MotoGP

Petrucci: Rekel sem si, da ne bom jokal, a si nisem mogel pomagati

Valencia, 16. 11. 2021 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
47

Zadnji dirkaški vikend je v razredu motoGP minil predvsem v znamenju slovesa Valentina Rossija ter Ducatijeve dominance. A Rossi ni edini Italijan, ki se je v Valencii poslovil od karavane motoGP, saj je zadnjo dirko med motociklistično elito odpeljal tudi Danilo Petrucci. Zmagovalec dveh dirk se je po desetih letih dirkanja v elitnem razredu čustveno poslovil od dirkačev in navijačev, s prihodnjim letom pa se podaja v drugačne dirkaške vode.

Za nami je še ena razburljiva sezona dirkanja v najmočnejšem motociklističnem razredu motoGP: 22-letni Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, med motorji so (predvsem v jesenskem delu sezone) dominirali Ducatiji, mnogi ljubitelji motociklizma pa si bodo sezono zapomnili kot zadnjo v karieri legendarnega Valentina Rossija.

Petrucci, Rossi in Marquez na VN Nizozemske leta 2017
Petrucci, Rossi in Marquez na VN Nizozemske leta 2017 FOTO: AP

Po desetih letih dirkanja v motoGP pa je zadnjič med elito ročico za plin privijal tudi Danilo Petrucci, ki je bil zelo čustven že pred samim začetkom dirke. "Ko sem parkiral motor na startu, sem si rekel, da ne bom jokal, a ko so do mene prihajali sodelavci in prijatelji in me pozdravljali, sem postal čustven. Kot vedno sem šel pred dirko na stranišče in ko sem se vrnil, me je pričakal aplavz KTM-ove in Ducatijeve ekipe. Enostavno si nisem mogel pomagati, da ne bi zajokal," je o posebnem trenutku dejal 31-letni Italijan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Res sem bil vesel, da sem bil deležen toliko ljubezni. Ko sem bil na domači dirki (V Mugellu leta 2017 op. a.) prvič na stopničkah, sem jokal, ko sem zmagal prvo dirko (prav tako v Mugellu leta 2019 op. a.), prav tako. Ko sem presrečen, zajočem, tako pač je," je še dodal Petrucci, čigar motoGP kariera se je začela leta 2012.

Prvi dve sezoni med elito je visokorasli Italijan dirkal na italijansko-švicarskem motociklu Ioda-Suter in najvišje končal na osmem mestu prav v Valencii, nato je za eno sezono presedlal na Aprilio, s katero se mu višje od 11. mesta ni uspelo uvrstiti. Sledil je prestop k moštvu Pramac Racing, kjer je sedel na Ducatija, s katerim je že dosegal uspehe pred pridružitvijo motoGP-jevi karavani. Že v prvi sezoni je bil precej bolj konsistenten in je redno končeval med prvo deseterico, na mokri dirki v britanskem Silverstonu pa je tudi prvič stopil na stopničke. Zaostal je le za prav tako 'sveže upokojenim' Rossijem, ki je Petruccija v Valencii pred njuno zadnjo dirko tudi pozdravil in mu zaželel srečo v prihodnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Petrucci je pri moštvu Pramaca ostal do konca sezone 2018 in se v tem času še petkrat povzpel na zmagovalni oder. Nato je prestopil k tovarniškemu moštvu Ducati Corse, s katerim je dosegel največje uspehe v karieri: v letu 2019 je poleg dveh tretjih mest prvič stopil na najvišjo stopničko, kar mu je uspelo pred domačo publiko v Mugellu, sezono pa je zaključil na šestem mestu v skupnem seštevku. Uspeh iz Mugella je ponovil še prihodnje leto v Franciji, a zaradi slabših ostalih rezultatov sezono končal kot dvanajsti.

