MotoGP

Deset let vladavine kralja Marqueza: prvak v Nemčiji ostal brezhiben

Hohenstein-Ernstthal, 07. 07. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Marc Marquez (Repsol Honda) je na VN Nemčije slavil rekordno deseto zaporedno zmago, na stopničkah pa sta se mu pridružila še katalonski rojak Maverick Vinales (Monster Energy Yamaha) in Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL). Na zgodovinski prvi dirki razreda motoE je tudi po zaslugi prekinitve zaradi rdeče zastave slavil Finec Niki Tuuli, v moto3 zmaga Lorenzu Dalla Porti, v moto2 pa Alexu Marquezu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marc Marquez ostaja nepremagan na nemškem dirkališču Sachsenring
    02:15
    Iz 24UR: Marc Marquez ostaja nepremagan na nemškem dirkališču Sachsenring
  • Iz 24UR: Alex Marquez slavil v moto 2, V moto3 pa Lorenzo Dalla Porta
    00:32
    Iz 24UR: Alex Marquez slavil v moto 2, V moto3 pa Lorenzo Dalla Porta
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
    08:30
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Nemčije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nemčije
    03:17
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Nemčije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nemčije
    05:21
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Nemčije
  • Vrhunci zgodovinske prve dirke razreda motoE za VN Nemčije
    02:01
    Vrhunci zgodovinske prve dirke razreda motoE za VN Nemčije
  • Vrhunci ogrevanja razreda motoGP pred dirko za VN Nemčije
    13:04
    Vrhunci ogrevanja razreda motoGP pred dirko za VN Nemčije
  • Razmere na dirkališču Sachsenring pred začetkom ogrevanja
    01:29
    Razmere na dirkališču Sachsenring pred začetkom ogrevanja
  • Dirkališče Sachsenring je prizorišče nedeljskih dirk za VN Nemčije
    01:54
    Dirkališče Sachsenring je prizorišče nedeljskih dirk za VN Nemčije

Rutinirano kot že dolgo ne se je Marc Marquez "sprehodil" do zmage na VN Nemčije, kjer je slavil že desetič zapored. Marquez je bil tako kot v zadnjih devetih letih najhitrejši tudi v kvalifikacijah in po tem, ko je kljub malce slabšemu startu zadržal prvo mesto, je po nekaj krogih "ogrevanja" zgolj povečeval prednost pred tekmeci. Najbolje mu je sledil rojak Alex Rins (SUZUKI ECSTAR), ki pa je tako kot v zadnjem času navdušujoči francoski novinec Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) končal v pesku in katalonskemu šampionu še olajšal pot do končnega slavja.

Ko sta se poslovila najprej Quartararo (že v drugem krogu) in nato še Rins, je to do drugega mesta poneslo Mavericka Vinalesa (Monster Energy Yamaha), ki pa je šele v zadnjih krogih dovolj pobegnil vztrajnemu Calu Crutchlowu (LCR Honda CASTROL), enemu junakov tokratnega dirkaškega konca tedna, ki si je z zlomljeno nogo privozil najnižjo stopničko. Tovarniška ducatija Andrea Dovizioso in Danilo Petrucci sta v ozadju bila zanimivo bitko z Joanom Mirom (SUZUKI ECSTAR) in Jackom Millerjem (Pramac Racing), medtem ko je veteran Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) dolgo časa vozil za Francom Morbidellijem (Petronas Yamaha SRT) in si po slabih prostih treningih oziroma kvalifikacijah priboril nekaj točk.

