Fenati, John PcPhee, Kaito Toba, Stefano Neoa in Niccolo Antonelli so zaokrožili deseterico. Za konec petkovega sporeda v Assnu smo spremljali še drugi trening moto2, kjer je se je najbolj izkazal Hector Garzo (1:47,617). Drugi je bil A. Fernandez, tretji pa Italijan Nicolo Butega. Aron Canet je bil četrti, pred Joejem Robertsom, Samom Lowesom in Jakeom Dixonom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da nas zagotovo čaka pester dirkaški vikend, ni dvoma. Valentino Rossi je svojo zadnjo zmago zabeležil ravno na dirkališču v Assnu. Francesco Bagnaia pa je priljubljenost tega dirkališča pokazal tudi s tetovažo, ki jo ima na roki. Trenutno dirkač z 99 točkami drži peto mesto. Zmagovalec zadnje dirke Marc Marquez, ki je imel do zadnje dirke le 16 točk, je z novimi 25 točkami skočil na deseto mesto skupnega seštevka in bo vsekakor skušal zadržati zmagovalni ritem. Odpisati ne gre vodilnega v skupnem seštevku, Fabioja Quartararoja, ki je s 16 točkami na VN Nemčije ostal na vrhu. Zdaj ima 131 točk, njegov rojak Johann Zarco jih ima 109, Avstralec Jack Miller pa je tretji s 100 točkami.

Velika nagrada Nizozemske
Velika nagrada Nizozemske FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedBullSpielberg1
25. 06. 2021 21.05
+0
Hudodelci kova Muha ali jezdiceva črna nevesta Sej sej se lovijo na Marquezovo izjavo, da je Honda odličen motor. To vendar izjavljajo vsi dirkači za svoje delodajalce, kako tudi ne bi Marquez, ki je najbolj lojalen od vseh. Vsak normalen človek, pa če glih ga starši niso vozili na Grobnik in ni ne vem kak strašni biker kot Muha, opazi, da je Hondo izjemno težko obvladati, v svojem razvoju so povsem odpovedali na področju stabilnosti v ovinkih, kjer kraljuje Yamaha in posledično njeni dirkači sploh ne poznajo highsiderjev. Zato zadnjič pozivam grdobo in zlobo Muho, da preneha s to hinavščino do MM93, ker če ne bo dobil hude probleme, pa če ga magari moram iskati na Mont Blancu. Ker ta njegova prikrita zloba in škodoželjnost več ni vzdržna, naj grdoba izgine s tega portala!
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.54
-5
Za 18.mesto pajaca iz Petronasa ne moremo več uporabljati besedo skromen
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 20.08
-3
Lahko bi pajacu omogočili feed back na display iz boxa, da bi spremljal koliko so bile vredne spremembe in kaksen response na obrabo so imele njegove nastavitve , da bomo vsaj pri omenjanju dobrih občutkih vedeli o čem govori
StAnalitik
25. 06. 2021 21.38
+2
A je Markec padel? Nikoli 9× svetovni prvak NIKOLI
RedBullSpielberg1
26. 06. 2021 09.28
-2
nightifly
25. 06. 2021 19.37
+3
Svettujem vsem navijacem tega dirkaca ,marka marqueca ,da si ogledajo njegov padec ,pa ne zaradi dramaticnosti , ki je na koncu koncev niti ni bilo ,ker je to klasicen side-kick in je mma prikorakal sam v box . Gre za analizo padca . Lepo pa bi bilo tudi izvedeti ,ali je mm med obema voznjama imel tudi moznost izbire oz. regulacije nadzora zdrsa/ali gripa gum , obeh gum ,ker se da jasno nastavljati oboje . Vsak od nas je lahko videl ,da je imel v suhem run-u vsaj 3 probleme , 2x z nosom , vsaj enkrat -vidno pa z zadkom . Torej je iskal uravnotezenje in sam reguliral nastavitve oz. sensorje . Posledicno pa tako ali tako dobi feed bacjk data na display iz boxa koliko so bile vredne spremembe in kaksen response na obrabo so imele njegove nastavitve . Katapultiranje se je zal zgodilo zacuda precej zgodaj ..... mar ne ?
