MotoGP

Espargaro prvič dobil kvalifikacije, 'kaznovani' Zarco tretji, padec Rossija

Spielberg, 22. 08. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J., J.B., J.K.
Komentarji
70

Kvalifikacije pred dirko za VN Štajerske v razredu moto3 je v kaotičnih razmerah dobil Argentinec Gabriel Rodrigo. Na stezo se je namreč zlilo olje, ki je poskrbelo za nekajminutno prekinitev. Najboljši čas kvalifikacij je v motoGP (nepričakovano) postavil Španec Pol Espargaro. Drugi čas je postavil Japonec Takaki Nakagami, tretjega pa Francoz Johann Zarco, ki pa bo zaradi kazni nedeljsko dirko začel iz garaže. Za konec se je v razredu moto2 "pole positiona" razveselil Španec Aron Canet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Espargaro prvič do najboljšega štartnega položaja
    02:11
    Iz 24UR: Espargaro prvič do najboljšega štartnega položaja
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred dirko za VN Štajerske
    05:03
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto2 pred dirko za VN Štajerske
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN Štajerske
    05:57
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP pred dirko za VN Štajerske
  • Padec Valentina Rossija v zaključku prvega dela kvalifikacij pred dirko za VN Štajerske
    00:54
    Padec Valentina Rossija v zaključku prvega dela kvalifikacij pred dirko za VN Štajerske
  • Vrhunci kvalifikacij moto3 pred VN Štajerske
    01:49
    Vrhunci kvalifikacij moto3 pred VN Štajerske
  • Zaključek tretjega prostega treninga in padec Jacka Millerja na VN Štajerske
    07:19
    Zaključek tretjega prostega treninga in padec Jacka Millerja na VN Štajerske

Na kvalifikacijah v moto3 je organizatorjem zagodel Jaume Masia, ki je po padcu v prvi skupini svoj motocikel pripeljal v bokse, s tem pa se je velik del dirkališča umazal z oljem, ki je puščalo iz njegovega motorja. Kmalu zatem je v drugi kvalifikacijski skupini kar nekaj dirkačev zdrsnilo in končalo v pesku, zaradi česar so organizatorji za nekaj minut prekinili dogajanje. Na koncu je kvalifikacije dobil Argentinec Gabriel Rodrigo.

Iz prve startne vrste bosta nedeljsko preizkušnjo začela še Raul Fernandez in Tacuki Suzuki. Druga vrsta bo v znamenju italijanskih dirkačev Tonyja Arbolina in Celestina Viettija, kot šesti pa bo začel John McPhee. Sila zanimivo dirko obeta tudi slab izid vodilnega v skupnem seštevku Alberta Arenasa, ki je za las ujel tretjo startno vrsto in se bo na lov na stopničke podal kot deveti. Pred njim sta še Dennis Foggia in Ai Ogura.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Suzuki v Spielbergu odlično razpoložen
Suzukijev Joan Mir, drugi na VN Avstrije preteklo nedeljo, je potrdil odlično formo na dirkališču v Spielbergu s prvim mestom na tretjem prostem treningu, ki je odločal o prvi in drugi skupini na kvalifikacijah. Med deseterico se znova ni uspelo prebiti Valentinu Rossiju, ki ga tako čaka prva kvalifikacijska skupina. Kazalo je, da bo v njej nastopil tudi Jack Miller na ducatiju, ki je nekaj minut pred iztekom ure doživel padec, po katerem se ni več vrnil na stezo. A Avstralec je postavil ravno dovolj dober čas, da si je priboril deseto mesto in posledično boj v drugi skupini. 

