MotoGP

Quartararo pokazal zobe tudi na Nizozemskem, drugi prosti trening Vinalesu

Assen, 28. 06. 2019 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./N.A.
Komentarji
32

Motociklistične dirkače v Assnu v nedeljo čaka osma dirka v sezoni. Za ogrevanje pred dirko za VN Nizozemske sta bila na sporedu prva dva prosta treninga v vseh treh razredih. Na prvem je v pesku končal Jorge Lorenzo, ki je s tem že zaključil VN Nizozemske, odstoten pa bo tudi na dirkaškem vikendu v Nemčiji. Najhitrejši na prvem prostem treningu je bil sicer Francoz Fabio Quartararo, na drugem pa Maverick Vinales.

Več videovsebin
  • Vrhunci 1. prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Nizozemske
    07:16
    Vrhunci 1. prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Nizozemske
  • Vrhunci 2. prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Nizozemske
    03:06
    Vrhunci 2. prostega treninga razreda motoGP pred dirko za VN Nizozemske
  • Padec Jorgeja Lorenza na prvem treningu VN Nizozemske
    00:45
    Padec Jorgeja Lorenza na prvem treningu VN Nizozemske

Najboljše motociklistične dirkače na svetu čaka v naslednjem obdobju kar zahteven tempo treningov in nastopov, preden bodo odšli na počitnice. Najprej je na sporedu VN Nizozemske, naslednjo nedeljo pa VN Nemčije v Sachsenringu. Nato sledi slab mesec dolg tekmovalni premor, znova se vrnejo za VN Češke v Brnu 4. avgusta.

Dirkače ta konec tedna čaka nov boj za nove prvenstvene točke v Assnu. Na zadnji dirki v Barceloni je bil najhitrejši Marc Marquez (pred Fabiom Quartararojem in Danilom Petruccijem), tudi vodilni v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka. Dirkač Honde je po sedmih dirkah zbral 140 točk, stotico sta presegla še prvi zasledovalec Andrea Dovizioso (Ducati), ki jih je zbral 103, in Alex Rins (Suzuki) s 101.

Maverick Vinales je bil najhitrejši na drugem prostem treningu.
Maverick Vinales je bil najhitrejši na drugem prostem treningu. FOTO: motoGP

Vinales postavil najboljši rezultat drugega prostega treninga
Kot drugi so pod vročim nizozemskim soncem na progo krenili dirkači kraljevega razreda. V samem začetku je najhitrejši čas postavil Maverick Vinales, ki je ostal v vodstvu vse dokler ga ni prehitel trenutno vodilni v skupnem seštevku Marquez, ta pa je mesto na vrhu kmalu moral prepustiti Andrei Iannoneju.

Tako Italijan kot Španec pa sta se bila primorana na lestvici pomakniti nižje, na sam vrh lestvice pa je z izjemnim časom kroga skočil Dovizioso. Ves čas treninga so organizatorji skrbeli za novice o stanju Lorenza, zanj je dirkaški vikend v Assnu že končan, v sedmem ovinku, tako kot Španec, pa je na drugem prostem treningu padel še Johann Zarco. Slednji sicer ni utrpel hujših poškodb in je le odkorakal proti garažam.

Najboljši čas drugega prostega treninga je sicer dosegel Maverick Vinales, ki ga vse do konca ni uspel prehiteti niti izjemni Francoz Fabio Quartararo, ta je zaključil z drugim rezultatom prostega treninga. Tretji čas je dosegel Danilo Petrucci

Marquez je na koncu zdrsnil na sedmo mesto, Valentino Rossi, ki je imel že na jutranjem treningu nemalo težav, pa je iztržil deveti čas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serija padcev na prvem prostem treningu
V dirkaško "karavano" se je po slabih dveh tednih po poškodbi kolena vrnil Aleix Espargaro. Prav slednji je bil eden od dirkačev, ki so padli na prvem prostem treningu.  "Serijo" padcev je začel Takaaki Nakagami, sledil je Danilo Petrucci, nato je padel še Espargaro. Padec ni bil hud, vendar je Španec vseeno le odšepal od motorja, kot kaže noga še ni v stoodstotnem stanju.

