MotoGP

Espargaro dobil kvalifikacije, Quartararo ostal v drugi skupini

Jerez, 29. 04. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
16

Sobotno dogajanje na VN Španije v Jerezu prinaša kvalifikacije in sprint dirko. Aleix Espargaro je odlično formo potrdil z zmago v kvalifikacijah, iz prve startne vrste bosta začela še Jack Miller in Jorge Martin. Fabio Quartararo pa je ostal v počasnejši skupini. Sprint dirka na Kanalu A in VOYO je z rdečo zastavo bila prekinjena že po prvem krogu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aleix Espargaro je bil najhitrejši že v petek na drugem prostem treningu, odlično formo pa je zadržal do sobotnih kvalifikacij, v katerih je znova postavil najboljši čas. Drugi je bil Jack Miller na KTM-u, Jorge Martin pa je Ducatiju privozil mesto v prvi startni vrsti. Zopet je nase opozoril Dani Pedrosa, ki v Jerezu nastopa s posebnim povabilom organizatorjev. Legendarni Španec bo nedeljsko dirko začel s šestega mesta. V drugi startni vrsti bosta še Brad Binder in Francesco Bagnaia, ki sta kvalifikacije začela že v prvi skupini, iz katere se ni uspel prebiti Fabio Quartararo. Francoz bo tako začel šele s 16. položaja. 

Kvalifikacije so sicer spremljale spremenljive vremenske razmere, v katerih je odločilno vlogo odigrala izbira pnevmatik. "Za menoj je noro jutro. Že od včeraj sem se počutil odlično, žal sem vmes padel in poškodoval motocikel, ampak sem zadržal občutke. Po dežju sem se moral odločiti, katere pnevmatike izbrati. Odločil sem se za tiste za suho stezo. Čakal sem do zadnjega kroga in potem napadel, kar je bilo na koncu dovolj," je kvalifikacije komentiral A. Espargaro, ki je postavil čas 1:37,216. 

Dani Pedrosa si je privozil šesto startno mesto.
Dani Pedrosa si je privozil šesto startno mesto. FOTO: motogp.com

Vodilni v razredu moto3 šele s sedmega startnega položaja

Prva skupina v razredu moto3 je štiri dirkače povzdignila v drugo (hitrejšo) skupino. Romano Fenati (Rivacold Snipers Team) je bil najhitrejši v tej skupini s časom 1:45,908, sledili so mu Diogo Moreira (MT Helmets - MSI), Matteo Bertelle (Rivacold Snipers Team) in Ivan Ortola (Angeluss MTA). Prav Fenati je dobro formo iz prvih kvalifikacij prenesel v druge, saj jih je zaključil s četrtim najhitrejšim časom in zaostankom 0,316 sekunde za prvim na jutrišnji dirki Denizom Öncüjem (Red Bull KTM Ajo). Z drugega mesta bo dirko začel Španec Ivan Ortola (Angeluss MTA), s tretjega pa David Munoz (BOA Motorsports).

Vodilni v razredu moto2 šele z desetega mesta

V razredu moto2 je v prvi kvalifikacijski skupini bil Ai Ogura s časom 1:41,245, drugi je bil Joe Roberts, tretji Zonta Van Den Goorbergh, četrti, ki je skočil v hitrejšo skupino je bil Manuel Gonzalez. Jutrišnjo dirko bo s prvega položaja začel Sam Lowes, za ovratnikom mu bo dihal Pedro Acosta, Jake Dixon je bil tretji najhitrejši, prvo peterico pa bosta zaključila Ogura in Barry Baltus.

Bastianini ostal brez dirke 

Italijanski dirkač se je v Jerez vrnil po zlomu lopatice, ki ga je utrpel na prvi dirki sezone. Po le petih odpeljanih krogih na sobotnem tretjem prostem treningu pa so iz Ducatija sporočili, da Enea Bastianini vendarle še ni dovolj pripravljen za največje napore, zato je predčasno sklenil četrti dirkaški vikend sezone in tako ne bo nastopil na nedeljski dirki. 

"Rekel je, da so bolečine prehude. Še zgodaj je, zato ne želimo tvegati ničesar. Odločili smo se, da je VN Španije zanj končana," je novico potrdil direktor ekipe Davide Tardozzi.

Sobotni tretji prosti trening je sicer dobil Portugalec Miguel Oliveira pred Fabiom Quartararojem in Aleixom Espargarojem, ki se je v zaključku najprej za las izognil trčenju z mačkom, ki je prišel na stezo, kmalu zatem pa po svoji napaki dejansko končal v pesku. Četrti je bil Franco Morbidelli, peti Takaaki Nakagami, šele na šestem mestu pa najboljši Ducati Marco Bezzecchi

VN Španije 2023
VN Španije 2023 FOTO:

Dirkač z največ zmagami brez osvojenega naslova v zgodovini MotoGP evforije ni želel zganjati tudi zato, ker so bili najhitrejši v petek zelo skupaj. Zgovoren je namreč podatek, da je prvih 11 dirkačev končalo znotraj štirih desetink.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
30. 04. 2023 15.40
+0
Bravo Pecco. 😉
Lucky
29. 04. 2023 17.13
+1
Nč drujga, kot Rossija je spet omenu. Ka je tu pametnga? Hayden je bil prvak, pa Stoner, pa MM. Sam Dani ni bil. In on ga hvali.
mojcd
29. 04. 2023 15.21
+2
A kdo steje besedo seveda?
mojcd
29. 04. 2023 15.21
+3
Onadva vidita napako bezzechika ne pa da je dobil 10 mest na startu!
mojcd
29. 04. 2023 15.15
+2
Tedva NE VIDITA nic niti to da je Bezzechi bil zrtev, vodilni v prvenstvu!
mojcd
29. 04. 2023 15.14
+1
A tedva res nista videla da se je Alex M ulegel na Morbidelija????
Goveja župa
29. 04. 2023 15.08
+2
A lahko gabra nazaj prosim, 4 se razbijejo ta dva pa k da je zadni na dirki 2 kroga pred koncm zdrsnu
el capitano
29. 04. 2023 10.50
Night fly
29. 04. 2023 10.06
+8
Cisto tako mimogrede mi je zdaj ob gledanju oddaje o Daniju in vcerajsnjem odlicnem FP1 prisel na misel Rossi ,ki je pri 37 letih suvereno zmagal v Assen-u , njegovi najljubsi pisti in katerdrali motociklizma . In ce se spomnimo ,so ga nekateri tukaj ze na veliko posiljali ne samo v penzijo ,marvec obkladali z vsemi mogocimi zaljivimi besedami . No Dani je tudi pri 37 -ih ,in kot je videti je se vedno fizicno fit , o njegovi odlicni voznji pa tudi ni nobenih dvomov . Skoraj upam si trditi ,da uziva Dani komplimente od vseh nas .
Resnica se briše
29. 04. 2023 10.54
+0
MesOjediPinGvin
29. 04. 2023 11.49
-1
On vsak kaj pametnega napiše za razliko od tebe.
Resnica se briše
29. 04. 2023 12.50
+0
Me veseli, da se to zdi njegovo nakladanje pametno👏👏👏