MotoGP

Nakagami izkoristil podporo HRC-ja: Morda se bom kmalu boril za stopničke

Jerez, 29. 07. 2020 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
21

Eno najlepših presenečenj nedeljske dirke razreda motoGP je bil zagotovo japonski dirkač LCR Honde Takaaki Nakagami. Ne le, da je osvojil četrto mesto na dirki za VN Andaluzije, nizal je zelo dobre čase tudi na treningih. Kot je razkril Japonec, se glavni razlog skriva v temu, da je dobil boljši vpogled v podatke Marca Marqueza in svoj način vožnje poskusil prilagoditi Katalončevemu. "Če bo šlo tako naprej, se bom kmalu boril za stopničke," je prepričan.

Avgust bo za dirkače razreda motoGP vroč, kot še nikoli prej. Ne le dobesedno, vroče bo tudi kar se tiče dogajanja na stezi, saj bodo dirkači razreda motoGP od 9. do 23. avgusta odpeljali kar tri dirke (VN Češke, VN Avstrije in VN Štajerske).

V karavani motoGP inženirji pogostokrat pravijo, da ni pametno kopirati sloga dirkanja drugega dirkača, a Takaaki Nakagami se pred VN Andaluzije ni preveč oziral na to. S pridobljenimi podatki dirkanja aktualnega prvaka Marca Marqueza in nasveti HRC-jevega tehničnega direktorja Takea Yokoyame je svoj slog dirkanja na hondi namenoma prilagodil Marquezovemu slogu. In to se mu je močno obrestovalo. Ne le, da je dobil drugi in četrti prosti trening, na koncu je na izjemno težko dirki s svojo hondo (2019) pristal na izvrstnem četrtem mestu. Za primerjavo: prvo dirko je zaključil šele na desetem mestu. "Pretekli konec tedna nisem najbolje razumel, kako obvladati ta Hondin motocikel 2019, za katerega vsi pravijo, da je težji in fizično naporen za obvladovanje v hitrih krogih. Res je zahteven motocikel, toda ima velik potencial," je težave z VN Španije opisal Nakagami. 

Takaaki Nakagami zaseda 4. mesto v skupnem seštevku sezone razreda motoGP.
Takaaki Nakagami zaseda 4. mesto v skupnem seštevku sezone razreda motoGP. FOTO:

Japonec je imel precej sreče pri tem, da se je na prvi dirki sezone poškodoval Marc Marquez, gonilna sila Hondine ekipe, ki prejme daleč najboljšo podporo tehničnega osebja. Ker je Marcov nastop na drugi dirki visel v zraku oz. na začetku sploh ni bil predviden, se je Honda v želji po čim boljšem rezultatu posvetila drugim dirkačem. Cal Crutchlow je v Jerezu nastopal poškodovan, zato je večino pozornosti inženirjev tokrat pobral Nakagami. In izplačalo se je. "Po prvi dirki smo jaz in moja ekipa temeljito preverili moje in Marcove podatke in primerjali moj slog dirkanja z Marcovim. Marc namreč zelo dobro ve, kako se prilagoditi na ta občutek 'težkega motocikla'. Iz podatkov sem razbral, kako se Marc spopada z motociklom," je enega od ključev do izjemnega napredka v zgolj nekaj dnevih opisal japonski dirkač. 

"Ena od odločilnih stvari je le malce drugačna nastavitev motocikla, toda zaradi tega sem popolnoma spremenil svoj slog dirkanja. Poskušal sem dirkati na Marquezov način. Ne morem ga povsem kopirati, toda skušal sem voziti, kot vozi on, kot on obvladuje motor," kopiranja konstruktorskega kolege ni skrival Japonec. "S tem sem poskusil v petek in takoj sem se na motorju počutil bolj udobno in bolj preprosto ga je bilo voziti, časi krogov pa so bili precej bolj konstantni. To je ta razlika," je nadaljeval Nakagami. 

Takaaki Nakagami
Takaaki Nakagami FOTO: MotoGP

Številka 30 razreda motoGP je še dodal, da je imel zaradi odsotnosti Marca precej večjo podporo tehničnega osebja. "Ker Marc ni mogel dirkati, je Takeo minuli vikend bil precejkrat v moji garaži in temeljito preveril moje podatke in jih primerjal z Marcovomi, ob tem pa mi svetoval, kako zavirati z motorjem, kako to počne Marc, naj še jaz poskusim. Imel sem precej toplo podporo s strani HRC-ja in to je zagotovo dobro za prihodnost," je izboljšanje odnosov z vodstvom ekipe še opisal Nakagami. "Kot ste lahko videli, je vse skupaj zelo pomagalo. Videli ste lahko, da se rezultati izboljšujejo. Pogoji so bili zelo zahtevni, saj je bilo manj oprijema kot pretekli teden, toda naši krogi so bili hitrejši," je dodatne razloge za optimizem našel dirkač poltovarniške ekipe LCR Honda Idemitsu.

Nakagami si v naslednjih dirkah želi storiti še korak naprej in se morda uvrstiti na svoje prve stopničke v karavani motoGP. "Upam, da se bom lahko še kaj naučil. Vedno gledam Marcove podatke in jih skušam dobro razumeti. Naslednja dirka bo na povsem drugačni stezi (Brno, op. p.). Tudi Marc se bo vrnil in ostal bom osredotočen na Marcove podatke. To je moj cilj in če bom pri tem uspešen, se bom za kmalu boril za stopničke," je prepričan Japonec.

