MotoGP

Marquez z novo simultanko do zmage, na stopničkah še Dovi in Miller

Brno, 04. 08. 2019 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Marc Marquez je veliki zmagovalec dirke v Brnu, ki se je zaradi neugodnih vremenskih razmer začela z več kot polurno zamudo. Prekinitev zaradi vode na stezi Španca ni zmedla, vodil je od začetka do konca in vpisal šesto zmago v sezoni. Drugo mesto je vpisal Andrea Dovizioso, tretjega pa še en dirkač Ducatija Jack Miller. Marquez je prednost v skupnem seštevku pred Dovijem povečal na visokih 63 točk. V razredu moto2 je slavil Marcov brat Alex Marquez.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Češke
    07:24
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Češke
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Češke
    04:23
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Češke
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Češke
    05:21
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Češke
  • Iz 24UR: Marquez zmagovalec dirke v Brnu
    03:34
    Iz 24UR: Marquez zmagovalec dirke v Brnu

Marquez (Honda) je v kvalifikacijah pokazal izjemno vožnjo, ko je izkoristil ugodne vremenske razmere, ter pred VN Češke osvojil najboljši startni položaj s prednostjo, ki je znašala več kot dve sekundi in pol. Ob Špancu sta s prve startne črte startala še Avstralec Jack Miller (Pramac Ducati) in tretji Francoz Johann Zarco (KTM). Iz druge vrste so začeli Italijan Andrea Dovzioso (Ducati), Španca Pol Espargaro (KTM) in Alex Rins (Suzuki) iz tretje pa Italijan Valentino Rossi (Yamaha), Danilo Petrucci (Ducati) in Španec Maverick Vinales (Yamaha). Po sobotnem incidentu med Marquezom in Rinsom sta oba morala na zagovor k vodstvu tekmovanja, vendar sta jo odnesla brez kazni.

Dirkače je tik pred dirko presenetil naliv, zato je bila proga mokra in vprašanje je bilo, koliko tvegati z gumami. Pri direkciji dirke so se odločili, da zaradi mokre steze prestavijo start dirke, na stezi sta bila dva varnostna avtomobila, dirka pa se je začela s 40 minutami zamude. Dirka je bila skrajšana za krog (20) in je bila označena za "mokro", Marquez pa je po startu prevzel vodstvo, za njim pa Dovizioso in Miller. Z nastopom sta že v prvem krogu končala Joan Mir in Franco Morbidelli, 13 krogov pred koncem je padel tudi Hafizh Syahrin.

Kar se tiče vrstnega reda, je bil 12 krogov do konca dirke še vedno v vodstvu Marquez, drugi Dovizioso, tretji Rins, četrti Miller, peti Crutchlow in šesti Rossi. Marquez je imel obrabljene gume, vendar ga to ni motilo, saj je počasi, a zanesljivo povečeval prednost. Drugo mesto je držal Andrea Dovizoso, v ozadju pa je mesta izgubljal Pol Epsargaro. Dva kroga do konca sta se za tretje mesto udarila Jack Miller in Alex Rins. Millerju je uspelo prehitevanje, s čimer je poskrbel, da sta na zmagovalnem odru stala dva Ducatijeva dirkača. Rins je ob najverjetneje obrabljenih gumah popustil v tempu, tako da Miller ni imel večjih težav pri zadrževanju tretjega mesto. V ospredju se je do zmage sprehodil Marc Marquez, ki je vodil od začetka do konca. S tem je pred najbližjim konkurentom v skupnem seštevku Andreo Doviziosom prednost povišal na 63 točk. Do konca prvenstva je še devet dirk, za Marqueza pa je to bila še šesta zmaga v tej sezoni. 

Četrto mesto je na koncu pripadlo Alexu Rinsu, ki je velik del dirke vozil na tretjem mestu, a v zaključku moral priznati premoč Millerju. Peti čas dirke je vpisal Britanec Cal Crutchlow, šestega pa Valentino Rossi, za katerega je to najboljši rezultat po VN Francije, kjer je Doktor vknjižil peto mesto. Tokrat je bil najboljši dirkač Yamahe, povsem se je na dirki izgubil Maverick Vinales, ki je po dobrih predstavah na treningih vpisal šele deseto mesto. Več je zagotovo pričakoval tudi Ducatijev dirkač Danilo Petrucci, ki je zaključil na osmem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka razreda moto3 polna padcev, Canet zmagovalec, Dalla Porta iz 17. na 2. mesto
Najprej so 20 minutno ogrevanje pred dirko opravili dirkači razreda moto3. Najhitrejši je bil Italijan Lorenzo Dalla Porta, vodilni dirkač v skupnem seštevku točkovanja za naslov prvaka, ki je bil v kvalifikacijah šele na 17. mestu. Drugi je bil njegov rojak Denis Foggia, tretji Japonec Kaito Toba. Najhitrejši iz kvalifikacij Arbolino je zasedel šesto mesto. V moto3 sta se zmagovalcu kvalifikacij Arbolinu najbolj približala Britanec John McPhee in Niccolo Antonelli.

