MotoGP

Quartararo odgovoril na drugem treningu, težave za Marca Marqueza

Jerez, 29. 04. 2022 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., M.J., M.G., Ž.K.
Komentarji
84

Dirkači razreda motoGP so se iz Portugalske preselili v Španijo, kjer jih čaka nova dirka. V nedeljo bo v Jerezu dirka za VN Španije, pred tem pa so na sporedu prosti treningi in v soboto kvalifikacije. Prvi prosti trening kraljevega razreda je dobil Suzukijev dirkač Joan Mir, na drugem pa je z najboljšim časom dneva zablestel Fabio Quartararo. V srednjem razredu je bil obakrat najhitrejši Jake Dixon. Kvalifikacije razreda motoE pa je dobil Miquel Pons.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Padec za Fabioja Quartararoja na prostem treningu
    01:58
    Iz 24UR: Padec za Fabioja Quartararoja na prostem treningu
  • Vrhunci drugega treninga razreda motoGP za VN Španije
    07:26
    Vrhunci drugega treninga razreda motoGP za VN Španije
  • Vrhunci prvega prostega razreda motoGP v Jerezu
    05:06
    Vrhunci prvega prostega razreda motoGP v Jerezu
  • Iz 24UR: Fabio Quartararo optimističen pred dirko v Jerezu
    02:00
    Iz 24UR: Fabio Quartararo optimističen pred dirko v Jerezu
  • Balanca po peti dirki sezone 2022
    15:32
    Balanca po peti dirki sezone 2022
MotoGP – VN Španije
MotoGP – VN Španije FOTO:

Bolečine so bile pozabljene za Fabioja Quartararoja na drugem prostem treningu, potem ko je Francoz prejel neprijeten udarec svojega motocikla v moškost na prvem treningu. V drugo je porazil vso konkurenco s časom 1:37,071, sledil mu je Italijan Enea Bastianini (a s kar precejšnjim zaostankom + 0,201 sekunde), ki je pokazal precej boljši obraz v drugo, podobno tudi Francesco Bagnaia (+ 0,212), ki si od steze v Jerezu veliko obeta. Da je Ducati hiter na tej stezi (lani so dirkači italijanskega proizvajalca zasedli prvi dve mesti), je dokazal tudi Jorge Martin 'Martinator' na četrtem mestu (+ 0,297 s). Presenetljivo najhitrejša honda na drugem treningu je bil Japonec Takaki Nakagami, in sicer je vpisal peto mesto z debele pol sekunde zaostanka. 

Katalonski dirkač in prva Hondina violina Marc Marquez je težave iz Portimaa, kjer ni našel prave forme, očitno prenesel tudi v Jerez. Potem ko je bil na prvem treningu šele 11., je na drugem slabih 20 minut do konca v devetem zavoju pristal v pesku – še pred tem je zdrsnil v šestem ovinku – in se v garaže odpeljal kar z nekdanjim moštvenim kolegom Danijem Pedroso, zdaj sicer KTM-jevim testnim dirkačem. Tudi sicer mu ob povratku na stezo ni šlo najbolje, tako kot v prvo je tudi v drugo ostal brez uvrstitve med najboljših deset. A pravzaprav je bil tokrat še bistveno dlje od deseterice, zaključil je na zanj atipično skromnem 19. mestu. 

V nižjih razredih najhitrejša Dixon in Guevara
V srednjem razredu moto2 je drugi trening – tako kot prvega – dobil Britanec Jake Dixon. Dirkač ekipe GASGAS Aspar je s časom 1:41,646 še malenkost izboljšal čas s prvega treninga in drugouvrščenega Augusta Fernandeza ugnal za 252 tisočink sekunde. Dobro dnevno formo je potrdil Japonec Ai Ogura, ki je tokrat vpisal tretji čas (+ 0,363 s), da mu steza v Jerezu ustreza, pa je potrdil tudi Dixonov rojak Sam Lowes (+ 0,426 s). Potem ko je v prvo vpisal drugi, je tokrat na drugem treningu zabeležil še četrti čas. Sledil je Tony Arbolino na petem mestu (+0,427 s).

