MotoGP

Petrucci namesto na Dakar v prvenstvo Superbike, a z veliko dilemo

Ljubljana, 08. 12. 2022 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Motociklistične dirkače letos čaka le še ena velika dirka, na silvestrovo se namreč začenja reli Dakar, na katerem je lani z etapno zmago presenetil Danilo Petrucci. A Italijan, ki je desetletje dirkal v razredu motoGP, ima tokrat drugačne načrte. Prihodnje leto se seli v svetovno prvenstvo Superbike. In kot eden večjih dirkačev znova odpira debato o smiselnosti uvedbe najmanjše dovoljene skupne mase dirkača in motocikla, ki bi kompenzirala telesne mere dirkačev. Kar nekateri smatrajo za nesmiselno, saj športi sami po sebi zahtevajo predispozicije, katerih prilagajanje bi bilo v večini športov prav burleskno.

Danilo Petrucci
Danilo Petrucci FOTO:

Spomnimo, Danilo Petrucci je leta 2019 z Ducatijem dosegel prvo od svojih dveh zmag v razredu motoGP, se nato po prestopu v KTM počasi poslovil od tega prvenstva in presenetil januarja letos (preden je začel dirkati v ameriškem Superbike prvenstvu, kjer je končal na drugem mestu), ko je ne le startal na najtežjem vzdržljivostnem terenskem reliju, ampak dosegel tudi etapno zmago. Njegova velikost in fizična moč, ki sta bili ovira v cestno-hitrostnem motociklizmu, sta mu končno prišli prav. Zato načrtuje vrnitev na Dakar 2024, a še prej se bo letos spopadal z Bautisto v WSBK-ju. 

Danilo Petrucci Dakar
Danilo Petrucci Dakar FOTO: Marcelo Maragni

Petrucci je z 181 centimetri in 79 kilogrami na primer dvajset kilogramov težji od letošnjega Superbike prvaka Alvare Bautista. To je precejšen hendikep, saj to lahko pomeni tudi do nekaj desetink razlike na daljših ravninah in manjšo obrabo gum, na kar že leta opozarja prav tako visokorasli Scott Redding. MotoGP in WSBK v nasprotju z avtomobilističnimi krožno-hitrostnimi dirkami (npr. F1) in tudi nižjimi motociklističnimi razredi (moto2 in moto3) vztrajata le pri omejitvi najmanjše mase motocikla. Zagovorniki tega opozarjajo, da imajo vsi športi svoje genetske predispozicije in omejitve ter da bi bilo skrajno nenavadno podobne kompenzacije na primer uvesti v košarko ali atletiko ... 

Danilo Petrucci motoGP
Danilo Petrucci motoGP FOTO: Gepa
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
10. 12. 2022 11.30
-2
Petrucci ni bil nikoli v nobeni kategoriji, v kateri je dirkal, prvak. V glavnem je zaključeval sezone med 10. in 20. mestom. Zato, tudi če bi naredili motocikel po njegovih merah in spremenili pravila, ne bi bil prvak.
belidirkac
09. 12. 2022 21.18
+5
Danilo je fejst fant,vedno nasmejan in dobre volje. Za Ducati je začel dirkati leta 2015 za ekipo Pramac,precej neuspešno,nekaj stopničk. Sezoni 2019 in 2020 je vozil tovarniški Ducati,za katerega je dosegel dve zmagi. Prvo leta 2019 v Monzi,drugo pa leta 2020 na stezi Paul Ricard. Nek velik preboj v ospredje pa mu ni uspel. Kar pa se tiče težav visokih dirkačev na teh motorjih,bi se kar strinjal. Pred leti sem v Brnu sedel ne Yamahi M1,pa se mi je zdel precej majhen,pa sem nižje rasti kot Danilo.
Pagliaccio 46
08. 12. 2022 19.56
-16
Še eden , ki je bil sposoben zmagati z Ducatijem v motoGP ?
Bigbadjohn
08. 12. 2022 12.32
+5
Pa naj začnejo izdelovati motocikle po meri- kot srajce, čevlje... da bo pošteno, nje!