Dirka razreda moto3 je postregla s številnimi padci že na uvodu, prvi jo je skupil Yuki Kunii, že ob samem startu ga je zadel John McPhee in Japonec je obležal na tleh, a je bil nato pri zavesti in odpeljali so ga na pregled v bolnišnico, kamor so odpeljali tudi Britanca McPheeja. Po pregledu so sporočili, da si je Kunii zlomil desno roko, tako da ga nekaj časa ne bo na dirkališčih. Padel je tudi Tatsuki Suzuki, pa nato Riccardo Rossi, Albert Arenas, Kazuki Masaki in številni drugi. Tudi Masaki je končal v bolnišnici, sporočili so, da ima pretres možganov. V vodstvu dirke sta se na začetku menjavala italijanska dirkača Tony Arbolino in Romano Fenati, slednji je bil sicer šele 11. v kvalifikacijah. Nato sta se v boj za zmago, v vodilni skupini je bilo kar 14 dirkačev, vmešala tudi Aron Canet in Lorenzo Dalla Porta.

Pet krogov pred koncem je vodil Dalla Porta, takrat je je padel tudi Japonec Kaito Toba, nato sta odstopila tudi Lopez in Garcia, moštvena kolega pri Hondi. Za drugo mesto sta se borila Antonelli in Arbolino, v zadnjem krogu pa je prišlo do spremembe. Dalla Porta je v zadnjem krogu celo že izpadel iz boja za stopničke, a ni popuščal in se vrnil in zasedel drugo mesto (v kvalifikacijah je bil šele 17.), zmago pa je slavil Aron Canet (39:11.879), ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo. tretji je bil Arbolino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alex Marquez zmagal brez težav
V kvalifikacijah razreda moto2 je prepričljivo slavil Alex Marquez, v razredu moto3 pa Tony Arbolino. Mlajši od bratov Marquez je bil hitrejši od Britanca Sama Lowesa in Italijana Lorenza Baldassarrija. Ogrevanje razreda moto2 je najbolje opravil Italijan Fabio Di Giannantonio, drugi je bil Japonec Tetsuta Nagašima, tretji Španec Jorge Navarro. Alex Marquez je zasedel deveto mesto.

Na dirki je že na začetku Marquez potrdil dobro formo iz kvalifikacij in prevzel vodstvo. Sledil mu je le Giannantonio, a Marquez ni bil v veliki nevarnosti, tretji najbližji Navarro je imel že na sredi dirke slabih šest sekund zaostanka, tako da je imel prosto pot do zmage. Tudi v razredu moto2 je bilo kar nekaj padcev, sicer ne toliko kot v moto3. Padec so doživeli Xavi Vierge, Sam Lowes, Mattia Passini, Brad Binder pa tudi Thomas Lüthi, ki je tudi predčasno končal z nastopom.  Marquez je zmagal z lepo prednostjo, Giannantonio je bil drugi, kar so njegove prve stopničke. Najbolj zanimiva je bila borba za tretje mesto, Bastianini je dobil dvoboj z Navarrom. Za Marqueza je bila to peta zmaga na zadnjih šestih dirkah in je le še povečal vodstvo v skupnem seštevku v boju za naslov prvaka. Zbral je 161 točk, drugi Lüthi jih ima 128, tretji Fernandez (110).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Češke popravljena

 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.20

Španec nadvladal tekmece

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
15.18

Potrdil odlično predstavo iz kvalifikacij

Aktualni prvak suvereno do zmage tudi na dirki za VN Češke. Prednost več kot tri sekunde!

15.17

Marquez vstopa v zadnji krog

Španec bo v primeru zmage še povečal svojo prednost v skupnem seštevku.

15.17

Spremembe v vrhu

Miller se je pripeljal pred Rinsa.

