MotoGP

Bagnaia še naprej vroč, peto zmago v nizu bo lovil iz 'pola'

Alcaniz, 17. 09. 2022 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J., T.Š., A.V.
Komentarji
69

Pred nedeljsko dirko za VN Aragonije so dirkače v vseh treh motociklističnih razredih čakale kvalifikacije. V kvalifikacijah kraljevega razreda motoGP je bil najhitrejši najbolj vroči dirkač karavane Italijan Francesco Bagnaia. Družbo v prvi vrsti mu bosta na tekmi delala moštveni kolega Jack Miller in Enea Bastianini. Aktualni prvak Fabio Quartararo je bil šesti. V srednjem razredu moto2 je do 'pola' prišel Augusto Fernandez. V najšibkejšem razredu se je najbolj izkazal Španec Izan Guevara, v prvi vrsti na nedeljski dirki bosta še Japonec Ajumu Sasaki in rojak Daniel Holgado. Iz tabora Suzukija pa prihaja obvestilo, da nekdanji svetovni prvak Španec Joan Mir zaradi zaradi poškodbe desnega gležnja na dirki ne bo nastopil, manjkal pa bo tudi na VN Japonske.

Več videovsebin
  • Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
    00:43
    Vrhunci kvalifikacij razreda motoGP
  • Vrhunci kvalifikacij razreda moto3
    01:06
    Vrhunci kvalifikacij razreda moto3
  • Padec Marca Marqueza na tretjem prostem
    01:38
    Padec Marca Marqueza na tretjem prostem
  • Iz 24UR: Marc Marquez se je uspešno vrnil na treningih v Alcanizu
    02:17
    Iz 24UR: Marc Marquez se je uspešno vrnil na treningih v Alcanizu

Sobotni program v Alcanizu so s tretjim prostim treningom odprli dirkači najšibkejšega razreda moto3. Najboljši čas uvodnega prostega treninga je sicer dosegel Japonec Ajumu Sasaki, za njim pa so se zvrstili Španci Izan Guevara, sicer vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva, Xavier Artigas in Daniel Holgado, peti čas prvega prostega pa je "podpisal" Avstralec Joel Kelso. Drugouvrščeni v prvenstvu Španec Sergio Garcia, ki se na daljavo za naslov bori z rojakom Guevaro, je bil v dopoldanskem času z osmim rezultatom še zadržan. Drugi prosti trening v petek je le malce premešal karte najhitrejših v najšibkejšem razredu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sasaki je bil vnovič hiter in je prvi čas drugega prostega držal vse do samega finiša, ko se je s hitrim krogom izkazal Italijan Dennis Foggia. Tretji čas je podpisal Holgado, za njim pa sta se presenetljivo zvrstila Italijan Stefano Nepa in Španec Ivan Orttola.  Tretji prosti trening je premešal karte na in pri vrhu. Najboljši čas sobotnega jutranjega programa je uspel Turku Denisu Oncuju, za njim pa so se zvrstili Guevara, Holgado, Sasaki in Artigas. Prvi trije treningi že kažejo v katero smer bo šel boj za najvišja mesta in predvsem kdo bo sodeloval v njem. Kot novi kandidat v boju za stopničke se je z najhitrejšim krogom tretjega treninga vpisal še Oncu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kvalifikacije najšibkejšega motociklističnega razreda večjih pretresov niso prinesle. Najboljši startni položaj za nedeljsko dirko si je privozil Izan Guevara, družbo v prvi vrsti pa mu bosta delala Japonec Ajumu Sasaki in Španec Daniel Holgado. V drugi vrsti bodo dirko v Alcanizu startali Suzuku, Otočan John Mcphee in kot šesti v kvalifikacijah Italijan Foggia.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lopez v moto2 najhitrejši na tretjem prostem, lider Fernandez do 'pola'
Kot zadnji so jutranjim sobotni program zaokrožili dirkači razreda moto2. Spomnimo, z najboljšim časom uvodnega petkovega treninga se je izkazal Augusto Fernandez, drugega Francoz Aron Canet, tretjega Alonso Lopez, četrtega Pedro Acosta, dominanco španskih dirkačev v drugem najmočnejšem motociklističnem razredu pa je zaokrožil petouvrščeni Fermin Aldeguer. Prvi "nešpanski" predstavnik je bil Otočan Jake Dixon s šestim mestom prvega prostega treninga. Na drugem je bil prvi Canet, za njim pa Fernandez in Lopez. Četrti v petek je bil Dixon, peti pa Arbolino. V soboto dopoldan so imeli dirkači srednjega razreda na moč enake pogoje kot v petek. V takšnih razmerah večjih spremembe, glede na prvi in drugi trening ni bilo. Najhitrejši na tretjem je bil Lopez, za njim pa Fernandez, Canet, Acosta in Arbolino.