Marquezu (na fotografiji) tudi v tej sezoni v Nemčiji ni bilo para.
Marquezu (na fotografiji) tudi v tej sezoni v Nemčiji ni bilo para. FOTO: motoGP

Se Lorenzo poslavlja?
V "bolonjskem dvoboju" je bil na koncu za manj kot desetinko boljši Petrucci, ki se je razveselil četrtega mesta, peti je bil njegov moštveni kolega in rojak Dovizioso, šesti Miller in sedmi Mir, medtem ko je Rossi uspel prehiteti Morbidellija ter se zavihteti na osmo mesto. Deseterico je zaokrožil domačin Stefan Bradl, ki je v ekipi Repsol Honda nadomeščal Jorgeja Lorenza. Po zadnjih govoricah zdaj bi nekdanji svetovni prvak razmišljal celo o koncu kariere, več informacij pa v tem trenutku še ni na voljo.

26-letni Marquez se je po drugi strani po peti letošnji zmagi še bolj utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. V skupni razvrstitvi sta za Marquezom, ki je zbral 185 točk, uvrščena Italijana Dovizioso (127) in Petrucci (121). Marquez se je na letošnjih devetih dirkah že osmič povzpel na zmagovalni oder, edini spodrsljaj je doživel na tretji dirki za VN ZDA v Austinu, ki je zavoljo padca ni dokončal. Naslednja dirka bo 4. avgusta, ko bo na sporedu VN Češke v Brnu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V moto3 slavil Dalla Porta, v moto2 pa Marquez
Na dirki razreda moto3 je v napetem zaključku prvič v tej sezoni slavil Italijan Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing). Prekratka sta bila v zadnjih metrih za najvišjo stopničko španska dirkača, moštveni kolega Dalla Porte Marcos Ramirez in Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team), kar pomeni, da je Italijan tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima zdaj dve točki prednosti pred Canetom, ki se je sicer v velikem slogu prebijal iz ozadja in bil še v zadnjem krogu celo na pragu zmage. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Manj napeto je bilo v razredu moto2, kjer je Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS) razmeroma suvereno prišel do zmage in prvega mesta v skupnem seštevku, ki mu ga je moral prepustiti v nedeljo petouvrščeni Švicar Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP). Marquez je imel ves konec tedna precej težav z motociklom in se zaradi slabih dosežkov moral prebijati skozi počasnejšo kvalifikacijsko skupino, na koncu pa osvojil "pole position" in v nedeljo še slavil zmago na dirkališču, ki mu v primerjavi z bratom Marcom še zdaleč ni tako ljubo. Smolo je imel v zadnjem krogu Marquezov španski rojak Iker Lecuona (American Racing KTM), njegov odstop pa je za skok na stopničke izkoristil domačin Marcel Schrötter (Dynavolt Intact GP). Pred nemškim junakom je dirko na drugi najvišji stopnički končal Južnoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), ki se je z izvrstno vožnjo pod vrh prebil s 17. mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hiter konec zgodovinske dirke motoE za prvega zmagovalca okronal Tuulija 
Nesreča Italijana Lorenza Savadorija v osmem ovinku je predčasno končala sicer zgodovinsko dirko razreda motoE, na kateri so se dirkači prvič, ko gre za točke svetovnega prvenstva, pomerili na električnih motociklih, za nameček še na (uradno) mokri stezi. Zaradi rdeče zastave se je vodstvo tekmovanja odločilo, da bodo obveljali rezultati iz petega kroga, Finec Niki Tuuli (najhitrejši je bil že v kvalifikacijah) pa je tako postal prvi zmagovalec katere od dirk motociklističnega razreda prihodnosti. V zgodovino sta se poleg člana ekipe Ajo MotoE vpisala še Britanec Bradley Smith (One Energy Racing) in Francoz Mike Di Meglio (EG 0,0 Marc VDS) na drugem oziroma tretjem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že prej je bilo na sporedu ogrevanje v vseh razredih. Začeli so dirkači razreda moto3, ki so morali namestiti gume za dež, saj je bilo vreme nad Sachsenringom še naprej zelo nestabilno. Najbolje se je v povsem drugačnih razmerah kot na prostih treningih in kvalifikacijah, v katerih je sicer zasedel šele 19. mesto, znašel Italijan Tony Arbolino, ki je s časom 1:34,943 ugnal rojaka Niccoloja Antonellija (SIC58 Squadra Corse/+0,082 sekunde) in Britanca Johna McPheeja (Petronas Sprinta Racing/+0,123) ter tako na najlepši način proslavil podpis nove pogodbe z ekipo VNE Snipers.