Sobotni dopoldanski trening je na drugem mestu sklenil vodilni v skupnem seštevku Fabio Quartararo, ki mu je sledil Japonec Takaki Nakagami. Andrea Dovizoso je bil četrti, Maverick Vinales peti, Pol Espargaro pa šesti. Skoraj vsi dirkači so prav na tretjem prostem treningu postavili svoj najboljši čas pred kvalifikacijami, med deseterico so tako pristali še Miguel Oliveira, Franco Morbidelli, Alex Rins in že omenjeni Miller. Med neposrednimi potniki v drugi del kvalifikacij je le Vinales svoj najhitrejši čas postavil že v petek. Aktualnega šampiona v Spielbergu seveda ni, Španec izpušča še četrto zaporedno dirko po padcu in poškodbi na uvodni. Tudi tokrat ga je zamenjal Nemec Stefan Bradl, ki pa vnovič ni blestel na prostem treningu in kvalifikacijah. Podobno v ozadju se je vse proste treninge in tudi kvalifikacije "vozil" Alex Marquez, tako da je Hondin obet pred nedeljsko dirko, ob odsotnosti prvega moža Marca Marqueza, klavrn.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na startu kvalifikacij ni bilo niti Italijana Francesca Bagnaie, ki se je poškodoval v Brnu in ga je tudi tokrat zamenjal rojak Michele Pirro. Na startu v sobotnih kvalifikacijah je bil tudi Francoz Johann Zarco, ki je nastopil kljub dejstvu, da je kaznovan in bo nedeljsko dirko moral začeti iz garaže. Še več, Francoz se je preko počasne skupine kraljevega razreda skupaj z Italijanom Danilom Petruccijem uvrstil v hitrejšo skupino. Na dobri poti za preboj med najhitrejše može je bil tudi legendarni Valentino Rossi, ki je zelo solidno opravil s kvalifikacijami, a ga je polomil na enem izmed zadnjih ovinkov in zletel s steze. Na njegovo srečo brez posledic, a z dobrim občutkom pred nedeljsko tekmo. Hitra skupina je nato poskrbela za zelo dramatični zaključek kvalifikacij, ko je ob koncu najboljši čas prvič v karieri dosegel Španec Espargaro, ki je že ves podaljšani konec tedna v Spielbergu med najhitrejšimi. V prvi vrsti nedeljske tekme mu bo družbo presenetljivo delal Japonec Nakagami, tretji čas kvalifikacij pa je podpisal Francoz Zarco, ki pa zaradi kazni ne bo užival sadov dobro izpeljanih kvalifikacij, saj bo v nedeljo startal iz garaže.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španec Aron Canet je preprečil (skoraj) popoln dan ekipam Red Bulla, saj je dirkač ekipe Openbank Aspar postavil najboljši čas kvalifikacij razreda moto2 pred rojakom Jorgejem Martinom in Tecuto Nagašimo (oba Red Bull KTM Ajo). Canetov čas 1:28,787 sekunde je bil neulovljiv za Španca (+0,118 sekunde) in Japonca (+0,370), Canet pa se je tako kot Espargaro v motoGP prvič v karieri razveselil najboljšega startnega položaja v svojem razredu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tradicionalno so kvalifikacijski dan v Spielbergu s tretjim prostim treningom pred peto preizkušnjo sezone – VN Štajerske – odprli dirkači najšibkejšega razreda moto3. Poslednje "ogrevanje" pred kvalifikacijami je dobil Španec Sergio Garcia, pred rojakom Raulom Fernandezom in Italijanom Celestinom Viettom. Ta se je izkazal že na petkovem prostem treningu, tako da bo brez dvoma v nedeljo eden glavnih favoritov za stopničke. Spomnimo, na drugem prostem treningu pred VN Štajerske je bil v moto3 zelo hiter Tacuki Suzuki, s prvim časom tega dela, za njim se je uvrstil Argentinec Gabriel Rodrigo, kot tretji pa je s petkovim preizkusom končal Italijan Tony Arbolino, na prvem je bil pred vsemi Italijan Celestino Vietti pred Špancema Albertom Arenasom in Jeremyjem Alcobo. Kar 21 dirkačev je na tretjem prostem treningu bilo znotraj sekunde, kar vnovič obeta zelo nepredvidljivo in zanimivo nedeljsko dirko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jorge Martin z rekordom steze 