Drugi trening razreda moto3 je pripadel Izanu Guevari, ki je za 132 tisočink sekunde ugnal Ajumuja Sasakija, tretje mesto pa je pripadlo še enemu Špancu, in sicer Jaumeju Masii. Četrti je bil še en Španec Carlos Tatay, peti pa najhitrejši na prvem treningu Deniz Öncü.

Na prvem treningu najhitrejši Mir
Kako trd je asfalt v Jerezu, je dobre pol ure pred koncem uvodnega treninga razreda motoGP izkusil vodilni dirkač prvenstva Fabio Quartararo, sicer zmagovalec dirke v Jerezu leta 2020 in zmagovalec zadnjih treh kvalifikacij elitnega razreda na VN Španije. V 13. zavoju je streslo njegov motocikel, ta pa ga je ob želji po reševanju še malce zadel in to v za moške najbolj občutljivo mesto. Quartararo je bil v vidnih bolečinah, zvijal se tudi po prihodu v bokse. Deset minut pozneje se je vrnil iz Yamahinega tovornjaka, bolečina je minila in nasmešek se je vrnil na Francozov obraz. Slabe štiri minute do konca se je Quartararo znova znašel v težavah, ko je zapeljal s steze in podaljšal linijo na pesek. 

Na koncu se je najboljšega časa na prvem prostem treningu kraljevega razreda veselil Suzukijev dirkač Joan Mir, in sicer je podpisal pod čas 1:38,194. Da je Suzuki pričakal dirko v Jerezu odlično pripravljen, je potrdil njegov moštveni kolega Alex Rins z drugim mestom, s tretjim mestom pa je presenetil v zadnjem času vse hitrejši Alex Marquez. Sledili so Aleix Espargaro na četrtem, Quartararo na petem, Takaki Nakagami na šestem in Brad Binder na sedmem mestu. Znova je razočaral Marc Marquez, ki je ostal brez uvrstitve med najboljšo deseterico. Pristal je na enajstem mestu. 

Tradicionalno se je podaljšani konec tedna v Jerezu začel s prostimi treningi vseh motociklističnih razredov. V najšibkejšem moto3 je bil na uvodnem treningu z najhitrejšim časom Turek Deniz Öncü, ki je imel lepo prednost. Drugi čas prvega prostega treninga je beležil Japonec Ajumu Sasaki, tretjega pa Španec Sergio Garcia, ki je slavil pred nekaj dnevi na VN Portugalske v Portimau. Tam sta mu družbo na zmagovalnem odru delala še Sasaki in Jaume Massia. Öncü se je kot edini v motociklistični karavani razreda moto3 na petkovem jutranjem treningu spustil pod 1:47. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2 je na uvodnem petkovem treningu najboljši čas vpisal Britanec Jake Dixon – časomerilci v Jerezu so se zaustavili pri času 1:41,938. Drugo mesto je pripadlo njegovemu rojaku Samu Lowesu, tretje pa domačinu Augustu Fernandezu. Sledila sta Japonec Ai Ogura in Albert Arenas na četrtem oz. petem mestu.

Premierne kvalifikacije nove sezone razreda motoE pripadle Ponsu

Na prvih desetminutnih kvalifikacijah, v katerih se je merila počasnejša kvalifikacijska skupina je najhitrejši čas postavil Niccolo Canepa (Withu GRT RNF MotoE Team). Poleg Italijana, si je kvalifikacije v hitrejši kvalifikacijski skupini pridirkal še Španec Alex Escrig (Tech 3 E-Racing). V teh sta bila nato tako Canepa kot Escrig nemočna in sta zasedla zadnji dve mesti. Najhitrejši pa je bil Miquel Pons (LCR E-Team), ki je nato po dobri polovici kvalifikaciji padel. Brazilski drikač Eric Granado (LCR E-Team) je bil po Ponsovem padcu sicer hitrejši, a so njegov najhitrejši krog zaradi rumene zastave zbrisali.

