MotoGP

Bagnaia fantastičen vikend v Misanu kronal še z zmago

San Marino, 19. 09. 2021 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J., J.B., M.D.
Komentarji
231

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v Misanu v elitnem razredu motoGP. Drugi na preizkušnji za VN San Marina je bil vodilni v seštevku sezone Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), tretji pa dirkač poltovarniške ekipe Ducati Avinita domačin Enea Bastianini. Za Bagnaio je to že druga zmaga v nizu, potem ko je prejšnji teden v Alcanizu dočakal svoj sploh prvi uspeh v elitnem razredu. V moto3 je slavil Italijan Dennis Foggia, v moto2 pa Španec Raul Fernandez. Naslednja dirka bo 3. oktobra v teksaškem Austinu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Francesco Bagnaia pokoril vso konkurenco
    02:08
    Iz 24UR: Francesco Bagnaia pokoril vso konkurenco
  • Vrhunci dirke motoGP za VN San Marina
    03:39
    Vrhunci dirke motoGP za VN San Marina
  • Vrhunci moto2 na VN San Marina
    04:20
    Vrhunci moto2 na VN San Marina
  • Vrhunci moto3 na VN San Marina
    04:48
    Vrhunci moto3 na VN San Marina
  • Vrhunci kvalifikacij motoGP v Misanu
    01:22
    Vrhunci kvalifikacij motoGP v Misanu
  • Zaključek tretjega prostega treninga motoGP in padec Marca Marqueza na VN San Marina
    04:20
    Zaključek tretjega prostega treninga motoGP in padec Marca Marqueza na VN San Marina
  • Nesreča, zaradi katere je bil 3. trening razreda moto3 še drugič prekinjen
    00:58
    Nesreča, zaradi katere je bil 3. trening razreda moto3 še drugič prekinjen
  • Padec Deniza Öncüja na 3. prostem treningu pred VN San Marina
    00:24
    Padec Deniza Öncüja na 3. prostem treningu pred VN San Marina

Uvodni krogi osrednje preizkušnje podaljšanega dirkaškega vikenda v Misanu so bili na moč podobni razpletu na prostih treningih in tudi v kvalifikacijah. 

V seštevku sezone se na vrhu ni veliko spremenilo, še vedno ima Fabio Quartararo veliko prednost, a se mu je Francesco Bagnaia z novo zmago spet nekoliko približal. Zdaj ima Francoz 234 točk, Italijan pa 186.

Ducati je še vedno najprepričljivejši na stezi Marca Simoncellija in najboljši v sobotnih kvalifikacijah, Francesco Pecco Bagnaia, se je najbolje pognal v startu ter bil v uvodnih krogih tudi najhitrejši. Za njim je vozil "klubski" kolega, Avstralec Jack Miller, tretje mesto je v uvodnih krogih držal Francoz Fabio Quartararo, sicer vodilni v svetovnem prvenstvu kraljevega razreda. Tudi po desetih krogih štirinajste dirke sezone je bil vrstni red prvih treh isti, je pa vodilna trojica vse bolj bežala "glavnini". Monotonost dirke v Misanu oziroma vsaj borbe za sam vrh je deset krogov pred koncem dirke razbil vodilni v prvenstvu, Quartararo, ki je z odličnim manevrom prehitel Millerja in postal prvi zasledovalec vse bolj oddaljenega Bagnaia. Italijan Enea Bastianini je v drugem delu tekme začel nizati hitre kroge, vmes odpeljal celo najboljši čas dneva, obenem pa mu je osem krogov pred koncem uspelo ugnati Millerja. Do konca dirke je bil še najzanimivejši boj za zmago, saj je Quartararo poskušal vse, da bi prehitel Bagnaia, v ozadju pa se je razplamtel boj za tretje mesto. Na koncu je Bagnaia odbil vse Quartararojeve napade, Bastianini pa je bil enako uspešen pri obrambi "bronastega odličja". "Težka dirka je bila tole. Z mehko gumo zadaj mi je bilo jasno, da si moram na začetku privoziti nekaj razlike, saj sem imel v drugem delu težave z oprijemom, kar je bilo pričakovano. Na koncu je prišel Quartararo s srednje trdo gumo, bil je zahteven tekmec, a zdržal sem," je po drugi zaporedni zmagi v sezoni dejal najboljši v Misanu. "Misano je zame čarobna dirka. Ne bi si mogel želeti boljšega kraja za svoje prve stopničke. Ne vem, ali bi bil sposoben borbe za zmago. Ko sem prehitel Millerja, sem si rekel, da bom pritisnil na polno. Prišel sem blizu Quartararoju, a na koncu ga je bilo nemogoče prehiteti," je sijal od sreče junak iz ozadja Bastianini. Bagnaia je zmagal drugič v nizu in zmanjšal zaostanek v skupni razvrstitvi za Quartararojem. Zdaj ima Francoz 234 točk, Italijan pa 186.