Tretji prosti trening dirkačev moto2 je postregel z novim najboljšim časom dirkališča v Spielbergu v tem razredu. Vpisal ga je zmagovalec minulega vikenda Jorge Martin. Veliko pozornosti je požel tudi padec Sama Lowesa v prvem ovinku, a jo je Britanec na srečo odnesel brez poškodb in bo nared za kvalifikacije. Lowes je sicer v skupnem seštevku prostih treningov zaključil kot drugi, za Martinom in Marcom Bezzecchijem ter pred tretjim Remyjem Gardnerjem. Četrti je bil še en Britanec Jake Dixon, ki je svoj najboljši čas postavil v soboto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Štajerske
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avtokrosist1
23. 08. 2020 11.06
-3
ku se Rossi igra s kanglico pa lopatko tud vrstnga reda kvalifikaci ni nikjer,sem mislu da bo letos osvoju deseti naslov ,ko ni Marguesa pa se posloviv ,pa je še vedno dvajset hitrejših tko da se bo vrjetn sam posloviv
iga_biba
22. 08. 2020 21.11
-16
legendarni Valentino Rossi, ki je zelo solidno opravil s kvalifikacijami, dosegel odlično 14 mesto (za njega). Lahko bi bilo še slabše. Niti s to Yamaho med prvih deset, kako bo šele s Petronasovo. Žalostno za bivšega 9x.
catgod
22. 08. 2020 18.16
-17
Gigi....daj ze 1x ZAR pod rit GP20.....da pokaze kako vozit dukatija
avtokrosist1
23. 08. 2020 11.10
-4
Gigi ve da je naredili neumnost ko niso poslušal Lorenza,po Stonerju edini ki je biv materjal za prvaka na Ducatiju,pa tud za napre slabo kaže
Carmennula
22. 08. 2020 17.38
+12
Rossi bo zmagal..
catgod
22. 08. 2020 18.07
-19
Zeltweg11
22. 08. 2020 17.36
-17
Različni tekmovalci na vrhu kvalifikacij ali dirk, to je vsekakor bolj zanimivo za gledalce, zanimanja za motociklizem pa to ne veča ali manjša. Pravi ljubitelji motogp obcudujemo hitrost in neverjetne manevre, spektakularno driftanje v ovinke, reševanje gotovih padcev ali fizikalno skoraj neverjeten kot nagiba. Zato že s teškim srcem pričakujemo vrnitev Kralja Marqueza na dirke.
LightningBolt
22. 08. 2020 17.57
-28
Me zanima pod kakšnim nagibom je MM93 izvajal manevre, ko je ob odpiranju oken zadriftal svež zrak, da je na meji fizikalnega neverjeten do oktobra.
Zeltweg11
22. 08. 2020 18.07
-11
Glej Nojz, ne vem. Je pa iz tvojega komentarja čutiti podrejenost jezdimirju v slogu "pljuvaj po MM". Verjetno imata prav, jaz sem te superlative o MM93 povzel po Auto Motor Sport portalu, ki ima v Evropi zelo ugleden polozaj poročanja o motoršportu. Torej oprostita "Oznanjevalca nove resnice o Marquezu" .
LightningBolt
22. 08. 2020 18.54
-18
Ej... Ful sem dolg odgovor napisal, skoraj zaključil, nato pa nekaj narobe pritisnil in je šlo v nič. Ni šans, da napišem še enkrat. V kratko: satiričen odziv. MM je dober. Skos ne bomo resni in sterilni v odgovorih. Zaradi nekaterih primitivcev v komentarjih si ne bom odvzel svobode do prostega pisanja satiričnih misli. Kriv je Puig. Njegova izjava o oknih je za mene izjava leta. Zato se bom do konca leta štosiral na ta račun. Rossi je legenda.
Zeltweg11
22. 08. 2020 19.11
-19
Kolker se spomnim, je Alex začel s to zgodbo o velikem oknu?
