MotoGP

Prvi prosti trening Marquezu, drugi pa Zarcoju

Buriram, 30. 09. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., A.V.
Komentarji
97

Dirkači so se iz Japonske preselili na Tajsko, kjer jih v nedeljo v vseh treh motociklističnih razredih čakajo dirke svetovnega prvenstva. V razredu motoGP je v Motegiju zmagal Avstralec Jack Miller, v skupnem seštevku boja za naslov svetovnega prvaka pa je vodilni Francoz Fabio Quartararo. Petek je kot običajno ponudil dva prosta treninga v vseh treh razredih. Uvodnemu jutranjemu treningu, ki so ga dobili Marc Marquez (MotoGP), Augusto Fernandez (moto2) in Tatsuki Suzuki (moto3), je sledil še drugi, ki je razveselil Johanna Zarcoja (MotoGP), Jakea Dixona (moto2) in Ayuma Sasakija (moto3).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvi prosti trening Marquezu, drugi pa Zarcoju
    02:20
    Iz 24UR: Prvi prosti trening Marquezu, drugi pa Zarcoju
  • Iz SVETA: Konec tedna VN Tajske
    03:15
    Iz SVETA: Konec tedna VN Tajske

 

Uvodni jutranji trening v elitnem razredu MotoGP na razmočeni stezi v Buriramu je s časom 1:30.523 dobil osemkratni svetni prvak Marc Marquez (Repsol Honda team).

Kljub zgodnjemu zdrsu na tretjem ovinku je hitro pobral svoj motocikel in nadaljeval v svojem slogu, kar je bilo po prečkanju ciljne črte dovolj, da premaga konkurenco. Devetindvajsetletnemu Kataloncu se je z zaostankom dobrih treh stotink sekunde najbolj približal branilec naslova svetovnega prvaka Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), tretje mesto pa je zasedel zmagovalec zadnje dirke za VN Japonske Jack Miller (Ducati Lenovo Team).

Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) na četrtem mestu je bil zadnji dirkač, ki je za Marquezom zaostal za manj kot desetinko sekunde, na petem mestu pa je končal član Suzukija Alex Rins. Eden od pretendentov za naslov prvaka, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), je z zaostankom dobrih dveh desetink osvojil šesto mesto, medtem ko so se Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing), Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP), Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP) in Jorge Martin (Prima Pramac Racing) uvrstili od sedmega do desetega mesta.

Na drugem prostem treningu je Marqueza na vrhu zamenjal izkušeni Johann Zarco (Prima Pramac Racing), ki je v igri stotink za las prehitel najbližjega zasledovalca Bagnaio (+0.018). Tretje mesto pa je z zaostankom slabih dveh desetink sekunde zasedel Jorge Martin. Marquez je v primerjavi s prvim treningom tokrat zaostal za najboljšimi, z zaostankom dobrih štirih desetink je prišel na šesto mesto. Predenj sta se na četrto oziroma peto mesto razvrstila Marini in Oliveira. Aktualni svetovni prvak Quartararo je bil osmi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fernandez potrdil odlično pripravljenost (moto2)
V srednjem razredu moto2 je razlika med trenutno edinima kandidatoma za naslov prvaka Augustom Fernandezom (Red Bull KTM Ajo) in Aijem Oguro (IDEMITSU Honda Team Asia) še manjša od razlike med zgoraj omenjenima elitnima dirkačema Quartararojem in Bagniao.

Španca in Japonca ločita pičli dve točki (234:232), kar štiri dirke pred koncem sezone napoveduje spektakularen dvoboj za naslov prvaka. Fernandez je z zmago na prvem treningu potrdil odlično pripravljenost, drugouvrščeni domačin Somkiat Chantra (IDEMITSU Honda Team Asia) je na drugem mestu zaostal za dobre tri stotinke sekunde, tretjeuvrščeni Britanec Jake Dixon (Inde GASGAS Aspar Team) pa je zaostal še za dodatne tri stotinke. Ogura ima za seboj tudi zelo soliden uvodni trening na četrtem mestu, Filip Salac (Gresini Racing Moto2) pa je s petim mestom zaokrožil najhitrejšo peterico.