poper00
25. 06. 2021 20.21
-3
cbrman
25. 06. 2021 21.48
-2
Nighty,,,fajn je , da kaj napišeš tudi ,o Markinatorju, ki ga sovražiš v dno duše....(Včasih)se tudi kaj naučimo, še več se naučimo sami o sebi, pišemo pa (resnice) o ljudeh , ki jih sploh ne poznamo....Sam navijam za Markinatorja na Hondi, vendar nimam nobenih problemov , če bo na vseh naslednjih dirkah zmagal Rossi, Mir, Vinales, Miller ali ..... Še več , letos bi bil skupne zmage Zarka z Ducatijem vesel bolj, kot če bi zopet zmagal Markec s Hondo..Naj bo konkurenca čim bolj številna in močna ..Na koncu imamo tudi mi navijači, motoristi nekaj od tega...Razvoj motorjev namreč...Nekaj tega razvoja pride tudi v serijske motorje, ki so zmeraj boljši in varnejši.... Padec Markeza , danes je bil posledica želje po nečem več...Krivda Honde, Markeza ali koga drugega ni pomembno...Pomembno je samo ,The show must go on.....
RedBullSpielberg1
26. 06. 2021 09.30
-2
Tako je cbrman, izjave Muhe tukaj so idealno gradivo za ucbenik psihologije "Kako lahko en clovek nosi v sebi toliko sovrastva".
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.33
-1
@Nightfly je žal tako zlobna oseba in čustveno tako zavrta, da uživa v tuji nesreči.... Že zgolj misel nanjo v njem prebudi zadovoljstvo, ki ga ne zna ali celo noče skriti v svojem preračunljivem in škodoželjnem komentiranju....
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.34
-3
... Seveda se pokaže tudi v lepši luči in prikazati svojo prijetnejšo plast osebnosti vsaj takrat , dokler je tiste slabše, ki razmišljajo drugače ali so samo drugačni sposoben nadzorovati... Neizmerna želji po nadzoru pa botruje spretna manipulacija in patološka lažnivost ...
NoExit
25. 06. 2021 19.28
+2
Pravila moto Gp ja bi morali drastično spremenit... Npr. V eni sezoni lahko razbijes samo 2 motorja, če ne si out! Samo potem bi mm bil že v Sachenringu gotof... 🤔 Ampak bi blo za vse enako... Pa še cirkusa v pesku bi blo manj... In več dirkanja... Lol..
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.56
-2
Več dirkanja ?...Potem bi se vsi vozili kot pajac...potem sploh ne potrebuje svoje moštvo
SpremeniVzdevek
25. 06. 2021 19.24
+5
MM nikoli več 9x prvak
nightifly
25. 06. 2021 19.18
-1
Honda je odlicen motor iz njmanj dveh razlogov . Zadnjo dirko je zmagal kdo ? (da ne pomislim niti na posamezne FP-je Sachsenringa . DvaFP ja danes - do padca , kje je bil MM , s tem ,da se je sparal in po nasvetih tipal progo ? Tretjic , kaj je MMrekel teden nazaj ,tik pred zmago ?! Honda je zmagovalen motor ,vse je odvisno od dirkaca , ki jo vopzi . Amen . Kot vedno priporocam vsem ,ki spodaj pisejo neumnosti ,da si vzamejo 20 let zivljenja in torej vidijo vsaj 20 moto , dirk ,ter da si kupijo dober motor in se vozijo poleti in pozimi z njim ,ker to pocnejo samo pravi bikerji . In potem naj pridejo pisati vtise o motorjih in sami voznji . To pa lahko storis samo , ko dozivis tudi zelo tezke in tesne izkusnje z motorjem . Takrat zacnes ceniti zivljenje . Sktatka ,,,ce poenostavim in vse skupaj napisem bolj jasno ,da bodo to razumeli tudi razni uranove rude , neresnice in black kat-i , ,,,, MM ni bog , tudi ni najboljsi dirkac , in vpprasanje je ,ce bo v karieri premegal -ne druge ,ampak samega sebe . Tudi za to so potrebna velika jajca . Dohtar je to storil ,sedaj uziva . Je tako ?
