MotoGP

Od Katarja do Valencie: Trenutki, ki so navdušili v jubilejni sezoni motociklističnega SP

Valencia, 18. 11. 2018 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Žiga Lesjak
Komentarji
2

Z zmago Andree Doviziosa na dirki za VN Valencie je padel zastor nad jubilejno 70. sezono svetovnega motociklističnega prvenstva. Elitni razred si je še petič v karieri pokoril Marc Marquez in dokazal, da je največji talent svoje generacije. Na 19 dirkah pa nas ni navdušil zgolj Španec.

Več videovsebin
  • Vrhunci sezone 2018 v razredu motoGP
    04:34
    Vrhunci sezone 2018 v razredu motoGP
  • Pregled sezone 2018 v razredu motoGP
    04:02
    Pregled sezone 2018 v razredu motoGP

Sezona 2018 je znova minila v znamenju Marca Marqueza, ki je še tretjič zapored, petič med elito, skupno pa sedmič, osvojil naslov svetovnega motociklističnega prvaka. Katalonec je bil brez dvoma prvo ime letošnje sezone, v kateri je nanizal 9 zmag, 6 najboljših startnih položajev, skupno pa je kar 15 od 19 dirk končal na stopničkah. A po uvodnih dveh dirkah še zdaleč ni kazalo, da se bo 25 letnik sprehodil do novega naslova prvaka, ki ga je na koncu osvojil s 76. točkami prednosti pred Andreo Doviziosom. Tretje mesto in bronasto medaljo pa je osvojil Valentino Rossi, ki je za Špancem zaostal kar za 123 točk. 

Dovizioso zasijal pod lučmi, Crutchlow osvojil Argentino
Letošnja sezona se je začela s tradicionalno dirko pod reflektorji katarske puščave. V stilu lanske sezone, sta tudi na prvi dirki sezone 2018 v zadnjem zavoju za zmago obračunala Dovizioso in Marquez. Tudi tokrat pa je interni dvoboj dobil Italijan in že na prvi dirki 'vrgel rokavico' Špancu, ter napovedal, da bo v letošnji sezoni nudil še težji odpor v boju za naslov. Spomnimo, v sezoni 2017 je odločitev padla na zadnji dirki, šestega naslova pa se je na koncu razveselil Marc, potem ko je Dovi odstopil. 

VN Argentine in 'trk' med Marcom Marquezom in Valentinom Rossijem, ki je na samem začetku sezone poskrbel za veliko razburjenja in znova razdelil navijače Italijana in Španca. Proti koncu sezone se je odnos med dirkačema nekoliko otoplil, a pravega prijateljstva med njima najbrž ne bo nikoli (več).
VN Argentine in 'trk' med Marcom Marquezom in Valentinom Rossijem, ki je na samem začetku sezone poskrbel za veliko razburjenja in znova razdelil navijače Italijana in Španca. Proti koncu sezone se je odnos med dirkačema nekoliko otoplil, a pravega prijateljstva med njima najbrž ne bo nikoli (več). FOTO: AP

Nato je prišla dirka za VN Argentine in prvo presenečenje sezone. Na dirkališču Termas de Rio Hondo je dirko z najboljšega startnega položaja začel Jack Miller, ki pa je bil najbrž 'oropan' zmage, potem ko se je vodstvo dirke odločilo, da vsem dirkačem dovoli pred startom v garaže po nove gume. Pred začetkom dirke razreda motoGP je namreč prenehalo deževati, a steza še ni bila povsem suha. Avstralec pa je kot edini na start (povsem po pravilih) pripeljal z gumami za suho stezo, medtem ko so ostali imeli na motociklih gume za dež. Tik pred startom je nato prišlo do kaosa in vsi so dirko začeli z gumami za suho stezo. V spremenljivih razmerah pa se je najbolje znašel Cal Crutchlow, ki je po dveh dirkah celo vodil v prvenstvu. Dirko za VN Argentine pa si bomo zapomnili tudi po incidentu med Marcom Marquezom in Valentinom Rossijem, ki je še nadgradil spor, ki je nastal leta 2015 po zloglasni dirki v malezijskem Sepangu. 