Drugi prosti trening je nekoliko premešal karte na vrhu. Fernandez je bil še vedno odličen, tokrat tretji. Za najhitrejšim, Britancem Dixonom, je zaostal za slabe tri desetinke, med omenjeni dvojec pa se je na drugo mesto vrinil Alonso Lopez iz moštva Beta Tools Speed Up. Ogura je nekoliko poslabšal izid s prvega treninga, po četrtem je namreč nato zasedel sedmo mesto.

Domači adut Chantra bo očitno, podobno kot lani, v igri za najvišja mesta tudi ta konec tedna. Da pozna stezo do zadnje podrobnosti, ni treba izgubljati besed. Drugemu mestu s prvega je na drugem treningu dodal visoko četrto mesto z zaostankom dobrih treh desetink sekunde za Dixonom. Prvo peterico je zaokrožil nadarjeni Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guevara lahko že na Tajskem postavi piko na i naslovu svetovnega prvaka
Če sta boja za naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu in moto2 še zelo zanimiva in napeta, pa v najšibkejšem razredu moto3 bolj kot ne prevladuje prepričanje, da si je Izan Guevara (Gaviota GASGAS Aspar Team) že privozil odločilno prednost pred konkurenco.

Petinštirideset točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem in hkrati moštvenim kolegom Sergiom Garcio bi štiri dirke pred koncem sezone moralo zadostovati za ubranitev omenjene prednosti. Na prvem treningu je najhitrejši krog uspel Japoncu Tatsukiju Suzukiju (Leopard Racing), ki je drugouvrščenega Španca Jaumeja Masio (Red Bull KTM Ajo) prehitel za slabe tri desetinke sekunde. Na tretje mesto pa se je zavihtel Italijan Andrea Migno iz moštva Rivacold Snipers Team. Trenutno tretjeuvrščeni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva Dennis Foggia (Leopard Racing) je bil na obeh treningih precej zadržan: prvega je zaključil na zelo skromnem 20. mestu, drugega pa na devetem. 

Drugi trening je pripadel Suzukijevemu rojaku Ayumi Sasakiju (Sterilgarda Husqvarna Max), Suzukiju je uspela še ena odlična vožnja za drugo mesto, tretji pa je bil član moštva SIC58 Squadra Corse Riccardo Rossi

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mrtvi tek za naslov prvaka med Quartararojem in Bagnaio se nadaljuje
Dirkači se po treh letih znova vračajo na Tajsko, kjer bo v Buriramu dirka za točke svetovnega prvenstva. Šele tretjič bo na sporedu VN Tajske, lepe spomine ima Marc Marquez, ki je zmagal na obeh dirkah. Slednji je nazadnje na dirkališču Chang leta 2019 z zmago zapečatil svoj osmi naslov svetovnega prvaka. V spominu je ostal izjemen boj s takratnim novincem Quartararom, ki je bil odločen šele v zadnjem krogu.

Leto prej je Marquez v boju za zmago premagal Andreo Doviziosa, kar je bila tudi leta 2018 ključna zmaga, s katero je Hondin as poskrbel za svoj sedmi naslov svetovnega prvaka. Marquez je prav na VN Japonske dokazal, da se počasi, a zanesljivo vrača med najboljše. V kvalifikacijah je bil najboljši, na dirki je zasedel četrto mesto, Tajska pa mu, vsaj kot kažejo rezultati, ustreza in bo znova nevaren v boju za najvišja mesta.