Raul Fernandez ob boku Marcu Marquezu

V moto2 smo spremljali pravo dramo vse do zadnjih zavojev, saj je zmagovalca Raula Fernandeza in tretjeuvrščenega Arona Caneta na koncu ločilo le šest desetink sekunde. Mednju se je vmešal še vodilni v skupnem seštevku Remy Gardner, ki je s tem poskrbel, da ima štiri dirke do konca na vrhu še naprej dokaj varno prednost 34 točk. Si pa je Fernandez z novim paketom 25 točk, zanj že šestim v tej sezoni, zagotovil naziv najboljšega novinca v razredu moto2. Zadnji, ki je v svoji krstni sezoni v drugem najmočnejšem razredu osvojil vsaj šest zmag, je bil Fernandezov rojak Marc Marquez. Predstave 20-letnika so še toliko bolj impresivne, če vemo, da si je pred prejšnjo dirko za VN Aragonije poškodoval zapestje, odtlej pa je osvojil maksimalnih 50 točk. 

Britanec Sam Lowes se je zavihtel tik pod zmagovalni oder, tudi njegov zaostanek ni bil velik – znašal je dobro sekundo in pol. Nekoliko več (+4,920) je zaostal peti Marco Bezzechi. Šesti je bil Augusto Fernandez, ki pa ni v sorodu z zmagovalcem Raulom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi dvojček za Dennisa Foggio 
Italijanski dirkač je v najšibkejšem razredu prišel do druge zaporedne zmage, kar mu je uspelo prvič v karieri. Dirkač moštva Leopard je izkoristil napako Romana Fenatija, ki je startal s prvega mesta in je dolgo tudi vodil, na koncu pa je končal v pesku, potem ko mu je zdrsnilo v 14. krogu, pri čemer je vodil za več kot tri sekunde, kar je za razred moto3 seveda ogromna prednost. 

Foggia je to znal izkoristiti in še četrtič zapored zabeležil boljši rezultat od sicer vodilnega v skupnem seštevku Pedra Acoste, ki se je moral zadovoljiti s sedmim mestom. Italijan je sedaj drugi z enakim točkovnim izkupičkom kot Sergio Garcia. Za Acosto zaostaja za 42 točk. 

Drugi je tokrat bil Niccolo Antonelli, ki se je na začetku znašel v nezavidljivem položaju, ko je bil povsem na repu skupine, ki je lovila vodilnega Fenatija. Do konca pa je s konstantnim ritmom pridobival mesto za mestom in tako prišel vse do druge stopničke. Tretji je bil še en Italijan, in sicer Andrea Migno, ki je startal kot četrti. Garcia se je v zadnjih krogih boril s španskim rojakom Jaumejem Masio za četrto mesto, šesti je bil Južnoafričan Darryn Binder

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na ogrevanju elitnega razreda so bili dirkači pričakovano nekoliko bolj zadržani, saj se ni nihče spustil pod mejo minute in 32 sekund. Še največ si je upal Alex Rins s časom 1:32,521, za dobro desetinko pa je zaostal Fabio Quartararo. Tretji je bil Francesco Bagnaia, ki si je v soboto privozil najboljši startni položaj. Nase je s sedmim mestom opozoril Italijan Michele Pirro, ta konec tedna zelo razpoloženi Maverick Vinales pa je bil 18., mesto pred Valentinom Rossijem

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
MotoGP – VN San Marina
VN San Marina
VN San Marina FOTO: poptv

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.57

S tem tudi zaključujemo naš tekstovni prenos, hvala da ste nas spremljali!

Zvečer pa ne pozabite, od 20.00 naprej na Kanalu A in VOYO prenašamo veliki vrhunec športne nedelje: spopad Slovenije in Italije za zlato medaljo na EP v odbojki. Bodite z nami.

