MotoGP

Puig: Ducati je še vedno daleč pred vsemi

Barcelona, 24. 02. 2023 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
20

Dolgoletni šef Hondine ekipe Alberto Puig je bil v zadnjem času, še posebej v zadnji klavrni motociklistični sezoni, ves čas na izhodnih vratih. V povezavi z odhodom Puiga se je pojavljal nekdanji šef Suzukija Davide Brivio. Puig je "odbil" vse napade in ostal prvi med enakimi pri Hondi. A, glede na izide testiranj pred začetkom sezone in napovedane nove dominance Ducatija, se Puigu in druščini obeta še ena zahtevna sezona. Novo motociklistično prvenstvo se začenja konec marca z dirko v portugalskem Portimau.

Več videovsebin
  • Quartararo zbodel Bagnaio: Kaj boš naredil, ko bo Bastianini hitrejši?
    01:05
    Quartararo zbodel Bagnaio: Kaj boš naredil, ko bo Bastianini hitrejši?
  • Iz 24UR: Konec testiranja dirkalnikov razreda motoGP
    02:25
    Iz 24UR: Konec testiranja dirkalnikov razreda motoGP
  • Konec tridnevnih testiranj testnih dirkačev in novincev motoGP
    02:35
    Konec tridnevnih testiranj testnih dirkačev in novincev motoGP
  • Testiranje motoGP v Sepangu
    03:26
    Testiranje motoGP v Sepangu
  • Testiranje motoGP v Sepangu
    03:26
    Testiranje motoGP v Sepangu
Emilio Alzamora in Alberto Puig
Emilio Alzamora in Alberto Puig FOTO: motogp.com

Alberto Puig ima v zadnjih letih skupaj s sodelavci pri Hondi bolj malo razlogov za veselje. Marc Marquez je zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav že nekaj časa zunaj borbe za najvišja mesta, a tudi Pol Espargaro ni krojil motociklističnega vrha v sezoni 2022 in se zato tudi poslovil ter mesto prepustil nekdanjemu prvaku in dolgoletnemu "manekenu" Suzukija Joanu Miru. 

Naslednja sezona se bo začela marca 2023 v portugalskem Algarveju, v njej bo 21 dirk.

To naj bi se vsaj malo obrnilo na bolje v prihajajoči sezoni, ko naj bi bila Honda le bolj konkurenčna Ducatiju in drugim tekmecem. To je v pogovoru za Corriere Dello Sport opazil tudi Puig, ki ne beži od dejstva, da so v tem trenutku rdeči iz Borga Panigaleja pred vsemi. Testiranja v malezijskem Sepangu so le še bolj utrdila razmišljanje, da se obeta nova rdeča dominacija. "Razlike do Ducatija so otipljive. Rdeči so brez dvoma v prednosti. Zdi se, da so v tem trenutku daleč pred vsemi. A to še ne pomeni, da bo celo sezono tako," je za Corriere Dello Sport priznal Puig, ki upa in verjame, da bo pregovorna prednost Ducatija na vseh področjih motiv več za Hondino ekipo, ki bo še bolj zavihala rokave in skušala čim bolj zmanjšati zaostanek za rdečimi. "Razlika je očitna in čez noč je ne bomo zmanjšali. Lahko se le zapremo v garažo in iščemo nove rešitve. Motiv vseh nas, ki smo del Hondine zgodbe, je največji možen. Prepričan sem, da bo tudi za nas kmalu posijalo sonce. Dejstvo pa je, da je v tem trenutku Ducati korak pred vsemi," je bil v pogovoru za Corriere Dello Sport slikovit Puig, ki se zaveda, da je Honda še daleč od tistega, kar bi rada bila. 

Alberto Puig
Alberto Puig FOTO: AP

"Nismo še tam, a verjamemo, da je pot prava. Cilj je nekje daleč, pomembno je, da ves čas napredujemo, razvijamo in imamo sveže ideje. Predvsem pa, da verjamemo v to, kar delamo. Mislim, da bo Honda bolj konkurenčna najboljšim, kot je bila v zadnjih dveh ali treh sezonah." Sodelovanje z dirkači je vselej ključno. Tovarniška Honda se v prihajajočo sezono podaja s tandemom Marc Marquez - Joan Mir. "Brez tesnega sodelovanja z dirkači ne bo napredka. Mislim, da se tega še kako zavedamo vsi in prevladuje spoznanje, da brez popolne predanosti in enotnosti ekipe ne bomo dosegli napredka in ne bomo ulovili Ducatija, ki je vsem nam lahko vzor," je ob koncu kar presenetljivo poudaril Alberto Puig. "Ta hip se še najbolj ukvarjamo z oprijemom pnevmatik. Toda to ni edina stvar, ki jo je treba do Portimaua popraviti. Dela je veliko, a pot je prava. V to sem prepričan," je pogovor za Corriere Dello Sport sklenil Alberto Puig. 

