7°C

Okvirni koledar motoGP za 2021: vrača se Finska, predvidenih 20 dirk

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
J.B. /
KOMENTARJI
1
Dorna je v petek objavila okvirni spored motoGP za prihajajočo sezono. Predvidenih je 20 dirk, od tega je 19 prizorišč že znanih. Če bo dobila vsa potrebna dovoljenja, bo Finska prvič po letu 1981 gostila elitni motociklistični razred. Sezona naj bi se sicer tradicionalno začela konec marca v Katarju, končala pa sredi novembra v Španiji.

Alex Rins in Alex Marquez bosta s konkurenti naslednjo sezono začela v Katarju. Letos je ta dirka v elitnem razredu odpadla zaradi pandemije.
Alex Rins in Alex Marquez bosta s konkurenti naslednjo sezono začela v Katarju. Letos je ta dirka v elitnem razredu odpadla zaradi pandemije.FOTO: MotoGP

Organizatorji dirk motoGP so že objavili seznam 19 prizorišč, ki naj bi v prihodnjem letu gostila dirkaško karavano. Kje bo izpeljana 20. dirka, pa je še pod vprašajem. Če ne bo šlo vse po sreči, zagodel bi jo lahko morebitni nov val koronavirusa, so organizatorji predvideli tudi tri rezervna prizorišča, in sicer portugalski Portimao, Indonezijo in rusko dirkališče Igora Drive. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sezona 2021 se bo po pričakovanjih začela 28. marca v Katarju, ko bo na sporedu edina nočna dirka. Po tednu premora se bo karavana preselila čez lužo, kjer jo bo najprej gostila Argentina, teden dni kasneje pa še ameriški Austin z dirko za VN Amerik. 

2. maja se bodo dirkači premierno predstavili tudi na evropskih tleh, na sporedu bo VN Španije v Jerezu, zatem pa sledijo ustaljena prizorišča Le Mans (VN Francije), Mugello (VN Italije), Montmello (VN Katalonije), Sachsenring (VN Nemčije) in Assen (VN Nizozemske). 11. julija se bo karavana premierno preizkušala na Kimy Ringu na Finskem, ki bo premierno gostil dirkače motoGP. Finska pa bo, če bo steza v Tilloli prestala vsa testiranja, dirko elitnega razreda priredila sploh prvič po 40 letih. 

Zatem bodo od evropske turneje preostale še velike nagrade Velike Britanije, Aragonije in San Marina. Peklenski oktober, ko so na sporedu kar štiri dirke, se bo odvil na Japonskem, Tajskem, v Avstraliji in Maleziji, nato pa je pred dirkači zgolj veliki zaključek sezone – 14. november in dirka za VN Valencije.