POPKAST

Po razburljivem uvodu v sezono motoGP bo Jerez trenutek resnice

Ljubljana, 27. 04. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Karavana razreda MotoGP se po dolgem krogu s Portugalske prek Argentine in ZDA vrača na Iberski polotok v španski Jerez. Zdi se, da se po vseh odstopih in presenetljivih zmagah glede na točkovanje prvenstvo tukaj začenja na novo. O dogajanju doslej in pričakovanjih v nadaljevanju sva se pogovarjala komentatorja dirk MotoGP na Kanalu A.

V prvenstvu presenetljivo vodi Bezzecchi pred Bagnaio in Rinsem. Slednji je na zadnji dirki v Teksasu presenetil s tem, ko je na zmagovalno stopnico postavil Hondo, Bagnaia pa razočaral z drugim zdrsom, ki že lahko načenja njegovo samozavest. Kar je še posebej neprijetno v času, ko se na steze vrača njegov lanskoletni rival Bastianini. Sezona pa se tudi v Španiji nadaljuje brez Marca Marqueza, ki je še vedno na bolniški.

Jerez je steza, ki jo imajo dirkači radi in je tako vsestranska, da je nekakšno merilo konkurenčnosti za številna preostala dirkališča. Je pa tudi steza, na kateri se dirke odločajo v zadnjem ovinku. Tu je že leta 1996 Doohan dobesedno zbil Crivilla, slabo desetletje za tem je v enakem slogu Rossi s steze zrinil Gibernaua in z izkušnjami obeh pred desetletjem Marquez Lorenza (po katerem se tudi imenuje ta zadnji ovinek). Letošnja kazen za Marcov trk na prvi dirki sicer še vedno ni povsem jasna, kot tudi ni jasno, kaj bodo storili pri Ducatiju, da bo Bagnaia bolje čutil sprednji del motocikla. Čeprav je po telemetrijah jasno, da je oba padca – v Argentini, ker je bil prehiter, in v Teksasu, ker ni bil na idealni liniji – zakuhal sam.

Dirka razreda motoGP
Dirka razreda motoGP FOTO: MotoGP

Med številnimi vprašanji je tudi to, kaj bo v nadaljevanju sezone storil Bastianini, ki se vrača, ali Lecuona, ki bo zamenjal Marqueza. Pa KTM-ov testni voznik Pedrosa, ki se s posebnim povabilom organizatorja vrača na VN Španije. Medtem je postalo jasno to, da dirke v Kazahstanu letos ne bo in da po razmišljanju o prihodnosti v razredu MotoGP predlanski prvak razreda superbike Razgatlioglu ostaja v svetu serijskih motociklov.

VN Španije 2023
VN Španije 2023 FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3