MotoGP

VIDEO: Dovizioso navdušen nad 'brezhibnim' koncem tedna, Marquez svari: Drugo mesto je tu kot zmaga

Lusail, 18. 03. 2018 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Andrea Dovizioso se je že v minuli sezoni do zadnjega oklepal možnosti za osvojitev prvega naslova prvaka v razredu motoGP. Ducatijevemu asu na koncu ni uspelo, je pa Italijan branilcu zadnjih dveh naslovov Marcu Marquezu tokrat rokavico vrgel že na uvodni dirki nove sezone v Katarju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dvoboj Dovizioso-Marquez sanjski uvod v sezono
    02:47
    Iz 24UR: Dvoboj Dovizioso-Marquez sanjski uvod v sezono
  • Vrhunci dirke motoGP za VN Katarja
    10:58
    Vrhunci dirke motoGP za VN Katarja
  • Vrhunci dirke moto2 za VN Katarja
    06:03
    Vrhunci dirke moto2 za VN Katarja
  • Vrhunci dirke moto3 za VN Katarja
    13:49
    Vrhunci dirke moto3 za VN Katarja

"To je bila brezhibna dirka, brezhiben konec tedna, v katerem smo opravili zelo dobro delo," je po zmagi na prvi dirki nove sezone v razredu motoGP vrelo iz Andree Doviziosa. Pri Ducatiju so znali proslaviti zmago, že ob prihodu v bokse je italijanski zvezdnik poslušal vzklike "Desmo Dovi, Desmo Dovi!", potem ko je kljub slabšemu začetku odlično odpeljal drugi del dirke in ugnal branilca naslova Marca Marqueza (Repsol Honda).

"Vse smo storili brezhibno in, kot sem pričakoval, je bilo veliko zelo hitrih dirkačev na dirki, a znali smo nadzirati potek dogodkov na najboljši možen način," je bil zadovoljen Dovizioso.

Dovizioso slavil na stopničkah v Lusailu.
Dovizioso slavil na stopničkah v Lusailu. FOTO: motoGP

Zelo je bilo težko zaradi obrabljenih gum
"Nismo najbolje začeli, toda ostali smo mirni in nato sem kljub obrabi gum pridobival ter pritiskal vse do konca. Guma je bila zelo obrabljena, enako kot pri ostalih, zato je bilo zelo težko. Kot vedno pri Marquezu je bil zadnji krog zelo težek, toda spet mi ga je uspelo premagati in zelo sem zadovoljen. Na tej dirki sem si želel zmagati po treh drugih mestih. Velika hvala ekipi, ki je zelo dobro delala skozi vso zimo in to je zelo pomembno," je še dodal 31-letni dirkač.

Marquez je po dirki stežka skrival razočaranje, čeprav je v izjavah za dnevnik AS hitel zatrjevati, da je drugo mesto na zanj neugodnem dirkališču v Lusailu enako zmagi.

Lov na vodilnega Italijana se Marquezu (desno) ni posrečil.
Lov na vodilnega Italijana se Marquezu (desno) ni posrečil. FOTO: motoGP

Motocikel je zanašalo na vse strani
"Malce bolj me boli, ko izgubim dvoboj na enem od dirkališč, na katerem sem močen in ki mi je všeč, toda izgubiti dvoboj na dirkališčih, na katerih mi ne gre, kjer je že drugo mesto kot zmaga ... To me ne boli tako zelo," pravi svetovni prvak.

"Tako kot na Red Bull Ringu in v Motegiju gre tudi tukaj le za preživetje, da ne izgubim veliko točk. Morda bi se kdo z drugim mestom zadovoljil. Ne vem, če se je to videlo po televiziji, toda dirkal sem povsem na meji. Motocikel je zanašalo na vse strani, a moral sem poskusiti, spet sem poskusil. Vedel sem, da zavira zelo pozno, da povsem upočasni, a poskusil sem. Vesel sem, da sem lahko ostal na ducatijevem zadku, tega lani nisem zmogel storiti."