14.56

In še zmagovalec in veliki junak Francesco Bagnaia

"Težka dirka je bila tole. Z mehko gumo zadaj mi je bilo jasno, da si moram na začetku privoziti nekaj razlike, saj sem imel v drugem delu težave z oprijemom, kar je bilo pričakovati. Na koncu je prišel Quartararo s srednjo gumo, bil je zahteven tekmec, a zdržal sem."

14.53

Tudi Fabio Quartararo je bil zadovoljen s svojim izkupičkom

"Bilo je zelo zahtevno. Na začetku sem porabil veliko časa, da sem prišel za Bagnaio. Želel sem se boriti za zmago, a na koncu mi je malo zmanjkalo. Imel sem tudi nekaj težav s pnevmatikami, kar nekajkrat mi je malce zdrsnilo. Pomembno pa je, da smo opravili svoje delo. Zopet smo vpisali zopet točk."

14.51

Enea Bastianini po dirki

"Misano je zame čarobna dirka. Ne bi se mogel želeti boljšega kraja za svoje prve stopničke. Ne vem, če bi bil sposoben se boriti za zmago. Ko sem prehitel Millerja sem si rekel, da bom pritisnil na polno. Prišel sem blizu Quartararoju, a na koncu ga je bilo nemogoče prehiteti."

