MotoGP

Pedrosa: Delal sem v prid ekipi, Marquez razmišlja le o sebi

Barcelona, 26. 04. 2023 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
17

Španec Dani Pedrosa je brez dvoma eden bolj prepoznavnih dirkačev v motociklističnem svetu v zadnjih 10 do 15 letih. Španec – in tu so v oceni enotni vsi – pa ni dosegel oziroma izkoristil svojega potenciala in ni dosegel vsega, kar bi lahko. Četrta dirka sezone bo ta konec tedna v Jerezu, ko bo šlo za VN Španije. S prenosi začnemo v petek na VOYO, konec tedna se v živo priključi še Kanal A.

Več videovsebin
  • Pedrosa: Delal sem v prid ekipi, Marquez razmišlja le o sebi
    01:19
    Pedrosa: Delal sem v prid ekipi, Marquez razmišlja le o sebi
  • Vrhunci dirke razreda motoGP
    02:59
    Vrhunci dirke razreda motoGP
  • Iz 24UR: Tretja sprint dirka minila v znamenju Francesca Bagnaie
    01:59
    Iz 24UR: Tretja sprint dirka minila v znamenju Francesca Bagnaie
  • Iz 24UR: Potek dirke razreda moto3
    01:34
    Iz 24UR: Potek dirke razreda moto3
  • Vrhunci sprint dirke v Austinu
    01:38
    Vrhunci sprint dirke v Austinu
  • Iz 24UR: Med najbolj nezadovoljnimi to sezono MotoGP, Fabio Quartararo
    02:38
    Iz 24UR: Med najbolj nezadovoljnimi to sezono MotoGP, Fabio Quartararo
Dani Pedrosa
Dani Pedrosa FOTO: motoGP

Španec Dani Pedrosa, ki je leta 2018 končal kariero, je leto kasneje začel sodelovati z ekipo KTM, kjer skrbi za razvoj dirkalnega motocikla avstrijske ekipe. Pedrosa je nato spet sedel na motor v elitnem razredu motoGP. Na dirki v avstrijskem Spielbergu za VN Štajerske 8. avgusta je nastopil kot dirkač s povabilom v ekipi KTM. 

Dani Pedrosa je trikratni svetovni prvak, vse naslove pa je osvojil v šibkejših razredih. V tovarniški ekipi Honde v svetovnem prvenstvu je bil Pedrosa od leta 2006, v tem času je zbral 31 zmag na dirkah najvišje ravni.

Zdaj 38-letni nekdanji dirkač, ki v višino meri zgolj 158 centimetrov, je v 13 letih v SP zbral 112 nastopov in 31 zmag, zadnjo dirko pred Spielbergom pa je pred tem vozil pred skoraj 1000 dnevi, oktobra 2018 v Valencii, kjer je bil peti. V izčrpnem in odkritem pogovoru za Corriere Dello Sport je Španec razkril marsikaj zanimivega, radovednega novinarja pa je najbolj zanimal čas, ki ga je preživel pri Hondi, predvsem pa odnos z Marcom Marquezom. "Tako bom rekel. Od prvega dne, ko sem prišel v Hondino garažo, sem razmišljal zgolj in samo o ekipi. Lastne ambicije sem potisnil v ozadje in želel zgolj pomagati ekipi k dobrim rezultatom," je sprva dejal Pedrosa, ki je pred leti postal najmlajši svetovni prvak v srednjem razredu 250 ccm. 

"Ko gre za Marca Marqueza, je bila zadeva od prvega dne povsem drugačna. Takoj je dal vedeti, da so osebni interesi pred moštvenimi," je izstrelil nekdaj zelo popularen dirkač, ki je na stezi večkrat pokazal in dokazal viteštvo. "Mislim, da je vodstvo Honde takrat naredilo napako, ko mu je od prvega dne dovoljevalo takšno razmišljanje in tudi ravnanje. Sploh ker so takoj postavili pravilo, da bo tisti, ki bo najhitrejši, vodil glavno besedo in se bo ekipa prilagajala bolj ali manj le njemu." 

Dani Pedrosa in Marc Marquez
Dani Pedrosa in Marc Marquez FOTO: motoGP

S takšnim razmišljanjem in načrtom je bil odnos med Pedroso in Marquezom od prvega dne obsojen na propad. "Res je, ni bilo ljubezni, a ponavljam, razloge za to mora sprejeti tudi ekipa. Škoda, saj bi lahko s skupnimi močmi in plodnim sodelovanjem med nama verjetno hitreje prišli do nekaterih rešitev z dirkalnikom in posledično vrhunskih rezultatov. Tudi v fazi napredka dirkalnika bi se določene stvari zaradi tega lahko odvijale hitreje," je še priznal Pedrosa, ki je brez dlake na jeziku ocenjeval odnos z rojakom. "Na takšen način ni bilo moč graditi najinega odnosa. Bila sva zgolj klubska kolega." 

V garaži so bile napetosti ...

Treba je poudariti, da je Marquez takoj ob prestopu v kraljevi razred nizal izvrstne rezultate in premikal mejnike. 

Vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva razreda motoGP je spet nekoliko povečal Italijan Marco Bezzecchi, ki je bil na VN Amerik šesti.