Trenutno vodilni dirkač v skupnem seštevku Augusto Fernandez je z osvojitvijo prvega mesta le še potrdil odlično pripravljenost pred zaključkom sezone in se bo v nedeljsko dirko podal iz najugodnejšega startnega položaja. Njegova prednost pred drugouvrščenim rojakom Albertom Arenasom sicer ni bila velika (+0.124), toda na koncu se piše oziroma pomni zgolj končna uvrstitev. Iz prve startne vrste bo ob omenjenem španskem dvojcu krenil še Britanec Jake Dixon (+0.291). Ai Ogura in Aron Canet, ki trenutno zasedata drugo oziroma tretje mesto na skupni razpredelnici, sta tokratne kvalifikacije zaključila na petem in osmem mestu, kar ju postavlja v precej neugoden položaj, če se želita šest dirk pred koncem sezone enakovredno bojevati za naslov svetovnega prvaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Espargaroju petek, Miller na tretjem pred vsemi
V razredu motoGP je bil na petkovem uvodnem prostem treningu najhitrejši Aleix Espargaro (Aprilia), na drugem pa njegov rojak Jorge Martin (Ducati). Glavni adut Yamahe Fabio Quartararo je bil na prvem treningu osmi, na drugem pa je precej izboljšal svoj čas in zasedel drugo mesto za Špancem Martinom. Aktualni svetovni prvak razreda motoGP se dobro zaveda, kje so še pomanjkljivosti in kaj morajo še izboljšati. "Na splošno je treba poiskati ravnovesje in ključno je zavedanje, da smo lahko hitri. Toda težava ni samo v hitrosti, temveč v tem, da smo lahko hitri takrat, ko je treba. Ker če preverite dirko v Avstriji, je bil naš tempo dovolj dober za zmago. Toda ostali smo zadaj, nisem mogel prehitevati na koncu." Francoski dirkač vodi v skupnem seštevku boja za naslov svetovnega prvaka (zbral je 211 točk), toda še enkrat je izpostavil dejstvo, ki ga najbolj skrbi: "Ta hitrost je tisto, kar nam manjka. Kar se tiče hitrosti, če preverite na vseh dirkališčih, smo vedno tam, da se borimo za zmago. A na koncu nas potem ni nikjer in to ravnovesje moramo poiskati, če hočemo biti uspešni." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi prosti trening v "kraljevem" je tako kot prvi minil v izvrstnih pogojih, časi dirkačev pa so bili še boljši kot jutranji. Z najhitrejšim krogom drugega prostega treninga se je lahko pohvalil Španec Jorge Martin, na drugem pa je bil precej hitrejši kot dopoldan tudi aktualni prvak Quartararo. Tretji čas popoldanskega dogajanja je beležil Johann Zarco, četrtega Enea Bastianini, petega pa Pecco Bagnaia. Do samega zaključka je bil med najhitrejšimi tudi "prebujeni" Maverick Vinales. Morda celo bolj kot rezultati prvega prostega treninga v razredu motoGP, je bila pomembna informacija, da se je po skoraj tri in pol mesečni prislini pavzi v karavano vrnil Marc Marquez. 29-letni dirkač iz Cervere je nazadnje dirkal 29. maja, ko je šlo za VN Italije v Mugellu. Španec je sredi julija šest tednov po četrti operaciji desne roke v ZDA prejel zeleno luč zdravnikov za fizioterapijo. Konec avgusta in v začetku septembra je že sedel na motor in opravil dva uspešna testa na dirkališču v Aragoni, kjer se je tudi uradno vrnil na dirkaško stezo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na tretjem prostem treningu pa prizor, ki smo mu bili večkrat priča v bližnji preteklosti: Marc Marquez v pesku. Na srečo njegov sobotni jutranji zdrs v sedmem ovinku ni pustil posledic, vsaj kazalo je to in Španec se je hitro vrnil v paddock in mehanikom hitel razlagati, zakaj je padel. V finišu tretjega prostega treninga se je izkazal Avstralec Jack Miller. Dirkač Ducatija je dopoldan postavil najboljši čas in izpostavil kandidaturo za visoka mesta najprej v kvalifikacijah, nato pa še na nedeljski dirki za VN Aragonije. za Avstralcem so se zvrstili vselej hitri Bagnaia, Marco Bezzechi, Bastianini in Martin, svetovni prvak Quartararo pa je podpisal osmi čas tretjega treninga. Še pred kvalifikacijskimi boji, ki jih je odprla počasnejša skupina, preko katere sta se dva najhitrejša "preselila" v hitrejšo grupo, so dirkači kraljevega razreda odpeljali četrti prosti trening, na katerem je nase najbolj opozoril Portugalec Miguel Oliveira, hitra pa sta bila tudi Bezzecchi in Quartararo. Preko počasnejše skupine sta se nato v "elito" odpeljala Aleix Espargaro in Johann Zarco, brez selitve med najboljših deset pa je ostal povratnik Marc Marquez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred začetkom kvalifikacij pa je iz tabora Suzukija odjeknila novica, da prvak iz leta 2020 Joan Mir ne bo nastopil. "Joan je odstopil z VN Aragonije, potem ko se je boril z bolečinami v poškodovanem desnem gležnju. Prav tako ne bo nastopil na prihajajoči VN Japonske," je japonska ekipa kratko objavila na družbenih omrežjih.

