MotoGP

Marc Marquez z rekordom steze in najboljšim startnim položajem vrgel rokavico konkurentom

Portimao, 25. 03. 2023 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Marc Marquez je vrgel rokavico konkurenci. Na sobotnih kvalifikacijah se je osemkratni prvak najprej iz počasnejše prebil v hitrejšo skupino, nato pa "pet do dvanajst" prišel še do najboljšega časa in s tem tudi 'pole positiona' na prihajajoči sprint dirki kot tudi na nedeljski osrednji preizkušnji VN Portugalske. Družbo v prvi startni vrsti mu bosta delala aktualni šampion Italijan Francesco Pecco Bagnaia in Španec Jorge Martin. Prenos kvalifikacij in tudi premierne "sprint" dirke v razredu motoGP na Kanalu A in VOYO. Najhitrejši startni položaj v najšibkejšem motociklističnem razredu moto3 je dosegel Ayumu Sasaki s časom 1:46,798, v moto2 pa je bil najuspešnejši Filip Salac (1:42,323).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Portimau otvorili novo sezono Moto GP
    02:11
    Iz 24UR: V Portimau otvorili novo sezono Moto GP
  • Nova motociklistična sezona pred durmi
    03:37
    Nova motociklistična sezona pred durmi
  • Popkast motoGP sezona 2023
    24:01
    Popkast motoGP sezona 2023
MotoGP – VN Portugalske
MotoGP – VN Portugalske FOTO:
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo, v Portimau, kjer poteka prvi dirkaški vikend sezone, so motociklisti vseh razredov v petek opravili prve proste treninge. V motoGP je bil presenetljivo najboljši Jack Miller na KTM-u. Videli smo številne padce, na tleh se je med drugimi znašel tudi Marc Marquez. Miller je konkurenco šokiral z najboljšim časom kroga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstralec se je najbolje znašel tudi v zmedi na drugem prostem treningu, ki je bil kar dvakrat za dlje časa prekinjen. Najprej skoraj pol ure zaradi tehničnih težav organizatorjev s časomerilci, potem pa žal še po padcu Pola Espargaroja v zavoju številka 10. Izkušenega Španca so z reševalnim vozilom takoj odpeljali v bolnišnico. Kasneje so sporočili, da je bil Espargaro pri zavesti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miller je bil na koncu upravičeno navdušen, saj je v zadnjem hitrem krogu svoj položaj izboljšal za kar 12 mest. Drugi najboljši KTM-ov voznik je bil Augusto Fernandez na skromnem 16. mestu, kar pove veliko o izjemnosti časa, ki ga je postavil izkušeni Avstralec. Na prvem prostem je bil sicer najhitrejši dirkač moštva Gresini Racing (Ducati) Alex Marquez s časom 1'38,782. Joan Mir je s Hondo za Marquezom zaostal 0,045 sekunde. Luca Marini moštva Mooney VR46 je bil tretji najhitrejši z 0,140 sekunde zaostanka. Predlanski prvak Fabio Quartararo je postavil osmi čas treninga z 0,499 sekunde zaostanka za najhitrejšim. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z devetim časom mu je sledil aktualni prvak Francesco Bagnaia (+0,693), 10. čas pa je postavil Alexov brat Marc Marquez (+0,755). Tretji prosti trening je malce presenetljivo pripadel Italijanu Marcu Bezzecchiju, ki je že v zgodnji fazi programa postavil najboljši čas. Zelo se je izkazal prvak iz leta 2021 Fabio Quartataro in nakazal dobre obete za sobotni sprint dirk, tretji čas tretjega prostega treninga je postavil Španec Aleix Espargaro. Aktualni prvak Francesco Bagnaia je bil četrti, Miguel Oliveira peti, Alex Marquez šesti, pod pričakovanji pa je nastopil drugi član tovarniškega Ducatija Enea Bastianini. Zanimivo, da sta oba Ducatijeva manekena, Bagnaia in Bastianini, na tretjem prostem treningu doživela neprijeten padec, ki se je na njuno srečo dobro končal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva kvalifikacijska (počasnejša) skupina kraljevega razreda je iskala dva srečneža, ki bosta nastopila v hitrejši skupini. Marc Marquez se je nemudoma izkazal z odličnim časom, drugo mesto pa so vse do zaključka programa lovili vsi drugi predstavniki prve skupine. Na koncu je bil najhitrejši Miguel Oliveira in si tako zagotovil mesto med elito. Sploh starejši od bratov Marquez je z zgodovinsko gledano najhitrejšim krogom steze v Portimaou vrgel rokavico konkurenci. Boj hitrejše skupine je sprva tehtnico nagnil na stran aktualnega šampiona Francesca Bagnaie, ki je lep čas držal najboljši čas kroga in tudi pole position, nato pa je dobesedno "pet do dvanajst" zablestel Marquez, postavil najboljši čas in ubil dve muhi na en mah ter konkurenci dal misliti ... Tretji čas in s tem prvo vrsto na dirki si je zagotovil Španec Jorge Martin.

