MotoGP

Uvodni trening Aleixu Espargaroju, drugi Martinu

Alcaniz, 16. 09. 2022 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., M.J.
Komentarji
18

Pred najboljšimi motociklisti sveta je petnajsta dirka sezone. Ta konec tedna bo šlo za VN Aragonije, ki jo je lani dobil Francesco Bagnaia. Ta je v zadnjem obdobju v izvrstni formi, saj je po zaporednih ničlah na dirkah za VN Katalonije in Nemčije nanizal kar štiri zmage zapovrstjo. S tem je italijanski dirkač vrgel rokavico branilcu naslova Fabiu Quartararoju, ki bo v Alcanizu preizkusil tudi nekaj nastavitvenih novosti na Yamahinem motociklu. V razredu moto3 je najboljši čas dopoldneva dosegel Japonec Ajumu Sasaki, v moto2 Španec Augusto Fernandez, v motoGP je bil na uvodnem prostem treningu pred vsemi Aleix Espargaro, na drugem pa njegov rojak Jorge Martin.

Podaljšani dirkaški vikend v Alcanizu so pregovorno odprli dirkači razreda moto3. Predstavnike najšibkejšega motociklističnega razreda so pričakale odlične razmere. Suha steza, že v dopoldanskih urah pa je tekmovalce grelo tudi sonce. V takšnih pogojih je najboljši čas uvodnega prostega treninga dosegel Japonec Ajumu Sasaki, za njim pa so se zvrstili Španci Izan Guevara, sicer vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva, Xavier Artigas in Daniel Holgado, peti čas prvega prostega pa je "podpisal" Avstralec Joel Kelso. Drugouvrščeni v prvenstvu Španec Sergio Garcia, ki se na daljavo za naslov bori z rojakom Guevaro, je bil v dopoldanskem času z osmim rezultatom še zadržan. Popoldanski drugi prosti trening je le malce premešal karte najhitrejših v najšibkejšem razredu. Sasaki je bil vnovič hiter in je prvi čas drugega prostega držal vse do samega finiša, ko se je s hitrim krogom izkazal Italijan Dennis Foggia. Tretji čas je podpisal Holgado, za njim pa sta se presenetljivo zvrstila Italijan Stefano Nepa in Španec Ivan Orttola

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Augusto Fernandez pred vsemi v moto2

Kot zadnji so jutranjim petkov program zaokrožili dirkači razreda moto2. Z najboljšim časom uvodnega treninga se je izkazal Augusto Fernandez, drugega Francoz Aron Canet, tretjega Alonso Lopez, četrtega Pedro Acosta, dominanco španskih dirkačev v drugem najmočnejšem motociklističnem razredu pa je zaokrožil petouvrščeni Fermin Aldeguer. Prvi "nešpanski" predstavnik je bil Otočan Jake Dixon s šestim mestom prvega prostega treninga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnitev Marca Marqueza, prvi trening Aleixu Espargaroju, drugi pa Martinu

Bolj kot rezultati prvega prostega treninga v razredu motoGP, je bila pomembna informacija, da se je po skoraj tri in pol mesečni prislini pavzi v karavano vrnil Marc Marquez. 29-letni dirkač iz Cervere je nazadnje dirkal 29. maja, ko je šlo za VN Italije v Mugellu. Španec je sredi julija šest tednov po četrti operaciji desne roke v ZDA prejel zeleno luč zdravnikov za fizioterapijo. Konec avgusta in v začetku septembra je že sedel na motor in opravil dva uspešna testa na dirkališču v Aragoni, kjer se je tudi uradno vrnil na dirkaško stezo. V uvodnem treningu petkovega programa je nekdanji serijski šampion dosegel dvanajsti čas, z dobre pol sekunde zaostanka za najboljšim Aleixom Espargarojem