14.51

Na koncu je bil zadovoljen tudi Jack Miller

Startal je sicer kot drugi in dolgo držal tretje mesto, a tudi s petim ni povsem razočaran, kar je pokazal z gesto ob prihodu v bokse.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr_cat
19. 09. 2021 21.58
-10
rosi se zmerom skace pred tribuno??
iga_biba
20. 09. 2021 10.02
-10
kaj pa naj drugega? Dirka že dolgo ne. Pozabil.
AS1983
19. 09. 2021 21.16
+3
največje presenečenje današnje dirke definitvno 3. Enea Bastianini; bivši prvak Marquez je še veliko iztržil s 4.mestom-prav v zadnjem krogu je prehitel Millerja in Mira
silly
19. 09. 2021 21.09
+10
kot vedno,...primitivizem foruma motogp se lahko kosa samo še s primitivizmom anticepcev,.....še sdžs ovce imajo zadnje čase več kulture...
mr_cat
19. 09. 2021 21.58
-9
SpremeniVzdevek
19. 09. 2021 21.07
+5
MM nikoli več 9x prvak
gogi_
19. 09. 2021 21.00
+2
Ni nam vseeno a ti res pises da ce so navijaci da ni tekme. A si ti veckrat sel navijat pa si pol dojel da sploj ni tekme. Pises nebuloze. Brez navijacev ne bi bilo prvenstev v nobenem sportu. Tribune bodo rumene vseeno ce je Rossi 17 ali 21,gre za strast,spostovanje,zahvalo. To samcki ne poznate,kemija ni samo v steklenici ali prahu. Tisto ki se kadi po dirkaliscu ni kemija,je pesek in palcek smuk.
mr_cat
19. 09. 2021 20.28
-6
jezni cmiro ima spet velik dela z plusi in minusi....
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 20.19
-6
"MotoGP so navijači ... in ni treba besed, le pogled na tribune"....ko jih ni bilo zaradi korone je motoGP vseeno obstajal, obratno ne...naslednjo dirko pričakujem snemanje in prenos navijačev s tribun in ob koncu dirke objavo uvrstitev, da vemo ali so navdušeni nad 17. ali 21. mestom
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 19.56
-11
Bravo kori...To je cena nas motoristov ? Pomeni, da ne znaš preveriti vremena ali pa da si nisi mogel prestaviti dopusta ? Ostale možnosti , ki so bolj verjetne bom izpustil....
nightifly
19. 09. 2021 19.41
+6
Korintos11 19.09.2021, 16:33:46 +10 Letos v Črni gori je bilo +38 nad ničlo, v jeansu in vozi miško. Pred leti na Ohridu pa je deževalo in +4 stopinje nad ničlo. To je cena nas motoristov.///////////////Kori , tocno tako ,,,prav to sem napisal spodaj ,,,,da naj se pisci nespodobnih besedil raje zamislijo nad tem kaksni so , in bi bilo bolje ,ce bi vcasih prisluhnili na primer takim kot si ti , ki se ze dolgo let vedno podas na zelo dolge ture vedno ,povsod , in ne glede na vreme oz .pogoje . Moram reci ,da si jim lepo odpisal , tako kot je treba .Gosposko . LP
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 19.47
-11
Ne morem si te predstavljati ob tem komentarju brez današnje Rossijeve čelade
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 19.04
-15
Od 14 dirk.... 8x brez vsake točke....
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 19.05
-14
Valentina Rossija, ki je 21. kličejo sedaj Mond...do škisa ga mora še nekdo prehiteti
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.57
-17
Marquez pa samo še drsi navzdol....2., zdaj že 4., sreča ,da prihaja ZDA
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.46
-15
Rad bi videl duele Marqueza proti Stonerju
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.46
-13
in rad bi videl duele Rossija in Tataya , ki ima tudi 28 točk v moto3
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.19
-13
Dodatne kamere na voyo ? Meni je dovolj , ko Valentino pripelje po minuti zadihan čestitat zmagovalcu...
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.20
-14
Mu na motorju ne piše zastonj FANTOM ....po SSKJ izmišljena, fantazijska podoba česa ali privid
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.08
-14
Rossi spominja na zlate čase z Ducatijem, le da ima sedaj več navijačev...
BELAN
19. 09. 2021 18.09
+11
Med tem ko Mark spominja na Bena Spisa pred odhodom iz motoGPja, le da je imel Ben vseeno več navijačev.
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.30
-12
Ben Spies je bil s tremi dirkami v zadnji sezoni motoGP-ja končal na 19. mestu , tako da ni podoben niti Valentinu Rossiju. Bil je 14., 8. , in 6.
mr_cat
19. 09. 2021 18.01
-13
Nic se ne pise vec o arabcih in vr46,5......baje niso nakazal dnarja za novo rosijevo mostvo
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.07
-13
Ko noče niti država kot je S. Arabija imeti kaj z Valentinom
BELAN
19. 09. 2021 18.11
+11
Med tem pa Mark zbira denar da si kupi sedež za prihodnjo sezono, naveza s Hondo ni več samoumevna.
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.33
-10
Seveda....Arabci pa nočejo nič z Valentinom ... po Džamalu je to tudi razumljivo
mr_cat
19. 09. 2021 18.00
-14
Kolk tock je danes osvojil rosi?? Po njegovem veselju v cilju najmanj 25
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.03
-12
BELAN
19. 09. 2021 18.12
+11
Mark pri 42 letih ne bo dober niti za zbiranje Mercator pik, če smo vsaj malo realni.
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.21
-11
Saj pravim da je Rossi v teh letih kot vino...ampak Spumante ostane Spumante za 1,99 evra
mr_cat
19. 09. 2021 18.39
-11
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 17.54
-10
Rossi ima toliko navijačev, kot jih je imela včeraj Poljska ampak rezultat je odvisen od želje in talenta
BELAN
19. 09. 2021 18.13
+9
Da je potreben talent Mark ni vedel nikoli, zato pa je glavni v pesku.
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.22
-8
Marku je talent prirojen, tako kot enim usklajevanje barv kombinezona in čelad
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 17.52
-11
Aramco noče nič več z Rossijem...to je bilo še pred roza čelado.
BELAN
19. 09. 2021 18.15
+9
Tudi Honda se počasi distancira od Marka pa je komaj pri rosnih 28 letih.
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.40
-10
Ko bo to dokončno , mu ne bo treba voziti preko limite in izven zakonov fizike
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 17.06
-11
Marquez 4. , Valentino pa na skupnem 21. mestu motoGP-ja v sezoni 2021, a je imel na dirki 10x več navijačev....saj jih je Poljska tudi imela včeraj več na odbojkarskem obračunu pa vemo, kdo je igral s srcem
BELAN
19. 09. 2021 18.16
+10
Med tem ko Mark pri 42 letih ne bo dober niti za pobiranje žogic na tenis turnirju.
BELAN
19. 09. 2021 18.23
+7
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 17.02
-13
Najslabši dirkač Valentino Rossi od vseh, ki so jim dovolili odpeljati minimalno 10 dirk.
BELAN
19. 09. 2021 18.18
+10
Zopet širiš laži, nisi kar tako Lažnivc, mimo grede Rossi je bil druga Yamaha, če bi mu dali Repsolko bi še vedno z lahkoto zmagoval.
Ni nam vseeno
19. 09. 2021 18.41
-7
Najslabši dirkač Valentino Rossi od vseh, ki so jim dovolili odpeljati minimalno 10 dirk...ostalo na vikipediji