Na zahodu nič novega, hat-trick Marqueza
Sezona se je nadaljevala z dirko v Austinu, kjer pa nihče ni pričakoval nič drugega kot popolno dominacijo svetovnega prvaka. Marquez je v Teksasu od leta 2013 dobil prav vse dirke za VN Amerik med elito in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Španec se je v ZDA 'sprehodil' do prve zmage v sezoni. Španec je nato dobil še naslednji dve dirki v Jerezu in Le Mansu, ter prevzel vodstvo v skupnem seštevku, najbližji zasledovalec po petih dirkah je bil Vinales, a težave za yamaho so se šele začenjale ... V tem obdobju velja še izpostaviti smolo Doviziosa, ki je na prvih dveh evropskih dirkah odstopil, ter krepko zaostal v prvenstvu. V Jerezu je brez točk ostal po spektakularni nesreči z Lorenzom in Pedroso, v Le Mansu pa je padel, potem ko je vodil dirko. 

Dirko za VN Argentine si bomo zapomnili tudi po kaotičnem dogajanju na začetku dirke.
Dirko za VN Argentine si bomo zapomnili tudi po kaotičnem dogajanju na začetku dirke. FOTO: AP

Lorenzov 'dvojček' in klasika v Assnu
Prihod v Evropo se torej za Ducati ni začel po željah, nato pa je prišla dirka za VN Italije. V Rossijevi 'dnevni sobi' pa je v polnem sijaju zasijal Jorge Lorenzo, ki je po 23 sušnih dirkah vendarle dočakal prvo zmago na Ducatiju. Zmaga je bila 'klasična' Lorenzova, saj je Španec vodil od starta do cilja in konkurentom ni dal niti kančka upanja za zmago. V Mugellu je še drugič v sezoni brez točk ostal Marquez in naslov prvaka se je znova nekoliko zaostril. Na drugo mesto v prvenstvu je prevzel Rossi. Lorenzu je prva zmaga v rdečem dala dodaten zagon in Majorčan je slavil še na naslednji dirki v Kataloniji, a vseeno je bilo to premalo, da bi ostal pri moštvu iz Bologne. Ravno pred dirko v Barceloni je naznanil, da se seli k Hondi, kjer bo prihodnji dve sezoni moštveni kolega Marca Marqueza. Po drugi španski dirki pa se je najhitrejša karavana na dveh kolesih preselila v 'katedralo hitrosti', v nizozemski Assen, kjer smo bili brez dvoma priča ne samo najboljši dirki te sezone, ampak eni najboljših dirk vseh časov. Več kot sto prehitevanj, vožnja na meji, dotiki, padci in še kaj bi lahko našteli. Še četrte zmage v sezoni pa se je razveselil Marquez, ki je prav na Nizozemskem začel odločno korakati proti naslovu prvaka. 

Jorge Lorenzo je na dirki v Mugellu zmagal prvič z Ducatijem. Do konca sezone je zmagal še v Barceloni in Avstriji, v prihodnjih dveh sezonah bo moštveni kolega Marca Marqueza pri tovarniškem moštvu Honde.
Jorge Lorenzo je na dirki v Mugellu zmagal prvič z Ducatijem. Do konca sezone je zmagal še v Barceloni in Avstriji, v prihodnjih dveh sezonah bo moštveni kolega Marca Marqueza pri tovarniškem moštvu Honde. FOTO: AP