Moštva in dirkači razreda motoGP v sezoni 2023:
Monster Energy Yamaha: Fabio Quartararo in Franco Morbidelli  
Gresini Racing MotoGP: Alex Marquez in Fabio di Giannantonio  
Ducati Lenovo Team: Francesco Bagnaia in Enea Bastianini
Prima Pramac Racing: Johann Zarco in Jorge Martin  
KTM Factory Racing: Jack Miller in Brad Binder  
Repsol Honda Team: Marc Marquez in Joan Mir
Tech3 GASGAS Factory Racing: Pol Espargaro in Augusto Fernandez
RNF MotoGP Team: Miguel Oliveira in Raul Fernandez
Aprilia Racing: Aleix Espargaro in Maverick Vinales
LCR Honda: Alex Rins in Takaaki Nakagami
Mooney VR46 Racing Team: Luca Marini in Marco Bezzecchi

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

David Rak
27. 02. 2023 08.27
+17
Puig ima smolo,ker MM za njega vozi?
Ici
26. 02. 2023 15.41
+20
Puig je "pozabil" povedati, da mu njegova osebna letna pogodba s Hondo prinese 5 mio USD/leto.
Ici
26. 02. 2023 15.42
+20
Torej ima 5 mio razlogov/leto, da ostane šef v Hondini garaži še dolga leta.
mmblackbird
26. 02. 2023 12.58
-27
Pagliaccio 46
25. 02. 2023 16.35
-29
V športu se lahko osramotiš le zaradi nešportnih potez in ne zaradi rezultatov....in nešportne poteze pospremijo kazni in CAS...
Pagliaccio 46
25. 02. 2023 16.31
-28
Potrbno se je ozreti nazaj ,ko je na primer Dovi v eni sezoni krepko osramotil Markeca z nekaj spektakularnimi finisi in zmagami , ceprav je bila Honda z MM nepremagljiva...Če je bila Honda z MM nepremagljiva, kako je potem izgubila proti Doviju ?
Pagliaccio 46
25. 02. 2023 16.31
-26
Se zavedate vseh paradoksov , ki jih tu stresate kot nasad oliv v Italiji v začetku oktobra ? Če je MM obrabljen oster nož , ki se da ponovno nabrusiti, pa tega nismo mogli reči za Valentina Rossija, ki je bil po prihodu Lorenza , 1. voznika Yamahe, le še približek razbitega vrča....
Lucky
25. 02. 2023 16.42
-26
V strahu žvi, zato ma vlke oči. Napiše, da jih je MM ogromno sklatu. Iz rokava bi jih lohk stresu vsaj 5, ki jih je sklatu. Za zadnjih 10 sezon rečmo. To bi blo vsaki 2 sezoni enega. Kar se men ne zdi ogromno. Pa ne napiše. Sej lohk v kateremkoli jeziku.
Pagliaccio 46
25. 02. 2023 16.17
-35
Alzamora ni odhajal , ko je 6x v sedmih letih eliti zmagoval MM93...Zdaj ko pa ni več nikogar, ki bi še lahko zmagoval zdrav s kljusetom , podgane zapuščajo ladjo
Pagliaccio 46
25. 02. 2023 16.19
-37
Kako vi vidiste Heidi izjavo Calluxa, da vsaj od začetka 2018 Ducati daleč najboljši in ta za ta leta sploh ni debate...nikakršne ?
Night fly
24. 02. 2023 18.20
+20
Kot prvo bi sam postavil hipotet. vprasanje zakaj je MM in Hondo zapustil dooooolgoletni doajen Alzamora . O tem sem ze pisal ob njegovem odhodu ,zato zdaj ni potrebno tega secirati . Odgovor pozna samo MM . Kot drugo , stanje Markota skace se je pred skoraj 3 leti popolnoma spremenilo , ne samo zaradi odsotnosti ampak predsvem psiholoske blokade ,ki je nujno sledila temu dogodku . Torej , jasno je ,da se MM ne bo vec zrtvoval za Hondo s takimi spektakularnimi ,predvsem pa masovnimi padci ,vse zato ,da bodo cajtngi pisali o cudeznem decku . Res je , vozi odlicno , vendar to pocne marsikateri drug dirkac , ki pa ni imel do sedaj moznosti sesti na zmagovalni motor . In kot vedno ponavljam ,vazna je konstantnost materiala in priprave motorja za vsako posamezno dirko . Torej ,toliko o