LightningBolt
22. 08. 2020 19.12
-18
Zeltweg11
22. 08. 2020 19.15
-14
Sicer pa te razumem, Nojz. Kot Rossi fen se seveda ne moreš premagati, da ne bi na takšen ali drugačen način, ali s satiro ali s sarkazmom dregnil v Marqueza, pa magari se za hip poistovetiš z troli kalibra jezdić ali dieeinemeister, enostavno nebeško fini občutek je to, a ne Nojz? 😀
LightningBolt
22. 08. 2020 19.33
-17
Na nek način imaš prav. Kot fan od valeta se bom dregnil v mm. To je nekako logična povezava. Obenem se v navijaštvu vedno dogaja to: navijač nekega športnika/kluba drega v nek drug klub/športnika. (Olimpija/maribor je čisto tradicionalen primer). Zdaj pa: verjetno je razlika ali je to stvar nekega neškodljivega humorja ali pa hujše deviantnosti. Zato se z omenjenima ne poistovetim. Obenem pa: pišeš kot da bi naj samo rossi fani dregali v druge. Jaz pravim nasprotno, ta pojav je prisoten pri navijačih vseh športnikov in če ni vulgaren, sovražen, ipd, je čisto ok, da včasih koga malo dregnejo. Pod nekim drugim člankom sem komentiral, da bi rossi zaradi starosti rabil še kakšen dan več, da bi se pozdravil. Pa sem rossijev navijač. Je kaj narobe? Pomoje, da ne. (Zanalašč sem večkrat uporabil tvojo besedo dregniti...mogoče ti je to všeč). Hhhhhhhhaaaaa.
Uporabnik458403
22. 08. 2020 16.51
+23
Jutri bo max 23 🔆, tudi je moznost dezja, steza ne bo prav suha, ker bo ponoci dezevalo....... TO POMENI da danasnji rezultati ne bodo kar prida pomembni le dobro startno mesto
Callux
22. 08. 2020 16.49
+18
Super kvalifikacije za Pola in zaslužen prvi pole tudi za KTM.. Jutri bo še zelo zanimivo glede na to kako skupaj so vsi dirkači.. Glede jutrišnje dirke si najbolj želim videti dober rezultat Oliveire, ki bi si zaslužil malo sreče, predvsem pa da ne bi bilo padcev tako kot prejšnji vikend.. Marca pa glede na zadnje informacije, ki jih je danes razkrila Honda, ne bo na stezo vsaj še dva meseca, če ne celo tri..
Uporabnik458403
22. 08. 2020 16.58
+24
Callux...... Jutri bodo razmere cisto drugacne kot so bile danes...... Po mojem bo kar drugacni razplet kot je starstna vrsta........
Callux
22. 08. 2020 17.02
+18
Mogoče bo res, bomo videli.. Zanimivo bo v vsakem primeru po mojem mnenju :D
Uporabnik458403
22. 08. 2020 17.07
+19
Callux.....ja zanimivo bo sigurno, se posebej, ker bo nocno vecurno dezevje spralo ves oprijem..... Jaz pricakujem stare macke v ospredju predvsem Dovija
.jezdimir
22. 08. 2020 17.12
+11
Dogajanje je vedno bolj nepredvidljivo, kar je dobro za ta šport. Naveza Dorna-Honda-Markec je motoGPju naredila ogromno škode in dodobra omajala kredibilnost rezultatov, s tem se strinja vse več ljubiteljev tega športa.
Dermeister
22. 08. 2020 17.41
+17
Korl, to samo po tvojih teorijah, ki so na nivoju vaških mopedistov.😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Zeltweg11
22. 08. 2020 18.08
-14
Je rekel glavni preiskovalec IP-ja. A si ga iskal z lopato? 😀
catgod
22. 08. 2020 18.11
-20
Rko kt je tvoje iskanje IPja ....teorija😊
AS1983
22. 08. 2020 16.26
+2
Mogoce bo pa ducati oz. Dovizioso jutri premagan, bi privoscil se eno zmago mostvu ktm, si zasluzijo
moto-gp
22. 08. 2020 16.30
+1
catgod
22. 08. 2020 16.00
-30
Rosi ma spet dobr obcutek za dirko....
moto-gp
22. 08. 2020 16.06
+8
Kaktusy
22. 08. 2020 16.13
+28
Muci tole se mi zdi čist nepotrebna provokacija.
