MotoGP

Quartararo: Sezona bo čudna. Vsak padec bo lahko usoden v boju za naslov

Rim, 18. 06. 2020 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoz Fabio Quartararo bo v ekipi Yamahe od začetka motociklistične sezone svetovnega prvenstva motoGP leta 2021 zamenjal italijansko legendo Valentina Rossija. Tako bo Quartararo dirkal ob boku Španca Mavericka Vinalesa. Še prej, z začetkom 19. julija v Jerezu, bo skušal s poltovarniško Yamaho vnovič dokazati, da gre zares za enega najbolj nadarjenih dirkačev v zadnjem obdobju. Možakar, ki se je pred kratkim iz Nice preselil v Andoro, je prepričan, da bo že v tej prihajajoči (čudni) sezoni v igri za najvišja mesta. Francoz ima sicer z Yamaho pogodbo do leta 2022.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Marc Marquez in Fabio Quartararo
Marc Marquez in Fabio Quartararo FOTO: motoGP

"Sezona bo čudna po vseh dejavnikih. Težko je kar koli napovedati, težko je špekulirati o rezultatih, saj bo dirk bistveno manj in bomo tekli na kratke proge. Vsak padec ali posamezni slabši rezultat je lahko usoden v borbi za naslov svetovnega prvaka. Spet bo Marc Marquez tisti, ki ga bomo hoteli vsi premagati. Brez dvoma prvi kandidati za končni naslov," je za Corriere Dello Sport začel Fabio Quartararo. "Tudi kakršna koli poškodba bi bila lahko tudi že usodna v boju za naslov." Po več mesecih ugibanj, kaj bo s svetovnim prvenstvom v motociklizmu, ki ga je prizadela koronavirusna pandemija, je sedaj že nekaj časa , da bo prva dirka sezone v kraljevskem razredu motoGP VN Španije 19. julija v Jerezu. To špansko dirkališče bo gostilo dve preizkušnji zaporedoma, saj bo VN Andaluzije 26. julija na istem prizorišču. 

Fabio Quartararo
Fabio Quartararo FOTO: motoGP

Skupno bo imela sezona 2020 po že objavljenem prenovljenem koledarju 13 dirk, prav vse pa bodo med julijem in novembrom na evropskih tleh, so sporočili organizatorji. "Končno imamo datum začetka. To nam omogoča precej lažjo pripravo, saj lahko vsaj približno tempiramo formo. veselim se, da se bo vse skupaj končno začelo zares," nadaljuje 21-letni Francoz, ki ga uvrščajo med najbolj nadarjene dirkače v cirkusu, celo med tiste, ki bodo krojili prihodnost v kraljevem razredu še vrsto let. 

Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, bodo po besedah direktorja Dorne Carmela Ezpelete sezono v motoGP začeli 19. julija z dirko brez gledalcev in navijačev za veliko nagrado Španije v Jerezu v Andaluziji, zadnje dirke pa bodo v začetku decembra.

"Koledar je takšen, kakršen je. Še dobro, da ga imamo, saj je kazalo zelo slabo in sem celo mislil, da bodo celotno sezono odpovedali. Nenavadno bo tudi to, da bomo na istem dirkališču imeli več tekem. Pomembno bo iti korak po korak, od dirke do dirke in na vsaki posamezni skušati iztržiti čim več. vsaka točka bo lahko že odločilna." Sezona bo nenavadna tudi iz gledišča navijačev. Vsi datumi dirk in morebitno dovoljenje za prisotnost gledalcev so namreč predmet sprotne ocene pandemije in tveganj ter dovoljenj pristojnih oblasti. "Razlog več, da nas čaka zelo čudna sezona. Na koncu bodo najvišje dirkači, ki se bodo uspešno spopadli z vsem tem." Quartaro je presrečen, a tudi presenečen, da se je v koledarju znašla tudi VN Francije. "Nisem pričakoval, priznam. Po vsem tem, kar se je dogajalo v domovini ni kazalo, da bi imeli letos dirko. Lepo, da je tu, a upam, da se vsi skupaj zavedamo, da bomo morali striktno spoštovati vse predpisane ukrepe. Če se bo zadeva umirila do te mere, da bo varno za gledalce, se lahko nadejamo tudi prisotnosti določenega števila navijačev," je bil za Corriere Dello Sport trezen Fabio Quartararo, ki tudi upa, da se bo sezona končala na Yamahinem "dvorišču" v Maleziji. 


V svetovnem prvenstvu motoGP, ki se bo kot rečeno začelo drugo polovico julija v Jerezu, bo za dirkače in spremljevalne ekipe ogromno sprememb. Vodja zdravniške službe v karavani Angel Charte namreč obljublja, da bodo prisotni na prvi dirki morali upoštevati strog režim. Vsi bodo testirani, gibanje bo omejeno, kršitelji pa bodo kaznovani. Cilj teh ukrepov je, da prvenstvo začnejo in dokončajo brez okužb z novim koronavirusom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
18. 06. 2020 21.17
+2
Letosnje prvenstvo bo kar nekaj, zna se pa zgodit, da bo marquez veckrat premagan oz bo imel vec dela za naslov kot v lanski brezhibni sezoni