MotoGP

Dan za kvalifikacije: Bagnaia najhitrejši v Assnu

Assen, 25. 06. 2022 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred VN Nizozemske v Assnu, gre za enajsto preizkušnjo motociklistične sezone, so bili na sporedu kvalifikacijski boji v vseh razredih. Še pred tem so se dirkači ogrevali na tretjem in četrtem prostem treningu. Na tretjem je v kraljevem razredu najhitrejši krog odpeljal Španec Aleix Espargaro. Prenos na VOYO in Kanalu A. V skupni razvrstitvi pa je v (prepričljivem) vodstvu aktualni šampion Francoz Fabio Quartararo, ki ima 34 točk prednosti pred zasledovalci. V boju za najboljša mesta v razredu motoGP je bil najuspešnejši Italijan Francesco Bagnaia, ki si je tako zagotovil pole position na nedeljski dirki. V moto3 je bil pred vsemi Japonec Ajumu Sasaki, v moto2 pa Britanec Jake Dixon. Na dirki razreda motoE je bil najhitrejši Dominique Aegerter, Eric Granado je bil drugi, Mattia Casadei pa tretji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia z novim rekordom kroga v Assnu
    02:05
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia z novim rekordom kroga v Assnu
  • Iz 24UR: MotoGP - VN Nizozemske
    02:06
    Iz 24UR: MotoGP - VN Nizozemske
  • Vrhunci kvalifikacij moto2 v Assnu
    03:45
    Vrhunci kvalifikacij moto2 v Assnu
  • Vrhunci kvalifikacij motoGP v Assnu
    02:12
    Vrhunci kvalifikacij motoGP v Assnu
  • Vrhunci kvalifikacij moto3 v Assnu
    02:42
    Vrhunci kvalifikacij moto3 v Assnu
  • Iz 24UR: Zadnja preizkušnja pred poletnim premorom
    02:22
    Iz 24UR: Zadnja preizkušnja pred poletnim premorom
  • Bagnaia najhitrejši na drugem prostem treningu pred VN Nizozemske
    02:07
    Bagnaia najhitrejši na drugem prostem treningu pred VN Nizozemske
  • Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP
    03:18
    Vrhunci prvega prostega treninga razreda motoGP
  • Iz 24UR: Dirkaški asfalt v Assnu pripravljen za VN Nizozemske
    02:30
    Iz 24UR: Dirkaški asfalt v Assnu pripravljen za VN Nizozemske
  • Iz 24UR: Quartararo samozavestno vstopa v nov dirkaški konec tedna
    02:16
    Iz 24UR: Quartararo samozavestno vstopa v nov dirkaški konec tedna
MotoGP - VN Nizozemske
MotoGP - VN Nizozemske FOTO:

Sobotni program v Assnu so tradicionalno odprli dirkači najšibkejšega motociklističnega razreda moto3. Za razliko od petkovih prostih treningov, ko je bila steza ves čas mokra, vmes pa je tudi močno deževalo, je tekmovalce pričakalo prijetno vreme s suho stezo. V takšnih razmerah se je z najboljšim časom tretjega prostega treninga izkazal Španec Izan Guevara, sicer zmagovalec zadnje dirke v Sachsenringu. Za njim sta se zvrstila Italijan Dennis Foggia in Španec Sergio Garcia. V najšibkejšem razredu so imeli dirkači sicer v petek obilo preglavic kontrolirati dirkalnik in v takšnim mokrih razmerah je bil pred vsemi nekoliko presenetljivo Španec David Munoz