Danilo Petrucci je kariero zaključil z dvema zmagama v razredu motoGP
Danilo Petrucci je kariero zaključil z dvema zmagama v razredu motoGP FOTO: AP

V svoji zadnji sezoni v elitnem razredu pa je Petrucci oblekel oranžen kombinezon moštva Tech3 KTM, pri katerem forme enostavno ni ujel in se zgolj trikrat v sezoni prebil med najboljšo deseterico, najboljši rezultat pa dosegel v Le Mansu, kjer je bil peti. Za konec kariere si je Italijan želel doseči dober rezultat vsaj na domači VN Emilije-Romanje, ki je potekala prav na njegov 31. rojstni dan. Po kvalifikacijah mu je kazalo dobro, saj se je uvrstil na deveti startni položaj, ki je bil zanj najboljši v sezoni, a mu je veselje že v  tretjem krogu pokvaril Joan Mir (Suzuki), ki je pri vožnji skozi drugi ovinek zdrsnil in s sabo odnesel še Petruccija.

Po odstopu v prvem krogu na predzadnji dirki sezone v Algarveju si je Petrucci želel v zadnji dirki le "uživati in jo dokončati", kar mu je v Valencii tudi uspelo. "Po zadnjih dveh dirkah sem si želel dirko le mirno pripeljati do konca. Rekel sem si, da se ne bom obremenjeval z rezultatom, temveč bom le užival teh zadnjih nekaj kilometrov," je o dirki dejal dirkač s številko devet.

"MotoGP še ni videl dirkača moje velikost in ga verjetno tudi ne bo ... 180 cm in 83 kilogramov, preden sem si nadel kombinezon in čelado. Ko so me prvič videli inženirji moštev, so nemudoma začeli izgubljati lase," je v smehu na zadnji novinarski konferenci dejal Petrucci. Svojo motoGP kariero pa je na kratko strnil takole: "Ničesar ne obžalujem. Moj začetek v motoGP je bil težek, v karavano sem prišel kot povprečen dirkač, ki ni nastopal v nižjih razredih. Mogoče sem eden zadnjih 'normalnih ljudi', ki sem se lahko kosal z najboljšimi dirkači na svetu. Nikoli nisem nehal verjeti vase in vedno sem verjel, da sem lahko najboljši. In dvakrat sem to tudi bil. Zato sem zelo zadovoljen z uspehi, ki sem jih dosegel." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav se je 31-letni Italijan po desetih letih poslovil od motoGP-ja, bo dirkal še naprej. Cestni motor bo zamenjal za enduro motor in se prihodnje leto pod okriljem moštva KTM podal na vzdržljivostni reli Dakar:"Od 15. leta sem dirkal v motokrosu, zato sem vesel, da se vračam na drugačne steze. Zahvaljujoč KTM-u, bom poskusil izpolniti sanje in dokončati reli Dakar."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