V moto2 je domače privržence motociklizma spet navdušil Schrötter, ki je pred dirko prikazal najboljšo formo in s časom 1:33,403 sekunde dobil ogrevanje pred Špancem Augustom Fernandezom (FLEXBOX HP 40/+0,004), medtem ko je s tretjim mestom v že precej slabših vremenskih razmerah presenetil Britanec Jake Dixon (Sama Qatar Angel Nieto/+0,360).

Ogrevanje motoGP dobil neustavljivi Marquez
Ob začetku ogrevanja v kraljevem razredu motoGP se je asfalt že naglo sušil in nekateri dirkači so si drznili poskusiti postaviti najboljši čas tudi z gumami za suho stezo. Čas Italijana Francesca Bagnaie (Pramac Racing) je nadgradil Vinales, dosežki pa so se v zaključku ogrevanja začeli izboljševati iz sekunde v sekundo. Na koncu se je na vrh prebil kdo drug kot "vladar" vzhodnonemškega dirkališča in svetovni prvak Marquez, čigar čas 1:23,116 sekunde je bil sicer za skoraj tri sekunde slabši od njegovega kvalifikacijskega, a dovolj za novo prvo mesto, tokrat pred specialistom za "mešane" razmere Millerjem (+0,190) in prebujenim prvim zasledovalcem v skupnem seštevku Doviziosom (+0,312), ki je na popoldanski dirki startal šele kot trinajsti.

Ekipa Pramac Racing je proslavljala tudi četrto mesto Bagnaie (+0,336), medtem ko je "rezervist" pri Repsol Hondi Bradl postavil peti čas (+0,726). Drugouvrščeni iz kvalifikacij Quartararo (+0,890) je bil sedmi, predenj se je vrinil še Petrucci (+0,821). Deseterico so sklenili Portugalec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3/+1,123), njegov moštveni kolega Katalonec Pol Espargaro (+1,199) in še en Katalonec Vinales, ki je v kvalifikacijah dosegel tretji čas, tokrat pa zaostal za 1,360 sekunde. Še slabše se je godilo njegovemu moštvenemu kolegu Italijanu Rossiju na trinajstem mestu z ogromnim zaostankom 2,190 sekunde. Francoz Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing) je padel, a brez posledic, medtem ko Rins zaradi okvare motocikla časa ni vknjižil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
VN Nemčije v Sachsenringu

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.56

Šestindvajsetletni Katalonec se je po peti letošnji zmagi še bolj utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku. V skupni razvrstitvi sta za Marquezom, ki je zbral 185 točk, uvrščena Italijana Andrea Dovizioso (127) in Danilo Petrucci (121). Sledi daljši premor, naslednja dirka bo 4. avgusta v Brnu, kjer nas čaka VN Češke. To je z moje strani vse za danes, hvala, da ste bili z nami. Lep dan še naprej vam želim Jan Krstovski.

14.43

Marquez: Zelo, zelo sem vesel

"Zelo sem srečen. Start ni bil najboljši, dva kroga sem vozil bolj počasi, da sem ogrel gume, nato pa sem pritisnil. Zelo, zelo sem vesel te zmage," je v uradni izjavi po dirki povedal Marquez.

14.41

Marquez je s prekrižanimi rokami zapeljal skozi cilj. To samo kaže na to, kako prepričljiv je bil danes Katalonec, ki slavi pred tribuno s svojimi navijači.

14.40

Zmaga Marquezu!