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.49
-3
Pajac je imel jajca...kdaj ? Takrat ko ni bilo take konkurence, kot je sam dejal v intervjuju ? MM ni bog , verjetno tudi najboljši ne, je pa Agostini , ne 7-kratni in ne 6-kratni , ampak 8x svetovni prvak v elitnem razredu, povedal, da je lahko MM svetovni prvak s katerimkoli moštvom in ko to reče nekdo s toliko naslovi v elitnem razredu ima svojo težo
RedBullSpielberg1
25. 06. 2021 19.00
-9
Hm, ja... ali bo postal Marquez pameten.... Ja ni problema, lahko je pameten in se sto Hondo vozi okoli 8.mesta kot ostali Hondaši. Vendar on hoče več, vendar Honda tega ne zmore. Z aktualno Yamaho, Ducatijem ali celo KTM-om bi bil daleč spredaj, v to sem popolnoma prepričan.
oježeš
25. 06. 2021 18.51
+6
Al bo postal Marquez pameten, al pa ga bodo enkrat zadnjikrat odnesli s dirkalne steze. Upam, na prvo možnost, kaže pa bolj slabo.
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 18.57
-5
S takim motorjem ti tudi nič ne pomaga, če si pameten, razen če pod pametno misliš Rossijeve "nedeljske vožnje"
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.58
-3
Saj se ve...ampak kako potem opravičevati pajaca zadnjih 10 let...Svetice je tolažbo našel v gumah, ampak on tako ne navija za nikogar
INŠTITUT 1.APRIL
25. 06. 2021 17.48
+3
gotof je bimbo minchia
nightifly
25. 06. 2021 19.20
+2
Octoberfest ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, hahahah ,ste me pa nasmejal - bimbo minchia .......dobra .!!! I se res je ...tak vzdevek ima .!👍
resnicaosvobaja
25. 06. 2021 19.36
-2
@nightfly prosim, če ne vikaš, če ne znaš vikati....
Mr.Cat
25. 06. 2021 17.35
+2
Pedrosa se vraca z KTMom na dirko z wild cardom. Katero ..bojo se pa javli👌
Mr.Cat
25. 06. 2021 17.33
-1
Gerloff .....novi mostveni clan legende rosija ...samo sekundo zadaj
Mr.Cat
25. 06. 2021 17.21
-3
MAR na 5 mestu z padcem.....rosi 18 brez njega......ampak drugi trening pac ne pomeni nic
Lucky
25. 06. 2021 17.39
-1
Saj tudi dirka ne, če dirkaš z veseljem in uživaš.
Samsung Android
25. 06. 2021 16.44
+4
Vinales 7. staetni polozaj in 13 mesto na dirki!
Callux
25. 06. 2021 16.30
+13
Verjamem, da marsikdo niti ni opazil, kaj šele da bi bilo omenjeno v članku, a vseeno.. V razredu Moto2 si na drugem prostem treningu pohvalo zasluži Manuel Gonzalez.. Predvsem zato, ker je bi drugi prosti trening njegov debi v razredu, pa se ne na koncu 18-letni Španec uvrstil na 13.mesto, kljub temu da pred drugim treningom nikoli ni niti sedel na Moto2 motorju, kaj šele da bi z njim odpeljal en sam krog..
Prinašalec
25. 06. 2021 16.27
-2
RedBullSpielberg1
25. 06. 2021 16.21
-3
Wau Honda je pa res daleč najboljši, celo stratosferski motor, a ne Muha? Vgrajeno ima celo highsider funkcijo, nekaj kar pri ostalih ne vidiš.
Suckmyballs
25. 06. 2021 16.15
+4
Tale bo ubil sebe in še koga zraven, lahko je bog motorja, ampak to je očitno vse kar ima v življenju, ker ne ceni niti lastnega zdravja
iz onega v one
25. 06. 2021 16.12
-6
tko ko sn reku evo in se že v pesku nazaj igra
RedBullSpielberg1
25. 06. 2021 16.23
+7
RedBullSpielberg1
25. 06. 2021 16.06
+4
Grd padec MM93. Za nightfly - ja nekaj, kar ga nepopisno osreči. Dosti bolj kot pa vseh dohtarjevih 115 zmag skupaj.