MotoGP

Quartararo: Težave drugih Yamahinih dirkačev niso moje težave

Modena, 07. 05. 2022 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
10

Aktualni šampion razreda motoGP in tudi vodilni v tej motociklistični sezoni v kraljevem razredu, Francoz Fabio Quartararo, je bil edini pravi tekmec odličnega Francesca Bagnaia v Jerezu. Francoz je z drugim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku in napovedal, da bo lanskoletno lovoriko branil do poslednjega daha. Se je pa 23-letni dirkač iz Nice odzval na izjave fantov iz njegove (pol)tovarniške ekipe, ki kritizirajo vodstvo Yamahe, da skrbi le za Quartararoja, do drugih pa ima bolj mačehovski odnos. Naslednja dirka bo konec prihodnjega tedna v francoskem Le Mansu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Majhne razlike med dirkači
    02:08
    Iz 24UR: Majhne razlike med dirkači
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije v Jerezu
    04:54
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Španije v Jerezu
  • Jorge Lorenzo sprejet v Hišo slavnih
    00:37
    Jorge Lorenzo sprejet v Hišo slavnih
Fabio Quartararo
Fabio Quartararo FOTO: AP

Francesco Pecco Bagnaia je prepričljivo dobil že kvalifikacije pred VN Španije, na dirki pa je dolgo lomil aktualnega prvaka Fabia Quartararoja v dvoboju za zmago. Svetovni prvak je ves čas ostajal na manj kot sekundi zaostanka, a se mu nikakor ni uspelo približati, da bi ogrozil Italijana v zaključku. Za peto zmago in desete stopničke v karieri je Bagnaia ohranil nekaj desetink sekunde naskoka pred Quartararojem, ki se je 22. povzpel na oder za zmagovalce. Z drugim mestom se je nekoliko odlepil od tekmecev v skupnem seštevku. 

Fabio Quartararo je vodilni v skupnem seštevku. Francoz ima 89 točk, Aleix Espargaró je drugi z 82, tretji pa Italijan Enea Bastianini z 69 točkami. Francesco Bagnaia je napredoval na peto (56 točk), Španec Marc Márquez pa je po četrtem mestu zdaj deveti s 44 točkami.

Tam ima 89 točk, Espargaro je drugi z 82, tretji pa Italijan Enea Bastianini z 69 točkami. Bagnaia je napredoval na peto (56 točk), Španec Marc Marquez pa je po četrtem mestu zdaj deveti s 44 točkami. "To je bila zelo zahtevna dirka. Peco Bagnaia je izjemno startal. Vedel sem, da mi bo sprednja guma povzročala težave, zato sem ga želel prehiteti že v prvem krogu, a mi ni uspelo. Vseeno pa sem lahko držal ritem in skupaj sva se odlepila od ostalih in ohranjala prednost. Rad bi čestital Bagnaii, saj je zasluženo zmagal. Četudi se nisva neposredno udarila za zmago, je bila to zelo intenzivna dirka," se spominja zadnje dirke 22-letni Francoz, ki se je odzval na nekatere izjave konkurentov in tudi članov istega moštva, ki trdijo, da ima pri Yamahi pravo oskrbo le Quartararo. To, da ima oziroma je imela Yamaha kar nekaj težav, predvsem na začetku sezone, potrjujejo tudi bolj skromni rezultati Fabia Quartararoja na uvodnih dirkah. Deveto mesto v Katarju, osmo v Argentini in sedmo v Austinu so rezultati, ki niso šli ravno v ponos aktualnemu prvaku. A to se je hitro spremenilo, sledila je zmaga na portugalskem in svet je bil v garaži Yamahe spet lepši. Vsaj ta del sveta, ki ga pokriva ekipa Fabia Quartararoja. Tam, kjer bivajo Franco Morbidelli, Andrea Dovizioso in Darryn Binder, je razpoloženje bolj klavrno. Vsi trije skupaj so osvojili 32 točk, Quartararo pa zgolj sam 89. "To ni moj problem. Že sam imam dovolj dela z dirkalnikom in nimam časa ter tudi želje ne ukvarjati se s težavami drugih," je bil brez dlake na jeziku Francoz, ki je priznal, da ta hip ravno ne uživa na dirkalniku, a so vsaj rezultati takšni, da ga pomirjajo in spodbujajo. "Da, imam kar veliko težav. S čim? Z vsem. Ves čas dirkam na limitu in to ni prav nič prijetno."

Fabio Qartararo
Fabio Qartararo FOTO: AP

Komaj čaka Le Mans
Fabio Quaratararo se zaveda, da ima kot aktualni prvak razreda motoGP na hrbtu ves čas tarčo. Sploh sedaj, ko je tudi vodilni v tekoči sezoni. Vsi ga želijo premagati. "Vedno moram iz sebe iztisniti vse, kar imam. Vsaka dirka je zame novo dokazovanje. Želim se obnašati in dirkati šampionsko. Torej moram biti na vsaki tekmi v igri za najvišja mesta. Takšni so tudi cilji: najvišji možni." Za Quartararoja samega je pomembno, da četudi ne pride do stopničk ali zmage, ve, da je naredil vse. "Tako kot v Austinu, ko sem bil na koncu sedmi, a kljub temu zadovoljen, saj sem od sebe dal vse, kar sem v tistem trenutku imel za reči. Enako močno sem se boril kot na dirkah, ko napadam prvo ali drugo mesto."  Francoz se zaveda, da je Yamaha specifična. So prizorišča, ki ji zelo ležijo in je že v startu favoritinja, so pa tudi steze, kjer ima obilo težav. "Prav zaradi te specifičnosti moram na vsaki dirki dati od sebe vse. Če je le možno priti do čim večjega števila točk, saj bodo prišle preizkušnje, kjer bomo trpeli in bo zbir točk bolj skromen. Podobno, kot je bilo to na začetku sezone."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlukiSuzuki
08. 05. 2022 20.25
+4
Nevem kaj si mislist vec kar se tice Yamahe.. zacetek sezone izredno slab. Potem pa kar naenkrat stevilka 1 ... Pa tako je jokcal, da ni Yamaha nic naredila. Morbiju pa kar ne gre.. tudi drugi Yamaha dirkaci imajo probleme..
Lukrisa
07. 05. 2022 19.32
-1
Itak se tistem, ki dobre rezultate kaže bolj posvetiš.
StAnalitik
07. 05. 2022 16.54
-15
Fabio cmera.Prvak po spletu naklu ij ne zaradi znanja.Seronja
Protoc
07. 05. 2022 18.17
+17
Ce ti tko pišeš in še izražaš..si en velikanski seronja
Kaoswakii
07. 05. 2022 16.08
-1
Če bi bilo obratno, bi pa jokal… rt
mcurry
07. 05. 2022 16.20
+15
mcurry
07. 05. 2022 15.58
+12
Sam s sabo🤣
mcurry
07. 05. 2022 15.47
+9
Dvjni ima tud tezave
Lucky
07. 05. 2022 19.47
-9
Edini tuki maš težave ti. Ostali lahk sfuramo z enim profilom. Ti pa s 15-imi nč skup ne spraviš. Srovšna.