intelektor
21. 11. 2021 15.57
✋ Vsi tisti, ki blatite ali pac ne spostujete Valentina Rossija, niste poznavalci moto sporta ali pa v sebi nimate kancka sportnosti, postenosti in pravicnosti ter zdrave objektivnosti drugim priznati velicine. Taksni ste dvolicnezi(itd.👎), saj sportnikov/ljudi ne presojate po enakih vatlih. Tako velja tudi za tiste, ki na drugi strani teptate Marca Marqueza. Med njima je le ena obcutna razlika in to je (med)generacijska, kar se kaze celostno. Sicer sta si znacajsko zelo podobna, kot tudi po talentu, inteligenci, instinktu in znanju motociklisticnih vescin. Nenazadnje sta tudi oba Vodnarja, kar morda pomeni, da sta, ob vseh svojih napakah, tudi dobri/a osebi/cloveka. Seveda slednje ni edino "merilo", saj je npr. tudi Cristiano Ronaldo Vodnar, a sem se sam z lahkoto odlocil za izbor Lionel Messija, ko gre za obvladovanje sportnih vescin ali ce hocete, v tem primeru, carovnije na zelenici. Srecno VR46 in hvala ti LEGENDA! Poklon=🙇.! 👍
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.53
-20
77 milijonov oproščenih davka ( 112M -77M = 35M ) klovnu Valentinu Rossiju pomeni, da ga Italija ima rada, nimajo pa tako radi tistih njegovih navijačev , ki pa vseeno vestno plačujejo davke.
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.58
-20
Koliko kapic rumene barve lahko plačaš in podariš za 77 milijonov evrov ?
herr catz
18. 11. 2021 10.59
-19
Ni nam vseeno
18. 11. 2021 11.26
-19
Ne verjamem da bi starejši sodnik , velik navijač Agostinija nosil to kapo za poneumljanje... on se bo za poneumljanje odločil po naravni poti... s starostjo
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.38
-19
Italijan Valentino Rossi se je za obdobje 2000-2004 izmikal 43,7 milijona evrov dolgov iz naslova dohodnine, poslovnih davkov in DDV. Povedali so, da so globe in obresti na znesek skupne zahtevane vsote dosegle 112 milijonov. Sedemkratni svetovni prvak bi se lahko leta 2008 soočil tudi s kazenskim postopkom zaradi domnevne davčne utaje, potem ko so davčni inšpektorji v četrtek prijavili športnika državnemu tožilstvu v severovzhodnem mestu Pesaro. In kakšen je bil odziv klovna….tak kot pri ostalih paranojičnih odzivih Rossi je tudi obtožil tisk, da ga je preganjal v zadnjih dveh tednih, češ da je "začuden nad površnostjo", s katero si je izmišljeval določene zgodbe. "Zdaj izvem, da sem predmet mega davčne utaje. Morda bom jutri izvedel, da sem astronavt na Marsu," je pošalil Rossi.
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.39
-19
In kakšen je bil epilog zgodbe paranoičnega astronavta na Marsu ? ....Plačal je 35 milijonov evrov po dogovoru...ob tem lahko omenimo Vincenza Visca, ki vodi vladno zatiranje kroničnih stopenj davčnih utaj v Italiji, ki je bil več kot nedvoumen: "Sem velik oboževalec Rossija in žal mi je za to, a zakon je zakon"....oboje povzeto po Italy Magazine...
herr catz
18. 11. 2021 11.00
-18
Ni nam vseeno
18. 11. 2021 11.29
-18
On temna dejstva, ki se dajo preveriti preprosto ignorira
Kaktusy
17. 11. 2021 17.29
+24
Kdo je Murkež???
Profesormarck
17. 11. 2021 18.18
-24
M.M. je Profesor,ki ni dovolil,da bi samoklican dohtore-zimzelenc še kdajkoli postal prvak,ko se je on pojavil je pobral rozek šila in kopita.Sam še tvoj :hehehehehehehe...pa me več ni
Kaktusy
17. 11. 2021 19.53
+24
Mešalc ne bluzi, nikogar ne zanima na koga ti je stau, tukaj se menimo o dirkanju, motorjih...o teh zadevah nimaš polma, tvoje področje je metanje peska v mešalc, kar sodi v gradbeništvo, tako da odpeketaj!
iga_biba
17. 11. 2021 21.27
-19
če se meniš o dirkanju, ne smeš omenjati VR/46. on je ne dirka že vsaj 10 let. Tako da....
Kaktusy
18. 11. 2021 12.13
+18
iga pametuješ, a si že shodil mogoče?...dej smrkl si obriš, pa dudo potegn!
Profesormarck
18. 11. 2021 17.37
-7
@cmirko mamica ti naj lapke opere-temljito-po oseki !
nightifly
