MotoGP

Puig: Da lahko postaneš dirkač, moraš biti včasih idiot

Barcelona, 05. 03. 2021 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
57

Katalonec Alberto Puig, eden bolj prepoznavnih šefov ekip v razredu motoGP, je v nedavnem intervjuju razkril, da je z Marcom Marquezom enostavno delati, spomnil pa se je tudi hude nesreče iz leta 1995, ki mu je povsem spremenila življenje.

Puig in Marquez
Puig in Marquez FOTO: MotoGP

Alberto Puig, danes šef moštva Repsol Honda, je v obširnem pogovoru za Motorsport Magazine poudaril, da je z Marcom Marquezom enostavno delati, saj poleg tega, da je hiter na stezi, v Hondini garaži vselej poskuša pričarati družinsko vzdušje. "Z Marcom Marquezom je vse kot z drugega planeta. Kar zadeva tekmovalnost, je prava žival. Ko si nadene čelado in odvihra na stezo, veš, da se bo nekaj zgodilo nekaj posebnega. Z njim je zelo, zelo enostavno delati, saj se ni prelevil v nekega superzvezdnika. Poleg tega je zelo inteligenten. To je zelo pomembno. Želi si imeti ekipo, ki bo kot družina, in zaveda se, kako ustvariti prijetno okolje v svoji ekipi. Vprašajte kogar koli v njegovi ekipi zanj bi naredil kar koli," je poudaril Puig, ki že vrsto let deluje v Hondnini ekipi, član katere je bil tudi kot dirkač. "Delo šefa ekipe Repsol Honda sem sprejel, saj sem razumel, da ga bom lahko opravljal. Zelo dobro poznam to okolje in imam dolg seznam kontaktov, saj sem v tem športu že vse življenje," je svoje prednosti izpostavil Katalonec. "Moj cilj je bil vedno biti resen, se pogovarjati z ljudmi. To, kar mislim, da je dobro za ekipo, poskušam tudi doseči. Mislim, da je to neka osnova, ki jo moraš imeti," je svojo vizijo še opisal Barcelončan. 