Če je bil pred tem Pedrosa spoštovan in tudi poslušan, pa je že ob prvih uspehih ekipa potegnila z Marquezom in mu ponudila celosten paket podpore. "Marc je že takoj ob debiju dirkaške elite pokazal, iz kakšnega testa je. Vedeli smo, da je rojeni šampion in nihče mu tega ni mogel odreči. Prevzel je moje mesto v ekipi in tudi pri Hondi so takoj dali vedeti, da je postal številka ena. Zavedam se, da bi bilo vsakomur takšno stvar težko pogoltniti in tudi meni je bilo," je še priznal Pedrosa in ob koncu daljšega pogovora za italijanski časnik natresel še nekaj obetavnih podatkov glede odnosa z Marquezom. "Če potegnem črto, pa lahko rečem, da so se zadeve začele izboljševati po letu 2016, ko je najin odnos postajal vse boljši in še vedno se izboljšuje."

Dani Pedrosa
Dani Pedrosa FOTO: motoGP

Obetal veliko, dosegel manj od potenciala

V zgodnejših letih kariere je bil Pedrosa trikrat svetovni prvak: leta 2003 v razredu do 125 ccm, v naslednjih dveh sezonah pa do 250 ccm. Skupno je na motorjih v različnih kategorijah na dirkah SP preživel kar 18 let, zmagal je na 54 dirkah. V motoGP je slavil na 31 preizkušnjah, prvič leta 2006, ko je tudi začel pot v elitni konkurenci. Ima skupno 112 uvrstitev na stopničke v najmočnejšem razredu (v vseh skupaj pa 153), pa tudi 31 najboljših startnih položajev in 44 najhitrejših krogov na dirkah.

VN Španije 2023
VN Španije 2023 FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
26. 04. 2023 20.51
-2
Tudi Valentino Rossi je delal v prid ekipe Petronas...nato pa je to moral še gospod Razvan Razali
Night fly
26. 04. 2023 20.29
-1
Vesel sem , da se je Dani po dolgem casu , najbrz primernem odlocil , da pove svoje iskreno mnenje o sobivanju z MM . Ne glede na absenco naslova , ostaja Dani velik dirkac in gentleman . O tem smo nekateri tudi pisali , in na koncu imamo prav .Pa ne samo zato ,da imamo prav , bolj pomembno je ,da smo tudi v tezkih trenutkih Daniju stali ob strani in "ovrednotili " njegovo dirkanje ,odlicno voznjo ,ki jo je prikazal tekom let ,sezon .......da bi se na koncu poslovil s knedlom v grlu ,namrec Honda je ze v letih ,ko sta sobivala Dani in Marko skace pricela s favoriziranjem slednjega in vso logistiko posvetila slednjemu ,,, in s tem unilateralen razvoj motocikla . Se dandanes se razlicni dirkaci soocajo s temi tezavami . Rins je zmagal ,toda ........prezgodaj je peti hvalo lastovkam .
Resnica se briše
26. 04. 2023 21.06
-2
poper00
26. 04. 2023 21.13
-3
MM je dosegel vse naslove .Če ga ne bi bilo Honda z Danijem ne bi imela nič .Da je gospod pa se vidi kako pljuva po kolegu.
Titus56
27. 04. 2023 20.03
+1
poper 00, sploh ne pljuva čez njega, samo resnico je povedal in to je to. Če bi pljuval bi rekel da je en navaden prepotentnež, ki se mora vse vrteti okoli njega. Bil sem njegov navijač do takrat ko je pomagal Cmeravčku, da je nagajal Valentinu, da ni takrat zmagal, tako mu je ukradel 10 naslov. Sramota je to. Ni čudno, da ga je Vale šutiral iz steze. Pa Vale je bil njegov vzornik. Marko naj se vpraša zakaj se mu zdaj kar naprej, od tistega incidenta naprej dogajajo padci, težke poškodbe, pa še ne gre mu več tako. Odgovor je kratek, na delu je KARMA.... Prvak ne bo NIKOLI več....
Resnica se briše
27. 04. 2023 21.39
+1
Resnica se briše
26. 04. 2023 14.41
-6
svicar je sou v trgovino po zalogo rujnega?? da bo lohk kasneje klobasal neumnosti tle gor
Zalchi
26. 04. 2023 13.00
+10
Sej res, kako kej čudežni deček motoGP-ja? Kdaj bo roka pripravljena na naslednji preizkus?
nebel
26. 04. 2023 12.58
+8
Zato tudi sedaj, ko ga ni v ekipi, motor napreduje razvoj v dobro vseh dirkačev. Ko je MM zraven, pa samo zanj. Honda pa naj sama ugotovi kaj ji je nazadnje bolje, slavljen motor ali vedno manj zanesljiv MM.
Titus56
27. 04. 2023 20.05
-1
Za Hondo bi bilo najbolje, da se ga znebijo, saj je skozi na bolniški. V Rinsa naj vlagajo, ta je že sedaj pokazal da ni od muh
Resnica se briše
26. 04. 2023 12.07
-12
Pogresam preveden clanek Lorenza v kterem razlaga o 🐌 rosiju
Tenma
26. 04. 2023 11.56
-11
Jokica, vsi drugi krivi da ni postal prvak...
Boris Kavčič
26. 04. 2023 18.27
-3
Resnica se briše
26. 04. 2023 10.42
-3
Ja no.....spet je preveden clanek malo pa svoje....da se dela drama...nje🤪