Marc Marquez je tako rutinirano kot že dolgo ne prišel do zmage, jubilejne desete na Sachsenringu, stopničke pa sta zaokrožila Katalončev rojak Marc Marquez in Cal Crutchlow.

14.40

ZADNJI KROG!

Marquez in zasledovalci so zdaj že v zadnjem krogu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profesor m
08. 07. 2019 13.49
+25
dejstva do, da je mm ne le odlicen pllot,...postal je tudi zrel.....in v kombinaciji z ekipo odlicno deluje,....vsaka cast ....dober si in se vidimo na dirki v brnu.... zalostni oa so komentarji zafristriranih navijacev vr,...ki pljuvajo po sampionu samo zaradi lastne nekulture...
janezdollar
08. 07. 2019 09.53
-19
3-0, 4-0... 😂😂😂
resnicaosvobaja
08. 07. 2019 12.41
+18
Tu je motoGP in ne omenjaj porazov Reala na Bernabeu ...nisi nič drugega kot hejter Reala in nepoznavalec moto športa
janezdollar
08. 07. 2019 09.53
-31
S Hondo je vse veliko lažje...
BenBostrom
08. 07. 2019 14.34
+13
resnicaosvobaja
08. 07. 2019 17.54
+11
HelenaTrojanska
08. 07. 2019 07.00
+21
Bravo Cal! To! In čestitke tudi Vinalesu; končno. Ah, mali Markec ... iz malega bikca se je razvil v izjemnega voznika, ki je tiste "noro-divje dirkaške" čase očitno pustil za seboj; zdaj je le še "divji" - in čisto vesoljski! Ni več mladi junec, ki se zaganja v vsako oviro pred seboj, tudi če je ta ovira kakšen to drugi voznik. Ta dečko ima nekaj, kar spada v 22. stoletje, tale bo spisal zgodovino modernega Moto GPja. Res mu vsa čast, kako zrelo se loteva dirk v zadnjih letih. Ne govorim o talentu, to itak vsi vemo, govorim o zrelosti, o razvoju osebnosti, o pristopu do dirkanja. Žal ima pri meni eno večno in ogromno črno piko, kar pa ne vpliva na spoštovanje do njegovih vrhunsko-vrhunskih dosežkov. Zame bo pač, kar se tistega pravega in zvestega navijanja tiče, vedno na prvem mestu, legendarni Vale Yellow. Pa magari je (očitno) na zaključku kariere. Pri teh letih ... no, saj mnogi tukaj zelo dobro veste, o čem govorim.
Roko66
08. 07. 2019 08.17
+4
moto-gp
08. 07. 2019 20.29
+0
Helena trojanska, ti pa imaš čas? 😁😁😁
9474
07. 07. 2019 21.33
+22
Kar nekaj komentarjev je dokaz, da je kar nekaj vr fanov, ki znajo sportno cestitat tudi drugim zmagovalcem, vkljucno z mm... Imamo pa tu med komentatorji nekatere cvetke, ki mecejo izredno slabo luc na normalne navijace, predvsem na rossijeve... Na zalost...
resnicaosvobaja
08. 07. 2019 09.55
+4
normalni Rossijevi navijači dajejo normalne komentarje ...."nešportni" komentarji Marquezovih navijačev pa so le odziv na njihove nešportne komentarje
rcarlos
07. 07. 2019 21.04
+27
Bravo MM za zmago... Js pa sam upam da se VR vrne vsaj med top5 da še mi njegovi najzvestejši navijači pridemo na svoj račun :)
Kollerik
07. 07. 2019 20.20
+18
Barca je že desetletje (in še več) absolutno glavna v španskem fusbalu, Katalonec Markquez pa v motošportu... Katalonija rulz....
rolica
07. 07. 2019 20.45
+19
alkoholik