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi čas uvodnega prostega treninga je zabeležil Turek Deniz Oncu, tretjega pa Otočan John Mcphee. Tudi na drugem prostem treningu, še vedno na mokri stezi, se je najbolje znašel Munoz. Razmere so bile le precej boljše od prvega treninga, zato je bil tudi Špančev čas precej boljši. Drugi trening je ponudil stalnico le na prvem mestu, v nadaljevanju je bil vrstni red precej drugačen, drugi je bil Japonec Tatsuki Suzuki, tretji pa njegov rojak Rjusej Jamanaka. Popoldanske razmere so bile manj prijazne, kazalo je celo na kakšno nevihto, a so imeli v najšibkejšem razredu korektne in enakovredne razmere. Dežja ni bilo, se je pa nebo vse bolj zapiralo, krepil se je tudi veter, kar je bila slaba napoved za najmočnejša razreda. V takšnih pogojih se je najbolje izkazal Japonec Ajumu Sasaki, tudi drugo mesto je šlo v deželo vzhajajočega sonca, drugi čas je podpisal Tatsuki Suzuki, družbo v prvi vrsti na nedeljski dirki pa jima bo delal Španec Izan Guevara. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo, da je dirko za VN Nemčije pred nekaj dnevi dobil Španec Izan Guevara. V moto3 sta se na zmagovalni oder uvrstila tudi Italijan Foggia in Španec Garcia. Slednji je ostal vodilni v razvrstitvi SP, kjer ima 166 točk, a zmagovalec VN Nemčije Guevara zdaj zaostaja le še za sedem točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji trening pripadel Aleixu Espargaroju

V odličnih razmerah na stezi v Assnu, steza je bila suha, vreme pa prijetno toplo, se je na tretjem prostem treningu v kraljevem razredu motoGP najbolj izkazal Aleix Espargaro. Španec, ki zaseda drugo mesto v skupni razvrstitvi je najboljši čas tretjega prostega treninga "podpisal" v finišu dopoldanskega programa, pred tem je najhitrejši krog "pospravil" Maverick Vinales. Med njiju se je vrinil vodilni v prvenstvu, hkrati tudi aktualni prvak, Francoz Fabio Quartararo. Majhne razlike pri vrhu pa obetajo zelo zanimiv četrti prosti trening in posledično kvalifikacije, ko bo šlo zares. Na zadnjem "ogrevanju" pred kvalifikacijami se je z najboljšim časom izkazal Quartararo, za njim pa sta se zvrstila Ducatijeva Bagnaia in Miller. Pred kvalifikacijsko skupino je bilo veliko vprašanje, kdo se bo iz počasne skupine uvrstil med izbrance. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Malce presenetljivo sta prvi dve mesti zavzela člana ekipe KTM, Južnoafričan Brad Binder, in Portugalec Miguel Oliveira, ki sta se tako prebila naprej. V kvalifikacijah je blestel osmoljenec z VN Nemčije Bagnaia, ki je ob najboljšem času zrušil še rekord steze in na najboljši možni način "pozabil" na zdrs v Sachsenringu, ko je dirko po lastni napaki končal že v zgodnji fazi in si s tem bržkone zaprl vrata za boj za naslov svetovnega prvaka. Ob njem sta bila v kvalifikacijah, ki so potekale v suhih razmerah, hitra še Quartararo in Martin, s četrtim časom kvalifikacij pa je prijetno presenetil Italijan Marco Bezzechi.  Iz druge vrste bosta ob Italijanu začela še Italijan Aleix Espargaro in Avstralec Jack Miller.

Spomnimo, petkove "jesenske" razmere so pričakale kraljevi razred motoGP. Mokra in spolzka steza je prinesla nekaj zdrsov oziroma padcev, še najbolj spektakularnega je doživel Italijan Enea Bastianini, sicer mož z največ zmagami v tej sezoni, ki pa se na srečo ni končal s hujšimi posledicami in Italijan je hitro vstal. V takšnih razmerah je še enkrat več svoje mojstrstvo v mokrih pogojih pokazal in dokazal Avstralec Jack Miller s prvim  časom dopoldanskega dogajanja v Assnu. Drugi čas je pripadel Špancu Joanu Miru, tretji pa njegovemu rojaku Polu Espargaroju

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirkači razreda motoGP so imeli na drugem prostem treningu veliko boljše razmere kot na prvem. Steza se je hitro sušila in zato so v drugem delu dosegali zelo dobre izide, večinoma vsi z gumami za suho stezo. V zaključku treninga je prišlo do hitrega menjavanja na vodilnih mestih, na koncu je najboljši čas postavil Francesco Bagnaia (1:33.274), drugi je bil Aleix Espargaro, tretji pa Fabio Quartararo. 