Dermeister
22. 08. 2020 16.23
+29
Pomanjkanje IQ-ja je pač huda stvar pri muciju, morda tudi traume iz otroštva.😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
catgod
22. 08. 2020 16.50
-25
Spet so se vzgal .....kk enostavno je tejle papke j v glavo
Kaktusy
22. 08. 2020 16.56
+28
Dej Muci pamet v glavo, še Korl je odnehal, nisi opazil?
SamŠeSTRUP
22. 08. 2020 17.01
-30
vr se pa rad igra v peskovniku... a neda krutalaž, baušelar, jezić in co.
Kaktusy
22. 08. 2020 17.19
+26
Če te to zadovoljuje te ima zakaj skrbet, ubožec.
Dermeister
22. 08. 2020 17.41
+25
Smo vidli, kdo se je v Jerezu rad igral v pesku ali pa kar letel po pesku, če želiš.
Zeltweg11
22. 08. 2020 18.59
-19
In zdaj misliš, da si nekaj pametnega napisal, šafla? Če bi imel malo inteligence, bi vedel, da so padci sestavni del tega športa.
SamŠeSTRUP
23. 08. 2020 09.15
-12
me nič ne skrbi.. sam bi mu še kanglico lahko odnesel pa lopatko.. bi mu fullll pasal zraven v pesku.. heheheh
Dermeister
23. 08. 2020 11.49
+3
Korl ne dojemaš komentarjev, zato ne se smešit.
zajcekmilan
22. 08. 2020 15.27
+5
Ke zelo zanimivo kar delajo sateliti ampak me pa zanima, kaj se dogaja s tovarniskimi dirkaci, motorji??
motorist_mb
22. 08. 2020 15.22
+10
Jutri mamo Štajerci prvo dirko pa če še šesta zmaga duca bi bilo sanjsko kraljevanje dalje!
catgod
22. 08. 2020 15.59
-28
catgod
22. 08. 2020 15.09
-35
NAK bo danes na kvalif. prvi
L. Graf
22. 08. 2020 14.36
+2
morgimalo
22. 08. 2020 13.05
-8
Tudi Vinales je danes postavil najhitrejši čas za neposredno uvrstitev v hitrejšo skupino. Včeraj je imel najhitrejši čas 1'24.060
mojcd
22. 08. 2020 12.34
+5
Youtube: Pol Espargaro vs Oliveira again danes na FP3
mojcd
22. 08. 2020 12.36
+8
Posnetek ni cel ampak je espargaro sel prehitevati in oliveiro porinil s steze, pol ga pa gleda....
mojcd
22. 08. 2020 12.34
+4
Youtube: Pol Espargaro vs Oliveira again danes na FP3....
Soti99
22. 08. 2020 11.43
+14
sam da nebo nesreč tak ko prejšn vikend.....napeto bo pa sigurn🙃
mojcd
22. 08. 2020 10.55
+18
Ce jenkdo gledal celoten FP3, Esparago in Oliviera sta imela spet moment, kjer je ocitno samovaecni Espargaro spet pokazal svoj pravi obraz - je ze na jutub
Zeltweg11
22. 08. 2020 10.59
-20
mojcd
22. 08. 2020 12.33
+16
mojcd
22. 08. 2020 12.34
+14
Zeltweg11
22. 08. 2020 13.45
-20
Tale Pol nekaj fejst živčari, naslednje leto bodo živčni zlomi na dnevnem redu, welcome to MM93.
Kaktusy
22. 08. 2020 16.32
+20
O Korl, nov začetek? Upam da tokrat bolj po pameti.
Dermeister
22. 08. 2020 17.42
+22
Dal si je babo za avatar, ampak še vedno vemo kakšna so njegova nagnjenja.😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Dinho8O
22. 08. 2020 10.47
+3
VN stajerske? 😂🙄
mojcd
22. 08. 2020 10.54
+4
mojcd
22. 08. 2020 10.45
+3
Pa to je noro kako so nabasani!