Pedro Acosta
Pedro Acosta FOTO: MotoGP

Moto3 in Moto2:
Prvi na stezi na kvalifikacijski dan so bili predstavniki najšibkejšega razreda moto3. V petek je bil sicer najhitrejši KTM-ov Diogo Moreira, drugi najhitrejši čas je postavil Daniel Holgado, tretji pa Kolumbijec David Alonso. V razredu moto2 je prvi prosti trening bil najbolj uspešen za Britanca Jaka Dixona, ki je krog zaključil v minuti, 43 sekundah in 46 stotinkah. Prvi favorit za končno zmago v prvenstvu Pedro Acosta je časom 1'43,051 bil drugi najhitrejši, Manuel Gonzalez pa je za Dixonom zaostal 0,179 sekunde. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že uvodno dejanje sobotnega programa, ki ponuja, kot že rečeno, tudi premierno dirko v kraljevem razredu motoGP pod delovnim naslovom "sprint dirka", je pripadlo najšibkejšemu razredu moto3. V odličnih pogojih in nenavadno toplem vremenu se je najbolje znašel Španec Ivan Ortola, za njim pa sta se zvrstila rojaka Jose Antonio Rueda in David Munoz, ki sta minimalno zaostala. Za omenjeno trojico sta se na tretjem prostem treningu pred VN Portugalske zapeljala najboljša v petkovem programu Diogo Moreira in Daniel Holgado. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V petkovem programu razreda moto2 so motociklisti do najboljših časov prišli šele na drugem prostem treningu. Pedro Acosta je bil za malenkost boljši od Jaka Dixona, tretji Filip Salač pa je zaostal za slabe pol sekunde. Tony Arbolino je bil četrti, peti pa Sam Lowes. Sobotni tretji prosti trening je v prvi plan porinil Španca Arona Caneta, ki je postavil najboljši čas, za njim pa sta se zvrstila Čeh Filip Salač in Španec Pedro Acosta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije najšibkejšega razreda moto3 so otvorili dirkači počasnejše kvalifikacijske skupine. Artigas, Suzuki, Veijer in Rossi so se prebili v hitrejšo skupino, kjer je bil nato najhitrejši Japonec Ayumu Sasaki, drugi je bil Španec Jose Antonio Rueda, tretji pa Avstralec Joel Kelso. V razredu moto2 so se v hitrejšo skupino uvrstili Arbolino, Van den Goorbergh, Alcoba in Binder. Zadnje dejanje tega kvalifikacijskega razreda je dobil Filip Salac, drugi je bil Aron Canet, tretji Pedro Acosta in četrti Celestino Vietti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miller blestel v petek

Miller je nedavno priznal, da je z odhodom iz Ducatija za seboj pustil najboljši motocikel v karavani, a odločitev za prestop v avstrijski KTM se po uvodnih prostih treningih v Portimau ne zdi več tako slaba odločitev. 28-letnik je v petek popoldan postavil celo rekord steze s časom 1:37,709, kar je – milo rečeno – presenetljivo. Sploh glede na formo, ki jo je kazal na testiranjih pred začetkom sezone.