V razredu motoGP je boj za naslov vedno bolj zanimiv. Dirkač Yamahe Fabio Quartararo je že nekaj časa v vodstvu (219 točk), toda točkovna razlika precej niha. Pred dirko na Japonskem je imel 10 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Francescom Bagnaio, po dirki je prednost malce zrasla na 18 točk, ker je Italijan pri moštvu Ducatija v Motegiju odstopil, Francoz pa je zasedel osmo mesto. 

Do konca sezone so samo še štiri dirke, v igri pa je še 100 točk, kar pušča še veliko manevrskega prostora, prostora za napake praktično ni več. Precej blizu vodilnemu dvojcu je po točkah tudi Aleix Espargaro. Španec pri moštvu Aprilie je zbral 194 točk, je bil pa prav tako nezadovoljen po japonski dirki, saj je ostal brez uvrstitve in točk. 

Jack Miller je zmagal na zadnji dirki na Japonskem.
Jack Miller je zmagal na zadnji dirki na Japonskem. FOTO: AP
Urnik za VN Tajske
Urnik za VN Tajske FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
02. 10. 2022 20.50
Ni nam vseeno
01. 10. 2022 09.20
-2
Vprašanje za Dorno niso amaterski navijači ampak kako pomagati vsem tistim navijačem , ki so po četrt stoletja spoznali , da so živeli v zmoti
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 21.43
-2
Vsaka zmaga na Tajskem kateregakoli dirkača kraljevega razreda je vedno prinesla naslov Markecu Marquezovemu....vsakič...Zanimivo , ne ?
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 21.36
-3
Kot je nekdo že napisal , Japonci ne spijo mirnega sna,,,,ampak saj je vseeno , ker se Suzuki itak umika. Lansko sezono pa so imeli težave z nespečnostjo Malezijci...
banancuSLO
30. 09. 2022 21.22
+13
Minili so casi za MM nikoli ves svetovni prvak
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 21.31
-6
Kdo pa je bil ves svetovni prvak ? Mogoče le Ago
Lucky
30. 09. 2022 19.17
-8
Samo preventivno bi bilo treba omeniti gume. Že dolgo nismo brali nič o gumah. Čakamo prvo zmago MM, da vidimo, če se z gumami spet kaj mučka. Zadnjič so sicer bile menda neogrete, kar pa ni bilo ravno v korist MM.
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 21.19
-13
Gume se ne omenjajo več odkar so jih samo za Valentina Rossija delali preko noči...
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 19.01
-11
Huligani v nogometu so v vseh barvah po svetu... huligani v MotoGP pa vselej v rumenem, pa ni važno kam greš... Zanimivo...
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 18.53
-12
Prirejanje pravil Markecu? Kaj pa pravi CAS za 2015 po pritožbi Vanča?
9474
30. 09. 2022 20.58
-11
Nima veze kaj pravi cas, samooklicani doktorji znanosti (motosporta) tu gor so drugace rekli... Kaj pa je cas, da bo njim pamet solil...
mcurry
30. 09. 2022 18.40
+8
A led ne pomaga vec
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.28
+0
Če gre Marquez katerikoli drugi ekipi motoGP, bo Honda v kratkem še en " Suzuki 2023 "
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.20
-3
Japonci ne spijo mirno...to se je dalo vedeti že ob podpisu zadnje pogodbe z Markecom, ko le-ta ni bila za 10 let
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.18
-2
Jaz kot amaterski navijač in zgleda enak nevednež kot vsi navijači iz obeh Amerik stvari očitno vidim napačno. Honda je menda stratosferska...vsaj tista, ki jo vozi Marquezov Markec in ki so mu jo pripravljali že, ko je Valentino še čaral pri Ducatiju .....