Dnevni razpored VN Aragonije
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prost1
17. 09. 2022 21.27
-25
Marc pa vseeno glavna zvezda, tudi natem portalu.
PičiPoki
18. 09. 2022 08.21
-12
FCL
17. 09. 2022 21.00
+19
MM more nehat, ker bo ali ubil sebe ali drugega!
jurle74
17. 09. 2022 20.48
+23
gledam samo še prenos brez glasu da ne bom slišal komentatorjev,tole je res za skozlat komentiranje
PičiPoki
17. 09. 2022 20.28
-21
Marc je vozu pod štantgasom. Jutri pa se ga na pune čaga.
kmet#1
17. 09. 2022 20.47
+18
enkve
17. 09. 2022 18.26
+26
Prvi dirkaški krog slabše skupine, MM ima najboljši čas in komentatorja doživita ekstazo, prikaže se jima Marija, MM je prviiiii njegov čas je najboljši od vseh dni treningov, s tem časom bo uvrščen v prvo skupino in sigurno bo tudi tam v prvi vrsti, jutri pa gremo na zmago, MM je nazaj s tem časom je dokazal, da je šampion in jutri bo, če bo le sreča zmaga njegova, neverjetno kako euforično sta navijala za MM en sam hvalospev superiornosti dirkaču, ki je še pred kratkim takoj zmanjšal hitrost, ko je videl, da se nekdo šlepa za njim, danes dela isto in komentatorja to celo pohvalita, ni kaj zelo profesionalno komentiranje, predvsem zelo nepristransko čevrjamš.
mcurry
17. 09. 2022 16.48
+18
Sj 13mesto in druga honda ni tako slabo🙄
popstarr
17. 09. 2022 17.04
-16
Tudi 14mesto ni slabo in drugi najslabši dukati.
elsh
17. 09. 2022 16.27
+28
Forza Pecco🇮🇹
PičiPoki
17. 09. 2022 15.41
-22
Marca so zadrževali. Mm93
Xyz2023
17. 09. 2022 15.18
+17
MM ima srečno startno št. 13… le kaj mu ta prinaša jutri? Priznam da sem mislil da bo tretji… od zadaj seveda.
Jezdimir
17. 09. 2022 15.02
+21
Pa ne da je še kdo res verjel da se bo Markec prišlepal med prvih deset...pa ni on Nakagami na Leseni Hondi...hehehe
nebel
17. 09. 2022 15.08
+27
Točno, niti najboljša Honda ni. Je za Nakagamijem. Pa ne da sem privoščljiv, po toliki odsotnosti je to vseeno odličen rezultat za kogarkoli. A pričakovati, da bo kar takoj v ospredju in ga postaviti za orientir vsem ostalim, je izkaz popolne nerealne predstave kako v resnici razmerja stojijo. S čimer imata problem oba komentatorje, ker ko sta brez orientirja, sta izgubljena še bolj kot že sicer.
nebel
17. 09. 2022 15.09
+26
Bi se torej reklo, da se tudi onadva šlepata na MMju. Ne drugih pa se ne znata.
Jezdimir
17. 09. 2022 20.50
+16
Midva sva zate Doktorja znanosti, nauš verjel...hehehe
Jezdimir
17. 09. 2022 14.38
+22
Sramotno početje Marca nima nobenih meja, nihče ga ne misli šlepat, kaj mu še ni jasno?
PičiPoki
17. 09. 2022 14.46
-22