Poleg Ponsa bosta iz prve štartne vrste začela še Hector Garzo (LCR E-Team) in Mattia Casadei (Pons Racing 40), iz druge štartne vrste pa že omenjeni Granado ter Dominique Aegerter (Dynavolt Intact GP MotoE) in Matteo Ferrari (Felo Gresini MotoE).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi dirkaški vikend elektrificiranega dirkalnega razreda bo minil brez nekdanjega dirkača elitnega razreda motoGP Bradleya Smitha, ki je na dirki 24 ur Le Mansa grdo padel, a jo na srečo odnesel brez hujših posledic.

Pasica VN Španije
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
30. 04. 2022 08.04
+13
Machincek pa res dela razliko dirkac ,tako kot pravis ti vele bum bar strokovnjak,vidi se kera honda je najhitrejsa in katera je zadnja. Res moras biti tup da tega ne vidis,mas vse prav.
gogi_
30. 04. 2022 09.06
+13
Masincek ne vem kaj ti gledas,lazes vsakic ko se oglasis. Ti si trdil da lahko pizmovka zmaguje z levo roko in sedaj z obema rokama samo pometa,upajmo da bo v smeti pometel samo sebe s svojo kanto od honde. Karna je ujela celo druzino markez in to je sele zacetek. Pohlep je hudic in ocitno v druzini markez zelo velik.
TadyBass
29. 04. 2022 21.25
+20
Krucifix. Dajte mu pomožne kokce gor.. kaj skoz pada ..jao
Jezdimir
29. 04. 2022 21.25
+22
Marc tvoje početje nima več nobenega smisla, bil si dober ko ti je Honda zagotavljala daleč najhitrejši motor, sedaj ko ni več izrazite prednosti enostavno nisi dorasel, mulci so prehitri zate.
herr catz
29. 04. 2022 21.32
-16
Jezdimir
29. 04. 2022 21.44
+17
Ja daljša odsotnost, Marc me je razočaral in potem ni bilo več volje. Pohlep mu je odnesel zdrav razum, upam da se umiri še predno bo prepozno.
herr catz
30. 04. 2022 09.01
-11
Jezdimir
30. 04. 2022 10.34
+13
Pohlep po rezultatu za vsako ceno, poleg kršenja vseh pravil tudi na račun ogrožanja ostalih dirkačev. Še najbolj se mi je zameril ko je Daniju, kot moštvenemu kolegu, ogrožal kariero.
Jezdimir
30. 04. 2022 19.49
+10
tetatu
30. 04. 2022 20.55
+6
O Ahilčina, te je končno pamet srečala, s Korlom res ni prihodnosti...hehehe
Ici
29. 04. 2022 20.58
+22
A ni Marquez še včeraj trdil, da bo letos svetovni prvak?
Zalchi
29. 04. 2022 20.17
+21
komentar MM-a: vozil sem počasni krog in nisem opazi, da je steza izven idealne linije mokra. A se tale izjava še komu zdi nesmiselna?
Miha1999
29. 04. 2022 19.24
-13
Maschina, točno tako, najboljši moderne dobe, pa če priznamo ali ne. Če nekdo dominira od 2013-2019, osvaja naslove, potem je logično najboljši. Ne vem zakaj je to tako težko priznat. V tej sezoni pa se vidi, da ne gre več tako kot bi rad, zdaj ali je kriv motor ali pa njegove poškodbe in psiha. Težko bomo še kdaj prvaki...ampak njemu enakega v vseh reševanjih, obvladovanju motorja, startih od zadnje vrste pa potem zmaga, takšnega še nekaj časa ne bo.
Maximus
29. 04. 2022 20.28
+20