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.18
-3
Meni se to ne zdi smiselno...edino paralelo lahko opazimo., da so tudi pri Yamahi po letu 2009 delali motor le za Lorenzovega Jorga, če gledamo le rezultatsko in so ga še delali zanj, ko je že bil pri Ducatiju in kasneje Hondi
Jezdimir
30. 09. 2022 16.25
+7
Komaj se je motoGP spravil v poštene tirnice zopet lahko pričakujemo prirejanje pravil, ogrožanje varnosti dirkačev in posledično veliko dviganja prahu v pesku. Naj si že Španci končno organizirajo lastno prvenstvo v katerem NE bodo za vse enaka pravila, le da bo to tudi v pravilnik zapisano, ne pa da uničujejo motoGP prvenstvo s pristranskim dopuščanjem kršenje pravil samo Marcu. Ko sem na hitro preletel komentarje spodaj mi je hitro postalo jasno da umazano igro po večini podpirajo nogometni huligani, ki roko na srce nimajo dovolj med nogami, da bi sploh sedli na motor, važno jim je da se širi nered, kar pa ni dobro za ta prekrasen šport.
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.12
-5
Night Fly ne spremlja nogometa, da te demantiram že v startu...
madridista07
30. 09. 2022 17.54
-7
Ni nam vseeno mene je imel v mislih verjetno. 🤣🤣 Kaj hočemo ne..... 🤣🤣
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 18.48
-8
Lucky
30. 09. 2022 18.59
-8
Ampak na hitro si tudi stisnu par plusov gospodu iz Švice. Če že fusbal ne gleda, bi mu mogoče lahko svetoval, s čim naj zamenja merlot in burgundca. Ali vsaj mehurčke omeji. Jst alkohola ne pijem, tko, da sem tudi tu čisti amater. Čisto amatersko, sem tudi madridistu stisnu plus. Če imava pr fusbalu različna mnenja, ne pomen, da tule ne morva bit frenda. Vidiš, ni fusbal samo huliganstvo.
madridista07
30. 09. 2022 19.30
-8
Ni nam vseeno ni mi jasno. 🤔 Nekaj na slepo strelja se mi zdi..... Kot vedno.....
mcurry
30. 09. 2022 16.15
+5
Podlez se je poslepau za fabiem
Lucky
30. 09. 2022 16.21
-7
Ti, a je sejsej MM vsaj malo všeč, da je ne pustiš več komentirat?
Lucky
30. 09. 2022 16.01
-6
Gospod iz Švice nas prepričuje, da se je moral MM na silo vrnit. Menda zato, da dvigne gledanost in zanimanje. Ampak MM menda nima navijačev. Nekak ne gre skup tole. Dalje pravi, da moraš imeti oko, da vidiš, kako superiorna je Honda. Za njegovo izvežbano oko, je diplopija mala malca. S tem nima težav. Ampak merlot in burgundc, s katerima je prepojena njegova evropska kri, bi pa znala bit problem. Sploh v povezavi z mehurčki. To bi pa znala bit težava, tudi za tako izvežbano oko. To bi bil moj amaterski prispevek, ki slovenistično ne izgleda najbolje. Zato bo dobil od jezdića x 15 precej minusov.
madridista07
30. 09. 2022 16.12
-3
Lucky ima smisel pisat sploh kaj?? Ni škoda časa.... Meni mojega sedaj, ko za nazaj razmišljam je.... Nimamo za burek mi amaterski navijači Honde in Marqueza...
Lucky
30. 09. 2022 16.18
-8
Smeha je kolk češ. Sploh ko ni nam vseeno, vključi svoj motor.
madridista07
30. 09. 2022 20.55
-9
Tota je dobra ja. 🤣. Ni nam vseeno nam daje smeha.... Pa še vse kar napiše nasplošno drži.... 😆 Pa nima jezdič časa nič napisat, ker iz vseh profilov kaj jih ima minuse deli vsem nam, ki smo drugačnega mnenja kot on.... 🤣🤣🤣
mr_cat
30. 09. 2022 21.32
-1
@ni nam vseeno je leganda..... Kolk se lohk smejis k rumenim picekim na ironicen nacin daje vedet, da so bedoidi
