MotoGP

Nova dirka, nov zmagovalec? Je prišel čas za zmago A. Marqueza?

Alcaniz, 22. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
7

Alex Marquez je dirkač, ki je z izvrstnima predstavama navdušil na zadnjih dveh dirkah, ko se je obakrat nepričakovano zavihtel na drugo mesto. Je potem, ko je bil blizu zmagi na prvi (od dveh) dirk v Alcanizu, na drugi (VN Teruela) napočil čas za njegovo zmago? Če bi mu uspelo stopiti na najvišjo stopničko, bi postal še deveti različni zmagovalec te sezone v elitnem razredu motoGP.

Alex Marquez (levo) se je drugič zapored zavihtel na zmagovalni oder.
Alex Marquez (levo) se je drugič zapored zavihtel na zmagovalni oder. FOTO: MotoGP

V letošnji sezoni smo na uvodnih desetih dirkah dobili kar osem različnih zmagovalcev. Edini, ki mu je uspelo slaviti več kot enkrat, je Fabio Quartararo. Ta je sicer dobil tri dirke, a ima velike težave s konstantnostjo. Tako je na VN Aragonije na kvalifikacijah zasedel prvo mesto, nato pa na dirki zaradi težav z motorjem zasedel šele 18. mesto. Eden tistih, ki je močno opozoril nase na stezi v Alcanizu, pa je nedvomno Alex  Marquez. Ta je bil hiter že na treningih, kjer imel tudi dober ritem, vse skupaj pa je nadgradil z odlično vožnjo na dirki, čeprav je startal šele z enajstega startnega položaja. 

Celoten dirkaški konec tedna bomo prenašali na VOYO in Kanalu A. Začnemo v petek. Ne zamudite!

"Začel sem razumevati, zakaj ves svet govori, da je Honda težaven motocikel. Mislim, da je tako zaradi tega, ker moraš biti močen v vseh aspektih. Pri Yamahi se morajo osredotočiti na vožnjo skozi ovinek in pospeševanje. Pri Ducatiju morda samo na pospeševanje. Pri Hondi moraš biti močen pri vstopu v ovinek, pri zaviranju in pa tudi pri pospeševanju. Zato je tako zahtevna za dirkača, vseskozi moraš biti na limitu. Če se samo poskusiš sprostiti, izgubiš sekundo, medtem ko bi pri kakšnem motorju le dve desetinki sekunde," je zadnje dobre predstave opisal mlajši od bratov Marquez, ki je na zadnjih dveh dirkah dvakrat stopil na oder za zmagovalce – obakrat je bil drugi. To pa je nekaj, kar si je po skromnih časih na testiranjih in uvodnih dirkah sezone le malokdo upal napovedati.

V Alcanizu je bil na koncu v igri celo za zmago, a se mu napad na Alex Rinsa ni posrečil. "Začel sem uživati, obvladati sem začel motor, zato se je vse skupaj izboljšalo. Začel sem bolje razumevati vedenje sprednjega dela motorja," je še dodal Marquez, ki se mu je Honda v tovarniški ekipi hitro 'odrekla' oz. ga poslala v poltovarniško moštvo LCR Honde. Njegov sedež bo v prihodnji sezoni prevzel Pol Espagaro, ki slovi po bolj drznem stilu vožnje. Bo pa Alex Marquez imel na voljo tovarniški material. In glede na videno v zadnjih tednih si tega 24-letnik tudi zasluži.  

"Moj način vožnje je drugačen od Marcovega. Mogoče je položaj, v katerem voziva, videti podobno, toda sem višji, bolj fin, mogoče v vseh pogledih bolj pazim na gume. Imam manj težav v določenih aspektih, kot jih ima on, a imam morda težave drugod. To bi lahko pomagalo tudi Hondi, da bi pripravila še bolj kompleten motor, kar bi se potem poznalo na rezultatih," je prepričan Alex Marquez. Ta je po VN Aragonije takoj po prihodu v cilj poudaril, da bo moral izboljšati kvalifikacije, če si želi še napredovati na dirki. A prostora za napredek ima še bistveno več. "Jasno je, da mi za zdaj še manjka izkušenj, da bi bil, ko gume izgubijo oprijem najhitrejši na stezi, kjer Marc naredi razliko. Še vedno motorja ne obvladujem stoodstotno, manjka mi še nekaj samozavesti, da bi lahko vozil hitreje v določenih delih dirkališča," je svoje šibke točke še razkril dirkač Honde. 

24-letnik kljub vse boljšim vožnjam in rezultatom nase ne želi polagati prevelikega pritiska. "Moja zahteva niso stopničke vsak konec tedna. Sem novinec, tega nihče ne more spremeniti. Treba se je poskusiti izboljšati, izpiliti detajle. Cilj bodo redne uvrstitve med najboljših sedem oz. osem dirkačev in to, da bom, ob koncih tedna, kjer mi bo šlo dobro, lahko izkoristil priložnosti," je zaključil Alex Marquez.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
22. 10. 2020 10.53
+7
Za prvenstvo bi bilo to noro
mojcd
22. 10. 2020 10.52
+3
Mir-a sem napovedala junija! Prvak bo
Dermeister
22. 10. 2020 10.01
+13
Mislim, da ni tak pokvarjen karakter kot starejši Marquez, tako da mu glede na prikazano v zadnjih dveh dirkah privoščim zmago.
Ljoljo
22. 10. 2020 09.09
+13
AS1983
22. 10. 2020 08.53
+8
Zna zmagat v nedeljo
gogi_
22. 10. 2020 08.45
+14
Nikol nisem mislil da bom navijal za Markeza, nikoli ne reci nikoli 😄. Go go
motorist_mb
22. 10. 2020 08.10
+20
Privoščim mu zmago!