Je že bil tak pred njim oziroma je bil boljši. In kolikor vem ima tudi vec naslovov vsaj za enkrat. MM je pa doživel par padcev in zdaj ne vozi vec 100 odstotno na glavo. Bil je nevaren tudi za druge, rko da je za vse bolje da se vozi tam na koncu kolone.
Jezdimir
29. 04. 2022 21.56
+14
Roko na srce, če se ozremo nazaj je vsakemu jasno da je bila Honda res skoraj vesoljno vozilo, še sedaj je v prednosti, le da ne tako izrazito. Od nekdaj so stavili na enega dirkača, prepričani da lahko s Hondo vsak zmaguje, ostali so bili vedno druga liga.
Jezdimir
30. 04. 2022 10.51
+11
Kolega sam si ostal, kaj ti je tega treba? Ne moreš z glavo skozi zid tako kot Marc ne.
Jezdimir
30. 04. 2022 11.05
+12
Pa res misliš da je pošteno Marca zagovarjat po vseh neumnostih ki jih počne?
Jezdimir
30. 04. 2022 19.51
+9
A po tvoje bi moral pljuvat po tistih ki jih Marc ogroža? Želim biti samo realen za razliko od tebe.
Prototip
29. 04. 2022 19.09
+15
Vale vrn se, Marek je čist zgubljen brez tebe.... ne ve za kom bi se šlepu.. 🙏🥇🍺
kdobivedu1
29. 04. 2022 18.53
+7
Mala grinta od marqueza se zna samo po tleh metat! To zna vsak !!!!
The Dude
29. 04. 2022 18.41
-18
Marky bo prvak.
mcurry
29. 04. 2022 18.41
+17
Dj-Pohar
29. 04. 2022 18.18
+13
Najbol zalostno je to da quartararo z najpocasnejsmu motorjam podira rekorde.. Ostale jamahe pa nekje za 15. Mestu.. Riti jim odnasa
prost1
29. 04. 2022 20.46
+3
Fabio je dober dirkač, to je vsa razlaga.
Delavec_Slo
29. 04. 2022 18.13
+8
Marko spet nena vijdi!
kameltrajbar
29. 04. 2022 18.03
+19
.... najbolj pa bolijo slabe vožnje komentatorja....... smešita se
RokoG
29. 04. 2022 18.00
+10
A mu lahko nekdo prepove vozit motor. Tip ogroza druge dirkace s svojo nesposobnostjo.
AS1983
29. 04. 2022 17.37
+13
Marquez klasika padanje na treningih
AS1983
29. 04. 2022 17.37
+2
Za nedeljsko dirko oba suzukija, fabio in aprilija v boju za zmago
nightifly
29. 04. 2022 17.35
+14
Kar se pa Markeza tice ,,, skoraj v vseh vikendih letosnjih dirk sem opazil malce cudno ,nenevadno obnasanje dirkaca . Tudi danes je bilo tako , vcasih ima nerazumljive gibe ,,reakcije , ki povzrocijo tudi tesna blizanja z drugimi dirkaci . Ali je to diplopija ,ali mogoce celo organ za ravnotezje v notranjem usesu .... to ni njemu podobno . Lahko pa je to samo splet cudnih nakljucnih dogodkov . Nekaj gre narobe, kaj je to ,pa Jaonci jasno ne bodo objavili pa ce se postavimo na glavo . Niti ni vazno .
Lucky
29. 04. 2022 17.37
-10
Tvoje ornk čudno obnašanje opažamo že par let. Pa si še vedno tu. Pogrešaš komentat lorraine? To jezdić dons še ni vklopu.
number46
29. 04. 2022 17.13
+8
Dve desetinke naj bi bil precejšnji zaostanek.
mcurry
29. 04. 2022 17.07
+23
A ksno prvenstvo pa ne obstaja kjer zmaga un z najvec padci????!!
gregggegg2
29. 04. 2022 16.55
+3
bogi…loh bi podrl vse glavne rekorde, če ne bi bil tok neumen oziroma vedno šel z glavo skozi zid
THEdocktor
29. 04. 2022 16.54
+20