Trije katarski kralji: Marquez, Dovizioso in Rossi (z leve).
Trije katarski kralji: Marquez, Dovizioso in Rossi (z leve). FOTO: motoGP

"Lepa poteza, kajne?"
Marquez je moral tako kot Dovizioso in kasneje Valentino Rossi, ki je osvojil končno tretje mesto, najprej opraviti s Francozom Johannom Zarcojem (Monster Yamaha Tech3), ki je začel z najboljšega štartnega položaja in v boju za zmago popustil šele proti koncu. Katalonec in Zarco sta se pri več kot 300 km/h tudi dotaknila, na srečo pa se je vse končalo brez padca.

"Lepa poteza, kajne? Pri 340 (kilometrih na uro, op. a.), kolikor dosežemo ... Nisem zaviral, ker je motocikel precej poplesaval, menim, da sem se ga malce celo dotaknil," je o enem najbolj napetih trenutkov dirke povedal Marquez, o dvoboju z Doviziosom v zadnjem krogu pa dodal: "Bil je trenutek, ko mi je sprednjo gumo blokiralo. Moral sem spustiti zavore in šel sem na široko, če pa sem pošten, sem poskusil kar tako. Menil sem, da bi me v vsakem primeru prehitel pred ciljno črto. Moral sem poskusiti, da bi videl, kaj se bo zgodilo. Tokrat mu je uspelo bolje od mene. A korak za korakom ... Mislim, da bo kdaj naslednjič uspelo tudi meni." 

Ne morem primerjati tega leta z minulim, saj se na tem motociklu počutim dobro. Vedel sem, da sta Marquez in Dovizioso hitrejša v tem trenutku, da imata nekaj več. Ko se je 'Dovi' prebil v ospredje, sem poskušal dati 120 odstotkov, da bi ostal z njima, saj sem moral pobegniti iz druge skupine v boju za stopničke. Sem pa zelo zadovoljen, zelo sem užival, velika hvala moji ekipi, Yamahi, zdaj moramo tako le še nadaljevati. Valentino Rossi po dirki za VN Katarja

Precej smo napredovali
Osvajalec zadnjih dveh naslovov v kraljevskem razredu še pravi, da je drugo mesto v Katarju dokaz dobre forme ekipe in kakovostnih zimskih testiranj. Del teh so dirkači opravili tudi na dirkališču Losail, zato je katalonski zvezdnik vedel, kaj ga v boju z obrabljenimi gumami čaka tudi ta konec tedna. 

"Cilj je bil, da ostanem za Doviziosom, to je bil ključ dirke," je nadaljeval Marquez. "Kljub temu, da sem bil za njim, mi je pobiralo gumo, bila je na meji, tako je bilo v zadnjih krogih. Imel sem ritem, da bi lahko dirkal sam, toda težava je bila v sprednji gumi. Pri trdi gumi, če imaš pred seboj dirkača, naraste temperatura, saj ni svežega zraka, predvsem to me je zanimalo. Če bi vodil, bi imel nekaj svežega zraka, toda v levih zavojih bi lahko zlahka padel. To se mi je zgodilo tudi na testiranjih in lahko bi se mi tudi tukaj," še pravi šestkratni svetovni prvak.

"Menim, da smo precej napredovali in da smo leto začeli v dobrem ritmu. Zdaj moramo še videti, kako bo na drugih dirkališčih, a to je bilo podčrtano z rdečo, želeli smo izgubiti čim manj ob koncu. Na nekaterih gumah sem se počutil dobro, srednja ne bi zdržala dirke, zato sem moral izbrati trdo, ne zato, ker bi mi bila bolj všeč, temveč zato, ker zdrži. Kljub temu mi je uspelo biti spredaj. Lahko bi bili hitrejši, kot je rekel Dovizioso, to je res, toda čakal sem njega, ker sem vedel, da je on tisti mož."