15.16

Kdo bo končal a tretjem mestu?

Rins skuša dohiteti Doviziosa, a za ovratnik mu diha Miller.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5TIG
05. 08. 2019 19.11
Hehe,sam pomembneži spodaj,ki so v življenju dosegli sam vrh uspeha in to je tipkovnica in miška.
Roninax
05. 08. 2019 12.52
+4
doktor?? jaz vidim le patronažno sestro
najvsivedo
05. 08. 2019 14.46
-3
DR.89...PATRONAŽNA SESTRA 50....LETOS BO OKROGLA 90.
JohnnyMueller
05. 08. 2019 16.35
+0
najvsivedo
05. 08. 2019 17.36
-2
Johnny..Prej bo Dr imel devedeset kot tvoj sedemdeset.
resnicaosvobaja
05. 08. 2019 12.40
-2
Doctor je le še točko za najboljšim dirkačem Yamahe. V naslednjih dirkah pričakujem varno zalogo Rossija za kakšne 3 ali 4 točke.
najvsivedo
05. 08. 2019 11.26
-12
A komaj 50 zmaga ????Še boš butal ,in se pobiral preden dobiš prvega 89 ZMAG ...LE KDO JE PRVI ?????
dugi159
05. 08. 2019 11.56
+5
JackSparrovwvw
05. 08. 2019 10.41
+11
Apeliram na Uredništvo, da spet objavijo kakšen članek, kjer Dovi, Crutchlow, pa kakšen Rossi priznavajo absolutno premoč dirkaču MM. Da se ti rumenkoji kratke pameti spomnijo, kdo je tata mata in da ne začnejo spet s kako Dorno ali stratosfersko Hondo. MM, potem pa dolgo nič.
Roninax
05. 08. 2019 07.19
+12
vsi rosijevi navijaci ki ste sli gledat svojega idola ki prevozi dirko nekje v ozadju pa mu pravite doktor.. verjetno ste vajeni dolgih čakalnih vrst in drugorazrednih doktorjev
tedoVV2HCmedo
04. 08. 2019 18.13
+14
Pri anketi ste imeli prav, Rossi je končal višje od štartnega položaja. Začel iz 7. meta, končal 6. :)
tedoVV2HCmedo
04. 08. 2019 18.13
+5
resnicaosvobaja
04. 08. 2019 21.19
+8
Vsi dobitniki pozivano , da lahko pridete po rumene majčke in da vam voščimo sožalje
iga_biba
04. 08. 2019 21.36
+4
za njega odlična uvrstitev! sta se tudi strokovna komentatorja veselila odličnega šestega mesta. pa najbolje uvrščene Yamahe.
Roko66
04. 08. 2019 17.57
+30
Gajser zmagal!!!! Bravo!!!!
NeukrotljiviNoj
04. 08. 2019 17.39
+22
Aja pa še to. Prodam tudi stol vr46 ne potrebujem nič več od Rossija. Totalni luzer je.
NeukrotljiviNoj
04. 08. 2019 17.19
+22
Prodam majico vr46 in nekaj teh navijaških rekvizitov. Dovolj mi je. Rossiju je odpovedalo še tisto kar mu je funkcioniralo
Adidas.
04. 08. 2019 17.22
+20
march76
04. 08. 2019 18.37
+21
Boš mogel kar šenkat,če se boš hotel tega znebit....
NeukrotljiviNoj
04. 08. 2019 17.17
+18
A sem že odblokiran po mesecu dni?
Uporabnik458403
04. 08. 2019 16.54
-16
Se dirka formule 1 je bila danes bolj zanimiva......... Se na oko je lepsa, ker nikogar ne faboritizirajo.........
Otancici
04. 08. 2019 20.37
+12
Dinho8O
04. 08. 2019 16.30
+21
Marquezu pred vsako dirko 5s pribitka, da bo bolj zanimivo.
najvsivedo
04. 08. 2019 17.14
-32
sploh ne ...od Bradla naj vzame motor bo zadaj.
JackSparrowwvv
04. 08. 2019 17.39
+18
najvsivedo
04. 08. 2019 18.19
-14
JackSparrovwvw
04. 08. 2019 21.19
+7
DEEP
04. 08. 2019 16.27
+14
👑M.M😉-50🤔🕪🗓🎻!!!!
rr3
04. 08. 2019 16.10
+44
Še dobro da MM ne vozi Yamrahe. bi prvenstvo trajalo samo pol leta... drugo polovico pa bi bile dirke bolj za dobrodelne namene in šove, da bi še drugi imeli kaj od tega...