On se ne šlepa. Šlepajo se drugi. Banijaja in Fabio
nebel
17. 09. 2022 14.33
+26
Je že nazaj in oba komentatorja sta že znorela, ne poslušamo nič drugega kot MM. Še Dorna je takoj zagrozila s preverjanjem in možnim odvzemom mest Espargaroju, pa je bi že relativen mir. Na silo ga hočejo postaviti naprej z vsemi sredstvi, ki drugim niso možna. Upam da jim ostali dokažejo, da je to možno samo, če iz dirke umaknejo prvih 15 dirkačev.
Jezdimir
17. 09. 2022 14.40
+25
Dorna zopet kalkulira z v vsemi sredstvi v prid Marca, kako ti Španci nimajo nobene sramote, fuj!
Mohiito
17. 09. 2022 15.29
-16
Ne moreš verjeti kaj so vse za rumenega počeli, da so ga spravili na prestol. Ko jim je zrasel čez glavo z njegovim obnašanjem, so mu enostavno posvetili svojo pozornost z brco v zadnjico..
Jezdimir
17. 09. 2022 16.19
+17
Nekateri ste še kar v pravljičnem svetu, mar je sedanjost za vas preveč kruta? Sprijaznit se bo treba, ni druge.
mcurry
17. 09. 2022 14.30
+21
Lyca marini je krivec za samo 13mesto podleza ker ga ni hotu poslepat🤣
madridista07
17. 09. 2022 14.34
-17
nebel
17. 09. 2022 14.35
+20
Ja, nihče ga ne mara šlepati. Brez česar je samo tam kjer je.
Zalchi
17. 09. 2022 13.20
+20
Imaš dan, ko s tačko rišeš po asfaltu, pride pa tud dan, ko se še normalno komaj pelješ. Nikol pa nisem za 14 dni naprej napovedal, kako bom priganjal motor po ovinkih. Take napovedi niso najbolj hvaležne, ane Marc?
PičiPoki
17. 09. 2022 12.33
-20
PičiPoki
17. 09. 2022 12.53
-20
PičiPoki
17. 09. 2022 13.00
-23
Marc je No.1 v moto GP. On je alfa. On je omega. On je vse. ❤
Zalchi
17. 09. 2022 13.16
+27
A si ti gledal isti trening, kot mi? Piše se leto 2022, ne 2018.
PičiPoki
17. 09. 2022 13.43
-23
PičiPoki
17. 09. 2022 14.45
-18
Nehajte kokodakati gospod. Marc je heroj. Tud Aleix ni slab.
Zalchi
17. 09. 2022 15.15
+22
Na čem pa si ti? Mogoče je čas, da posodobiš telefon. Jaz tvojega heroja ne vidim med prvih 10
PičiPoki
17. 09. 2022 20.27
-16
Bkš videl jutri. Na motorju je mel frgazer sam na polovico odprt.
PičiPoki
17. 09. 2022 21.20
-16
Ni doben mehanik tle, da bi vedu kok repsolke letijo?
mcurry
17. 09. 2022 12.03
+19
A je led ze na roki🤣
FIRBCA
17. 09. 2022 12.09
-18
ga rabis saj to ves saj ti ze celo zivljenje to govorijo.
mcurry
17. 09. 2022 11.59
+13
jozez200
17. 09. 2022 11.32
+20
a eno normalno sliko rezultatov tteningov se pa nebi dal prlimat zravn al pa napisat?
Roko66
17. 09. 2022 15.19
-8
mmblackbird
17. 09. 2022 11.20
-16
mcurry
17. 09. 2022 11.22
+18
mcurry
17. 09. 2022 11.18
+19
a je un se v pesku
burekkafana78
17. 09. 2022 11.22
-19
mcurry
17. 09. 2022 11.31
+20