07. 07. 2019 20.59
+10
resnicaosvobaja
07. 07. 2019 20.15
+37
Saj niso problematični dirkači, ampak zaljubljeni rumenjaki
mitja999
07. 07. 2019 20.03
+37
Bravo Marc. Upam da Valentino malce zbere misli in se zopet pridruzi boju za stopnicke. Kakorkoli ste nekateri zaljivi do enega ali drugega...Marc je zelo dober, Valentino pa za svoja leta tudi. Obema kapo dol.
bus303
07. 07. 2019 19.16
+45
Še en izjemen dosežek izjemnega Marca! Če se je za trenutek zalomilo v Amerikah, je šlo na Saški gladko gladko. Glava naštelana kot še nikoli, nič ga ne vrže iz tira. Vsa čast!
AS1983
07. 07. 2019 19.11
+40
Marquez v zlatem obdobju že do 75. zmage v karieri, kdo lahko sploh ogrozi njegovo prevlado? na posamičnih dirkališčih se ga da premagati, samo na dolgi rok za prvenstvo trenutno nima konkurence, Ducati je v krizi, medtem ko se je pri Yamahi Vinales zelo popravil zadnji 2 dirki, medtem ko Rossi ravno obratno tava v ozadju brez ideje
lumpimonster
07. 07. 2019 18.15
+13
Hahhahhahahhh Točno tko kakor sem napovedl hahahahah nehal bo furat ma zlo sober razlog :D hitr so ga skrekal
osscar
07. 07. 2019 18.19
-10
sam res, kir frajer, use ves 🤣🤣🤣🤣
watever
07. 07. 2019 18.11
+36
Mi smo včasih podpirali Rossija, ko je bil še novinec, sedaj podpirajo Marqueza, čez par let bo spet nekdo drug. Nekatere stvari se pač ne spremenijo in zato je to BV. Jaz vas samo prosim ce ste voznik motorja, da se vozite pred dirko in ne po dirki
Melaj
07. 07. 2019 17.37
+25
Marquez ima izjemno kariero in verjetno se bo v podobnem tempu nadaljevalo še nekaj sezon. V ekipi je že dolgo. Naučili so se razumet in delati med sabo..in to daje tako dobre rezultate. Kar tako naprej. To je njegovo dirkališče. Na naslednjem po mojem mnenju ne bo tako dominanten, gotovo pa kandidat za ponovno zmago. Prebuja se tudi Yamaha z Vinalesom. Upam, da imajo pameten plan za mladega Quartararoja.
kenny1
07. 07. 2019 19.43
+1
Ali naj bi lorenzo res zakljucil kariero.Upam da to ni res.Ali kdo kaj vec ve?
edinho70
07. 07. 2019 20.00
+7
smajser1
07. 07. 2019 17.22
+49
KAJ DEJATI NA NOVO, ŽE 10 ZMAGO ZAPORED... MM ČESTITKE! VIRTUOZ! MAESTRO! PROFESOR!
AS1983
07. 07. 2019 17.14
+23
Marquez je v zlatem.obdobju, zna prit preko 100 zmag, preseci rossija po naslovih, koliko casa pa bo se vozil na hondi, ali bo mogoce sel.na ducati ali yamaho? Kdo ve?
resnicaosvobaja
07. 07. 2019 17.02
+2
Po dobrem mesecu dni ima mavrica spet rumeno črto
FjallRaven
07. 07. 2019 16.55
-1
Nevem zakaj je se zmerom gor kaj se je dogajal zjutraj na ogrevanju...ker to je pa res vazno
resnicaosvobaja
07. 07. 2019 16.50
-2
Ti ne ločiš tesnila in imena prizorišča v Nemciji
žutaresnica
07. 07. 2019 16.37
-17
Mark je sigurno ponosen na vse tri nevzgojene podpornike tukaj, me prav zanima kdaj si bo čas vzel da jim da semering za povohat, pokvarjenci eni!
BenBostrom
07. 07. 2019 17.44
+4
Kakšno pokvarjenost omenjaš tukaj??Razloži....