Na prvem prostem treningu je bil sicer najhitrejši Quartararo (1:33.909), ki je najboljši čas postavil v zaključku treninga. Za njim sta se zvrstila Vinales (+0.077) in Petrucci (+0.260), četrti je bil Rins, peti Nakagami, šesti Marquez (+0.613). V prvem delu treninga je bil najhitrejši Marquez, a ga je nato prehitel Vinales, ki se je nato prvi spustil pod mejo minute in 34 sekund (1:33.986), na koncu je bil, kot omenjeno, najhitrejši Quartararo.

Po prvem prostem treningu konec VN Nizozemske za Lorenza
Trening je zaznamoval padec Jorgeja Lorenza, ki je naredil nekaj "prevalov", nato je vstal, a ga je s prizorišča na pregled v bolnico odpeljal rešilec, po nekaj urah pa so strokovnjaki sporočili, da ne bo nared za nadaljevanje dirkaškega vikenda. Lorenzo je padel na VN Katalonije, nato pa tudi na ponedeljkovih testiranjih v Barceloni dan po dirki. V bolnišnici v Assnu so opravili prve preglede, zdravnik Angel Charte pa je povedal, da bo ostal v bolnišnici na opazovanju, poleg tega bodo opravili še nekaj dodatnih pregledov. Lorenzo se sicer počuti bolje, a toži zaradi bolečin v pljučih in hrbtu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hud padec Pratame v moto2
Kot zadnji so v petek popoldan še drugič progo preizkusili dirkači razreda moto2. Najboljši čas je dosegel Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), drugi je bil Remy Gardner (ONEXOX TKKR SAG Team). Tretji čas je dosegel Sam Lowes (Federal Oil Gresini).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.



Prvi prosti trening srednjega razreda je zaznamoval hud padec indonezijskega dirkača Dimasa Ekkyja Pratame. Slednji je plačal visok davek po napaki Stefana Manzija in pristal v pesku, odgovorni pa zadevo že preiskujejo. Dirka je bila prekinjena, po nekaj minutah pa je Indonezijec le prišel k zavesti in odpeljali so ga v najbližjo zdravstveno ustanovo. Najhitrejši krog je sicer odpeljal Lowes, drugi je bil Lorenzo Baldassarri (FLEXBOX HP 40), tretji Jonas Folger (Petronas Sprinta Racing ).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogura najhitrejši na prvem treningu moto3, na drugem Kornfei

Na drugem prostem treningu najšibkejšega razreda se je najbolj izkazal Jakub Kornfeil, drugi čas je dosegel Tony Arbolino (VNE Snipers), tretjega Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse). Canet je imel veliko težav tudi na drugem treningu, že samem začetku mu je nekaj preglavic povzročil motor, kasneje pa je se je zapletel s Alonsom Lopezom in končal v pesku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Japonski dirkač Ai Ogura (Honda) je bil najhitrejši na prvem treningu razreda moto3 (1:42.738), drugi je bil Španec Marcos Ramirez, tretji pa Čeh Kornfeil. Vodilni dirkač v skupni razvrstitvi Španec Aron Canet je bil šele 21. (1:44.236).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lani je na Nizozemskem zmagal Marquez, drugi je bil Rins, tretji pa Maverick Vinales. Pri Yamahi bi bili zanesljivo veseli dobrega nastopa, saj sta tako Vinales kot Valentino Rossi dirko predčasno končala ob "pomoči" Jorgeja Lorenza. Zanimivo je, da ima Rossi v preteklosti kar nekaj uspehov na tem dirkališču. Zmagal je leta 2013, pa nato 2015 in nato znova čez dve leti 2017. Ali je to njegovo leto, bo jasno v nedeljo, a glede na letošnje izide bo težko ponovil uspehe iz prejšnjih let.