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slednji je sicer sredi treninga dokaj grdo padel, posledično malce šepal, a seje vrnil na dirkališče in užival v najboljši izvedbi jutranjega programa. Drugi čas je zabeležil "vroči" Francesco Pecco Bagnaia, zmagovalec zadnjih štirih tekem, tretjega Španec Alex Rins, četrtega Japonec Nakagami, petega pa Francoz Johann Zarco. Vodilni v prvenstvu Fabio Quartararo je dosegel osmi čas z zaostankom štirih desetink sekunde. Tudi kraljevi razred je v Alcanizu v petek dopoldan užival v odličnih razmerah. Drugi prosti trening v "kraljevem" je tako kot prvi minil v izvrstnih pogojih, časi dirkačev pa so bili še boljši kot jutranji. Z najhitrejšim krogom drugega prostega treninga se je lahko pohvalil Španec Jorge Martin, na drugem pa je bil precej hitrejši kot dopoldan tudi aktualni prvak Quartararo. Tretji čas popoldanskega dogajanja je beležil Johann Zarco, četrtega Enea Bastianini, petega pa Pecco Bagnaia. Do samega zaključka je bil med najhitrejšimi tudi "prebujeni" Maverick Vinales.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Quartararo: Prostora za napake je vse manj

V taboru Yamahe se zavedajo, da ima njihov glavni adut in obenem aktualni svetovni prvak kraljevega motociklističnega razreda Fabio Quartararo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva "le" še 30 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Francescom Bagnaio (Ducati Lenovo Team). Medtem ko je Italijan na zadnjih štirih dirkah vknjižil maksimalno število točk (100), jih je francoski zvezdnik 61 manj (39), s čimer se je boj za skupno zmago konkretno razplamtel. "Ko je do konca sezone ostalo le še šest dirk, je prostora za napake zelo malo ali pa praktično nič. Zavedam se, da na zadnjih nekaj dirkah nisem bil na želeni ravni, posledično pa se je moja prednost v seštevku prvenstva zmanjšala. V moštvu so se odločili, da bomo že ta konec tedna preizkusili nekaj novosti, med drugim tudi nov okvir motocikla, ki igra pomembno vlogo obvladovanju težjih zavojev. Bomo videli, kaj nam to lahko prinese v zaključku sezone," je na zadnjem druženju s predstavniki sedme sile dejal aktualni svetovni prvak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če Quartararo želi ostati na vrhu skupne razpredelnice, bo moral prej ali slej odgovoriti na impresiven niz štirih zaporednih zmag Francesca Bagnaie. "Ni kaj, "Pecco" je v odlični formi, a tudi zase lahko rečem, da nisem ravno v krizi. Boj za naslov prvaka je odprt, nenazadnje niti nisem pričakoval, da bi si lahko predčasno zagotovil novo skupno zmago. Konkurenca dela velike korake naprej, mi pa pod nobenim pogojem ne smemo zaostati. Bo pa treba ohraniti mirno kri in se zadnjih dirk lotiti taktično brezhibno," poudarja francoski dirkač, ki je v dozdajšnjem delu sezone zbral 211 točk.

Dnevni razpored VN Aragonije
Dnevni razpored VN Aragonije FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmblackbird
17. 09. 2022 10.01
-11
slos
16. 09. 2022 21.14
-20
Show se začenja...spet bo veselje gledat dirke
Jože Fortuna
16. 09. 2022 19.08
+20
Danes petek 16.09.2022 pa 20 mesto zelo solidno MM 93 ! ?
BenBostrom
16. 09. 2022 19.11
-20
.... "hose"... le kaj si vzel da ne ločiš več niti postevanke
prost1
16. 09. 2022 16.26
-9
Marc že stopnjuje formo, čeprav ima občutek, da gre še na"ziher" Bravo.
Zantaja
16. 09. 2022 14.46
-9
FIRBCA
16. 09. 2022 13.22
-38
a se je vas peskovnik ze odpru. Mamici narocite kokice za nedeljo.
Miha1999
16. 09. 2022 12.54
-14
Go MM93...po operaciji, po premoru, po rehabilitaciji...kaj druga rečt kot da je najbolj talentiran dirkač nove ere. ( Mogoče danes podrem rekord v minusih😁)
Prinašalec
16. 09. 2022 10.28
+18
A bo MM zopet padel?
Mohiito
16. 09. 2022 10.44
-12
Seveda bo.. Treba bo sprobati meje motocikla..👍 Lahko pa voziš kot penzionist in prosiš vse ostale dirkače naj se ti umikajo ko pričneš dirko iz zadnjega mesta😁
motorist_mb
16. 09. 2022 08.46
-29
Q je najboljši voznik medtem ko Bagni ima best motor 😁
motorist_mb
16. 09. 2022 10.50
+21