5TIG
04. 08. 2019 16.22
-12
Tud pr teb bi traja mogoče pou minute na motorju,ostalo bi pa bi šov.....
rr3
04. 08. 2019 16.36
+27
Definitivno... Za sabo vlečt 5TIGA v otroškem vozičku je vedno šov
Diebaumaister
04. 08. 2019 17.16
-25
rr3 s prvim komentarjm si samo dokazal, da drugega kot skiroja nisi še vozil, Marquez bi bil z letošnjo Yamaho na četrtem morda petem mestu, al res nimaš pojma o konkurenčnosti motorjev in samo nekaj v tri dni po tvojem občutku skirojaša???
sloeki70
04. 08. 2019 19.36
+17
Bog ne daj, da bi se MM vsedel na Yamaho, bi bilo prvenstvo ze odloceno !
Diebaumaister
04. 08. 2019 19.51
-12
Zantaja
04. 08. 2019 20.36
+10
sami tezki poznavalci.se ce dirkaci priznajo,da je MM korak pred njimi jim nebote dali prav,ker ste itak pametnejsi,in vsakega ,ki misli bi kar na gobec pa nevem kaj se vse.
stikalnica
05. 08. 2019 09.33
5TIG
05. 08. 2019 19.07
Zantaja,ne ,ti si težki poznavalec moto gp-ja
5TIG
04. 08. 2019 16.10
+25
Čestitke prvim trem,drugače pa dougcajt. Zopet MM premočan za vse. Edino Miller ja malo popestril na koncu. Rossi pa..,prva Yamaha, šesto mesto,ni biu pa deveti. Qurta,Vinales ,pa razočarala.
Mohiito
04. 08. 2019 17.08
+13
Če si na šestem mestu je bolje kot na devetem, sedmo je pa razočaranje. Zanimiva teorija.
5TIG
04. 08. 2019 17.32
+4
Še kr je prva Yamaha, tolk o nesposobnosti in pošiljanju v penzijo. Mohiito, lahko pišeš in računaš kolker hočeš, dejstva so dejstva.
Mohiito
04. 08. 2019 18.01
+4
Veliko športnikov njegovih let je v samem vrhu, zakaj bi ga pošiljal v penzijo?
Zantaja
04. 08. 2019 20.41
+9
zdaj ko je prisel sesti v cilj je pa to ze super uspeh,ce bi bil pa Mark sesti bi bilo pa to katastofalna dirka.meni osebno so vsi carji za nas navadne pocarje,ce pa keri misli ,da je boljsi od njih pa se naj gre pomerit z njimi.mogoce ga se sprejmejo v ekipo.
5TIG
05. 08. 2019 19.06
Zantaja,očitno tudi tebe moti beseda Rossi ,ane?
5TIG
05. 08. 2019 19.13
Mohitto,dej mal naštej da vidim? Pa probi v bencinskem športu.
Cenb77
04. 08. 2019 15.51
+61
Miler je bil izredno nespoštljiv do Rinsa... da o MM ne govorim ker se sploh ni hotel z nikomur igrat... mulc nesramen...
schranz91
04. 08. 2019 15.40
+72
ne vem zakaj se pred vsako tekmo omenja katero mesto bo osvojil rossi, njegovi cajti so že zdavni mimo
bogdajmir
04. 08. 2019 15.50
+12
Ker samo še to "gor drži" večino gledalcev.
txoxnxy
04. 08. 2019 16.28
+16
Zantaja
04. 08. 2019 20.45
+5
so tudi kadilci rekli,ko se bojo cigareti podrazili nebodo vec kadili pa se kar delajo isto.enako bo gledalcov moto gp-ja.
march76
04. 08. 2019 15.38
+53
Rins že kaj galami okrog,ker mu niso prostora dali?
kara73
04. 08. 2019 15.32
-19
...na sosednjem portalu pa niti besede o tem dolgčasu, do sedaj... pop-tv, prenehajte že z nabijanjem tega in metanjem dnarja...
bogdajmir
04. 08. 2019 15.40
-16
Se strinjam, moto gp postaja zeh-fest. Iz dirke v dirko. Morda ga pa rešijo s kakšnimi inovativnimi pravili. F1 niso uspeli oživiti nikoli.