MotoGP

Pnevmatike za suho ali mokro stezo, tretje možnosti v sezoni 2017 očitno ne bo več

Ljubljana, 12. 12. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisarji svetovnega motociklističnega prvenstva so potrdili, da v prihodnji sezoni motoGP na stezi ne bomo več spremljali gum za delno mokro stezo ('intermediate'), ki jih je s svojo vrnitvijo na steze ponudil gumarski gigant Michelin. A vse to naj ne bi spremenilo stanja na asfaltu.

S sezono 2017 se bodo poslovile pnevmatike za delno mokro stezo, ki so jih pred časom predstavili pri Michelinu.
S sezono 2017 se bodo poslovile pnevmatike za delno mokro stezo, ki so jih pred časom predstavili pri Michelinu. FOTO: AP

"Lastnik pravic za organizacijo prenosov dirk motoGP nas je naprosil za preizkus gum za delno morko stezo, predvsem zato, da bi lahko tekmovalci med prostimi treningi vozili, ne glede na delno mokre pogoje," je ob finalu v Valencii izjavil predstavnik Michelina Nicholas Goubert. Tekom leta pa so spoznali, da bi se Michelinove pnevmatike za delno mokro stezo lahko prav tako izkazale v suhih pogojih. Do tovrstnih izsledkov so prišli tudi organizatorji motoGP dirk, zaradi česar v prihodnji sezoni omenjene pnevmatike ne bodo potrebne. "No, to še ne pomeni, da jih v prihodnji sezoni ne bo na spregled, vendar pa se trenutno dogovarjamo o podrobnostih uporabe," so še pojasnili v Michelinu pred mesecem dni, po pogovorih z varnostnim svetom pa so se vendarle odločili, da jih umaknejo z dirkalnih stez. Maksimalno število pnevmatik za mokre in suhe pogoje ostaja nespremenjeno tudi v sezoni 2017, navkljub izločitvi gum za delno morko stezo, vendar pa bodo potrebne dodatne določitve karakteristik za sprednje in zadnje gume.

Medtem ko so se organizatorji že posvetili prihajajoči sezoni, pa so dirkači premor izkoristili tudi za to, da se zahvalijo svojim navijačem, ki so jih tekom leta podpirali na dirkah. Tako sta se zadnja dva svetovna prvaka razreda motoGP Marc Marquez in Jorge Lorenzo podružila s svojimi navijači uradnih 'fan' klubov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5TIG
13. 12. 2016 18.31
+2
Bridgeston zraven pa da vidmo pol konkurenčnost in razlike.
ziggi1
12. 12. 2016 20.57
+0
to je vse nastimano . nevem zakaj nista oba opremljevalca mischelin in bridstone. in mostva izbirajo kdo bo kere uzev.
Callux
12. 12. 2016 09.59
+9
Novica, da se intermediate gume po eni sami sezoni umikajo iz razreda MotoGP, mene osebno ni presenetila.. Glede na to, da so bile v celi sezoni uporabljene samo nekajkrat, od tega samo enkrat na dirki, pa še to samo pri nekaterih dirkačih, bi bil presenečen če bi ostale, saj se je izkazalo, da ni potrebe po njih..
JackySparroww
12. 12. 2016 16.42
-4
Očitno karakteristika motoGP bolida kar dobro shaja brez intermediat gum, baje sta predvsem Ducati in Yamaha kategorično bila za ta predlog.
Callux
12. 12. 2016 18.10
+8
Ne samo Ducati in Yamaha, strinjali so se kar vsi proizvajalci kolikor vem.. Kajti večina tistih dirkačev, ki je na intermediate gumah prevozila vsaj 3 kroge, je ugotovila da izgubljajo čas in so slednje popolnoma neuporabne, predvsem zaradi zelo majhnega razpona delovanja... Določeni dirkači, kot na primer Marquez, so se jim odpovedali že po preizkusu na testiranjih..
mojcd
13. 12. 2016 09.15
+4
če se ne motim smo zaradi njih dobili dva nova zmagovalca, in tudi Lorenza brez točk....to je zanimivo!
Callux
13. 12. 2016 10.36
+5
Ne zaradi intermediate gum mojcd.. Če te prav razumem, tu ciljaš na Jacka Millerja in Cala Crutchlowa, ki pa sta ob zmagi uporabljala dežne gume.. Jack v Assnu mehke in Cal v Brnu trde.. Intermediate gume je v Nemčiji uporabil Redding in posledično zaradi tega ostal brez 2.mesta na dirki, katero je na koncu končal le kot četrti.. Mogoče jih je še kdo, sem pa 99% prepričan, da to ni bil Lorenzo..
motorist_mb
12. 12. 2016 09.13
-7
Več gumarjev zraven in to je to...toti očitno niso zreli dovolj...Ducati99man forza!
mojcd
12. 12. 2016 09.11
+8
Bedarija! Pa gre taktika po vodi nekomu v spremenljivih razmerah. Samo da ne ratajo F1