Rossi: Zelo sem užival
Razmeroma zadovoljen je bil lahko s prikazanim na Bližnjem vzhodu tudi Rossi, ki je po precej povprečnih dosežkih na kvalifikacijah spet pokazal pravi obraz na dirki in nedavno podaljšanje pogodbe (podpisal je še za dve leti) proslavil z uvrstitvijo na najnižjo stopničko. 

"Ne morem primerjati tega leta z minulim, saj se na tem motociklu počutim dobro," je izjavil Rossi. "Vedel sem, da sta Marquez in Dovizioso hitrejša v tem trenutku, da imata nekaj več. Ko se je 'Dovi' prebil v ospredje, sem poskušal dati 120 odstotkov, da bi ostal z njima, saj sem moral pobegniti iz druge skupine v boju za stopničke. Sem pa zelo zadovoljen, zelo sem užival, velika hvala moji ekipi, Yamahi, zdaj moramo tako le še nadaljevati."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
19. 03. 2018 15.15
+4
Dovizioso je trenutno dirka v življenjski formi
AS1983
19. 03. 2018 15.14
+17
v vseh 3 razredih sta bila dvoboja za zmago, mislim pa da je v razredu motogp na dirkah v Katarju 27 tisočink sekunde najmanjša razlika med zmagovalcem in drugim, se motim? Meni se je zelo dopadla dirka, številna prehitevanja in napet zaključek dirke med Doviziosom, ki je kot kaže v življenjski formi in aktualnim prvakom Marquezom, ki se je boril kot lev celotno dirko. Komaj že čakam naslednjo dirko v Argentini. Edino kar me moti na prenosih Kanalu A je preveč reklam med dirko, a imam prav?
foxterier
21. 03. 2018 14.28
+3
Ne sami da imaš prav: najlepša prehitevanja so bila ravno med reklamami
Staritrg
19. 03. 2018 11.36
+6
Se še kdo pridružuje mnenju, da HRC ne menja Pedrose samo zaradi čakanja na Alexa?
nightifly
19. 03. 2018 11.54
-5
Ravno vceraj sem pomislil na isto ! Jasno je da se dela na tem ! Profesionalno gledano -vsaj moj vidik - ne bi rekel da bi Alex spadal zraven brata v isto mostvo -to bi bil sportni konflikt interesov in ne vem ce bi bilo to produktivno / po moje ga bodo dali v satelitsko mostvo ki bo imelo v materialu status I.klase / Tako ali tako ima honda 6 bolidov -Ducati 8 -Yamaha 4 -drugo leto pa ?/
jebalvisvoju
19. 03. 2018 13.35
+1
burner85
19. 03. 2018 09.01
+17
včeraj se je lepo pokazala bolezen 2016 yamahe pri zarcoju...
SENNA1
20. 03. 2018 08.15
+2
burner85
20. 03. 2018 09.23
+0
a ga ni med testiranji zavrnu in šel nazaj na 2016 okvir?
5TIG
20. 03. 2018 18.16
foxterier
21. 03. 2018 14.36
+2
ne, ni tako. Res da yamaha požira gume bolj kot ostali, ampak bolezen pri Zarkoju je bila uporaba mehke gume. Če bi vozil Rossi z mehko (ali kateri koli od prvih 4) bi bil najbrž takoj v ospredj. Kako bi pa padel proti koncu pa se je videlo pri Zarkoju. (Rossi je tu najbrž eden izmed bolj nadarjenih - kar se tiče vožnja v zadnjih krogih z slabo gumo - in si tega ni upal) Skratka, uporaba mehke gume ga je na koncu dirke pokopala (tudi vodstvo v prvem delu je iz tega naslova bolj jasno in se je že med dirko vedelo da ne bo šlo do konca)
Mikrostruktura
19. 03. 2018 08.15
+17
Dovi z popolno vožnjo in super motorjem na prvo mesto. Marc z klasičnim sekanjem idealne linije poizkusil izsiliti prvo mesto. Yamaha po ravnini najbolj podhranjen agregat. Zarco uničil gumo z pretiravanjem na začetku. Še bo zanimivo to sezono!