17. 11. 2021 16.22
+24
Mostva so se preselila v Jerez , vsi novinci se bodo spoznali z motorji sezone 2022 , odsoten pa bo MM zaradi problemov z ocmi , , za naprej pa se ne ve nic . Jasno,da bo to sele spoznavanje vseh z novimi ali izboljsanimi motorji za novo sezono ,, sigurno pa bo veliko izboljsav . Torej fantom -srecno .
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.45
-19
Ničvrednež je nekdo , ki ne drži besede...to je nekdo , ki ne premore časti...Ne rečemo , da se je nightifly pridružil ničvrednež...on je ves čas njihov član a je imel edinstveno priložnost izstopiti...
Lucky
17. 11. 2021 16.22
-25
Ko muha napiše mi častimo. Koliko pomeni čast moža, ki nas leta posiljuje z besedami, da ko se bo poslovil Rossi, se bo tudi on iz tega portala? Že dolgo vemo, da ta mož ni časten, niti mož beseda. Mi častimo, hehehe. Švica, hehehe.
herr catz
17. 11. 2021 17.11
-24
On je nikoništa.... Še senca ima vec hrbtenice kt on
nightifly
17. 11. 2021 16.11
+15
Nekaterim navijacem Markota skace ,,,torej tistih nekaj ,ki so najbolj surovi v svojih prispevkih svetujem ,da si ogledajo vsaj uradno poslovilno konferenco Valentina Rossija , in potem pametujejo . Zakaj pravim tako ? zato ,ker clovek ,ce ne pozna fatov , dejstev ,resnic in vsega ostalega kar nekoga determinira (pa ceprav je njegov sovraznik ,ali pa ravno zato ) , ne more ne pisati ,ne razglabljati ,se manj trditi to in ono ,ker o njemu ne ve nic ,ali zelo malo . Verjamem,da bi bil tak zalogaj spoznavanja 26 letne kariere tega dirkaca za njih verjetno logist .in intelektualno preobsezen , vseeno pa bi iz razbranega lahko potegnili nekaj zanimivih dejstev . Ce ne omenjam vseobseznega voza izkusenj dirkaca Valentina Rossija , naj omenim samo eno ------dirkac MM je dosegel ze veliko , iz padcev se je najbrz ,ali pa se bo se veliko naucil , in njegov poskus ,da bi ze leta 2015 naucil Rossija kozjih molitvic se je izpridil .VR ostaja trdno na svoem piedestalu ,s katerega ga je hotel MM vreci ,zbiti . Ni slo . Od drugega leta bo imel dirkac MM ves cas na razpolago ,da v absenci Dohtarja med mladimi dirkaci pokaze svoje umetnije , se prej pa me zanima kako bo zvozil vse dirke . Gentlmanov ,ki se na pisti umikajo ´vsiljivcem´ ,ali ´padobrancem´ ,ki ti priletijo z motorjem v bok in se naslonijo nate , je vedno manj . Ce ne drugi ,mu bo to povedal rookie Binder ml . ,zna biti tudi Bezzecchi ,Bastian. , pa se kdo . In kar je se najbolj vazno , celo mladenici se iz leta v leto presedajo n razlicne motorje in pokazejo svoje sposobnosti ,znanje . Tega MM ne zna in zal ostaja na sigurni Hondi , torej ne moremo vedeti alizamguje on ali Honda oz. v kaksnem % razmerju se to dogaja .Navijaci smo pac razvajeni mar ne ,,,in castimo nase male bogove ,ki majo jajca .
Ni nam vseeno
17. 11. 2021 21.19
-16
Vidim, da se ničvrednež ostal pri svojih načelih... Očitno se je Valentino Rossi , drugi najboljši med Italijani v elitnem razredu, poslovil tudi od španskega življa, ki je bil še v začetku sezone 2015 celo 3. najbolj priljubljen tuji športnik v Španiji. Ob koncu sezone 2015 pa se je zavihtel na 419. mesto od 426. športnikov ankete. Zdaj vse zanima, katerih 7 je celo večjih luzerjev od makaronarja. Jaz sem jih prebral a ne poznam nikogar....Povzeto iz AS-a 17.3.2016
iga_biba
17. 11. 2021 21.27
-16
ni nity obljubil, da bo nehal, ko bo nehal VR/46? Torej?
gogi_
17. 11. 2021 15.56
+17
iga preveri posto,ne bos vec tako nasmejan.
iga_biba
17. 11. 2021 21.33
-16
iga_biba
17. 11. 2021 10.46
-33
mnogi ljubitelji motociklizma pa si bodo sezono zapomnili kot zadnjo v karieri legendarnega Valentina Rossija. Kariero je on končal v letu 2009. Potem pa....... do 18najstega, ker je bil na zadnji, po sreči 10ti, drugače bi bil 20ti.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 21.59
-31