Pred nedeljsko enajsto dirko sezone, zadnjo pred poletnim premorom, je v seštevku krepko v vodstvu svetovni prvak Quartararo. Ima 172 točk, drugi je Espargaro s 138 točkami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V srednjem razredu dopoldan najhitreje Augusto Fernandez, pole Dixonu

Iz počasnejše kvalifikacijske skupine so se v hitrejšo uvrstili Jorge Navarro, Alessandro Zaccone, Manuel Gonzalez in Barry Baltus. V drugem delu so se dirkači srednjega razreda udarili za pole na nedeljski dirki. Jake Dixon, Albert Arenas in Sam Lowes bodo začeli iz prve startne vrste.

Malce več oblakov, a enako suha steza kot vse dopoldne, je pričakalo zadnje na stezi v dopoldanskem programu v Assnu. V razredu moto2 je bil na tretjem prostem treningu pred vsemi "vroči" Španec Augusto Fernandez. Drugi čas je podpisal njegov rojak Albert Arenas, tretjega pa Nizozemec Bo Bendsneyder. V srednjem razredu je bilo na tretjem prostem neobičajno veliko zdrsov oziroma padcev. Sploh, ker so bili pogoji na stezi skorajda optimalni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi razred moto2,se je v petek "ukvarjal" z mokro stezo, močnim deževjem in posledično težkimi razmerami. V takšnih pogojih so se najbolje znašli španski dirkači. Prav vsa tri prva mesta na uvodnem prostem treningu so vzeli tekmovalci s Pirenejskega polotoka. Najboljši čas je postavil Aron Canet, za njim pa sta se zvrstila Fermin Aldeguer in Augusto Fernandez. Na drugem prostem treningu je bilo kar nekaj zdrsov, najhitrejši čas kroga pa je postavil Američan Joe Roberts. Za njim sta se zvrstila Španca Fernandez in Albert Arenas, Celestino Vietti je bil osmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fernandez je v Assen dopotoval z odličnimi občutki, saj je dobil zadnjo dirko pred dnevi v Nemčiji. Družbo na zmagovalnem odru sta mu pred dnevi delala njegov rojak Pedro Acosta in Britanec Sam Lowes, v vodstvu SP pa ostaja Italijan Vietti s 133 točkami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

VN Nizozemske
VN Nizozemske FOTO:

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maske-so-padle
25. 06. 2022 21.59
-1
Samo za info 24 ur. Poteka tekma v basketu. ITA/SLO. Aja ne pokrivate vi
Miha1999
25. 06. 2022 21.39
-1
Sem jo vprašal, pa ne ve nič o tem. Poleg vseh profesij si zdaj še Casanova.
Zalchi
25. 06. 2022 21.02
+1
A se samo meni zdi, al je ob odsotnosti VR46 in MM93 postalo nezanimivo?
number46
25. 06. 2022 19.28
+1
Jutri bo napeto.
Miha1999
25. 06. 2022 16.12
+0
Verjamem, sam pisat ne zna.
mcurry
25. 06. 2022 19.33
-1
mcurry
25. 06. 2022 13.24
+1
Pametnga mam jest med nogam
Miha1999
25. 06. 2022 11.12
+0
Evo ga našega poznavalca ,pilota,inženirja...eden in ne edini strokovnjak predvsem za Hondo MCurry. A ti res ne moreš vsaj enkrat nekaj pametnega napisat.
mcurry
25. 06. 2022 09.01
+1
Un se da bo ogret za sklece
mcurry
25. 06. 2022 08.31
+11
Un tud ni pricakovau bolecin po sklecih
THEdocktor
25. 06. 2022 13.00
-2