Z izkušnjami bo lahko pomagal tudi Marquezu
Pretekla sezona je bila za Hondino ekipo nenavadna in drugačna, saj je zaradi težke poškodbe manjkal Marc Marquez, za katerega vsi upajo, da se bo lahko na začetku letošnje vrnil dovolj dobro pripravljen. Puig, nekdanji zmagovalec dirke v elitnem razredu, zelo dobro ve, kaj pomeni huda poškodba, saj je moral tudi sam zaradi hudega zloma noge predčasno prekiniti kariero, nato pa se je podal med zelo uspešne funkcionarje. "Vse, kar je bilo v nogi, je bilo uničeno, živci so bili prerezani, gleženj in prsti na nogi so bili združeni. Izgubil sem celotno mišico, nato pa se je vnela še golenica. Morali so mi jo odstraniti in vstavili so mi vsadek iz kravje kosti. Moja noga je iz krave, to je norost! Dvakrat so me operirali in na koncu sem razumel, da ne bom mogel več biti konkurenčen, saj je moja noga funkcionirala zgolj kot palica," se je težke poškodbe po padcu 8. julija 1995 na VN Francije spomnil Puig. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta se je nato preselil med športne funkcionarje in začel iskati mlade talente. "Moral sem spremeniti svojo osebnost. Ti fantje niso vedeli ničesar in namesto da bi znanje zadrževal zase, sem ga delil z njimi. Če storiš to, dobiš priložnost, da pozabiš nase, a še vedno dobiš nekakšno kompenzacijo, ko vidiš te fante zmagovati. Tudi treniral sem z njimi, saj te tako ti otroci spoštujejo in si morajo reči: prekleto, ta tip je star in polomljen, toda zares se trudi. To sem jim vedno skušal dati. Morajo imeti mentaliteto človeka, ki začne v tovarni delati ob šestih zjutraj. Da lahko postaneš dirkač, moraš včasih biti idiot. Le dirkati moraš, kajti če preveč razmišljaš, lahko ogroziš vse procese in tako pravi čas kroga nikoli ne pride. Zagotovo sem bil frustriran, toda moj naravni karakter mi ne dopušča, da bi pokazal, kar čutim," je začetek nove karierne poti opisal Puig. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aligator11
06. 03. 2021 16.00
-3
Tu gor ste vsi od A do Ž zblojeni.
zavetnik baleta
15. 03. 2021 18.25
nightifly
05. 03. 2021 20.24
+12
,,,,,,o , moderator , porednez .....😕😁👍
Dermeister
06. 03. 2021 08.14
+10
Korl te bolijo emoji a? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
mr_cat
06. 03. 2021 10.04
-12
cmirko ima na konc hehehe....ta kekec je pa bolj modern...sj druzga pa kt posnemat pa ne zna
Dermeister
06. 03. 2021 10.31
+12
Socialar muci, kdo koga posnema pa kje, te boli a, tebe pa korla, a sta mela lepo noč?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Zorx
06. 03. 2021 10.57
+10
Ne inteligenca se piše skupaj. Če že pametuješ.
Dermeister
06. 03. 2021 13.33
+9
A tudi tisto šolo si obiskoval?? HAhahahahahahahah, einemajstra, tudi prepisovati ne znaš dobro, boš moral še kam drugam olitno, da ti podpišejo, da si OŠ zaključil.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Firedancer
05. 03. 2021 19.29
+1
Vsi pametni iz toplega udobja "hotela mama". Da živite 500 let ne boste naredili pol toliko kolikor je Marc naredil v zadnjih 10 letih. Pa tudi Vale in še kdo drug, ki jih pljuvate v eno. Dejstvo!
nightifly
05. 03. 2021 18.41
+14
Moderator ........ lepo prosim , moderirajte ex aequo , ker sem kar nekaj casa studiral ,zakaj je moj spodnji text neprimeren , ceprav sem besedo idi***ot prepisal celo z vasega naslova clanka . Torej ,kako naj pisemo !? Hvala za razumevanje .
Dermeister
05. 03. 2021 20.53
+11
"v dobro poštenih ljudi" upamda se ne daješ v ta krog ane?? Sicer bister ravno nisi to smo že zdavnaj spoznali.
Dermeister
06. 03. 2021 08.16
+11
"einemajster" kje si pa to prebral?? In ti meni o bistrosti, hahahaha
nightifly
05. 03. 2021 18.39
+10
Kar nekaj komentatorjev, poleg Puiga ,pa sportnih novinarjev ,ex dirkacev -Honde predvsem (se vedno sponzorstvo) ,namiguje ze nekaj tednov , vedoc ,da se rana celi ,da bi MM lahko letos posegel celo po naslovu , ce bi ,,,pa ce bi bilo , pa ce bi se zgodilo ...etc etc . Res je ,vse je mogoce . Ce startamo iz podmene ,da je MM pripravljen tvegati ne samo novo poskodbo ampak tudi zivljenje ,samo da dokaze da je najvecji , sploh pa ,ker je izgubil po svoji napaki sezono , je verjeti ,da bo tvegal tudi to in skusal dokazati sebi ,ocetu in navijacem ,ter jasno sponzorjem in predvsem Hondi, da je on tisti N°1 , in da bo P. Espargaro samo 2 violina . Prav sigurno da bo startal na vse , brez rezerve , ker ve,da je to edini nacin ,da pride v raj slavnih ,pa naj se zgodi karkoli (zato tudi perfidne besede Puiga ,,,,dirkac mora biti idi*ot ) ,tudi za ceno ..........!!!!!! Ce mu uspe ,se bo se nekaj casa pisalo o podvigu ,in s tem bo mm skusal izbrisati svoj greh iz 2015 . Dragi marko skace ,ne bo slo . Ne gre tako . In se ena moznost je ,da postane prvak predvsem zaradi tega ,ce pogledamo naslov Mira , se mu lahko posreci ,da z nabranimi tockami dobi pokal ,ker bo veliko mladih dirkacev kandidatov za zmage in naslov . To pa pomeni avtomaticne medsebojne izlocitve , nizanje vsote tock ,to pa lahko izkoristi MM ,( primer lanska sezona 2020) . Seveda se lahko zgodi in na to zdaj starta Honda in MM .