Doktorjevo kariero bi lahko opisali kot splet dogodkov italijanskega dirkača, ki s svojim vedenjem in dogodki spominja na Dr. Jekylla in prav tako tudi na Mr .Hyda . Horda dejanja prvega le ovekočujejo in potvarjajo , dejanja drugega pa spretno prikrivajo.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 21.35
-30
Z odobravanjem vsega sveta in moto občestva razen Italijanov in tistih , ki niso Italijani pa vsaj tam živijo ali pa so vsaj po srcu Italijani, so s sprejetjem in odločitvijo o Rossijevi kazni organizatorji dirk razreda moto GP 2015 vseeno dokazali, da kazen lahko doleti vsakogar. Tudi Valentina Rossija, in to tudi za ceno naslova prvaka, če bi imel res kakšne realne možnosti. Svetih krav torej ni. In to je tedaj vsem vlilo nekaj upanja, da je po športni plati moto GP še vedno iskreno dirkanje, ne glede na dejstvo, koliko denarja se obrača tam. in jasno sporočilo vsem, da denar vendarle ni prvi pobudnik tega tekmovanja. To pa je bil očitno eden bolj svetlih trenutkov tega športa preden so pred dvema dnevoma dokončno odstranili Valentina Rossija
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 21.19
-29
419. mesto Valentina Rossija v španski anketi priljubljenih športnikov ....124. je menda neki občinski prvak Badajoza v gumitvistu, mesta ob portugalski meji....
gogi_
16. 11. 2021 21.08
+30
seno kako pa kaj tista zadeva s katero mas ti tezave ? Malo truda pa se pokaze kdo je ta slamac brez -uda.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 20.56
-29
Valentina Rossija so pozdravili tudi Španci, pri katerih je na 419. mestu od 426. omenjenih športnikov v anketi priljubljenih v Španiji povzeto po Asu.
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 20.53
-29
35 milijonov evrov utaje davkov za poštenega Italijana, Valentina Rossija, ki je drugi najboljši Italijan v zgodovini elitnega tekmovanja. To je približno 17 evrov na vsakega Slovenca
Ferjalec
16. 11. 2021 19.26
+36
nightifly
16. 11. 2021 19.21
+32
Znan je tudi seznam mostev in 24 dirkacev za sezono 2022 , le pri mostvu VR 46 se ni uradnega sponzorja Aramca , ker niso se dodelali podrobnosti , vednar uficielno pa je mostvo na listi , in to je vazno .
Profesormarck
16. 11. 2021 19.25
-32
Ni nam vseeno
16. 11. 2021 20.50
-29
nightifly
16. 11. 2021 19.16
+31
Svetujem vsem ,ki so ravnokar splezali z drevesa , da si poisce jo mostra , ki jim bo v izbranih besedah ,ali pa z znaki gluhonemih obrazlozil Bonton clovestva ,druzbe . Potem naj si pa pogledajo slovo svetovne javnosti od dirkaca , ki jih sigurni ni pustil brez besed -Rossija . Nato naj si s krtaco zdrgnejo jezik ,da se bodo lahko kulturno izrazali na tem portalu . Ce naj bom se bolj direkten in jasen , ta druzba ,Pro plus ali nekaj takega , s ejih je usmilila ,da lahko partecipirajo in prispevajo svoja mnenja na teh portalih , toda ta mnenja bi morala biti dostojna in vredna vsaj splosne kulture slovenskega naroda . Kot sem ze napisal , ta druzba se vas je usmilila ,da lahko pisete , ni pa nujno ,da vam se daje to pravico . Glede na izbor vasih nesed in besed, zaklada ,spadate bolj v kaksno krcmo piratov ............ npr .samozvani profecormars ......in njegovi kompanjoti . Zajfo in krtaco v roke , potem pa nazaj na ta portal .
nightifly
16. 11. 2021 19.17
+34
verjamem ,da vas boli vse to kar so mediji prikazovali in prikazujejo zadnja dva tedna ,,,,,,,,,, in ni se konca .
Profesormarck
16. 11. 2021 19.18
-30
kva se pa ti še vedno tle sliniš-človk brez hrbtenice in časti? Na take,ki kaj obljubijo,pol pa požrejo lahk sam špukeca pošljem,upam da te zadene direkt v betico tam v izmišljeni "svici".Bljak..
CrazyMachines
16. 11. 2021 17.33
+34
Posrečen dečko…škoda da je njegovo slovo od tega športa poniknala v senci Rossijevega odhoda…MotoGP organizacija bi lahko tudi za njega naredila kakšen ognjemet 🤔
športnik66
16. 11. 2021 17.22
-33
A tale je tudi dirkal? NIč se ga ne spomnim.