'Gospodar ringa' in Ducati vrača udarec
Karavana razreda motoGP se je pred poletnim premorom preselila še v Nemčijo, kjer je na Sachsenringu Marquez vnovič zmagal. Španec je na tem vzhodnonemškem dirkališču zmagal še devetič zapored v vseh tekmovalnih razredih. Katalonec je dobil prav vse dirke od leta 2010 na tem majhnem in zavitem dirkališču. Po poletnem premoru pa se je začela prevlada Ducatijev. Andrea Dovizioso je najprej dobil bitko z moštvenim kolegom Lorenzom v Brnu. Jorge pa je nato v reprizi lanske dirke v Spielbergu, med Dovijem in Marquezom, torkat sam v zadnjem zavoju ugnal rojaka na Hondi in še tretjič v sezoni stopil na najvišjo stopničko. V prvenstvu je še vedno suvereno vodil Marc, ki je pridno 'nabiral' uvrstitve na oder za zmagovalce. VN Avstrije pa je bila le še ena v nizu, ki so jo želeli pozabiti pri moštvu Yamahe. Maverick Vinales in Valentino Rossi namreč nista bila konkurenčna v boju za najvišja mesta. Post brez zmage pa je trajal že več kot eno leto.

"Odplaknjen Silverstone', italijanski Misano in začetek konca za Jorgeja
Svetovno prvenstvo se je nadaljevalo v Veliki Britaniji, a dirka v Silverstonu bo v spominu ostala zaradi povsem drugačnih dogodkov, ki so se odvijali zadnjo avgustovsko nedeljo. Že sobotne kvalifikacije so razkrile, da je (nova) asfaltna podlaga v zibelki britanskega avto-motošporta slabo pripravljena in da nima ustreznih drenažnih sistemov, ki bi odvajali stoječo vodo ob močnejših nalivih, ki smo jim bili priča tisti konec tedna. Nedeljsko dogajanje bo še dolgo burilo duhove in za vse večne čase pustilo črn madež na dirkališču Silverstone. Po večurnem čakanju na dežju in mrazu in spraševanju, ali dirka bo, ali ne bo, se je naposled vodstvo dirke odločilo, da enostavno dirke ne spelje, saj je varnost dirkačev na prvem mestu. Tako je po več kot treh desetletjih odpadla dirka v svetovnem motociklističnem prvenstvu. 

26. avgust, dirka za VN Velike Britanije odpade zaradi prevelike količine stoječe vode in slabe asfaltne podlage dirkališča v Silverstonu.
26. avgust, dirka za VN Velike Britanije odpade zaradi prevelike količine stoječe vode in slabe asfaltne podlage dirkališča v Silverstonu. FOTO: AP

Sledila je Rossijeva domača dirka v Misanu, ki je bila povsem v znamenju domačih dirkačev. V vseh treh razredih so namreč slavili italijanski dirkači. V elitnem je na najvišjo stopničko stopil Andrea Dovizioso in se z domačimi navijači skupaj razveselili tretje zmage v sezoni. MotorLand Aragon je pred začetkom azijske turneje gostil še tretjo špansko dirko v sezoni. Šesto zmago v sezoni pa je pred svojimi navijači proslavil Marquez. Dirko pa je zaznamoval tudi padec Jorgeja Lorenza, ki je grdo padel v prvem zavoju, si zlomil kost v desnem stopalu, za nameček pa za vse skupaj obtožil Marqueza. Poškodba je bila veliko hujše narave kot je petkratni svetovni prvak sprva predvideval in je močno vplivala na razplet naslednji dirk.

Šov na Tajskem, Marquezova sedmica, 'vstajenje' Yamahe
V letošnji sezoni smo bili priča tudi novosti na koledarju. Buriram je gostil prvo dirko za VN Tajske v zgodovini motociklističnega svetovnega prvenstva. In res, ni razočarala. Izjemno vzdušje skozi celoten konec tedna, bogat spremljevalni program, ter največ navijačev v dirkaškem koncu tedna letos. Razočarala pa ni niti dirka. Do zadnjega zavoja smo spremljali izjemen četveroboj med Marquezom, Doviziosom, Vinalesom in Rossijem. Kot prvi zmagovalec VN Tajske pa se je v zgodovinske knjige vpisal Marc Marquez, ki je v  četrtem poskusu vendarle dobil dvoboj z Dovizosom v zadnjem zavoju. Zmaga pa je pomenila tudi to, da je imel Marquez na domači dirki za Hondo v japonskem Motegiju prvo 'zaključno žogico' za naslov svetovnega prvaka.