Principat
19. 03. 2018 08.10
+2
to je tisto kar je že lansko leto napovedal Rossi
lordslayer
19. 03. 2018 08.09
+18
zanimiva dirka ... naj bo takšna tudi sezona
toti mišek
19. 03. 2018 08.00
-25
Dirka ni bila nek presežek.....fantje še mal tipajo razmerja moči...kot zgleda, se obeta zanimiva sezona......(sm imel TV na mute, ker ni bilo 15 sekund komentiranja, da nebi slišal besede rumenko)
Prototip
19. 03. 2018 09.47
+9
Bogi,,pa še 2 leti jo boš moral poslušat,,,,kupi si tv brez zvočnikov,,,
toti mišek
20. 03. 2018 22.05
-2
Obrnem na R.A.I pa imam mir....naši komentatorji so itak rumeni
motorist_mb
19. 03. 2018 07.53
-9
Dovi-MM 3-0 ...če ne bi čakal zadnjega ovinka bi mogoče zmagal...Lorenzo smola z motorjem...Petrucci dobro čeprav sem računal stopničke...Miller tud dobro...Dovi do naslova!
motorist_mb
19. 03. 2018 08.15
+24
Mislim da je duce bolši motor samo MM vlači iz Honde 120% tak da fenomen v tem in najbolši voznik ampak duce pa best motor in Dovi ma tu priliko da spet po dolgem času motor zmaga ne voznik!
MK47g
19. 03. 2018 09.05
+12
Proga je bila pisana za ducati, če nisi spremljal treningov,ni to da marc ni dorasel doviju. Bomo videli kdo komu ni dorasel, ko pridejo proge pisale hondi. Lp
Sputnik
19. 03. 2018 07.27
+12
če moja slovenščina ni tako zelo drugačna od novinarske je svarilo opozorilo s posledicami v najslabšem primeru. ne vem koga ali kaj ali kako tukaj svari muri. v glavnem dirka je bila super. upam na dovijev naslov ali pa rossijev
janezdollar
18. 03. 2018 21.55
+8
Če bi Rossi bil na takšni Hondi bi zmagal za pol kroga...
poper00
18. 03. 2018 22.44
+16
vidim kako je zmagoval na zarkotovi yamahi.A si sploh gledal vožnjo MM?
ehjaehja
18. 03. 2018 22.59
+3
Janez bodi priden da ti ne bo Cristiano zabil 4 zadetke:))
janezdollar
19. 03. 2018 07.41
+5
Honda z lahkoto boljši motor kot yamaha...samo to sem želel dodati...
foxterier
21. 03. 2018 14.45
+4
Zarko z mehkimi gumami je bil konkurenčen pol dirke, potem je bil na istem nivoju in potem je padel na (katero mesto že?) Toliko o izbiri gum in zakaj ...... MM z mehkimi gumami bi odfrčal v prvi polovici dirke in potem enako padel (zato jih ni imel obute, enako Rosi enako Dovi) Jasno? Rossi ima res star okvir (z modifikammi) in nov motor. Tudi to je nekaj drugega......
buzerantos
18. 03. 2018 21.39
+27
bravo fantje, dirka pa pol, sem uzival. Moj Rosi tretji, zadovoljen. Dovi in Marc pa ga tak lomita:) se nadaljujeta prejsnjo sezono:) Super dirka
poper00
18. 03. 2018 21.18
+25
MM je povedal vedel sem ,da je Dovi hitrejši na ravnini a moral sem poskusiti.Zato je svetovni prvak.Kaj je delal z motorjem je pa resnično noro.
foxterier
21. 03. 2018 14.47
+3
honda je v ovinkih vedno boljša od Ducatija (ki je nendosegljiv samo v ravnem dolgem odseku)...sej bodo še druge dirke, kjer se bo videlo kaj in kako......vsekakor Dovi odličen, MM super in glede na motor tudi Rossi (čeprav še vedno mislim da sta MM in Rossi boljša)
dark horse
18. 03. 2018 21.09
+20
MM svari?? Dajte zamenjati pisce člankov