Jack Miller je presenetil vse in petkove proste treninge v razredu motoGP sklenil na samem vrhu.
Jack Miller je presenetil vse in petkove proste treninge v razredu motoGP sklenil na samem vrhu. FOTO: motogp.com

Na zadnjih testiranjih na prizorišču prve dirke sezone je bil Miller še daleč za najboljšimi, ko so bili Ducatijevi dirkači na čelu s Francescom Bagnaio razred zase. V petek pa je bilo povsem drugače in Miller je v svojem zadnjem hitrem krogu za seboj pustil celotno konkurenco, kar je zagotovo dobra napoved pred današnjo sprint dirko in nedeljsko glavno dejanje prvega dirkaškega vikenda sezone. 

"Bolje ne bi mogli biti pripravljeni. Ko zamenjaš proizvajalca, je vedno kar nekaj stvari, ki se jih moraš naučiti, preden se z motociklom zares spoprijateljiš," je pojasnil Miller, ki kljub izvrstnemu času ostaja previden. 

"Ta motocikel ima ogromen potencial, a moramo se ga naučiti izkoristiti. Samo enkrat sem padel in še to je bila moja napaka. Z novim kompletom gum sem začutil svojo priložnost. Na motorju sem imel dobre občutke, kar se je poznalo," je dodal Miller. "Zamenjati najboljši motocikel v karavani za nov projekt je zelo razburljiv izziv. Zacvetel bo." 