Dirkači si bodo morali pred nadaljevanjem sezone sicer pošteno odpočiti, saj jih nato čaka zares peklenski ritem. V avgustu bodo namreč odpeljali tri dirke v treh tednih. Sezona se bo nadaljevala v slovenskim ljubiteljem motociklizma še kako priljubljenem Brnu (drika bo 9. avgusta), nato pa sledita še preizkušnji v sosednjem Spielbergu v Avstriji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
29. 07. 2020 20.57
-56
Hondo zna krotit sam eden čudež,sliši na ime Marc,je profesor,že od prvega leta,ko se je vsedel na njo,po stonerju...vsi ostali,so drugoligaši.Amen.Pika.
.jezdimir
29. 07. 2020 21.13
+51
...pol si se pa zbudu, dej še enkrat preberi zadnja dva stavka, morda pa ti kapne, da bo Nakagami od sedaj imel polno podporo Honde...kaj pomeni njegova izjava , da je Honda sedaj lažje vodljiva in hitrejša pove vse in še več...hehehe
Profesormarck
29. 07. 2020 21.29
-47
cmirko,ti si raje vse preberi..pravil je,da je vse nastavitve kopiral od Profesorja Marca,to je prvo,drugo je pa to,da Marc pove vedno mehanikom,kaj naj naredijo..(kot rozek,ji je vedno ukradel nastavitve jürgenu,pri yamahi)..še kaj ne veš? Povej,ti bom napisal.he,he,he
Profesormarck
29. 07. 2020 21.31
-49
..pa lahk bi ti že kapnilo,da smo te prebrali,ko si nabijaš pluske..saj nimaš nobenga ,ki bi ti ga dal,vsaj enega.
AS1983
29. 07. 2020 20.29
+31
Nakagami je bil eno od pozitivnih presenecenj s strani honde, mu privoscim 1.stopnicke v razredu motogp
.jezdimir
29. 07. 2020 19.52
+44
Dejstvo je da bi se s podporo HRCja vsak lahko boril za stopničke oziroma zmage, Dorna jim omogoča da so najboljši, dirkači pa so manj pomembni...hehehe
Profesormarck
29. 07. 2020 20.31
-47
res je,lorenzo je bil eden tak,kot ti praviš.ha,ha,he,he,he
.jezdimir
29. 07. 2020 20.49
+56
Ti pa si naiven, Horheja so pri Hondi zaposlili da ne zmaguje z Ducatijem, povsem druga zgodba je Nakagami, Japonci imajo z njim velike načrte, kar se zaveda tudi Markec, zato hiti nazaj na dirke, točno ve da vsakemu ki Honda zaupa najboljši motor lahko zmaguje, še bo veselica...hehehe
Profesormarck
29. 07. 2020 20.56
-49
ej ga cmirko,kake ti streljaš...honda je zaposlila jürgena,da ne bi zmagoval? Ej ga,prvoaprilska šala,ni kaj.Plačali so mu milijone,da ne bi zmagoval z njihovim motorjem.ha,ha,ha..pust drogo-škodi ti.he,he,he
.jezdimir
29. 07. 2020 21.08
+52
Ni čudno da si gradbinec, ko pa si tolk naiven...hehehe
Profesormarck
29. 07. 2020 21.33
-48
jaz vsaj delo imam,ti si pa na socialki...slovenski.
SamŠeSTRUP
30. 07. 2020 16.29
-16
Haha.. je reku jezdić, da so JL zaposlili da ne zmaguje.. a sam trdiu da bo šolu MM na hondi.. pa kje to bajde no.. dej povej jezdić, kwa si skos v skledo pljuvaš.. da te ni sram nabijat pa nabijat.. bolano res.. hehehe
Profesormarck
29. 07. 2020 17.38
-59
Vse se vrti okrog Profesorja Marca Marqueza,vsi ga poskušajo kopirati,tud rozek ga je.Brez Marca bi bila to bingo igra za starce.....Naslednjič je Profesor že nazaj z počitnic,prvo mesto je že oddano.he,he,he,he
VirusX
29. 07. 2020 17.31
+59
Aziati še v moto GP kopirajo, če ne drugega pa stil vožnje 😂
Kaktusy
29. 07. 2020 21.05
+55
Brezkrbi da ne gre za kopiranje Markeca ampak za najboljše Hondine mape...hehehe
rr3
30. 07. 2020 08.29
-37
Krutisiromak, na Debelem rtiču bodo vsi veseli, če ti bo končno uspelo spacat prilagojeni tečaj Slovenščine. Boš mogoče vsaj delno sposoben prebrati še kakšno novico o MotoGP, da ne bo trpela okolica zaradi tvoje fobije pred MM.
Kaktusy
30. 07. 2020 08.37
+36
Lepo da deliš svoje izkušnje iz prilagojenega programa...vsi sočustvujemo s teboj, upam da ti bo sedaj lažje.
rr3
30. 07. 2020 08.44
-33
Važno je, da imaš ti upanje. Le pogumno naprej, skozi evolucijo so tudi opice shodile.
Kaktusy
30. 07. 2020 08.54
+30
Kot vse kaže se s Korlom dereta izza istih jasli.
SamŠeSTRUP
30. 07. 2020 16.30
-25
in od kje so dobili najboljše mape, kruta laž? Od rossija iz prazgodovine? Hehehe
marko turnsek
29. 07. 2020 16.56
+62
Bravo le tako naprej