VN Nizozemske
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
28. 06. 2019 21.06
+0
Zadnji motor mi je bil Tomos BT, tako, da v osnovi nimam pojma, gledam pa, dobre dirke pa še raje.
blazter
28. 06. 2019 21.04
-3
Honda (ekipa Repsol) je narejena za MM, ta pa vozi na limitu, drugače. JL takega motorja ni vajen, s prilagajanjem njegovem stilu vožnje pa motor izgubi. In tukaj je VR car. Spremembe in prilagajanje, uspevalo mu je, ok Ducati, so ga pa leta dohitela in tudi spremembam ne more več slediti. Ampak uživa. FQ je talent, s slabšo Yamaho se vozi odlično, s tem, da nima takšnega pusha in programiranja za prvaka kot MM. Dorna je pač španska.
AS1983
28. 06. 2019 20.06
-3
očitno je za ta vikend Marquez dobil konkurenco, medtem ko se je Lorenzo tokrat izločil kar sam
iga_biba
28. 06. 2019 19.57
-1
Quartararo pokazal zobe. prej ali potem ko je snel čelado? v drugem prispevku pa je že priznal!
ForzaJuve
28. 06. 2019 19.04
-6
do nedelje eno, v nedeljo pa spet marquez dalec pres vsemi. na žalost trenutno nima konkurence. rossi za v penzjon, z lorenzota itak ni nič. vinales bogo. quartararo se nekaj muči, a se na dirki vserje. dukati pa rudi z redkimi preblizki
igornov
28. 06. 2019 21.55
+2
Prvič, ti si napol pismeno tele, ki o MGP ve tisto kar slučajno prebere in drugič, nikakor ne moreš popljuvati tistih dirkačev, ki so v preteklosti že veliko dosegli (VR, JL, AD,....) in tistih, ki kažejo velik potencial kot npr. MV, DP in FQ.
gapiwasted
28. 06. 2019 18.25
+0
Quartatraro če bo kazal take predstave kot jih sedaj celo sezono se zna zgodit da mu bo honda dala ponudbo
poper00
28. 06. 2019 15.12
+10
Vsi skupaj so fokusirani na enega sam kaj ,če za njega rabiš puško .
Diebaumaister
28. 06. 2019 14.59
-10
Karma kaznovala Lorenza
FjallRaven
28. 06. 2019 16.39
+7
Diebaumaister
29. 06. 2019 10.17
+2
golf-tdi
28. 06. 2019 14.55
-1
nič bat-bo pa drugi Rossita spravil na pesek😂😂😂
osscar
28. 06. 2019 14.47
+15
spet sami strokovnjaki komentirajo. ajde parkirajte svoje vampe na kavce pa pir si odprite, sam ne mrzlega ker vam skodi, pa kak kviz poglejte pa svojo usodo objokujte. mami mami js pa v zivleju nism nc dosegu, bom kr po lorenzotu gnojiu un je kriv za vse. joj ste pateticni.
FjallRaven
28. 06. 2019 14.26
-2
Tarumen spet pametn ...v nedeljo se bo pa spet jokalo.
Frigo
28. 06. 2019 14.12
-5
Samo skiro mu še preostane, da vidimo koliko krogov bo zdržal
kranški sin, ki pije vin
28. 06. 2019 13.40
+12
nadaljnih 3 tedne ga naj opazujejo
Barjan?ek2
28. 06. 2019 13.41
+11
Kar do konca sezone, da ne bo delal štale na dirkah
kostevc46
28. 06. 2019 13.37
+29
Jorge je psihicno zlomljen.pritisk je na njemu in dela napake
Janezcesnik
28. 06. 2019 13.31
+8
Ta bols da parkira pa je to to
resnicaosvobaja
28. 06. 2019 12.48
+35
Lorenzo žal psihično ne more več držati stika z motoGP.
HerrFlick
28. 06. 2019 12.27
-22
Jokici se je verjetno spet vizir zarosil pa ni videl ovinka pred sabo
BenBostrom
28. 06. 2019 12.44
+33
marš cpc....kak lahko nekomu privoščiš padec?Očitno nisi še padel niti s kolesom.
FjallRaven
28. 06. 2019 12.59
+8
Sej ce kj napisem v rumenem stilu....si blokiran....taksna je tukaj politika
Otancici
28. 06. 2019 12.59
+8
Le kateri frakciji spada “mars”...hm, se mi kar malcek dozdeva.
Otancici
28. 06. 2019 11.59
+26
Toliko kot je Lorenzo potleh v teh parih mesecih ni bil prej celo karijero. Honda je res stratosferski stroj, skoda le, da je “sesit “ le za Markija, pa se sam se lahko vozi naokoli.
Diebaumaister
28. 06. 2019 13.33
-7
Kaj ma veze performance motorja s padci???? Po tvoje se s Tomosom ne moreš zvrnit??
Adel Adel
28. 06. 2019 11.50
-3
Lorenzo spet trenira padce...
osscar
28. 06. 2019 14.49
+6
titomeni
28. 06. 2019 11.43
+9
Lorenzo je padel?! Ne morm vrjet😂