VN Portugalske
VN Portugalske FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doma?in 1
26. 03. 2023 09.43
Vrgel rokavico.... Ja pa jade. Šverc komerc, na sprint dirki je pokazal kje mu je mesto
ThorStorm793
25. 03. 2023 21.14
-1
Ducati je najslabši motor na svetu.... Kdor vozi to sranje nima 3 čiste
Klasik
25. 03. 2023 18.45
-3
Še bolj neumen šport
Bolcn
25. 03. 2023 17.18
+0
Vrgel jo je...pobral jo bo pa sam 🤭
motorist_mb
25. 03. 2023 16.23
+3
Bagni in Martin z lahkoto!
HUSO BOSS
25. 03. 2023 16.19
+1
GABRA SO SKENSLAL JE PREVEČ ZAHTEVAL CCA 2K PO TEKMI
Caffe Racer
25. 03. 2023 16.34
+2
Kako pa veš? Ne bo držalo, si v temo brcnil...
Caffe Racer
25. 03. 2023 16.41
+9
Pa če tudi 2K po tekmi, je boljše kot to. Saj ni dirka vsak dan! Kot sem že napisal, ne gledam več in Voyo bom odjavil. Prej si imel nek feeling pri glefanju, sfero, ko je komentiral Gaber in Skuba. Res ni primerjave. Prosim oba komentatorja, da prebereta ta komentar in se poslovita. Se podpišem z imenom in priimkom... Glejte malo druge dirke po svetu kako dinamično se komentira, se uživijo in to prenesejo na nas. Gabra in Skubo pa Pogorelca nazaj!!!
Gorenjski Toncek
25. 03. 2023 16.07
-1
Ne maram ga... Kolk je naduvan.... Bagnaia pa Qartararo....upam da jim rata... MM se bo zvrnil prej ali slej....
cbrman
25. 03. 2023 17.03
+0
Lani se je tudi Bagni zvrnil 5 ali 6 krat, letos bo moral paziti v svojih vrstah, neki mladeniči torpedirajo kar svoje, ja kri pač ni voda mar ne....
Life of legend
25. 03. 2023 15.52
-2
Hmm, Gabru je prihajalo na murkeža, to pa se mi zdaj zdi kot neka pogovorna oddaja!😄😄
Lucky
25. 03. 2023 15.50
+4
Spodaj se da prebrati epski fail, največjega strokovnjaka na tem forumu. Po moško je raztrgal tipkovnico. Nemoč Markota skače, ki ga perejo vsi, psihofizična kriza, bla,bla, bla. Bolš bi blo držat besedo in komentirat sam na tujih portalih.
Pagliaccio 46
25. 03. 2023 15.56
+2
Tam so mu to svetovali že pred sezono 2015
bregar1
25. 03. 2023 15.43
+2
Komentatorja pa adijo pamet.kje so ta dva dobil??za bruhat.verjetno je urna postavka 0€
cbrman
25. 03. 2023 15.40
+3
5 ali 6 jih vozi v koloni, pa samo Markecova Honda se šlepa do pola....Smešno , kaj hodi po tem svetu.....8 kratni svetovni prvak pač nisi tako, da si enkrat , pač na pravem mestu.....Sicer pa kot je komentiral eden bivših dirkačev MGPja, ja kje so pa ostale Honde....
riddier
25. 03. 2023 15.38
+5
Komentator je res katastrofa …. Polovico njegovih stavkov je aaaaaaa….tezko poslusat 🫣
motorist_mb
25. 03. 2023 15.36
+2
Gremo duce po prvo zmago!
Reši se kdor se more
25. 03. 2023 15.33
-6
Ta je pa že dovolj škode v Moto GP naredil.
Zedinjena Slovenija
25. 03. 2023 15.09
+8
Komentator katastrofalen...vidim da nisem edini tega mnenja. Sploh ga ni mogoce poslusati, upam da ga zamenjate ob prvi priliki
Roko66
25. 03. 2023 15.22
+6
Ja res je,katastrofa,tako vleče besede,ker nima pojma ,kaj bi povedal naprej...
Pagliaccio 46
25. 03. 2023 15.30
+1
Če smo realni tudi Night fly vleče besede, ko nima pojma, kaj bi povedal...sploh po kvalifikacijah dirkača, ki se vozi mimo zakonov fizike ? .....Me pa zanima ali je taka vožnja MM mimo zakonov fizike dovoljena ? Ne sprašujem, če je možna , ker sem se na lastne oči prepričal....
nebel
25. 03. 2023 14.58
+7
Vseeno je izkušen MM. Priredil je taktiko in motocikel na en krog. Šola. ki se je drugi lahko še naučijo in uporabijo, potem tudi te prednosti ne bi več imel. Izkoristil je prav vse kar je bilo na volj, nastavil je motor in gume in zavore na en krog njegovega stila vožnje, se postavil za pravega šleparja in izkoristil še svojo srečo in smolo konkurentov, združil v en krog in upal da bo uspelo. In je. Ve da nima nobene možnosti na več krogov, konkurenca je predobra. Ostali pa se morajo zavedati, da tisti, ki mu bo nudil zavetrje nima nobene možnosti boljše uvrstitve na kvalifikacijah. Sicer pa za dirko vendarle ostajajo prvi favoriti Ducatiji, med njimi rahlo prednost Bagnaia. Kar bo verjetno šlo preko cele sezone, pričakujem prihod Yamahe in Aprilie, pa tudi KTMa. Še najmanj Honde.
igornov
25. 03. 2023 15.00
-4
Vse je res, a podlo do amena. Pač v stilu celotne kariere.
Pagliaccio 46
25. 03. 2023 15.10
-1
Še eden v vrsti , ki ne pozna pravil ali jih noče razumeti ...nebel... tvoj komentar pa verodostojen odsev zadnjih 6 let motoGP-ja
Zaslovenijo1
25. 03. 2023 18.34
+2
NDM
25. 03. 2023 14.50
+1
komentarja se slabsi ku krzisnik in se slabsi ku f1 na sport tv... bog pomagaj, tisti ki slabo spi sigurno dobro zaspi pri poslusanju
Uporabnik1528563
25. 03. 2023 14.44
+4
Komentatorja katastrofa K na pogrebu
madridista07
25. 03. 2023 14.24
+9
Kje pa je jezdimir in njegovi "pajdaši"?
Pagliaccio 46
25. 03. 2023 14.27
+4
Night fly nas je vse pozval naj komentiramo po moško ...verjetno se je ta oseba z vsemi profili poistovetila z izjavo in se drži navodila kot midva
Lucky
25. 03. 2023 15.18
+4
Komentar omenja, da jim je dal MM misliti. Jezdićeva vata in une zadeve pri tem ne pomagajo dosti. Proces je nekako upočasnjen.
Pagliaccio 46
25. 03. 2023 15.24
+1
Hočeš reči za nas laike z navedbo " nekoliko upočasnjen" ponazoriti, da so preklopili v Rossi mode ?
Pagliaccio 46
25. 03. 2023 14.13
+2
Prvenstvo bo odločila konstantnost in to bolj kot je to bilo evidentno v sezoni 2020