Marc Marquez je z zmago v Motegiju potrdil sedmi naslov svetovnega prvaka. S tem je postal najmlajši petkratni prvak elitnega razreda in najmlajši sedemkratni svetovni prvak. V šestih sezonah med elito je kar petkrat pokoril konkurenco.
Marc Marquez je z zmago v Motegiju potrdil sedmi naslov svetovnega prvaka. S tem je postal najmlajši petkratni prvak elitnega razreda in najmlajši sedemkratni svetovni prvak. V šestih sezonah med elito je kar petkrat pokoril konkurenco. FOTO: AP

V Motegiju je nato dolgo časa kazalo, da svetovnega prvaka še ne bomo dobili v deželi vzhajajočega sonca, potem ko je večino dirke vodil Dovizioso. V zaključku je Marquez vendarle ujel Italijana in znova smo pričakovali epski boj za zmago. Nekajkrat sta se prehitela, nato pa je Italijan popustil pod pritiskom, padel in Marquez je bil svetovni prvak, še preden je prečkal ciljno črto. Španec je kljub vsemu prvi zagledal karirasto zastavo in se v svojem stilu, z zmago, razveselil že sedmega naslova svetovnega prvaka.

Boj za naslov je bil odločen, a vsak dirkač čaka zgolj na naslednjo dirko in priložnost, da stopi na najvišjo stopničko. Dirke na Phillip Islandu so nas v zadnjih sezonah izjemno navdušile. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, veliko prehitevanj, nov odstop Marqueza na dirki za VN Avstralije in še bi lahko naštevali. Zmage pa se je na koncu razveselil Maverick Vinales, ki je prekinil kar 490 dni dolg post brez zmage za moštvo Yamahe.

Maverick Vinales je na dirki za VN Avstralije po več kot letu dni yamahi privozil zmago v elitnem razredu. To je bila tudi edina zmaga modrih v katastrofalni sezoni 2018.
Maverick Vinales je na dirki za VN Avstralije po več kot letu dni yamahi privozil zmago v elitnem razredu. To je bila tudi edina zmaga modrih v katastrofalni sezoni 2018. FOTO: AP

Zapravljena priložnost Rossija in kaos v Valencii
Na zadnji azijski 'postojanki' so se najhitrejši motociklisti sveta zbrali še v Sepangu, na VN Malezije. V vročih razmerah je dolgo časa najbolje kazalo Valentinu Rossiju, ki je vodstvo na dirki prevzel v prvem zavoju in ga držal vse do zaključka dirke. Devetkratni svetovni prvak je vozil izjemno, krog za krogom je nizal identične čase in vse je kazalo na to, da bo tudi dirkaški doktor prekinil post brez zmage, ki traja že vse od lanskega Assna. Štiri kroge pred koncem pa razočaranje za navijače v rumenem. Rossi je v prvem zavoju storil napako, zdrsnil in sanj o 116. zmagi v SP je bilo konec. Ponujeno je z odprtima rokama sprejel Marquez, ki se je nato brez večjih težav 'sprehodil' do devete zmage v sezoni. Tako je sledilo le še sklepno dejanje sezone v Valencii. Kaj se je dogajalo na kaotični dirki v Chesteju si lahko preberete tukaj: Festival padcev in prestižna zmaga Doviziosa na kaotičnem zaključku sezone. Za konec si zagotovo še nekaj besed zasluži moštvo Suzuki, ki se je z Alexom Rinsom in Andreo Iannonejem na zadnjih dirkah redno uvrščalo na oder za zmagovalce. Japonsko moštvo je tako odločno napovedalo, da se bo v prihodnji sezoni borilo tudi za zmage. Iannone je skupno štirikrat stal na zmagovalnem odru, njegov mlajši moštveni kolega pa še enkrat več. Rins je za nameček stopničke osvojil na treh od zadnjih štirih dirk. 