tistem kar je bilo . Novica iz Honde je , da je mostvo na veliko delalo na omejevanju izstrelitve dirkaca z motorja ,torej na omejitvi highside-a ,ki je botroval katapultiranju Markeca . Kot drugo , Puig se se vedno ´´skriva´´ in skrbi za svoj obstoj v Hondi z izjavo , da je Ducati dalec pred njimi . Ni toloko Ducati pred hondo kot dejstvo , da je Honda HRC Repsol v zadnjih letih na veliko menjavala dirkace razen MM , ki pa je 3 leta pestval roko , ob povratku pa ---kot se je zapisalo novinarjem na podlagi njegove izjave ---da vozi z eno roko in je to vzrok ne-zmagovanju . To sta dva pogoja oz . krivca ,da Honda zdaj ´´krivi ´´ Ducati ,da je dalec spredaj . Posteno povedano ,ja,res je ,Ducati je zelo mocan , ni pa nepremagljiv . Potrbno se je ozreti nazaj ,ko je na primer Dovi v eni sezoni krepko osramotil Markeca z nekaj spektakularnimi finisi in zmagami , ceprav je bila Honda z MM nepremagljiva . Zdaj pa ...... ali je MM pripravljen na voznje ,ki jih je izvajal v zadnjih 7,8 letih ,ko je medtem ko je sebe klatil na tla , sklatil se vrsto svojih kolegov ?...........pa nocem pogrevati tega ,samo v opomin je njemu ,da ima vsak apex svoj limit in konec . Najbolj oster noz se enkrat obrabi . To bi moral MM vedeti .
Night fly
24. 02. 2023 18.43
+13
Naj sam napisem se misel o njegovih padcih , ces , Honda ni bila tako superlativna ,da bi lahko z njo lezerno zmagoval ,zato jo je moral gnati cez rob . Ni res ,Honda je bila zmagovalni motor ,narejena zanj , za njegov stil voznje ,kar se je pokazalo v primerjavi z ostalimi Hondami . MM je z njo serijsko zmagoval kljub velikemu stevilu padcev ,zdrsov in podobno . Zdaj pa glavni vzrok padcev ---sam MM ze leta povdarja ,da drugace ne zna voziti kot tako agresivno , in s tem tudi podal opravicilo glede na kritike ,da spravlja v tesnobo druge dirkace ,veliko njih tudi na tla . No ,ce bi vsi vozili tako na klin kot vozi on , in jih s tem pelje ,sili in prisiljuje na spremembo idealne linije ze v zavoju ,potem se ni cuditi ,da mu je to nazorno pokazal Ά in Ώ motociklizma V Rossi v Sepangu .......zelo nazorno , se toliko bolj ,ker je tisti ,ki je druge spravljal izven linije koncal sam na umazanem asfaltu in mrknil po tleh . Se je kaj naucil ? Ne , se je pa pred tremi leti ,ko ga je Honda brcnila v zrak .... pa mu ne privoscim ,ker bi ga rad videl celega na pisti . In to bo kmalu .
Lucky
24. 02. 2023 20.11
-18
Poglej kolk minusov si fasu. Zdej ko jezdić zamuja, se ti ornk pozna. Tolk cajta in placa si porabu, da nam poveš, kk ti MM ne da miru. Zdej boš zihr brez problema napisu, katere vse je sklatu. Praviš, da ogromno. Dej jih naštej no. Da dobimo občutek, kaj je za tebe ogromno?
FIRBCA
26. 02. 2023 13.32
-27
ti prevec beres. Mal v naravo pojdi. A mogoce ves, da je dobiv veckrat a avtomoto svetu najvecja priznanja. Ne zato ko ne zna voziti. Dan je ze ne jutro.
Ici
24. 02. 2023 15.47
+52
Lepo bi bilo, če bi avtor teh člankov objektivno predstavljal MotoGP, kot celoto.
Pagliaccio 46
24. 02. 2023 15.39
-23
Ducati je še zmeraj daleč pred vsemi....tako kot MM93 med dirkači že vso zgodovino elitnega razreda
Life of legend
24. 02. 2023 21.47
+29
Pred vsemi, v podlosti, hinavščini, padcih!😄😄
FIRBCA
24. 02. 2023 15.38
-28
Ce nebi imeli cudeznega decka MM bi bila honda na zadnem mestu ze nekaj let.