Uros Mlinar
30. 09. 2022 14.24
+16
Sam trening na tekmi pa BUUMMMM93
Night fly
30. 09. 2022 13.37
+13
Kot sem ze napisal , Japonci ne spijo mirnega sna , se evdno ne vedo kaj bo Honda HRC naredila po 3 sezonah stagnacije .To je ogromno ,in samo taka mogocna firma si to lahko privosci . Dalje ,,,,Alzamora ,, prvi moz druzinskega podjetja Markota skace se je po dveh desetletjih ´´locil ´´ od MM in oceta , kar je skoraj en sok za poznavalce , zdaj pa tenko piska se en sponzor ,ki bo verjetno koncal v bankr..... , vse to je tudi vzrok , ,se posebno pa ultimatum Honde ,da se mora MM absolutno pojaviti v Aragonu , in se je ,ceprav ......... Dobil je zeleno luc , tako da vsi ,,, honda ,Dorna ,Fim , in organizatorji dirk dvignejo rating ,in da v kase pride vec denarja . Toda vsi dobro vedo , da ta zvezda -MM pocasi pada v oblivion .... tudi telo ima svoje zemeljske limite . ....nikakor pa MM noce sokirati javnost z nenadnim odhodom , po drugi strani pa ---clovesko gledano , je naredil veliko , dosegel tudi , financno je fit ,in ovir za preskok v nov posel nima ,,,tako da . Naj se uci od VR , kot se je v zacetku svoje kariere ...... naj gre na Ranch ,naj se malo popeljejo po pisti ,potem pa na prsut , vince in kramljanje ........mogoce spozna kaksno brhko talijanko .
Drumbass
30. 09. 2022 13.53
-16
ti si tapravi za v naš parlament...kup nakladanja,laži..pluvanja.in blage veze zakaj se gre....
rambo153
30. 09. 2022 13.37
-17
jooooj koliko kompleksov je MM93 nabil raznim muham,gnezićim..to je neverjetno koliko sovraštva primitivnega..priznajte si da je najboljši vseh časov in vam bo lažje..go MM93!!!!!
Night fly
30. 09. 2022 13.23
+19
madridista07 30.09.2022, 11:25:41 -6 Mi smo amaterski navijači torej? Za kakšnega se pa imaš ti??///////////////amater -ski so nekateri zato , ker niti ne preberejo tistega kar kdo napise .......... bi se rad uvrstil med njih ,ali boste se enkrat dobro ,pozorno prebral prvi stavek mojega spodnjega zapisa . Jezus ,kaj si naredil na tej zemlji .................
madridista07
30. 09. 2022 14.23
-8
Fly dobro sem prebral prvi stavek vašega/tvojega posta.... Ne skrbi ti za Jezusa..... On je že vedel kaj dela...... Fajn bodi.
madridista07
30. 09. 2022 15.23
-8
Sicer pa fly sam sebe imam za amaterskega navijača, ker imam dovolj pametnega drugega dela, kot pa pisanje nekih reči tu gor, ki so na podlagi govoric..... Brez dejstev......
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.22
-8
Kaj je naredil ? Očitno ni dal talenta tistemu za katerega so 26 mislili, da ga je...
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 12.45
-18
In za koga navijajo nevedni Tajski navijači ? Za koga pa naj ? Je še sploh kdorkoli , kadarkoli razen Markeca Marquezovega zmagoval za VN Tajske v kraljevskem razredu ?
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 12.46
-19
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 12.51
-19
Po 5 minusih imam občutek, da sem spregledal še kakšnega zmagovalca...če je ,se vnaprej opravičujem
cbrman
30. 09. 2022 13.52
-21
Najboljše, da Tajski navijači navijajo za Rossija, bo našim profičem polepšalo dan , samo ne navijat za Markeca....
Ni nam vseeno
30. 09. 2022 17.24
-10
Tudi za košarkaški Dream Team iz Barcelone 1992 ni bilo potrebno navijati