nightifly
05. 03. 2021 18.26
+14
Bilo bi pa zanimivo , ce bi si ISTI STARI komentatorji , ki imajo ze verjetno 25 ali 30 novi nick , oz .nov internetni ´ksiht´ ,koncno zaceli komentirati dirke in vse kar je povezano s to temo , in ne iskti osebnih stikov , ker to zame pomeni ,da so verjetno vroce-vodarji . In ker jih je vsak teden sram svojega profila ,in si ga menjujejo ,je nesmisel komurkoli odgovarjati . Moj profil bo letos dozivel enajsto reprizo , torej meni sram pokazati svoj ID ,ceprav zakonsko NN , toda pisci vedo za koga gre . .... medtem ko sami hinavsko menjujejo profile in nicke po tekocem traku - le zakaj ?
zavetnik baleta
15. 03. 2021 18.28
Mogoče pa dobiš že dovolj partnerjev samo na en profil ?
nightifly
05. 03. 2021 18.21
+13
Puidg´ ................ Z njim je zelo, zelo enostavno delati, saj se ni prelevil v nekega superzvezdnika. ////////// do leta 2015 se je sel superzvezdnika , in zelel preskociti svojega idola . Prezgodaj ,daragi Marko skace .Prezgodaj je bilo za tak preskok . Nekdo si mora prvo jajca utrditi v par sto dirkah , potem lahko sele upa na kaj vecjega .Toda najbolj vazno je ,da si pribori ,(ne kupi) naklonjenost svetovne navijaske vojske obozevalcev . Dovolj je SE po 10 letih neosvojitve naslova s strani Dohtarja pogledati cisto vse motodrome-dirkalisca po svetu ,da se vidi komu na cast se vedno vihrajo zastavice in zastave . To pove vse .
Uporabnik1110355
05. 03. 2021 18.15
-7
Puig je odvisen od Markeca.
.jezdimir
05. 03. 2021 18.25
+13
Zorx
05. 03. 2021 17.57
+12
Bivši 8x bo letos štartal?
Prototip
05. 03. 2021 16.20
+14
Včasih ja, ne pa vsak dan🚑
Zorx
05. 03. 2021 15.54
+13
Puig šampion antipatike.
cbrman
05. 03. 2021 15.36
-15
Markec bo na hitro skočil iz penziona, da Rossiju in kompaniji zopet pokaže kako se dirka.... Ne se bat še nekaj let, pa bo Markec zopet v penzionu..
nightifly
05. 03. 2021 15.08
+14
´ dragi ´ albertone puig´ , vsak motorist , pa tudi avtomobilist se pri hitrostih 100 ,200 ,ali vec zacne zavedati k oliko ga se loci od Matilde . Razlika je samo v tem ,da se eni tega zvejo malce prej , ker zavest ,morda podzavest in zelja po prezivetju se vedno postavi mejo pred neizmerno zeljo in pohlepom po zmagi ,zmagah . Rossi je pred kratkim komentiral pocetje in nesreco MM . Ni kaj veliko povedal o st .93 , je pa novinarju priznal ,da ni bil nikoli spericolato , torej popolnoma brezglavi dirkac . Ce se podkrepim trditev ,se to lahko se bolj vidi recimo pri dveh dirkacih , ki sta dirke odvozila odlicno , tudi zmagovito ,toda oba slovita po lepem ,predvsem pa treznem stilu voznje , v okvirih moznega -bi rekel . Do sebe in do drugih . Nekateri dirkaci so v preteklosti poizkusili z nasilnimi in brezglavimi voznjami v skarje z neznanim izzidom , so se pa po permanentnih padcih zaceli zavedati ,da se bodo taki padci enkrat koncali - in to za vedno . Tako ali tako je dirkanje s tako mocnimi motorji in tako hitrimi -enostavno loterija -cisto za vse dirkace ,ki nastopajo . Toda vsak od nas si ustavri sliko svojega idola in ga casti ,na nek nacin . Vsi bi bili radi kot so tile dirkaci ,,,zato svetujem vsakemu ,da spravi svojo rit na motor in ga goni do konca , da obcuti kaj to pomeni -na ravnem . Kaj sele na polozenem motorju . Pa lep dan vsem .
nightifly
05. 03. 2021 15.12
+9
No ,,,, puigu bi rad rekel ,da se on ni ravno pretegnil z ekshibicijami ,in je raje skrbel za svoje kosti in zivljenje ...je tako albertic .? Ni treba zdaj s temi izjavami pihati na duso samemu Markecu in vsem nam . Marko skace ima cca 27 let in prekleto dobro ve zakaj dirka in kako dirka .Ce je to idiocija naj motor opere ,ga ovije s celofanom , naredi stelco in si ga da k postelji za vedno .
mr_cat
05. 03. 2021 16.26
-13
Hebe se Puigu za tebe flajer....kt nam vecina tuka
.jezdimir
05. 03. 2021 17.44
+11
Korl, Puigu se močno pozna da je sestavljen iz kravjih delov, če si dobro prebral pa je dal vedeti da je tudi Markec živalski ali to velja za dele telesa ali pa inteligenco lahko vsak pri sebi razsodi, jaz pravim da gre za splet obojega, se pravi nikakor ne sodi v sodobno dirkanje, ampa kvečjemu na španske ulice ob bok pobesnelim govedom, med tem ko Doktor še vedno daje lekcije mladcem kljub zavidljivi starosti. Glede uspehov mu itak nihče ne seže do gležnjev, še najmanj ribič iz Avstralije, čeprav bi ti in tvoja dva podrepnika želeli drugače...tolk da ti malo razvetljim votlino...hehehe
mr_cat
05. 03. 2021 18.20
-12
Tvona votlina je ze zdavnaj polna plevela...cmirko
Dermeister
05. 03. 2021 18.54
+11
Tvoja pa je že zdavnaj prazna muci, samo pisavo si poglej, še moj pes je bol pismen od tebe. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Dermeister
05. 03. 2021 19.00
+12
korl datum ura ale čakam, daj da vidimo koliko imaš tistih frnikul med piščančjimi nogicami.
Dermeister
05. 03. 2021 19.44
+13
Hahahahah, boš ti kaj? hahahaha kot pred UKC-jem?? Jjooo korl saj če ne bi imel kar imam bi te pospravil na prafaktorje, a za tako nulo je res brezveze jit sedet za nekaj let.