Slovo legende - Dani Pedrosa se je po 18-ih sezonah odločil, da ima dovolj in je odšel v dirkaški pokoj. Še pred zadnjo dirko je bil sprejet med legende motociklističnega športa.
Slovo legende - Dani Pedrosa se je po 18-ih sezonah odločil, da ima dovolj in je odšel v dirkaški pokoj. Še pred zadnjo dirko je bil sprejet med legende motociklističnega športa. FOTO: AP

Ne moremo pa niti mimo Danija Pedrose, ki se je po 13-ih sezonah med elito odločil, da ima dovolj in odhaja v dirkaški pokoj. Španca so pred začetkom dirkaškega konca tedna v Valencii tudi sprejeli med legende, zgodovina pa se ga bo spominjala kot enega najboljših dirkačev, ki ni nikoli osvojil naslova svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. Dani se tako poslavlja z 31. zmagami in 112. uvrstitvami med elito. V letošnji sezoni mu sicer ni uspelo zmagati, niti stopiti na oder za zmagovalce, vseeno pa se poslavlja kot dirkač, ki je v največ zaporednih sezonah zmagal vsaj eno dirko v sezoni. Ta niz je začel leta 2002 v 125 kubičnem razredu, končal pa lani, ko je zmagal prav na zadnji dirki v Valencii. Seveda gre za absolutni rekord. Katalonec bo sicer še vedno član motoGP družine, saj bo v prihodnji sezoni opravljal vlogo testnega dirkača pri avstrijskem moštvu KTM, ki je po zaslugi tretjega mesta Pola Espargaroja prav na zadnji dirki v Valencii osvojilo prve stopničke med elito. Dani, hvala ti za vse!

Od elitnega razreda pa se ne poslavlja zgolj Dani. Brez sedeža v prihodnji sezoni je tako ostal Scott Redding (Aprilia), ki seli v britansko prvenstvo superbike. Poslavlja se tudi Alvaro Bautista, ki bo v novi sezoni tovarniški dirkač moštva Ducati v svetovnem prvenstvu razreda superbike. Po enoletnih 'avanturah' odhajata tudi Xavier Simeon, ki bo tekmoval v novo ustanovljen prvenstvu MotoE, ter Tom Lüthi, ki odhaja nazaj v razred moto2. V elitni razred pa se iz razreda moto2 selijo svetovni prvak srednjega razreda Francesco Bagnia (Pramac), podprvak Miguel Oliveira (Tech3 KTM), Joan Mir (Suzuki), ter Fabio Quartararo, ki bo tekmoval za novoustanovljeno malezijsko moštvo SIC Petronas. Karel Abraham se iz moštva Aspar, ki se je združil z moštvom Petronasm seli k Avintii, Danilo Petrucci bo postal tovarniški dirkač Ducatija. Johann Zarco bo s Polom Espargarojem tvoril zasedbo tovarniškega KTM-a, Franco Morbidelli se prav tako seli k Petronasu, Andrea Iannone pa bo Suzuki zamenjal za Aprilio. 

Za nami je torej še ena razburljiva sezona in je kar malce žalostno, da je že končana. A, tako pač je. Že v torek se začnejo priprave na sezono 2019, ko bodo v Valencii na sporedu prva uradna testiranja. Z zanimanjem bomo spremljali, kaj bodo moštva pripravila za naslednjo sezono, ki si jo boste tudi tokrat lahko ogledali v družbi Kanala A. Sezona 2019 se bo sicer začela 10. marca z dirko v Katarju, končala pa 17. novembra v Valencii. 

Francesco Bagnaia, Marc Marquez in Jorge Martin - svetovni prvaki v sezoni 2018.
Francesco Bagnaia, Marc Marquez in Jorge Martin - svetovni prvaki v sezoni 2018. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AVTOHTONsLOVEnc
19. 11. 2018 17.08
-2
Super sezona! Se že veselim naslednje! :)
felix59 drugič
18. 11. 2018 21.48
-14