MotoGP

Oliveira: KTM ima velik potencial, a potrebujemo čas

Lizbona, 21. 01. 2021 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Portugalski dirkač Miguel Oliveira se je v pogovoru za Corriere Dello Sport ozrl pod vse prej kot običajno lansko sezono, v kateri smo ustoličili kar deset različnih zmagovalcev. Portugalec se lahko pohvali, da je slavil dvakrat – ob zmagi na domači stezi v Portimauu še v Spielbergu za VN Štajerske. Kot sam pravi, si v novi sezoni, ki se bliskovito približuje, želi še večjega napredka na vseh ravneh, kar bo skušal udejanjiti na tovarniškem motociklu KTM. "Ekipa ima velik potencial, doseže lahko vrhunske rezultate, a potrebuje čas."

Miguel Oliveira
Miguel Oliveira FOTO: motogp.com

Miguel Oliveira bo v prihodnji sezoni garažo avstrijske ekipe KTM delil z Južnoafričanom Bradom Binderjem. Portugalec je v lanski sezoni kar dvakrat stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, slavil je tudi na poslednji dirki sezone, tako da bo novo, ki se hitro bliža, začel z dobrimi občutki in visoko ambiciozen. "KTM ima neverjeten potencial, zdi se mi celo največjega v motociklistični karavani, a je za napredek potreben čas. Menim, da ga potrebuje več od drugih ekip," je za Corriere Dello Sport priznal Oliveira, ki bo v tovarniški ekipi družbo delal Binderju. "Ko zmagaš dvakrat v sezoni, nimaš več pravice do skromnih ciljev. Ko si enkrat na vrhu, moraš ostati visoki ambiciozen in stremeti k temu, da ponavljaš vrhunske dosežke. Prav ponavljanje odličnih rezultatov iz dirke v dirko je največja težava KTM. Preveč osciliramo, a kot pravim, potrebujemo čas. Vem, zavedam se, da je težko kupovati čas, saj so pritiski prisotni z vseh strani. Redki sponzorji in opremljevalci so potrpežljivi in pustijo času čas," je bil za Corriere Dello Sport brez dlake na jeziku "vroči" Portugalec.

Potrjeno je, da so testiranja, ki bi morala potekati od 19. do 21. februarja v Sepangu, odpovedana zaradi pandemije covida-19 in omejitev malezijskih oblasti. Najverjetneje sledi naznanitev nove lokacije: po poročanju nekaterih medijev naj bi šlo za Jerez.

"Lani je bilo vidno tudi to, da smo bili pregovorno vedno boljši na drugih dirkah na istem dirkališču, saj smo potrebovali čas, da se prilagodimo, da uredimo nastavitve dirkalnika. Računam, da bomo v prihajajoči sezoni bolj konkurenčni na vseh dirkah, ne samo na nekaterih," upa 25-letni Oliveira, ki ni mogel skrivati solza po zmagi v Portimauu. "To je bil uradni sloves od poltovarniškega moštva Red Bull KTM Tech 3, ob tem je mojemu slavju prisostvovala tudi moja ožja družina. Zmagati doma je vselej nekaj posebnega. Čeprav so zaradi posebnih okoliščin tribune tokrat samevale, sem v ozadju v vsakem trenutku čutil podporo svojih rojakov in rojakinj," se spominja fantastičnega razpleta na zadnji dirki sezone. "Če primerjam doseženi zmagi v Spielbergu in Portimauu, so razlike očitne. Zadnja je bila dosežena na prepričljiv način, medtem ko je bila prva morda slajša prav zaradi načina, kako sem do nje prišel – s prehitevanjem v zadnjem ovinku. Na splošno pa sta obe dokaz, da sem v pretekli sezoni nekaj moral delati prav," se malce ozira v preteklost, a gleda predvsem v prihodnost. "Razen treh ničel, ko se nisem izkazal, sezono 2020 ocenjujem kot dobro. Bili so trenutki, ko bi se moral odrezati bolje, a sem kljub vsem oviram lahko zadovoljen z napredkom. Tako s svojim kot tudi moštvenim. Najpomembneje je, kako bomo pridobljene izkušnje in znanje unovčili in obenem nadgradili v prihodnji sezoni. Verjamem, da poltovarniško moštvo KTM čaka lepa in uspešna prihodnost."

Miguel Oliveira je lani zmagal kar dvakrat.
Miguel Oliveira je lani zmagal kar dvakrat. FOTO: AP

Z dvema zmagama in še nekaj drugimi vidnimi uvrstitvami si je nadarjeni Portugalec za nagrado zaslužil prestop k tovarniškemu moštvu KTM, o katerem Oliveira govori z izbranimi besedami. "To je preprosto nujen korak, če se želiva oba – tako KTM kot jaz – v prihodnje boriti še za kaj več. V moji novi ekipi dela precej več ljudi za isti cilj; menim, da tovarniško moštvo KTM razpolaga s precej več različnimi sredstvi za moj nadaljnji razvoj. Oboji si želimo zmagovati, zato je že zdaj jasno, da sva s KTM zmagovalna kombinacija. In ni skrivnost, da si nekoč želim zmagoslavja v skupnem seštevku elitnega razreda," je še dodal Miguel Oliveira.

Veliko sprememb v ekipah
Karavana motoGP bo v sezoni 2021 doživela precej kadrovskih rošad. V elitni razred se bodo preselili trije letošnji udeleženci nižjega razreda moto2, svetovni prvak Enea Bastianini, drugi Luca Marini ter Jorge Martin. Tovarniška ekipa Ducatija bo imela povsem novo zasedbo (Jack Miller in Francesco Bagnaia), pri Yamahi bo veteran Valentino Rossi odšel k poltovarniški ekipi SRT, v prvo postavo pa se bo od tam k Mavericku Vinalesu preselil Fabio Quartararo. Pri Hondi računajo na vrnitev letos poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza, njegov brat Alex Marquez gre k poltovarniški ekipi LCR. V tovarniško ekipo prihaja Pol Espargaro. V tovarniški ekipi KTM pa bosta, kot smo zapisali, Brad Binder in Miguel Oliveira, zmagovalec zadnje letošnje dirke na domačem terenu na Portugalskem.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
21. 01. 2021 14.10
+9
Ja lani so bili boom,respect 👍